Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Cordoba3
Andalusië
Semana Santa

Andalusië, Semana Santa

12 dagen

Bijbelse groepsreis, Vliegreis

Andalusië, een boeiend verhaal

Iedere reis heeft een Verhaal. In deze bijzondere reis hoort u bijvoorbeeld verhalen over de drie grote wereldreligies. In Andalusië zijn Christendom, Jodendom en Islam nauw met elkaar verweven. Hierin spelen steden als Granada en Cordoba een belangrijke rol. Steden met magnifieke monumenten uit de bloeitijd van het Moorse en het 16e-eeuwse Spanje. Naast de bijna altijd schijnende zon, biedt Andalusië mooie, brede zandstranden, machtige bergen en schilderachtige witte dorpjes, die helder oplichtend in het landschap liggen.

 

Semana Santa

Centraal in deze reis staat echter het Verhaal over het lijden van Christus en de bijzondere manier waarop dit in Andalusië “gevierd” wordt. In de Stille Week, of Semana Santa (Heilige Week) worden overal processies gehouden. De bevolking is in de ban van dit religieuze gebeuren, dat tevens een groot straatfeest is . Overal ruikt u de geur van kaarsen, wierook en sinaasappelbloesem. Het openbare leven wordt in de dagen voor Pasen beheerst door processies en de vele tradities die ermee gepaard gaan.

 

Boetelingen

U maakt processies mee in Sevilla, Cadiz en Jerez. Elke stad kent eigen gebruiken rond de viering van de Semana Santa, maar overal staat het herdenken van Christus’ lijden centraal. De processies bestaan uit “boetelingen”, die deel uitmaken van een broederschap. Zo’n boeteprocessie begint bij de kerk van de broederschap en leidt naar de kathedraal van de betreffende stad. Hier komen de verschillende processiestoeten bij elkaar om daarna terug te keren naar de eigen kerk. Het Spaanse woord voor boetelingen is Nazarenos en ze zijn herkenbaar aan de kostuums met ‘capirotes’ (puntvormige kappen). Zo blijft hun anonimiteit te gewaarborgd. Tijdens een processie dragen deze Nazarenos vaak een grote kaars of kruis.

 

Pasos

In elke processie worden “Pasos” (baren) meegedragen met daarop grote en indrukwekkende  beelden, die taferelen uit het Lijdensverhaal uitbeelden. Eerst komen de processiekandelaars en wierookvaten voorbij, waarna u de eerste “Paso”  ziet. Deze wordt in veel gevallen gevolgd door  een muziekgezelschap met alleen trommels en blaasinstrumenten, maar er zijn ook processies die in volledige stilte worden gehouden. Ondertussen ziet u meerdere “Pasos” voorbijkomen. Elke processie wordt afgesloten door een baar, met daarop Maria, de Heilige Maagd. Ze draagt altijd een kroon en huilt kristallen tranen om de dood van haar Zoon. Voor veel aanwezigen is dit het belangrijkste onderdeel van de processie. De Maria- en Christusbeelden die worden meegedragen, staan buiten de processies in de kerken tentoongesteld. 

 

Zo heeft deze reis veel verhalen. Laat u meevoeren in de rijke, bewogen geschiedenis van Andalusië en beleef het Passieverhaal op een nieuwe en andere manier!

Programma

Dag 1, maandag: Vliegreis Amsterdam - Malaga

Vlucht naar Malaga en transfer naar het hotel.

 

Dag 2, dinsdag: Dagtocht Granada en bezoek Alhambra

Naar Granada, één van de mooiste steden in Andalusië. Vanzelfsprekend bezoekt u het Moorse sprookjespaleis, Alhambra inclusief het Generalife. Het is een stad in een stad met paleizen, geurende tuinen, forten en baden, omgeven door dikke muren. ’s Middags wandelt u door een netwerk van kronkelstraatjes in het Albaycín, de oude Arabische wijk. Uiteindelijk leiden ze  naar een plek, die vrij zicht biedt op het Alhambra. Van een afstand is pas goed te zien hoe imposant dit monument is!

 

Dag 3, woensdag: Vrije ochtend en witte dorpjes

Vrije morgen. Rond de middag naar het charmante witte dorpje Frigiliana. Het is een van de mooist bewaard gebleven Moorse dorpen in Zuid-Spanje. Het ligt op een heuvel. De schilderachtige klinkerstraatje en huizen voeren u terug in de tijd! Hierna reist u door naar Nerja, nog zo’n wit pareltje. Op het strand wacht u een authentieke paella lunch. Aan het eind van de middag terug naar uw hotel.

 

Dag 4, donderdag: Ronda

Vandaag bezoekt u Ronda, het prototype van een ‘Pueblo Blanco’. De stad ligt indrukwekkend op de rand van een groot plateau, waarin het water een diepe kloof heeft uitgesneden. U bekijkt met uw gids de blikvangers, zoals de kathedraal Santa Maria la Mayor, de imposante 18e-eeuwse boogbrug en de Arena.

 

Dag 5, vrijdag: Alpujarras

Deze dag gaat u de natuur in. U bezoekt de regio Alpujarras, een deel van de Sierra Nevada, de bergrug die een groot deel van het Andalusische landschap beheerst. In deze streek trokken de Moren zich na de val van Granada in 1492 terug. Vanwege de geïsoleerde ligging werd vanuit plaatsen als Pampaneira en Capileira nog geruime tijd een soort guerrilla oorlog tegen de Spaanse overheersers gevoerd. Mede hierdoor is de invloed van de Moorse cultuur nog goed merkbaar in de architectuur, landbouw en de lokale keuken.

Te voet ontdekt u beide stadjes en wandelt door het prachtige landschap van de Sierra Nevada naar het lager gelegen Portugos, waar u luncht.

Als toetje bezoekt u nog een chocoladefabriek, waar uiteraard geproefd moet worden….

Terug naar uw hotel voor diner en overnachting.

 

Dag 6, zaterdag: Cordoba

De tweede stad van de “Gouden Driehoek” staat op het programma: Cordoba. Tot ver in de Middeleeuwen was dit het centrum van Moorse en joodse cultuur in Europa. De stad vormde een oase van religieuze verdraagzaamheid. Christenen, moslims en joden leefden in vrede naast en met elkaar. U bezoekt 'La Mezquita', de moskee die herinnert aan de bloeiperiode van Cordoba. Midden in de moskee werd een kathedraal gebouwd. Deze bijzondere combinatie geeft het geheel een licht surrealistisch karakter. Geniet van een Tapas lunch en slenter door de binnenstad met zijn charmante straatjes opgefleurd door bloemrijke patio’s.

 

Dag 7, zondag: Palmpasen

In de ochtend kunt u een lokale viering bijwonen, waarbij kinderen trots hun Palmpasen stokken tonen. Lunch in het hotel en verdere dag vrij.

 

Dag 8, maandag: Doorreis naar Rota via Gibraltar

Vandaag reist u door naar Rota aan de Atlantische Oceaan (Costa de la Luz). Onderweg bezoekt het laatste stukje Groot- Brittannië op het Europese vasteland: Gibraltar. Dankzij de strategische ligging is deze Engelse kolonie al jaren een twistpunt tussen de Spanjaarden en de Britten. U maakt een rondrit per minibus, waarbij u de beroemde rots ziet en de apen, die onlosmakelijk bij deze stad horen. Er is tijd voor eigen ontdekkingen. Uw lunch is exclusief, trakteer uzelf bijvoorbeeld op de typisch Engelse “fish and chips”.

 

Dag 9, dinsdag: Semana Santa in Cádiz

Na een vrije ochtend bezoekt u Cádiz. Deze fascinerende havenstad is de oudste bewoonde  West-Europese stad, gesticht in 1100 v.Chr. door de Feniciërs. De hoogtijdagen van Cádiz waren in de 18e eeuw. Het was toen het centrum van de Spaanse handel met de “Nieuwe Wereld” en groeide uit tot de rijkste en meest kosmopolitische stad van Spanje. Vandaag de dag is deze bloeiperiode nog goed zichtbaar in de oude binnenstad, die bijna volledig omgeven is door water. Na een bezichtiging van de stad en een Tapas maaltijd wandelt u naar de kathedraal. Hier hebt u goed zicht op de avondprocessie. Bij de kathedraal komen twee verschillende stoeten bij elkaar. Het hoogtepunt van deze processie is de ontmoeting tussen de baren met daarop de beelden van Jezus en Maria. Rond 23.00 uur keert u terug naar uw hotel.

 

Dag 10, woensdag: Sevilla

De hele dag wordt besteed in de grootste stad van Andalusië: Sevilla. Uw Nederlandse gids leidt u rond in de parel aan de Guadalquivir, de rivier die door de stad stroomt.  Sevilla is de stad van flamenco, sinaasappelbomen en tapas. Hoogtepunt is een bezoek aan de indrukwekkende kathedraal met de klokkentoren Giralda, die op de Unesco werelderfgoedlijst staat. ’s Middags bent u toeschouwer bij een van de vele processies, die door de sfeervolle straatjes van de binnenstad voert. Uw gids wijst u de beste plekken om optimaal te genieten van dit kleurrijke, sfeervolle maar ook ingetogen schouwspel. Aan het begin van de avond terug naar uw hotel.

 

Dag 11, donderdag: Jerez de la Frontera

’s Morgens kunt u heerlijk relaxen om rond de middag naar Jerez te vertrekken. Hier bent u toeschouwer bij de plaatselijke processie, waar wel tot 44 broederschappen  aan deelnemen. Ook hier vormt de kathedraal het centrale punt, waar alle stoeten tezamen komen om het Lijden van Christus te gedenken. In de vooravond terug naar uw hotel in Rota.

 

Dag 12, vrijdag: Terugreis Sevilla - Amsterdam

Transfer naar de luchthaven van Sevilla en terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Playa Spa

Het 4-sterren Hotel Playa Spa in Almunecar beschikt over een spa, minigolfbaan, tafeltennis, binnen...

Hotel Playa Spa

Het 4-sterren Hotel Playa Spa in Almunecar beschikt over een spa, minigolfbaan, tafeltennis, binnen- en buitenzwembad, een zonneterras met ligbedden, parasols en handdoekservice, een restaurant en verschillende bars. Uw kamer heeft over airconditioning, televisie, telefoon, minibar (tegen betaling), kluisje (tegen betaling) en een badkamer met bad (douche in badkuip) en toilet. De maaltijden worden in buffetvorm geserveerd.

terug

Hotel Playaballena

In Rota verblijft u in het 4-sterren hotel Playaballena. Het strand ligt voor de deur en bij de...

Hotel Playaballena

In Rota verblijft u in het 4-sterren hotel Playaballena. Het strand ligt voor de deur en bij de accommodatie vindt u een mooi aangelegde tuin met zwembad. Zonneterras, ligbedden en parasols inclusief. Lobby met receptie, internethoek (tegen betaling),Wifi bij de lobby (30 minuten per dag inclusief), lounge en bars. Uw kamer is van alle comfort voorzien en heeft een balkon of terras. Ontbijt, lunch en diner zijn uitgebreide buffetten.

terug
Data & prijzen
Vertrek
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
8-4-2019
 
Te boeken
1.449,-
Houd me op de hoogte
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam – Malaga/Sevilla – Amsterdam
 • Luchthavenbelastingen en overige heffingen
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 11 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden (behalve lunches op dag 8 en 10)
 • Entrees
 • Fooien
 • Lokale Nederlands- of Engelssprekende gidsen (reisleider zorgt voor vertaling)
 • DrieTour reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO₂-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag eenpersoonskamer 230,-
 • Lunch dag 8 en 10
 • Optionele excursies
 • Reis- en/of annuleringsverzekering

 

Overige informatie

 • De minimale groepsgrootte voor deze reis is 20 personen
 • Bij regen gaat een processie niet door. De baren en beelden zijn dan in de kerken te bezichtigen

 

 

Het vluchtschema voor deze reis volgt nog.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief