Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Historisch en cultureel Ethiopië

Bijbelse groepsreis, Vliegreis

Elk land heeft z’n eigen verhaal. Neem bijvoorbeeld Ethiopië, waar het christendom al vroeg aardde en de christelijke cultuur de boventoon voert in de samenleving. De meerderheid van de bevolking is Ethiopisch orthodox maar ook andere religies zoals de islam spelen een rol in Ethiopië.

 

Ontdek de hoogtepunten die het land te bieden heeft tijdens deze 23-daagse rondreis. Ethiopië is enorm divers. Prachtige landschappen wisselen elkaar in hoog tempo af. Door een scheur in de aardkorst doorkruist u hooggebergtes, woestijnvlaktes en grote meren. Daarnaast ontmoet u verschillende bevolkingsgroepen en hoort de verhalen over hun culturen. Tijdens de reis die op 26 september aankomt maakt u zelfs van dichtbij mee hoe de Ethiopisch christenen de belangrijke feestdag Meskel vieren. Tijdens dit feest wordt de ontdekking van het ware kruis waaraan Christus werd gekruisigd herdacht.

 

Het zuiden van Ethiopië bestaat uit uitgestrekte, afgelegen gebieden. Breng een bezoek aan de stammen als de Dorze, de Hammer en de Konso. Elke stam heeft zijn eigen religie en beleeft het geloof op een eigen manier. Ga in gesprek en u hoort hun verhalen over hun geloof en rituelen. Een ontmoeting met een priester biedt u meer inzicht over de lokale gewoontes.  Beleef daarnaast hoe de stammen hun traditionele werkzaamheden uitvoeren en leer hun feestelijke activiteiten kennen: dans, zang. Laat u meevoeren door het muzikale talent van deze mensen!

 

In het groene noorden wordt het orthodoxe geloof zichtbaarder. Hier bevinden zich eeuwenoude kastelen, kloosters en de unieke rotskerken van Lalibela. Ga terug in de geschiedenis naar Axum, waar, volgens de overlevering, de originele Ark van het Verbond zou liggen. In Axum vindt u ook één van de nederzettingen van de legendarische Bijbelse koningin Sheba, die koning Salomo bezocht in Jeruzalem. Veel Ethiopiërs zijn ervan overtuigd dat de eerste keizer van Ethiopië, Menelik, de zoon van koningin Sheba en koning Salomo was.

 

De afwisseling van landschappen en culturen maakt Ethiopië een unieke bestemming. Natuur gaat hand in hand met lokale ontmoeting en de verhalen die eeuwen terug gaan. Reis mee en beleef dit unieke land! 

Programma

Dag 1, donderdag 31 oktober: Amsterdam – Addis Abeba

Laat in de avond komt u aan op het vliegveld van Addis Abeba. Transfer naar uw hotel.

 

Dag 2, vrijdag 1 november: Addis Abeba

Vandaag bezoekt u de snel groeiende hoofdstad van Ethiopië, Addis Abeba. De dag begint met een rondrit door de interessantste delen van de stad. U bezoekt de plaats waar de stad 125 jaar geleden is gesticht. Kijk rond op de grootste openlucht markt van Afrika en snuif zo de eerste indrukken van deze bijzondere cultuur op.

 

U maakt vandaag al kennis met het bijzondere geloof van Ethiopië, het Ethiopisch Orthodoxe christendom. U bezoekt een aantal kenmerkende kerken, zoals de Holy Trinity kathedraal, de grootste orthodoxe kerk in het land, gebouwd in 1933 in opdracht van keizer Haile Selassie. Hier bevinden zich de graftombes van deze keizer en zijn vrouw. De Kiddist Maryam kerk is ouder en gesticht in 1911 door keizerin Zawditu. In de kerk ziet u het Menelik II mausoleum met de tombes van Menelik II, zijn vrouw keizerin Taitu en dochter Zawditu. Hiernaast staat de cirkelvormige Kidane Mihret Kerk met prachtige muurschilderingen en een heilig water bron.

U eindigt met een bezoek net buiten de stad, aan de Entoto bergen. Daar staat de achthoekige door keizer Menelik gebouwde Entoto Maryam kerk. Deze is van historische waarde omdat het de oudste kerk van Addis Abeba is. Aan de achterzijde van de kerk bezichtigt u het "paleis", waar keizer Menelik en zijn familie woonden. Hier maakt u een korte wandeling over de met eucalyptus bomen bedekte hellingen. Geniet van het panoramische uitzicht over Addis Abeba.

 

Dag 3, zaterdag 2 november: Naar Arba Minch via Tiya

Vanochtend rijdt u naar het zuiden, naar Arba Minch, de grootste stad in deze omgeving. Het is een flinke reisdag van zo’n zes uur. Onderweg bezoekt u het Tiya stellae veld met zijn 600 jaar oude obelisk (UNESCO Werelderfgoed) en indien geopend, ook de Melka Konture archeologische site in de buurt van de Awash rivier. Hier zijn honderden gereedschappen en fossielen uit het stenen tijdperk te bekijken. Er is een klein museum en u ziet is hoe het veldwerk wordt gedaan. Aan het eind van de middag aankomst in Arba Minch, waar u overnacht.

 

Dag 4, zondag 3 november: Arba Minch

’s Ochtends bezoekt u een protestantse kerk, waarin een lokale predikant voorgaat. Hij spreekt zijn eigen taal, Amhaars, dat wordt vertaald naar het Engels. Na het diner kunt u nog een koor- en gebedsdienst bijwonen. Tevens is het mogelijk om mee te gaan naar een lokale woning om te ervaren hoe Ethiopisch orthodoxe christenen de zondag vieren en samen bidden. 

 

Dag 5, maandag 4 november: Nech Sar National Park - Gamo Highland en Dorze stam

Vanmorgen ontmoet u de oorspronkelijke bewoners van het bergachtige gebied rond Arba Minch, de Dorze. Vanuit de bergen is er een prachtig uitzicht over de Rift Vallei en de meren bij Arba Minch. De Dorze nodigen u uit in hun dorpen in het Gamo Hoogland, die bekend staan om hun unieke bouwstijl. De huisjes zijn heel kunstig gemaakt van bamboe en hout en lijken net metershoge bijenkorven. De Dorze tonen hun traditionele werkzaamheden, zoals pottenbakken, weven en leerlooien. Het grootste deel van de Dorze zijn Ethiopisch Orthodoxe christenen. Mooi om hen te vragen hoe zij in de eenvoudige dorpjes het geloof beleven. Voor de lunch gaat u terug naar Arba Minch, waar u ook de krokodillenmarkt bezoekt. Dit is een plek aan de oever van het meer, waar tientallen krokodillen liggen te rusten.

 

Vervolgens maakt u een boottocht over het Chamo Meer, onderdeel van Nech Sar National Park. Het parklandschap bestaat uit uitgestrekte graslanden, savanne, heuvels en middengebergte. Er zijn droge bossen en moerasbossen. Aan de noordwestoever van het Chamomeer verzamelen zich honderden nijlkrokodillen. U ziet krokodillen, nijlpaarden, pelikanen en flamingo’s langs de oevers aan u voorbij komen. Hierna terug naar Arba Minch.

 

Dag 6, dinsdag 5 november: Via Konso naar Turmi en de Hamer stam

U rijdt het gebied van de Ethiopische stammen in. In de ochtend bezoekt u Konso. Zowel het gebied, het volk, als de centrale plaats draagt deze naam. In de dorpen ziet u dat de Konso als eerste volk in Afrika gebruik maakten van speciale technieken voor het aanleggen van landbouwterrassen. Hun dorpjes zijn gebouwd als een soort vestingen, met smalle straatjes en flinke muren. Er hangt een gemoedelijke sociale sfeer en u met behulp van de gids kunt u gesprekken voeren met de oudere inwoners, die overdag in de dorpen blijven. Hoor bijvoorbeeld meer over hun religie en symbolen. Traditioneel geloven zij in Waaq, de naam voor God in hun cultuur, waarbij de voorouders een belangrijke plek innemen. Ze staan bekend om hun graven, met opvallende uit hout gesneden totems ter ere van hun overleden voorouders. Daarnaast wonen er Ethiopisch orthodoxen, evangelisten en moslims in deze regio.

 

Vanuit Konso rijdt u naar Turmi. Als er tijd is, kunt u onderweg de markt bezoeken en kennismaken met de Hammer stam, die in dit gebied leven als herders met hun vee. Aan het eind van de middag bezoekt u een Hammer dorpje. Ervaar hoe zij leven met hun vee. Praat via een lokale gids met de mensen en leer meer over hun tradities, geloof en gebruiken. Het diner bestaat uit een traditionele barbecue met leden van de Hammer stam. Maak kennis met hun feestelijke activiteiten; dans, zing en ontdek het muzikale talent van deze mensen! Overnachting in Turmi.

 

Dag 7, woensdag 6 november: Dassenech Stam 

Vandaag reist u naar het uiterste zuiden van Ethiopië, vlakbij de Keniaanse grens. Hier leeft de Dassenech stam rond de plaats Omorate. Hun dorpen liggen in een afgelegen gebied aan de Omo rivier. Het kan hier verzengend warm worden en stevig waaien over de vlaktes. De Dassenech hebben hun levensstijl hierop aangepast. Ze trekken rond en jagen op krokodillen. Daarnaast verbouwen ze wat producten die hier nog kunnen groeien, voornamelijk granen. De stammen leven in bijzondere hutten, die een beetje doen denken aan iglo’s van gebolde golfplaten. Via uw gids leggen ze uit hoe ze leven, hoe en wat ze geloven en wat hun gebruiken zijn. U wandelt naar de rivier en ervaart een uitgeholde boom als boot. Vanuit Omorate rijdt u terug naar Turmi.

 

Dag 8, donderdag 7 november: Via Key Afar markt naar Arba Minch

U rijdt naar Key Afar, waar op donderdagen de grote markt wordt gehouden. Snuif de heerlijke geur op van deze bijzondere markt in de Omo Vallei, de Key Afer markt. Vijf stammen komen hier bij elkaar om hun waar te verkopen. Het zijn de Hammer, Benna, Ari, Tsemay en de Konso. De kleurrijke markt toont een diversiteit aan culturen en tradities. Er is een veemarkt en een algemene markt, met alle dagelijkse levensbehoeften van groente en fruit tot kleding en gebruiksvoorwerpen. Op weg naar de markt ziet u verschillende stammen met hun koopwaar van heinde en verre naar Key Afar trekken. Op de markt aangekomen, ontmoet u vele traditioneel geklede kooplui en bezoekers. Een mooie plek om de verschillen tussen de stammen te ontdekken!

 

In de middag gaat het via Konso de Omo Vallei uit. In Konso ontmoet u een priester, die vertelt over religie in de Konso dorpen. Ook bekijkt u een prachtig natuurverschijnsel: een kloof van dieprode aarde. Vanwege de vormen die lijken op wolkenkrabbers, wordt het ook wel New York genoemd. Daarna doorreis naar Arba Minch. 

 

Dag 9, vrijdag 8 november: Van Arba Minch naar Awassa of Yirgalem

U neemt afscheid van het stammengebied van Ethiopië. Een vroeg vertrek voor een rit van ongeveer vijf uur van Arba Minch naar het koffiegebied Yirgalem. Onderweg ziet u de eerste koffieplantages al, als het landschap groener wordt. Ethiopië staat bekend om zijn hoge kwaliteit Arabica koffiebonen. U luncht op een lodge met een koffieplantage. Daarna ziet u hoe de koffie in het bos groeit en hoe de koffieproductie op een eerlijke wijze gebeurt.

 

U bezoekt vervolgens een Sidama dorp. Deze stam is protestants, een stroming die niet veel voorkomt in Ethiopië. U maakt kort kennis met hun manier van leven en geloven. Vervolgens kunt u genieten van een koffieceremonie op deze prachtige plek. De overnachting is in Awassa of Yirgalem.

 

Dag 10, zaterdag 9 november: Terug naar Addis Abeba

Onderweg naar Assis Abeba bezoekt u het meer van Awassa en de vismarkt. Ontdek de levendigheid rond het meer; de vissers en de eenvoudige visafslag. U maakt een korte wandeling over de markt en langs het meer en reist dan verder. U rijdt door de Riftvallei met zijn meren en stopt bij het Langano meer. Na deze bezichtiging rijdt u naar Addis Ababa, waar u in een prettig resort net buiten de stad verblijft.

 

Dag 11, zondag 10 november: Vrije dag

Vandaag kunt u een kerkdienst in de omgeving bijwonen. De verdere dag is vrij.

 

Dag 12, maandag 11 november: Koka en binnenlandse vlucht Bahir Dar

Vanmorgen stopt u in Koka. Hier bezoekt u  een locatie van een Nederlands stekbedrijf. Hier worden stekken voor tuinplanten voor de export verbouwd. U wordt rondgeleid en ziet hoe de 800 medewerkers de stekken plukken en klaarmaken voor verzending. Daarna gaat u naar het Child Centre van het Koka project. Dit project is in 2007 opgezet door drie internationale stekbedrijven, de uitvoering is in handen van de NGO SAEDO. Het project richt zich op weeskinderen van 4 - 15 jaar uit Koka die worden opgevangen door pleegfamilies. Overdag zijn de kinderen in het Child Centre waar zij ontbijt en lunch krijgen, kunnen spelen en waar ze huiswerkbegeleiding en medische zorg krijgen. Ook zorgt het project voor schoolmaterialen en - uniformen, voedselhulp en middelen voor persoonlijke hygiëne .

 

Met een binnenlandse vlucht naar Bahir Dar, de grootste stad in noordwest Ethiopië.

 

Dag 13, dinsdag 12 november: De watervallen in de Blauwe Nijl – Tana Meer – Gondar

Vroeg in de ochtend bezoekt u de imposante watervallen in de Blauwe Nijl. Met een immense kracht valt het water 45 meter naar beneden in de Nijl, die hier in het regenseizoen zo’n 400 meter breed is. Daarbuiten is de rivier een stuk smaller, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. U wandelt over de Portugese brug over de heuvels naar de watervallen. Vervolgens loopt u door de velden terug en neemt het bootje over de rivier.

Vervolgens terug naar Bahir Dar, aan het Tana meer, het grootste meer van het land. Op eilandjes in het meer zijn kloosters gebouwd. Hier vindt u overblijfselen van oude Ethiopische heersers en schatten uit de orthodoxe kerk. Per boot bezoekt u een veertiende-eeuwse kerk met goed bewaarde muurschilderingen. Op de boot geniet u van een picknicklunch. In de middag doorreis naar Gondar.

 

Dag 14, woensdag 13 november: Historie in keizerlijk Gondar

Deze dag besteed u in Gondar, een stad vol historie, met gebouwen en schilderingen vanaf de 17e eeuw. Gondar was eeuwenlang de hoofdstad van het keizerrijk Ethiopië, dat begon met keizer Fasilides of Fasilades. Hij en zijn nakomelingen hebben prachtige kastelen gebouwd, waarvan er zes te bewonderen zijn. Van sommigen zijn slechts ruïnes overgebleven. Ook is de stad bekend vanwege het Ethiopisch Orthodoxe Timkat festival op 19 januari, wanneer de stad het belangrijkste centrum is van ceremonies en festiviteiten. Ter plekke hoort u meer over dit belangrijke doopfeest. Bezoek bijvoorbeeld het 17e-eeuwse bad van keizer Fasilides, waar gelovigen zich tijdens Timkat laten dopen. Bekijk ook de Debre Berhan Selassie kerk. Dit is een bijzondere en vooral historische kerk met 17e-eeuwse plafondschilderingen. Tot slot van deze dag  bekijkt u Fasilides’ Compound, een unieke plek waar meerdere kastelen uit verschillende tijdperken bij elkaar staan. Deze plaats vertelt u veel van de geschiedenis van koningen en keizers in Ethiopië.

 

Dag 15, donderdag 14 november: Simien Mountains

Vandaag rijdt u naar de Simien Mountains, die vaak ‘het dak van Afrika’ worden genoemd. Een landschap met een bijzondere ontstaansgeschiedenis, ooit één van de grootste vulkanen op aarde. Door het ruige verleden is een ongewoon berglandschap ontstaan met steile, kromme toppen en extreem diepe dalen. In de bergen komen vele bijzondere dieren voor, zoals de gelada (de enige grasetende aap), de waliasteenbok, antilopen, verscheidene gieren, andere roofvogels en zelfs kat-achtigen zoals de luipaard en de Ethiopische wolf. Het gebied behoort tot één van de bedreigde werelderfgoed landschappen. Nu is het nog een genot om er te wandelen. Aan het eind van de middag of de volgende ochtend maakt u hier dan ook een mooie wandeling van circa anderhalf uur. U verblijft  in een lodge bij Simien Mountains.

 

Dag 16, vrijdag 15 november: Simien Mountains – Axum

Vandaag reist u door naar Axum in het uiterste noorden van Ethiopië. Het is een lange rit. Na aankomst kan de stad eventueel op eigen gelegenheid verkend worden.

 

Dag 17, zaterdag 16 november: Axum

Axum ligt in het uiterste noorden van Ethiopië. Bij binnenkomst van dit belangrijke koninkrijk uit de oudheid gaat u ver terug in de geschiedenis. Het was één van de nederzettingen van de legendarische koningin Sheba. Haar zoon Menelik vervulde de rol als keizer van Ethiopië. Er is in vergelijking met vele andere oudheidkundige plekken niet heel veel overgeleverd, maar de geschiedenis is uniek. Lokale gidsen vertellen u de overgeleverde verhalen. In combinatie met de unieke archeologische schatten, krijgt u zo toch een goed beeld van het leven in de oudheid. 

 

Archeologische vondsten uit de oudheid

Het Stelae Field en bijbehorende archeologisch museum tonen de best bewaard gebleven overblijfselen. Het veld telt meerdere staande obelisken, die waarschijnlijk dienden als grafmonumenten en ongeveer 1700 jaar oud zijn. Ze vallen op door hun enorme formaat; de grootste is 33 meter. Deze is gevallen en ligt gebroken in meerdere stukken op de grond. De grootste nog steeds staande obelisk is 24 meter. Het archeologische museum toont een interessante tentoonstelling van Axum's opgravingen, zoals oude munten en huishoudelijke artikelen.

 

Andere overblijfselen uit deze periode vindt u net buiten Axum, zoals de graftombes van de koningen Kaleb en Gebre Meskel, het zwembad van Mai Shum (of "het bad van koningin Sheba") en een kleine hut met een tablet die is gegraveerd in Ge'ez, Sabean en Grieks. Iets verder is Gudit Stelae Field  en Dungur, het paleis van de koningin van Sheba. Dit was waarschijnlijk het indrukwekkendste paleis ooit gebouwd in Axum en bestond uit meer dan 50 kamers, met een uitgebreid drainagesysteem.

 

In de bergen van Adwa, ten oosten van Axum, ziet u de eerst bekende hoofdstad van Ethiopië, Yeha. Deze wordt beschouwd als de geboorteplaats van de vroegste beschaving van het land. De opmerkelijkste vondst is de goed bewaard gebleven 12 meter hoge stenen tempel van de maan, waarvan wordt aangenomen dat deze meer dan 2500 jaar oud is.

 

De ark van het verbond en andere christelijke historie

In Axum bevindt zich volgens de overlevering de originele Ark van het Verbond, met de stenen tafelen van de tien geboden. De ark zou in 900 voor Christus door Menelik meegenomen zijn uit Jeruzalem en naar deze plek gebracht. De ark ligt in een kapel vlakbij de kathedraal van de heilige Maria van Zion, maar is niet te bezichtigen. Wel vindt u hier een rijke historie van kerkelijke gebouwen. Er zijn resten gevonden van een eerste kathedraal uit de vierde eeuw na Christus. De 17e-eeuwse kathedraal is nu een klooster en mag alleen door mannen worden bezocht. De nieuwe kathedraal werd in de jaren vijftig gebouwd in opdracht van keizer Haile Selassi en is voor iedereen toegankelijk. Hier wordt nog steeds een prachtige 1000 jaar oude handgeschreven Bijbel gebruikt. Het nabij gelegen museum heeft een collectie bijzondere voorwerpen uit de tijd van de keizerrijken van Gondar.

 

Dag 18, zondag 17 november: Vrije dag

Een dag van rust. Indien mogelijk wordt er een bezoek gebracht aan een lokale kerkdienst, of uw reisleider verzorgt een samenkomst. De rest van de dag kunt u heerlijk bijkomen of een wandelen in de omgeving.

 

Dag 19, maandag 18 november: Gheralta Bergen - Tigray rotskerken

Van Axum rijdt u langs de Gheralta Bergen, die met hun grillig gevormde toppen uit het omringende landschap omhoog rijzen. Dit buitengewone landschap verbergt een geheim dat pas volledig werd ontdekt in 1966. In dat jaar onthulde een katholieke priester uit Adigrat het bestaan van ten minste 123 rotskerken in Tigray. Al deze kerken zijn kunstwerken die in rotsen zijn uitgehouwen. De meeste vallen van buiten nauwelijks op, maar binnen is prachtige oude architectuur te zien. De muren zijn vaak bedekt met kleurrijke schilderingen. De kerken zijn uitgehouwen tussen de 4e en 17e eeuw volgens de plaatselijke tradities. Geleerden denken dat de oudste kerken uit de 12e eeuw stammen. Ze liggen op hoge plateaus en kunnen alleen bereikt worden via een klim langs rotsen. Onderweg bezoekt u één of twee van deze kerken in de regio Wukro. Daarna rijdt u naar Mekele.

 

Dag 20, dinsdag 19 november: Mekele - Lalibela

Vandaag staat weer een lange reisdag op het programma. Vanuit het noorden vertrekt u al vroeg naar Lalibela in het hart van Ethiopië. Geniet onderweg van de prachtige landschappen die aan u voorbij trekken.  

 

Dag 21, woensdag 20 november: Lalibela , rotskerken en ander werelderfgoed

Lalibela is één van de historische hoogtepunten van Ethiopië. In deze stad zijn maar liefst elf middeleeuwse kerken prachtig in de rotsen uitgehouwen. Ze zijn gebouwd voor koning Lalibela, die in de 12e eeuw een ‘nieuw Jeruzalem’ wilde bouwen. Deze kerken vormen een meesterwerk dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt. Een uitgebreid stelsel van sloten en ceremoniële passages geven u toegang tot mystieke kluizenaarsgrotten en catacomben.

 

Beleef tijdens een van de avonden het traditionele uitgaansleven in “tej bet”, een lokale bar. Daar kunt u genieten van Asmari, lokale optredens, vergelijkbaar met stand-up comedians. En natuurlijk kunt u  de heerlijke plaatselijke honingwijn proeven!

 

De kerken van Lalibela

De kerken in Lalibela bestaan uit twee groepen, de noordelijke en de zuidelijke kerken. De noordelijke groep bestaat uit zes kerken waaronder Bet Medhane Alem, de grootste van alle Lalibela-kerken. Deze heeft de vorm van een Griekse tempel en is volledig omringd door vierkante kolommen. Op een paar minuten lopen staat Bet Maryam, gewijd aan Maria. Er is een bad op de binnenplaats, waarvan wordt gezegd dat het wonderbaarlijke eigenschappen heeft, en waar onvruchtbare vrouwen zich met name rond kerst laten dopen. Andere kerken in deze groep zijn Bet Meskal, Bet Danaghel, en de onderling verbonden kerken van Bet Golgotha en Bet Mika'el, met de Sillasie-kapel en de tombe van Adam. Zij vormen het meest mysterieuze complex.

 

De zuidelijke groep bestaat uit vier kerken, waaronder Bet Amanuel, met zijn mooi bewerkte buitenmuren, die veel wordt geprezen door kunsthistorici. Bet Merkoriois wordt verondersteld oorspronkelijk een seculier doel te hebben gediend. Bet Abba Libanos, die slechts aan drie kanten gescheiden is van het omringende land, is een bouwwerk van grote charme en een echte grotkerk. En de laatste maar niet de minste is Bet Gabriel-Rufael. Ten slotte bezoekt u de geïsoleerde, opmerkelijke kerk Bet Giyorgis. Deze is in een kruisvorm uitgehouwen en misschien wel de meest elegante van alle Lalibela-gebouwen.

 

Dag 22, donderdag 21 november: Addis Abeba en de terugvlucht

Deze ochtend vliegt u terug naar Addis Abeba. Hier is er tijd om u op te frissen en om voor de laatste keer van de typisch Ethiopische muziek en dans te genieten tijdens het afscheidsdiner. Vervolgens de transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Nederland.    

 

Dag 23, vrijdag 22 november: Aankomst Amsterdam

Aankomst in Amsterdam, waar een enerverend avontuur ten einde komt.

 

NB: De kwaliteit van de wegen is in Ethiopië anders dan dat u wellicht gewent bent. Houdt er rekening mee dat de wegen niet altijd even goed begaanbaar zijn en dat dit soms tot vertragingen en programma wijzigingen kan leiden.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam – Addis Abeba retour met overstap in Istanbul per Turkish Airlines
 • Binnenlandse vluchten Addis Abeba – Bahir Dar en Lalibela – Addis Abeba per Ethiopian Airlines
 • Luchthavenbelastingen en overige heffingen
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse (bus beschikt over airconditioning)
 • 21 overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden
 • Excursies en entreegelden volgens programma
 • Fooien
 • Lokale Engelssprekende gids en chauffeur tijdens de rondreis
 • DrieTour reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO₂-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 335,-
 • Drankjes bij de maaltijden
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Visum

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 16 personen.

 

Vluchtschema Turkish Airlines en Ethiopian Airlines (onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Datum Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst
31 oktober 2019 Amsterdam Istanbul TK 1952 12.10 uur 17.30 uur
31 oktober 2019 Istanbul Addis Ababa TK 676 19.35 uur 00.55 uur*
           
11 november 2019 Addis Ababa Bahar Dar ET 140 16.00 uur 17.00 uur
           
21 november 2019 Lalibela Addis Ababa ET 123 13.10 uur 14.10 uur
22 november 2019 Addis Ababa Istanbul TK 677 01.50 uur 07.30 uur
22 november 2019 Istanbul Amsterdam TK 1951 08.50 uur 10.40 uur

*Aankomst volgende dag

 

Hotelovernachtingen (wijzigingen onder voorbehoud)

Dag 2-4 Addis Abeba Holiday Hotel 2 nachten
Dag 4-7 Arbaminch Haile Resort 3 nachten
Dag 7-9 Turmi Emerald Lodge 2 nachten
Dag 9-10 Arbaminch Haile Resort 1 nacht
Dag 10-11 Harwassa South Star Hotel 1 nacht
Dag 11-13 Debre Zieit Pyramid Hotels & Resorts 2 nachten
Dag 13-14 Bahir Dar Blue Nile Resort Hotel 1 nacht
Dag 14-16 Gondar (Land mark) Haile Resort 2 nachten
Dag 16-17 Debark Befiker Kossoyeecolgy Lodge 1 nacht
Dag 17-20 Axum Consolar Hotel 3 nachten
Dag 20-21 Hawzen Wokro Lodge 1 nacht
Dag 21-23 Lalibela Panoramic View Hotel 2 nachten
    Totaal 21 nachten

 

 • Uw paspoort dient na vertrek uit Ethiopië nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.
 • Voor een bezoek aan Ethiopië worden vaccinaties aangeraden. Neem voor de laatste informatie over vaccinaties contact op met uw huisarts of GGD.
 • Voor Ethiopië is een visum vereist. Dit dient u zelf voor vertrek aan te vragen.

 

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 31 oktober staat gepland voor zaterdag 5 oktober.

De bijeenkomsten vinden plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief