Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Armenië en Georgië

Bijbelse groepsreis, Vliegreis

Wieg van de Kerk
Eeuwen voordat wij in West-Europa van het christendom hadden gehoord stonden er al kerken in Armenië en Georgië; in beide landen werd het christendom aan het begin van de 4e eeuw de staatsgodsdienst. De geschiedenis gaat echter verder terug, want zelfs vóór onze jaartelling begon, waren Armenië en Georgië (toen Iberië geheten) zelfstandige koninkrijken. Het geeft aan hoe diep de cultuur geworteld is in deze streek ten zuiden van de Kaukasus, waar de landschappen adembenemend zijn en de keuken smakelijk.

Programma

Dag 1, maandag: Düsseldorf - Jerevan
U vliegt van Düssedorf, met een overstap in Kiev, naar Jerevan. Na een late aankomst brengt de transfer u naar het hotel in het centrum van de hoofdstad van Armenië.


Dag 2, dinsdag: Jerevan
Neem vanmorgen de tijd voor een typisch Armeense ontbijt. Vanwege de late aankomst vertrekken we vanmorgen rond 10.00 uur om Jerevan te ontdekken. Deze stad heeft een eeuwenlange geschiedenis die teruggaat tot de 8e eeuw voor Christus! Mensen zijn er rustig en vriendelijk en u zal zich hierdoor op uw gemak voelen. We beginnen in het hotel zelf waar we bekijken hoe men tapijten weeft. Het tapijtweven is een oude kunstvorm en maakt deel uit van de Armeense cultuur. U heeft een rondrit door de stad en ziet o.a. het fraaie Republic Square, de vele stadsparken en fonteinen en het Cascade complex.

Na de lunch bezoeken we het indrukwekkende Genocidemuseum en het herdenkingsmonument, ter herinnering aan de 1 tot 1,5 miljoen Armeniërs die werden gedood in de nadagen van het Ottomaanse rijk en de pogroms aan het einde van de 19e eeuw. Terug bij het hotel is er tijd om de openlucht markt Vernissage te bezoeken. Hier vindt u veel verschillende handgemaakte producten als houtsnijwerken en handwerk van kant en wol zoals de handgeknoopte tapijten. Ook kunt u de tijd nemen om wat te rusten in het hotel. We dineren in een restaurant in de stad. Na het diner gaan we naar het gezellige Plein van de Republiek. Het water van de grote fontein beweegt en verandert van kleur op de maat van de muziek die u hoort.


Dag 3, woensdag: Nor Kharberd – Khor Virap – Noravank

Vanmorgen bezoeken we het kindertehuis Nor Kharberd. In 1950 werd begonnen met de verzorging van kinderen met een handicap en tegenwoordig wonen er ongeveer 300 kinderen in Nor Kharberd. In 2016 is een groep jongeren uit Laren en omgeving in het kindertehuis geweest om te helpen. Door de Araratvallei, waar volop abrikozen, druiven, meloenen en tomaten groeien, rijden we naar het klooster van Khor Virap, gelegen aan de voet van de Ararat (5165 m). Volgens de overlevering heeft Koning Tiridates IV Sint Gregorius de Verlichter daar dertien jaar in een put gevangen gehouden. Nadat Gregorius de koning had genezen, bekeerde deze zich in 301 tot het christendom, dat daarmee de staatsgodsdienst werd. In de 7e eeuw werd er op de plek van de put een kerk gebouwd en in de eeuwen daarna het klooster. U kunt de ondergrondse kerker bekijken waar Gregorius verbleef. Geniet ook van het uitzicht op de imposante berg!

Vanmiddag gaan we naar het in de provincie Vajots’ Dzor gelegen 13e eeuwse geelroodkleurige Noravank-klooster verscholen in een kloof van de Amaghu. Dit prachtige complex ligt zo verborgen tussen de steile rotswanden, dat u het pas ziet als u er vlakbij bent.


Dag 4, donderdag: Yerevan – Garni – Geghard – Sevan
Vanmorgen rijden we naar het plaatsje Garni, bekend om de Romeinse tempel en thermen. We bezichtigen kort de Romeinse tempel Garni. Vroeger werd beweerd dat het hier een tempel betreft uit de 1e eeuw die aan de zonnegod Mithras was gewijd. Maar na onlangs verrichtte opgravingen wordt vermoed dat het gaat om een in 175 opgericht mausoleum voor de Armeens-Romeinse koning Sohaemus. We lunchen bij mensen thuis waar we eerst een excursie door de mooie tuin krijgen en zelf ons fruit kunnen plukken.

Na deze uitgebreide lunch rijden we in jeeps naar de Symphony of Stones, rotswanden met goed bewaard gebleven basaltkolommen, uitgesneden door de rivier de Goght. U kijkt uw ogen uit! Vervolgens bezoeken we het Geghardklooster, zo’n 40 kilometer ten zuidoosten van Jerevan. Met de bouw van dit kloostercomplex is in de 7e eeuw begonnen en het heeft wel 5 eeuwen geduurd voordat het zijn huidige vorm kreeg. Ervaar hoe het omringende natuurlijke landschap, aan de ingang van de Boven-Azatvallei en het klooster, een geheel vormen! Het klooster en de vallei zijn dan ook in 2000 aan de Werelderfgoedlijst van Unesco toegevoegd. In het klooster woont u een concert bij van een meerstemming kwintet dat liturgische en folkloristische muziek ten gehore brengt. We rijden verder naar het op 1900 meter hoogte gelegen Sevanmeer, de parel van Armenië. Afhankelijk van de stand van de zon kleurt dit meer van diepblauw naar smaragdgroen. We brengen een bezoek aan het hooggelegen Sevanavank klooster om van het uitzicht op het meer te genieten. Diner en overnachting in Sevan. Vanavond is alweer onze laatste avond in Jerevan en we sluiten deze avond af met een heerlijk afscheidsdiner.

 

Dag 5, vrijdag: Sevan – Dilijan – Fioletovo – Haghpat – Grensovergang – Tbilisi

We vertrekken naar het natuurpark Dilijan. Dit groene deel van de Kaukasus-gebergte wordt ook wel klein Zwitserland genoemd vanwege het landschap en de gezonde berglucht. Het gelijknamige en gezellige stadje Dilijan was vroeger een kuuroord. Nu is het een geliefde stad voor kunstenaars, schrijvers, filmers en musici. We gaan ook naar het kleine dorp Fioletovo, waar u zich in de 19e eeuw waant. Het is een dorp met onverharde wegen en huizen met houten balkons. De bevolking bestaat grotendeels uit van oorsprong Russische christenen, die altijd geïsoleerd hebben geleefd. We worden uitgenodigd bij mensen thuis voor een ontmoeting onder het genot van thee en huisgemaakte gerechtjes.

 

Het laatste bezoek in Armenië is aan het schitterende klooster van Haghpat dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Haghpat (10e -13e eeuw) ligt op een berg en biedt een adembenemend uitzicht. Hier kunt u een origineel hoogkruis uit 1273 zien, een van de weinige Armeense hoogkruizen waarop Christus is afgebeeld. Aan het einde van de middag passeren we de grens met Georgië en reizen we naar Tbilisi waar we de komende vier nachten verblijven. We krijgen een introductie over de stad bij het Metechi plateau en de gelijknamige kerk vanwaar we een mooi uitzicht hebben op de oude stad, het Narikhala fort en de rivier Mktvari. Daarna volgt het welkomstdiner in een lokaal restaurant.


Dag 6, zaterdag: Signagi - Kvareli
Vandaag maken we een excursie naar de regio Kakhetië, het belangrijkste wijngebied van Georgië. Behalve mooie wijngaarden en een aantrekkelijk landschap, zijn hier ook enkele historische hoogtepunten te vinden. Zo bezoeken we het (vrouwen)klooster van Bodbe. De kerk met kleurrijke schilderijen bevindt zich aan de top van een hoge berg. Wandel door de kloostertuin waar honderden vogeltjes zingen en geniet van de vredige rust die hier heerst. Dan naar Signagi, een oud stadje op de voormalige Zijderoute. Er wonen slechts een paar duizend inwoners, maar het is wel de hoofdstad van het gelijknamige district. Men leeft er voornamelijk van de productie van wijn en van tapijten. Het dorp heeft een indrukwekkende stadsmuur. Opmerkelijk genoeg staat deze muur niet om Signagi heen, maar ernaast; in het ommuurde gedeelte staan slechts enkele huizen. De reden hiervan is de locatie van de waterbron, buiten het dorp maar binnen de muren, waar vele mensen uit de wijde omgeving bescherming zochten in tijden van oorlog. Bij helder weer is er een prachtig uitzicht over de Alazanivallei, met de bergen van de Kaukasus aan de horizon. Geniet van een heerlijke lunch bij een wijnhuis: smakelijke huisgemaakte gerechten met diverse Georgische wijnen. Op de weg terug naar Tbilisi bezoeken we wijnhuis Khareba voor een wijnproeverij. ’s Avonds geniet u van een afscheidsdiner in een lokaal restaurant waar u luistert en kijkt naar Georgische folkloristische zang en dans. Een onvergetelijke avond!

 

Dag 7, zondag: Tbilisi
De verkenning van de levendige Georgische hoofdstad Tbilisi begint met een bezoek aan de indrukwekkende Holy Trinity kathedraal. Deze recent gebouwde kathedraal is de derde grootste orthodoxe kathedraal van de wereld en zetel van de Katholikos-patriarch van Georgië, Ilia de tweede. We wonen hier een deel van de dienst bij. Indien mogelijk, gaan we met de kabelbaan naar een hoger gelegen deel van de stad en nemen we een kijkje bij het standbeeld van “Moeder Georgië” en het Narikhala fort. Het uitzicht op Tbilisi is geweldig: de hangende balkonnetjes, pittoreske straatjes, de oude synagoge. Door gezellige, geplaveide straatjes wandelt u naar het oude gedeelte van de stad waar u de badhuizen vindt met de typische geur van zwavel.

De rest van de middag kunt u Tbilisi op eigen gelegenheid ontdekken. Wandel naar de Sioni kathedraal en de Anchiskhati basiliek of ga op zoek naar de oude klokkentoren van het poppentheather. De beroemde poppenspeler Rezo Gabriadze heeft de toren laten bouwen met stukken steen van oude en verlaten gebouwen.

 

Dag 8, maandag: Tbilisi – Mtskheta – Uplistshikhe – Gudauri
Het religieuze centrum van Georgië ligt in Mtscheta. We bezoeken vandaag eerst de hooggelegen 6e eeuwse Jvari kerk vanwaar we een prachtig uitzicht hebben op Mtskheta en de omliggende omgeving. Dan gaan we naar Mtskheta zelf, de voormalige hoofdstad van Georgië en de heiligste plek in dit land. We bezoeken de prachtige, ommuurde Svetitskhoveli kathedraal die is gebouwd op de plek waar St. Nino, in de 4e eeuw de brenger van christendom in Georgië, een kerk bouwde. Volgens de overlevering is hier het bovenkleed van Jezus begraven. U bewondert de kathedraal en kunt rondkijken in de sfeervolle straatjes eromheen. Tenslotte naar de in rotsen uitgehouwen stad Uplistsikhe, ooit een halteplaats van de Zijderoute. Het is een van de oudste steden van Georgië, meer dan 3000 jaar oud. Zelfs de basiliek en het theater zijn in de rotsen gebouwd. Het prachtige uitzicht op de stad, omliggende vallei en kabbelende rivier doet de lange klim naar boven over trappen en rotsen helemaal vergeten.
In de middag vertrekken we over de Georgian Military Highway, de historische verbindingsweg met Rusland, naar de pieken van de Caucasus. De nacht brengt u door in het skioord Gudauri.


Dag 9, dinsdag: Gudauri – Kazbegi – Ananuri – Tbilisi
Verder over de Georgian Military Highway, gaat u op weg naar Kazbegi, een dromerig dorpje op slechts enkele kilometers van de Russische grens en gelegen temidden van de imposante reuzen van de Kaukasus. Vanuit Kazbegi maakt u een excursie naar de Kerk van de Heilige Drie-eenheid. We maken een wandeling van circa 2½ tot 3½ uur.
Optioneel is het ook mogelijk om de route per jeeps af te leggen. De kerk ligt op 2170 m hoogte op de hellingen van de Kazberg die met 5047 m hoogte tot de top 3 pieken van de Kaukasus behoort. Het uitzicht vanaf de kerk is magnifiek! We lunchen bij een lokaal gezin waar het traditionele gerecht uit de bergen van de Kaukaus wordt geserveerd; Khinkali, Georgische Dumplings. Op weg terug naar Tbilisi bezoekt u het aan een stuwmeer gelegen kloostercomplex van Ananuri We overnachting in Tbilisi.


Dag 10, woensdag: Tbilisi – Amsterdam
Al vroeg volgt de transfer naar de luchthaven van Tbilisi en de terugvlucht naar Düsseldorf, met een overstap in Kiev.

 

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vliegreis Düsseldorf-Jerevan, Tbilisi-Düsseldorf (met Ukraine Airlines en overstap in Kiev)
 • Luchthavenbelasting en overige heffingen
 • Ruimbagage 23 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 9 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Verblijf op basis van halfpension beginnend met ontbijt op dag 2 en eindigend met diner op dag 9
 • Lunches
 • Ontbijtbox op dag 10
 • Excursie- en entreegelden volgens programma
 • Engelssprekende gidsen
 • Fooien

Niet inbegrepen

 • Eenpersoonskamer toeslag 280,-
 • Jeeps naar Kerk van de Heilige Drie-eenheid 85,- per 5 personen
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering

Overige informatie

Het paspoort dient bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Neem voor de laatste informatie over inentingen contact op met huisarts of GG&GD.

 

Hotelinformatie (onder voorbehoud van wijzigingen)

Dag 1-4 Jerevan Tufenkian Historic Hotel**** 3 nachten
Dag 4-5 Sevan Hotel Harsnaqar***** 1 nacht
Dag 5-8 Tbilisi Hotel Kopala B en C*** 3 nachten
Dag 8-9 Gudauri Alpina Hotel*** 1 nacht
Dag 9-10 Tbilisi Hotel Kopala B en C*** 1 nacht

 

Vluchtschema (ondervoorbehoud van wijzigingen)

Datum Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst
6 mei 2019 Düsseldorf Kiev PS 412 14.15 uur 18.10 uur
6 mei 2019 Kiev Jerevan PS 611 20.10 uur 23.50 uur
           
15 mei 2019 Tbilisi Kiev PS 518 05.30 uur 07.25 uur
15 mei 2019 Kiev Düsseldorf PS 411 11.00 uur 12.55 uur
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief