Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Armenië en Georgië onder leiding van Dhr. G.C. Hovingh

Actieve groepsreis, Vliegreis

Wieg van de kerk

Eeuwen voordat wij in West-Europa van het christendom hadden gehoord stonden er al kerken in Armenië en Georgië; in beide landen werd het christendom aan het begin van de 4e eeuw de staatsgodsdienst. De geschiedenis gaat echter verder terug, want zelfs vóór onze jaartelling begon, waren Armenië en Georgië (toen Iberië geheten) zelfstandige koninkrijken. Het geeft aan hoe diep de cultuur geworteld is in deze streek ten zuiden van de Kaukasus, waar de landschappen adembenemend zijn en de keuken smakelijk.

Van dag tot dag

Dag 1, wo 25/04: Amsterdam-Tbilisi

We vliegen van Amsterdam, met een overstap in Istanbul, naar Tbilisi. Transfer naar het hotel.

 

Dag 2, do 26/04: Signagi – Kvareli - Tsinandali

We maken kennis met de levendige Georgische hoofdstad Tbilisi. We starten in Tbilisi op het Metechi plateau bij de gelijknamige kerk vanwaar we een mooi uitzicht hebben op de oude stad, het Narikhala fort en de rivier Mktvari. Vervolgens gaan we op weg naar Signagi. Onderweg bezoeken we het (vrouwen)klooster van Bodbe. De kerk met kleurrijke schilderijen bevindt zich aan de top van een hoge berg.

 

Wandel door de kloostertuin waar honderden vogeltjes zingen en geniet van de vredige rust die hier heerst. Dan gaan we naar Signagi, een oud stadje op de voormalige Zijderoute. Er wonen slechts een paar duizend inwoners, maar het is wel de hoofdstad van het gelijknamige district. Men leeft er voornamelijk van de productie van wijn en van tapijten.

 

Signagi heeft een indrukwekkende stadsmuur waar we een stukje over wandelen. Opmerkelijk genoeg staat deze muur niet om Signagi heen, maar ernaast; in het ommuurde gedeelte staan slechts enkele huizen. De reden hiervan is de locatie van de waterbron, buiten het dorp maar binnen de muren, waar vele mensen uit de wijde omgeving bescherming zochten in tijden van oorlog. Bij helder weer hebben we een prachtig uitzicht over de Alazanivallei, met de bergen van de Kaukasus aan de horizon. Ook bezoeken we het Engelse landgoed Tsinandali van de aristocratische familie Chavchavadze. Bij wijnhuis Khareba genieten we van een wijnproeverij.

 

Dag 3, vr 27/04: Tbilisi – (Dzalisi) – Ananuri – Gori – Uplistsikhe – Kutaisi

Indien mogelijk beginnen we vandaag met een bezoek aan de opgravingen van Dzalisi met de oude mozaïeken en het archeologisch museum in Tsilkani. Op weg naar Kutaisi bezoeken we het aan een stuwmeer gelegen kloostercomplex van Ananuri. In Gori, de geboorteplaats van Joseph Stalin, gaan we naar het Stalin museum waar we o.a. het originele familiehuis en Stalin’s gepantserde treinwagon kunnen bekijken. Het museum heeft een grote collectie en is zowel interessant als controversieel te noemen. Ook gaan we naar de in rotsen uitgehouwen stad Uplistsikhe, ooit een halteplaats van de Zijderoute. Het is een van de oudste steden van Georgië, meer dan 3000 jaar oud. Zelfs de basiliek en het theater zijn in de rotsen gebouwd. Het prachtige uitzicht op de stad, omliggende vallei en kabbelende rivier doet de lange klim naar boven over trappen en rotsen helemaal vergeten. Als laatste arriveren we in Kutaisi, de op-een-na-grootste stad van Georgië en de stad waar de regering zetelt. Georgiërs noemen Kutaisi ook wel de stad van rozen en van mei. We maken een korte stadstour door het historische centrum.

 

Dag 4, za 28/04: Kutaisi - Tbilisi

Na het ontbijt kun je de viering bijwonen in de Bagrati kathedraal. Ook bezoek je het Klooster van de Maagd in Gelati, dat iets buiten de stad ligt. Dit klooster werd in 1106 gebouwd door Koning David de Bouwer en was eeuwenlang een belangrijk centrum voor cultuur, religie en filosofie. In het klooster zijn nog steeds vele muurschilderingen en manuscripten te zien uit de Middeleeuwen. Vervolgens bekijken we de synagoge van Kutaisi. Onderweg naar Tbilisi maken we een tussenstop bij het Ubisa klooster met mooie fresco’s in Byzantijnse stijl.

 

Dag 5, zo 29/04: Tbilisi

Na het ontbijt gaan we naar de indrukwekkende Holy Trinity kathedraal. Deze recent gebouwde kathedraal is de derde grootste orthodoxe kathedraal van de wereld en zetel van de Katholikos-patriarch van Georgië, Ilia de  tweede. U kunt hier een deel van de dienst bijwonen. Via het Rustaveli Avenue met tal van fraaie gebouwen komen we bij het Janashia State museum dat een mooie collectie van Colchis sierraden heeft en een interessante tentoonstelling over de Sovjetbezetting. Indien mogelijk, gaan we met een kabelbaan naar een hoger gelegen deel van de stad en nemen we een kijkje bij het standbeeld van “Moeder Georgië” en het Narikhala fort. Het uitzicht op Tbilisi is geweldig: de hangende balkonnetjes, pittoreske straatjes, de oude synagoge. Door gezellige, geplaveide straatjes wandelt u naar de Sioni kathedraal en Anchiskhati basiliek. Ook lopen we naar de oude klokkentoren van het poppentheather. De beroemde poppenspeler Rezo Gabriadze heeft de toren laten bouwen met stukken steen van oude en verlaten gebouwen. De synagoge bezoeken we aan het einde van de dag.

 

Dag 6, ma 30/04: Tbilisi – Grensovergang – Akhtala klooster – Mikoyan museum – Fioletovo - Dilijan

Na het ontbijt reizen we in zuidelijke richting naar de grens met Armenië bij Sadakhlo. Na aankomst in Armenië volgt allereerst een bezoek aan het Akhtala klooster en fort. Dit klooster bevindt zich boven aan de verdedigingsmuur omdat het een belangrijke rol heeft gespeeld in de bescherming van de regio. We bekijken de mooie fresco’s van dit complex. In het Mikoyan museum komen we meer te weten over de broers Mikoyan in de tijd van de Sovjet-Unie.

 

Vervolgens komen we in Fioletovo, een kleine dorp waar een Molokaner gemeenschap woont. We kijken rond en heeft een ontmoeting met enkele bewoners onder het genot van thee en huisgemaakte koekjes. Aansluitend rijden we naar Dilijan waar we een korte stadstour maken door de oude stad. Dilijan is al jaren een populair vakantieoord vanwege de frisse berglucht en de mooie landschappen en wordt niet voor niets ‘het kleine Zwitserland van Armenië genoemd.

 

Dag 7, di 01/05: Dilijan – Sevan – Noratus - Garni – Geghard – Yerevan

De dag begint bij het op circa 1900 meter hoogte gelegen Sevanmeer, de parel van Armenië. Afhankelijk van de stand van de zon kleurt het meer van diepblauw naar smaragdgroen. We wandelen omhoog om een bezoek te brengen aan het hooggelegen Sevanavank klooster en van het uitzicht op het meer te genieten. We rijden verder naar het plaatsje Noratus en de bijbehorende begraafplaats, daar bekijken we de grootste collectie van  ‘Khachkars’ (Armeense kruisstenen).

 

Vervolgens bezichtigen we de Romeinse tempel Garni. Vroeger werd beweerd dat het hier een tempel betreft uit de 1e eeuw die aan de zonnegod Mithras was gewijd. Maar na onlangs verrichtte opgravingen wordt vermoed dat het gaat om een in 175 opgericht mausoleum voor de Armeens-Romeinse koning Sohaemus. In auto’s rijden we in de kloof bij Garni naar de Symphony of Stones, rotswanden met goed bewaard gebleven basaltkolommen, uitgesneden door de rivier de Goght. In Garni lunchen we bij Armeense mensen thuis en zien we hoe het Armeense brood 'lavash' wordt gebakken. ’s Middags bezoeken we het Geghardklooster dat half in de rotsen ligt. Begonnen in de 8e eeuw werd de hoofdkerk in de 13e eeuw gebouwd. Hier zou de door de apostel Thaddeüs meegenomen relikwie van de spits van de lans welke Jezus doorboorde, enkele eeuwen bewaard zijn. Nu be­vindt de relikwie zich in de kathedraal van Echmiadzin. Aansluitend gaat we naar Yerevan waar we de komende 3 nachten verblijven.

 

Dag 8, wo 02/05: Yerevan

Vandaag verkennen we Yerevan, de interessante Armeense hoofdstad wiens geschiedenis al terugvoert tot de 8e eeuw voor Christus. Tijdens een rondrit door de stad zien we o.a. het fraaie Republic Square, de vele stadsparken en fonteinen, het Cascade complex en de Surp Grigor Lusavorich Kathedraal. Ook bezoeken we het Matenadaran: het museum met de grootste en meest unieke verzameling Armeense manuscripten en bijzondere miniatu­ren. Na de lunch gaan we naar het indrukwekkende Genocidemuseum en het bijbehorende herdenkingsmonument. De stadstour eindigt rond half 5 op het Plein van de Republiek. De rest van de middag is vrij, bezoek bijvoorbeeld op eigen gelegenheid het Nationaal Historisch Museum.

 

Dag 9, do 03/05: Khor Virap – Echmiadzin – Zvartnots – Erebuni Fort

Door de Araratvallei, waar volop abrikozen, druiven, meloenen en toma­ten groeien, rijdt u naar het klooster van Khor Virap, gelegen aan de voet van de Ararat (5165 m). Hier is Grego­rius de Verlichter 13 jaar gevangen gehouden. We bekijken de kerker waar hij verbleef en genieten van het uitzicht op de imponerende berg Ararat. We gaan verder naar Echmiadzin, de residentie van de Katholikos, de patriarch van de Armeens-Apostolische kerk. We bezoeken hier de kathedraal, een van de oudste kerkge­bouwen ter wereld. Volgens de legende heeft Jezus zelf de plek aangewezen waar de kerk moest komen te staan. We lunchen vandaag bij mensen thuis en genieten van lokale gerechten. Na de lunch rijden we terug richting Yerevan. Op de terugweg volgt een stop bij de ruïnes van de 7e eeuwse paleiskerk van Zvartnots, tevens Unesco erfgoed. Na het diner gaan we naar de ruïnes van het Erebuni fort, gebouwd in 782 v. Chr.

 

Dag 10, vr 04/05: Yerevan – Grensovergang – Mtskheta – Shiomgvime - Tbilisi

We verlaten Armenië maar voordat we de grens bij Sadakhlo passeren genieten we van een lunch in Alaverdi. In Georgië bezoeken we de hooggelegen 6e eeuwse Jvari kerk vanwaar we een prachtig uitzicht hebben op Mtskheta en de omliggende omgeving. Dan gaan we naar Mtskheta, de voormalige hoofdstad van Georgië en de heiligste plek in dit land. We bezoeken de prachtige, ommuurde Svetitskhoveli kathedraal die is gebouwd op de plek waar St. Nino, in de 4e eeuw de brenger van christendom in Georgië, een kerk bouwde.

 

Volgens de overlevering is hier het bovenkleed van Jezus begraven. We bewonderen de kathedraal en kijken rond in de sfeervolle straatjes eromheen. Voordat we weer terugkomen in Tbilisi maken we een laatste stop bij het Shiomgvime klooster uit de 6e eeuw. Het klooster ligt midden in de natuur tegen de rotsen waardoor het uitzicht op de omgeving prachtig is. Na het diner genieten we voor het laatst van Tbilisi tijdens een rondrit ‘Tbilisi by night’.

 

Dag 11, za 05/05: Tbilisi – Amsterdam

Al vroeg volgt de transfer naar de luchthaven van Tbilisi en de terugvlucht naar Amsterdam, met een overstap in Istanbul.

Accommodaties

Ani Plaza**** - Yerevan

Prachtig gelegen hotel met bezichtigingen op loopafstand. Het hotel beschikt over restaurants, cafés...

Ani Plaza**** - Yerevan

Prachtig gelegen hotel met bezichtigingen op loopafstand. Het hotel beschikt over restaurants, cafés, zwembad, fitness ruimte en een spa-salon. De meeste kamers geven prachtige vergezichten: op bijvoorbeeld de Ararat bergen of over het National opera en ballet theater. De kamers beschikken over wifi, telefoon, tv met sateliet verbinding, kluisjes en een mini-bar. De receptie staat 24 uur per dag klaar voor al je vragen.

Oprechte Armeense gastvrijheid staan centraal bij het vriendelijke personeel dat er alles aan zal doen het verbljif zo prettig mogelijk te maken!

terug

Best Western Paradise Hotel****- Dilijan

Het hotel beschikt over een ruime lobby, wintertuin, bar en restaurant en wellness centrum. De...

Best Western Paradise Hotel****- Dilijan

Het hotel beschikt over een ruime lobby, wintertuin, bar en restaurant en wellness centrum. De combinatie van het vriendelijke personeel en de internationale klasse maken het verblijf in dit hotel zeer aangenaam.

De kamers zijn ingericht voor rust, comfort en veiligheid en zijn klassiek of modern ingericht. Alle kamers hebben een balkon en kijken uit op het pitoreske landschap van Diljan nationaal park.

terug

Hotel Kopala*** - Tbilisi

Hotel Kopala is gebouwd tegen de muren van de oude stad en de naam komt van de oude mytische held...

Hotel Kopala*** - Tbilisi

Hotel Kopala is gebouwd tegen de muren van de oude stad en de naam komt van de oude mytische held Kopala. Vanaf het restaurant heb je een schitterend uitzicht over de toeristische hoogtepunten van de stad! Verschillende bijzienswaardigheden zijn dichtbij gelegen van het hotel. Het hotel biedt 24-uur receptie, fitness en sauna, wake-up service en diversen meer!

De kamers beschikken over: een bureau met lamp, mini-bar, sateliet TV, internet, AC, kluisje, föhn en badkamer

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Armenië en Georgië - 11 dagen

Inbegrepen

 • Vliegreis Turkish Airlines met overstap in Istanbul
 • Luchthavenbelasting
 • Brandstoftoeslag
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3 en 4 sterren accommodaties op basis van tweepersoonskamer
 • Verblijf op basis van halfpension beginnend met ontbijt op dag 2 en eindigend met ontbijt op dag 11
 • Lichte lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Engelssprekende gids
 • Fooienbedrag 35,00

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 275,00
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering (inclusief 21% assurantiebelasting) 6,65% van de reissom
 • Bijdrage Calamiteitenfonds 2,50 per factuur (maximaal 9 personen)

Overige informatie

 • Uw paspoort dient na vertrek uit Japan nog minimaal 6 maanden geldig te zijn
 • Neem voor de laatste informatie over inentingen contact op met uw huisarts of GGD

 

Reissom

35 - 39 personen

€ 1.542,00

30 - 34 personen

€ 1.588,00

25 - 29 personen

€ 1.644,00

21 - 24 personen

€ 1.755,00

De reissom is gebaseerd op basis van 21-24 deelnemers. Kort voor vertrek van de reis zal bekeken worden hoeveel deelnemers er geboekt hebben. Mochten er 20 of meer deelnemers hebben geboekt, dan krijgt u het verschil met de nieuwe reissom op uw rekening teruggestort.

 

Hotelinformatie

Dag 1-3

Tbilisi

Hotel Kopala Rikhe

2 nachten

Dag 3-4

Kutaisi

Bagrati Hotel

1 nacht

Dag 4-6

Tbilisi

Hotel Kopala

2 nachten

Dag 6-7

Dilijan

Best Western Resort

1 nacht

Dag 7-10

Yerevan

Ani Plaza Hotel

3 nachten

Dag 10-11

Tbilisi

Hotel Kopala Rikhe

1 nacht

 

 

Totaal

10 nachten

 

Vluchtschema

Het aanbod is gebaseerd op vluchten met Turkish Airlines, met een overstap in Istanbul. Vluchtschema (onder voorbehoud van wijzigingen):

 

Van

Naar

Vluchtnummer

Vertrek

Aankomst

Amsterdam

Istanbul

TK 1962

12.25 uur

16.45 uur

Istanbul

Tbilisi

TK 380

19.30 uur

22.45 uur

 

 

 

 

 

Tbilisi

Istanbul

TK 381

06.10 uur

07.35 uur

Istanbul

Amsterdam

TK 1961

08.45 uur

11.30 uur

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief