Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Armenië: Spiritueel, gastvrij en gastronomisch

Groepsrondreis, Bijbelse groepsreis, Vliegreis

Elk land heeft z’n eigen verhaal. Neem bijvoorbeeld Armenië. In de verhalen over dit land hoort u over de apostelen Bartholomeus en Thaddeus, die naar het gebied van het huidige Armenië reisden en het Christelijk geloof brachten. Hoor ook het verhaal over Armenië als oudste christelijke natie ter wereld. In 301 werd het christendom staatsgodsdienst, eerder dan in welk land ook. Reis mee en maak in tien dagen kennis met het mooie en fascinerende Armenië.

 

Tot vandaag is zicht- en tastbaar dat Armenië het oudste christelijke land ter wereld is. Vrijwel de hele bevolking behoort tot de Armeens-apostolische kerk. Dit geloof bepaalt de Armeense identiteit. Al in de vroege Middeleeuwen ontstond een rijk kloosterleven: kunstenaars, astronomen en theologen vonden er inspiratie en voedden zich met de rijke kennis die aanwezig was in de kloosterbibliotheken. Veel van deze kerken en kloosters, vaak nog in gebruik, bezoekt u tijdens deze reis.

 

Tegelijk zult u zich ook overweldigd voelen door het prachtige landschap: 90 procent van het land ligt op minimaal 1000 meter hoogte! Met op de toppen van de bergen kloosters en kerken. Cultuur en natuur gaan hand in hand: vaak staan deze religieuze monumenten samen met hun omgeving op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

 

De bevolking is trots op haar cultuur en identiteit en is uitermate gastvrij! Armeniërs zijn vriendelijk en gemoedelijk. Gastvrijheid die vooral naar voren komt in de ambachtelijke Armeense keuken. Geniet van de heerlijk gekruide groentegerechten, zoals met geitenkaas gevulde aubergine of gevulde wijnbladeren.

 

Ga mee naar Armenië, spiritueel, gastvrij en gastronomisch!

 

Gratis kaarten Drents Museum: In de ban van de Ararat!

Vanaf 12 april tot en met 13 september vindt in het Drents museum in Assen de tentoonstelling: " In de ban van de Ararat" plaats. Schitterende objecten uit het History Museum of Armenia in Yerevan én een uniek reliek van de Ark van Noach komen naar Assen. 

ACTIE: Boekt u tussen 15 februari en 15 april 2020 één van de reizen naar Armenië dan krijgt u van DrieTour een entreekaart voor de tentoonstelling in het Drents museum cadeau!*  

DE TENTOONSTELLING IS UITGESTELD NAAR 2021, U HOUDT EEN KAARTJE VAN ONS TEGOED ALS U BOEKT!

Programma

Dag 1, maandag: Op reis

Via Kiev vliegt u van Amsterdam naar Jerevan. Na late aankomst de transfer naar uw hotel in het centrum van de hoofdstad van Jerevan.

 

Dag 2, dinsdag: Matenadaran – Zvartnots – en de Armeense Genocide

Vanwege de late aankomst begint uw dag rustig. Begonnen wordt met een bezoek aan het Matenadaran museum met een grote en unieke verzameling Armeense manuscripten.

 

Bouwkundig meesterwerk

Hierna bekijkt u de net buiten Jerevan gelegen ruïnes van de 7e-eeuwse Zvartnots Paleiskerk, UNESCO erfgoed. De kerk werd in 939 verwoest door een aardbeving maar de ruïnes geven nog een goed beeld van dit zeldzame en grootse bouwwerk.

 

Herdenking Armeense Genocide

Terug in Jerevan bezoekt u het indrukwekkende Genocidemuseum, ter herinnering aan de 1 tot 1,5 miljoen Armeniërs die werden gedood in de pogroms aan het einde van de 19e eeuw en tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Ottomaanse rijk. Tijdens de rondleiding door het monument en museum, Tsitsernakaberd, krijgt u volop uitleg over deze voor het moderne Armenië nog altijd ingrijpende gebeurtenissen.

 

Dag 3, woensdag: Ararat en Noravank

 

Khor Virap aan de voet van de berg Ararat

Door de Araratvallei met de vele abrikozenboomgaarden rijdt u naar het klooster van Khor Virap, aan de voet van de berg Ararat. Vroeger lag deze oude vulkaan van 5137 meter met zijn eeuwig besneeuwde toppen in Armenië, maar sedert de Eerste Wereldoorlog ligt de Ararat in Turkije. De grens tussen beide landen is gesloten. U moet het dus doen met zicht op de berg. Vanuit Jerevan en veel andere plaatsen ziet u steeds de twee toppen van de berg, die het nationale symbool zijn van het land. De berg is vooral bekend omdat de Ark van Noach er zou zijn gestrand.

Volgens de overlevering werd Gregorius de Verlichter, stichter en patroonheilige van de Armeens-Apostolische kerk, dertien jaar in een put gevangen gehouden in Khor Virap. Nadat Gregorius de koning had genezen, bekeerde deze zich in 301 tot het christendom, dat zo staatsgodsdienst werd. In de 7e eeuw werd er op de plaats van de put een kerk gebouwd en in de eeuwen daarna het klooster. Bekijk de ondergrondse kerker waar Gregorius verbleef en geniet van het uitzicht op de imposante berg!

 

Op zoek naar het Noravank - klooster

U vervolgt uw weg door een ruig bergachtig gebied en gaat (op zoek) naar het in de 13e eeuw gestichte  Noravank-klooster. Dit prachtige complex ligt zo verborgen tussen de steile rotswanden, dat u het pas ziet als u er vlakbij bent. Een heel bijzondere gewaarwording! Aan het einde van de dag arriveert u in Goris. Dit stadje ligt tussen de groene heuvels met indrukwekkende, geelrode rotsformaties. Het heeft de mooiste architectuur van Armenië en is beroemd om de middeleeuwse rotswoningen, die in de zachte rotsen zijn uitgehouwen.

 

Dag 4, donderdag: Khndzoresk - Tatev

 

Grottendorp Khndzoresk

U rijdt door een ruig landschap naar het dorp Khndzoresk in het zuidoosten van Armenië. Dit grottendorp is meer dan 1000 jaar oud en bestaat uit zo’n 400 grotten die nog tot halverwege de vorige eeuw werden bewoond. Een 160 meter lange en 63 meter hoge hangbrug over de kloof Khor Dzor verbindt het met de huidige dorpskern. De dorpsbewoners hebben deze brug eigenhandig en zonder gebruikmaking van machines gebouwd als symbool om de huizen van hun voorvaderen nooit te vergeten.

 

Met de langste kabelbaan ter wereld naar Tatev

Na de lunch gaat u naar het Tatevklooster, dat op een plateau aan de rand van de diepe kloof van de rivier Vorotan staat. Dit versterkte klooster uit de 9e eeuw was dus altijd moeilijk bereikbaar! Sinds 1910 overspant de langste kabelbaan ter wereld (5,7 km) de kloof. Met een snelheid van 37 km per uur bent u in 11 minuten van het dorp Halidzor bij het klooster. Er is alle tijd voor de bezichtiging van dit kloostercomplex met drie kerken, dat in de vroege Middeleeuwen het belangrijkste spirituele en educatieve centrum van Armenië was. Naast monniken waren er filosofen, schrijvers, kunstenaars en muzikanten die Tatev bezochten of er verbleven. Door de aanleg van ondergrondse tunnels zijn er tijdens aanvallen veel mensenlevens en schatten gespaard gebleven.

 

Dag 5, vrijdag: reizen over de Zijderoute

Over de Selimpas, die vroeger onderdeel was van de Zijderoute. Van de klassieke Oudheid tot de late Middeleeuwen was dit de belangrijkste (handels) verbinding Oost en West. U ziet dan ook veel karavanserais, overnachtingsherbergen voor de handelskaravanen en bezoekt de goed bewaarde Selim-karavanserai. Vanaf hier hebt u een prachtig zicht om de omringende bergen.

 

Vergaap u aan het Armeense Stonehenge

Onderweg stopt u ook bij Zorats Karer (of Karahunge), een verzameling van meer dan 200 basaltstenen. Het wordt ook wel het Armeense Stonehenge genoemd en is net zo spectaculair! Vervolgens naar Noratus, een begraafplaats met een grote hoeveelheid khachkars, Armeense kruisstenen gedecoreerd met rozetten, vlechtwerk en verschillende motieven. Ze vertellen over geloof, cultuur, tradities, geschiedenis, literatuur en kunst. U rijdt verder naar het op 1900 meter hoogte gelegen Sevan meer, de parel van Armenië, waar het hooggelegen Sevanavank klooster bezocht wordt om van het uitzicht op het meer te genieten. Afhankelijk van de stand van de zon kleurt dit meer van diepblauw naar smaragdgroen.

Rijdend door een prachtig landschap komt u aan in Dilijan.

 

Dag 6, zaterdag Dilijan – Molokaner gmeenschap

Dilijan ligt in een groen deel van het Kaukasus-gebergte en wordt ook klein Zwitserland genoemd vanwege het landschap en de gezonde berglucht. Het gezellige stadje was vroeger een kuuroord en is nu een geliefde plaats voor kunstenaars, schrijvers, filmers en musici. De hoofdstraat is bewaard gebleven als oud gedeelte met verschillende ambachtswerkplaatsen en enkele kleine winkeltjes.

 

Op bezoek bij de Molokaner - gemeenschap

Doorreis naar het dorpje Fioletovo, waar u zich in de 19e eeuw waant. Onverharde wegen en houten huizen met balkons bepalen het beeld. De bevolking, die grotendeels uit van oorsprong Russische christenen bestaat, heeft altijd geïsoleerd geleefd. Ze maken deel uit van de Molokaners. Omdat ze hun geloof in tsaristisch Rusland niet vrij konden uiten ze uit naar onder meer Armenië. Hun gebruiken hebben overeenkomsten met  het jodendom, maar ook met de Amish. Zij leven vrijwel afgezonderd van de Armeense bevolking. Na een wandeling bent u welkom bij Molokaner gezin voor thee en huisgemaakte gerechtjes. Er is tijd voor ontmoeting en u kunt vragen stellen over hun manier van leven. Doorreis naar Jerevan voor het diner en de overnachting.

 

Dag 7, zondag: in het centrum van de Armeens-apostolische kerk

In de ochtend gaat u op weg naar Echmiadzin, de residentie van de patriarch van de Armeens-Apostolische kerk en hét centrum van de kerk. U bezoekt de Kathedraal van Echmiadzin, die vroeger de Heilige Moeder Godskerk heette. Deze kathedraal is in 618 gebouwd op de fundamenten van een kerk die rond 300 door Gregorius de Verlichter is gesticht. De schatkamer ligt vol met voorwerpen uit de Armeense kerkgeschiedenis zoals de speer waarmee Jezus aan het kruis zou zijn doorstoken. Hier woont u een deel van de liturgie bij.

 

De lunch is in Echmiadzin en vervolgens terug naar Jerevan. De middag is verder vrij.

 

Dag 8, maandag: Geghard – Garni – Symfonie van de Stenen

 

Liturgische en folkloristische muziek in het Geghardklooster

Na het ontbijt gaat u op pad naar het Geghardklooster, zo’n 40 kilometer ten zuidoosten van Jerevan. De bouw van dit kloostercomplex begon in de 7e eeuw en duurde zo’n 500 jaar. Ervaar hoe het omringende landschap van de Boven-Azatvallei en het klooster één geheel vormen! Het klooster en de vallei staan dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In dit klooster zou de speer waarmee Jezus aan het kruis zou zijn doorstoken enkele eeuwen bewaard zijn. De apostel Thaddeüs zou deze uit het Heilige Land hebben meegenomen. In de bovenkerk woont u een concert bij van een meerstemming kwintet dat liturgische en folkloristische muziek ten gehore brengt. U komt ogen en oren tekort, want dit klooster met z’n bijzondere akoestiek is een hoogtepunt van de Armeense architectuur!

 

Romeins erfgoed

Op weg terug naar Jerevan bezoekt u plaatsje Garni, bekend om de Romeinse thermen en tempel. Vroeger dacht men dat het een aan de zonnegod Mithras gewijde tempel betrof. Na onlangs verrichtte opgravingen wordt vermoed dat het een mausoleum is voor de Armeens-Romeinse koning Sohaemus. Lunch bij een Armeense familie waar u ziet hoe het Armeense brood ‘lavash’ gebakken wordt: plat en zacht brood van alleen water, bloem, zout en een beetje olijfolie.

 

Wandeling bij de Symfonie van Stenen

In jeeps rijdt u naar de Symphony of Stones, rotswanden met imposante basaltkolommen, uitgesneden door de rivier de Goght. Een magnifiek natuurverschijnsel! Op de terugweg naar Jerevan wordt gestopt bij een lokale fruitmarkt, waar u een overvloed aan fruit en groente aantreft.

 

Dag 9, dinsdag: Jerevan

 

Ontdek de historische stad Jerevan

Jerevan heeft een eeuwenlange geschiedenis, die teruggaat tot de 8e eeuw voor Christus. Mensen zijn er rustig en vriendelijk en u zult zich meteen op uw gemak voelen. U gaat naar het gezellige Plein van de Republiek, met de grote fontein waarvan het water beweegt en van kleur verandert op de maat van de muziek. Vervolgens naar het Cascade complex en door naar het Victory Park, dat een prachtig uitzicht heeft over de stad. Middag vrij en een gezamenlijk afscheidsdiner.

 

Dag 10,  woensdag: terugreis Jerevan - Amsterdam

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Amsterdam via Kiev.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam – Jerevan v.v. incl. heffingen
 • Ruimbagage 23 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 9 overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden (behalve dag 1 en 10)
 • Entrees
 • Nederlandssprekende gids
 • Fooien
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO2-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 250,-
 • Maaltijden dag 1 en 10
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

ACTIE:

 

Vanaf 12 april tot en met 13 september vindt in het Drents museum in Assen de tentoonstelling: " In de ban van de Ararat" plaats. Schitterende objecten uit het History Museum of Armenia in Yerevan én een uniek reliek van de Ark van Noach komen naar Assen. 

ACTIE: Boekt u tussen 15 februari en 15 april 2020 één van de reizen naar Armenië dan krijgt u van DrieTour een entreekaart voor de tentoonstelling in het Drents museum cadeau!*  

Op de website van het Drents Museum vindt u alle informatie over deze bijzondere tentoonstelling.

 

* Maximaal 1 kaart per persoon / Geldig op alle definitieve boekingen die gedaan worden voor gidsreizen naar Armenië geboekt vanaf 15 februari 2020 tot en met 15 april 2020

 

Overige informatie

De minimale groepsgrootte is 15 personen.

Het paspoort dient bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

 

Vaccinaties

Neem voor de laatste informatie over inentingen contact op met de huisarts of GGD.

 

Hotelovernachtingen:(ondervoorbehoud van wijzigingen)

Dag 1-3

Jerevan 4-sterren hotel
Dag 3-5 Goris 3-sterren hotel
Dag 5-6

Dilijan

4-sterren hotel
Dag 6-10 Jerevan 4-sterren hotel

 

Vluchtinformatie met Ukraine International Airlines alle vertrekdata(ondervoorbehoud van wijzigingen)

Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst
Amsterdam Kiev PS102 13.15 uur 17.05 uur
Kiev Yeravan PS611 20.10 uur 23.50 uur
         
Yerevan Kiev PS612 05.50 uur 07.50 uur
Kiev Amsterdam PS101 09.50 uur 11.55 uur

 

Kennismakingsbijeenkomst

 

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 11 mei stond gepland op zaterdag11 april maar is tot nader order geannuleerd.

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 25 mei stond gepland voor zaterdag 9 mei maar is tot nader order geannuleerd.

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 12 oktober staat gepland voor zaterdag 26 september.

 

De bijeenkomsten vinden plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief