Armenië

Elk land heeft z’n eigen verhaal. Neem bijvoorbeeld Armenië. In de verhalen over dit land hoort u over de apostelen Bartholomeus en Thaddeus, die naar het gebied van het huidige Armenië reisden en het Christelijk geloof brachten. Hoor ook het verhaal over Armenië als oudste christelijke natie ter wereld. In 301 werd het christendom staatsgodsdienst, eerder dan in welk land ook. Reis mee en maak in tien dagen kennis met het mooie en fascinerende Armenië. Tot vandaag is zicht- en tastbaar dat Arm...

Over deze reis

Armenië: spiritueel, gastvrij en gastronomisch

Elk land heeft z’n eigen verhaal. Neem bijvoorbeeld Armenië. In de verhalen over dit land hoort u over de apostelen Bartholomeus en Thaddeus, die naar het gebied van het huidige Armenië reisden en het Christelijk geloof brachten. Hoor ook het verhaal over Armenië als oudste christelijke natie ter wereld. In 301 werd het christendom staatsgodsdienst, eerder dan in welk land ook. Reis mee en maak in tien dagen kennis met het mooie en fascinerende Armenië.

Tot vandaag is zicht- en tastbaar dat Armenië het oudste christelijke land ter wereld is. Vrijwel de hele bevolking behoort tot de Armeens-apostolische kerk. Dit geloof bepaalt de Armeense identiteit. Al in de vroege Middeleeuwen ontstond een rijk kloosterleven: kunstenaars, astronomen en theologen vonden er inspiratie en voedden zich met de rijke kennis die aanwezig was in de kloosterbibliotheken. Veel van deze kerken en kloosters, vaak nog in gebruik, bezoekt u tijdens deze reis.

Tegelijk zult u zich ook overweldigd voelen door het prachtige landschap: 90 procent van het land ligt op minimaal 1000 meter hoogte! Met op de toppen van de bergen kloosters en kerken. Cultuur en natuur gaan hand in hand: vaak staan deze religieuze monumenten samen met hun omgeving op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De bevolking is trots op haar cultuur en identiteit en is uitermate gastvrij! Armeniërs zijn vriendelijk en gemoedelijk. Gastvrijheid die vooral naar voren komt in de ambachtelijke Armeense keuken. Geniet van de heerlijk gekruide groentegerechten, zoals met geitenkaas gevulde aubergine of gevulde wijnbladeren.

Ga mee naar Armenië, spiritueel, gastvrij en gastronomisch!

Bestemming

Algemene informatie Armenië

Armenië (officiële naam Republiek Armenië) is een land, dat ongeveer even groot is als België. Er wonen ongeveer 3 miljoen mensen, waarvan ruim 1 miljoen in de hoofdstad Jerevan. Het is sinds 1990 weer onafhankelijk. Tot die tijd maakte het deel uit van de voormalige Sovjet-Unie. Het land ligt in de Zuidelijke Kaukasus en kent alleen maar landgrenzen met Georgië, Azerbeidzjan, Iran en Turkije. Geografisch gezien ligt Armenië in Azië, politiek richt het land zich op Europa en is sinds 2001 lid van de Raad van Europa. Armenië is de oudste christelijke natie van de wereld, het christendom is er sinds 301 staatsgodsdienst. Het grootste deel van de Armenen is lid van de Armeens-apostolische kerk. De geschiedenis gaat ver terug wat goed te zien is in de zeer oude kloosters en andere historische bouwwerken. Daarnaast staat Armenië bekend om zijn gastvrije bevolking en vele mooie landschappen.

Informatie over Armenië

Tijdsverschil
+3 uur
Vlag
Valuta
֏

Uitgebreide informatie over Armenië

Taal

De officiële taal is Armeens en wordt door vrijwel iedereen gesproken. De taal is in het jaar 405 ontwikkeld door de monnik Mesrop Masjtots en heeft een eigen alfabet met 38 letters. Doel van dit alfabet was om de Bijbel in het Armeens te vertalen en de nationale identiteit te versterken. Het Armeens behoort tot de groep van Indo-Europese talen. In de van oorsprong Russische Molokaner gemeenschap is Russisch de eerste taal. Overigens wordt Russisch over het algemeen door iedereen gesproken en verstaan. Vooral jongeren spreken en verstaan steeds vaker ook Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Mei, juni, september en oktober zijn de beste maanden om naar Armenië te reizen. De temperaturen liggen dan rond de 20 tot 25 graden. U vermijdt zo de hete zomers (temperatuur tot 45 graden) en de strenge winters (tot -30 graden), die kenmerkend zijn voor een landklimaat.

Eten & drinken

Eten en drinken spelen een grote rol in de Armeense cultuur. Lunch en diner zijn overvloedig, waarbij een keur aan verse ingrediënten wordt gebruikt. Meestal bestaan ze uit veel kleine voor- en hoofdgerechten. Voorgerechten zijn bijvoorbeeld dolma (gevulde wijnbladeren), salades (veel met komkommer, tomaat en verse kruden), chechil (lokale kaas) en lavash (zacht dun brood). Hoofdgerechten zijn onder andere khorovats (vlees van de barbecue) en dzhash (stoofschotel) met daarbij allerlei bijgerechten.
Het is gebruikelijk dat vrijwel alle schotels in één keer worden opgediend, zodat u zelf kan variëren en van al dat lekkers kan proeven.
De nationale sterk drank is de Ararat cognac, genoemd naar de Bijbelse berg, die ook het nationale symbool van Armenië is . Tevens wordt er rode en witte wijn geproduceerd.

Wist u dat

- In Armenië de langste kabelbaan ter wereld te vinden is (5,7 km)?
- De meerderheid van de Armenen (zo’n 7 miljoen mensen) buiten Armenië leeft?
- Armenië aan geen enkele zee ligt?
- Het Sevanmeer een van de grootste en hoogstgelegen meren ter wereld is?

Dagprogramma

dag
1

DI: Op reis

Met een tussenstop vliegt u van Amsterdam naar Jerevan. Na late aankomst de transfer naar uw hotel in het centrum van de hoofdstad van Jerevan.

LET OP: De groep met vertrek op 10 mei vertrekt niet op dinsdag, maar op maandag.

dag
2

WO: Ararat en Noravank

Door de Araratvallei met de vele abrikozenboomgaarden rijdt u naar het klooster van Khor Virap, aan de voet van de berg Ararat. Vroeger lag deze oude vulkaan van 5137 meter met zijn eeuwig besneeuwde toppen in Armenië, maar sedert de Eerste Wereldoorlog ligt de Ararat in Turkije. De grens tussen beide landen is gesloten. U moet het dus doen met zicht op de berg. Vanuit Jerevan en veel andere plaatsen ziet u steeds de twee toppen van de berg, die het nationale symbool zijn van het land. De berg is vooral bekend omdat de Ark van Noach er zou zijn gestrand. Volgens de overlevering werd Gregorius de Verlichter, stichter en patroonheilige van de Armeens-Apostolische kerk, dertien jaar in een put gevangen gehouden in Khor Virap. Nadat Gregorius de koning had genezen, bekeerde deze zich in 301 tot het christendom, dat zo staatsgodsdienst werd. In de 7e eeuw werd er op de plaats van de put een kerk gebouwd en in de eeuwen daarna het klooster. Daal af in de ondergrondse kerker waar Gregorius vast zat en geniet van het uitzicht op de imposante berg!

U vervolgt uw weg door een ruig bergachtig gebied en gaat (op zoek) naar het in de 13e eeuw gestichte Noravank-klooster. Dit prachtige complex ligt zo verborgen tussen de steile rotswanden, dat u het pas ziet als u er vlakbij bent. Een bijzondere gewaarwording! Aan het einde van de dag arriveert u in Goris. Dit stadje ligt tussen de groene heuvels met indrukwekkende, geelrode rotsformaties. Het heeft de mooiste architectuur van Armenië en is beroemd om de middeleeuwse rots woningen, die in de zachte rotsen zijn uitgehouwen.

dag
3

DO: Khndzoresk - Tatev

Door een ruig landschap naar het dorp Khndzoresk in het zuidoosten van Armenië. Dit grottendorp is meer dan 1000 jaar oud en bestaat uit zo’n 400 grotten die nog tot halverwege de vorige eeuw werden bewoond. Een 160 meter lange en 63 meter hoge hangbrug over de kloof Khor Dzor verbindt het met de huidige dorpskern. Dorpsbewoners hebben de brug eigenhandig gebouwd als symbool van verbinding met hun voorvaderen. Na de lunch gaat u naar het Tatevklooster, gelegen op een plateau aan de rand van de diepe kloof van de Vorotan rivier. Dit versterkte 9e-eeuwse klooster was nauwelijks bereikbaar! Sinds 1910 overspant de langste kabelbaan ter wereld (5,7 km.) de kloof. Met een snelheid van 37 km per uur bent u in 11 minuten van het dorp Halidzor bij het klooster. Er is alle tijd voor de bezichtiging van dit kloostercomplex met drie kerken, dat in de vroege Middeleeuwen het belangrijkste spirituele en educatieve centrum van Armenië was. Naast monniken waren er filosofen, schrijvers, kunstenaars en muzikanten die Tatev bezochten of er verbleven. Door de aanleg van ondergrondse tunnels zijn er tijdens aanvallen veel mensenlevens en schatten gespaard gebleven.

dag
4

VR: Reizen over de Zijderoute

Over de Selimpas, die vroeger onderdeel was van de Zijderoute. Van de klassieke Oudheid tot de late Middeleeuwen was dit de belangrijkste (handels) verbinding Oost en West. U ziet dan ook veel karavanserais, overnachtingsherbergen voor de handelskaravanen en bezoekt de goed bewaarde Selim-karavanserai. Vanaf hier hebt u een prachtig zicht om de omringende bergen.

Vergaap u aan het Armeense Stonehenge
Onderweg stopt u ook bij Zorats Karer (of Karahunge), een verzameling van meer dan 200 basaltstenen. Het wordt ook wel het Armeense Stonehenge genoemd en is zeker zo spectaculair! Vervolgens naar Noratus, een begraafplaats met een grote hoeveelheid khachkars, Armeense kruisstenen gedecoreerd met rozetten, vlechtwerk en andere motieven. Ze vertellen over geloof, cultuur, tradities, geschiedenis, literatuur en kunst. U rijdt verder naar het op 1900 meter hoogte gelegen Sevan meer, de parel van Armenië, waar het hooggelegen Sevanavank klooster bezocht wordt om van het uitzicht op het meer te genieten. Afhankelijk van de stand van de zon kleurt dit meer van diepblauw naar smaragdgroen.
Rijdend door een prachtig landschap komt u aan in Dilijan.

dag
5

ZA: Dilijan – Molokaner gemeenschap

Dilijan ligt in een groen deel van het Kaukasus-gebergte en wordt ook “Klein Zwitserland” genoemd vanwege het landschap en de gezonde berglucht. Het gezellige stadje was vroeger een kuuroord en is nu een geliefde plaats voor kunstenaars, schrijvers, filmers en musici. De hoofdstraat is bewaard gebleven als oud gedeelte met verschillende ambachtswerkplaatsen en enkele kleine winkeltjes.

Op bezoek bij de Molokaner-gemeenschap
Doorreis naar het dorpje Fioletovo, waar u zich in de 19e eeuw waant. Onverharde wegen en houten huizen met balkons bepalen het beeld. De bevolking, die grotendeels uit Russische christenen bestaat, heeft altijd geïsoleerd geleefd. Ze maken deel uit van de Molokaners. Omdat ze hun geloof In het tsaristische Rusland niet vrij konden beleven, weken ze uit naar onder meer Armenië. Hun gebruiken hebben overeenkomsten met het jodendom, maar ook met de Amish. Zij leven vrijwel afgezonderd van de Armeense bevolking. Na een wandeling bent u welkom bij Molokaner gezin voor thee en huisgemaakte gerechtjes. Er is tijd voor ontmoeting en u kunt vragen stellen over hun manier van leven. Doorreis naar Jerevan voor het diner en de overnachting.

dag
6

ZO: In het centrum van de Armeens-apostolische kerk

In de ochtend u op weg naar Echmiadzin, residentie van de patriarch van de Armeens-Apostolische kerk en hét centrum van de kerk. U bezoekt de Kathedraal van Echmiadzin. Deze is in 618 gebouwd op de fundamenten van een kerk die rond 300 door Gregorius de Verlichter is gesticht. De schatkamer ligt vol met voorwerpen uit de Armeense kerkgeschiedenis zoals de speer waarmee Jezus aan het kruis zou zijn doorstoken. Hier woont u een deel van de viering bij.

Lunch is in Echmiadzin en vervolgens terug naar Jerevan. De middag is verder vrij.

dag
7

MA: Jerevan

Jerevan heeft een eeuwenlange geschiedenis, die teruggaat tot de 8e eeuw voor Christus. Mensen zijn er rustig en vriendelijk en u voelt zich meteen op uw gemak. U gaat naar het gezellige Plein van de Republiek, met de grote fontein waarvan het water beweegt en van kleur verandert op de maat van de muziek. Vervolgens naar het Cascade complex en door naar het Victory Park, dat een prachtig uitzicht heeft over de stad. Middag vrij en een gezamenlijk afscheidsdiner.

dag
8

DI: Geghard – Garni – Symfonie van de Stenen

Na het ontbijt gaat u op pad naar het Geghardklooster, zo’n 40 kilometer ten zuidoosten van Jerevan. De bouw van dit kloostercomplex begon in de 7e eeuw en duurde zo’n 500 jaar. Ervaar hoe het omringende landschap van de Boven-Azatvallei en het klooster één geheel vormen! Het klooster en de vallei staan ook weer op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In dit klooster is de speer waarmee Jezus aan het kruis werd doorstoken enkele eeuwen bewaard. De apostel Thaddeüs had deze uit het Heilige Land meegenomen. In de bovenkerk woont u een concert bij van een meerstemming kwintet dat liturgische en folkloristische muziek ten gehore brengt. U komt ogen en oren tekort, want dit klooster met z’n bijzondere akoestiek is een hoogtepunt van de Armeense architectuur! Op weg terug naar Jerevan bezoekt u plaatsje Garni, bekend om de Romeinse thermen en tempel. Vroeger dacht men dat het een aan de zonnegod Mithras gewijde tempel betrof. Na onlangs verrichtte opgravingen wordt vermoed dat het een mausoleum is voor een Armeens-Romeinse koning. Lunch bij een Armeense familie waar u ziet hoe het Armeense brood ‘lavash’ gebakken wordt: plat en zacht brood van alleen water, bloem, zout en een beetje olijfolie.

In jeeps rijdt u naar de Symphony of Stones, rotswanden met imposante basaltkolommen, uitgesneden door de rivier de Goght. Een magnifiek natuurverschijnsel! Op de terugweg naar Jerevan wordt gestopt bij een lokale fruitmarkt, waar u een overvloed aan fruit en groente aantreft.

dag
9

WO: Matenadaran – Zvartnots – Armeense Genocide

Vanwege de late aankomst begint uw dag rustig. Begonnen wordt met een bezoekt aan het Matenadaran museum met een grote en unieke verzameling Armeense manuscripten. Hierna bekijkt u de net buiten Jerevan gelegen ruïnes van de 7e-eeuwse Zvartnots Paleiskerk, UNESCO erfgoed. De kerk werd in 939 verwoest door een aardbeving maar de ruïnes geven nog een goed beeld van dit zeldzame en grootse bouwwerk. Terug in Jerevan bezoekt u het indrukwekkende Genocidemuseum, ter herinnering aan de één tot 1,5 miljoen Armeniërs die werden gedood in de pogroms aan het einde van de 19e eeuw en tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Ottomaanse rijk. Tijdens de rondleiding door het monument en museum, Tsitsernakaberd, krijgt u volop uitleg over deze voor het moderne Armenië nog altijd ingrijpende gebeurtenissen.

LET OP: Voor de groep met vertrek op 10 mei wordt dit programma uitgevoerd op dag 2. Verder volgt dan het programma zoals omschreven.

dag
10

WO: Terugreis Jerevan - Amsterdam

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Amsterdam (met tussenstop).

Accommodaties

Hotel Ani Plaza

Yerevan, Armenië
Een goed 4-sterrenhotel met een prima ligging in Jerevan in het centrum. Het Plein van de Republiek, de Nationale Kunstgalerij en het Cascade Complex zijn allemaal binnen loopafstand. De ruime kamers zijn ingericht met warme kleuren en beschikken over airconditioning, satelliet-tv en een eigen badkamer. In het hotel vindt u een mooie lobby, bar, restaurant en een binnenzwembad. Er is gratis Wifi.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Diana

Goris, Armenië
Dit 3-sterren hotel ligt centraal in de stad Goris en biedt Wifi, een zwembad en een restaurant voor ontbijt en diner. Het hotel biedt een verscheidenheid aan individueel ingerichte kamers, die allemaal beschikken over een flat screen-tv, minibar en eigen badkamer.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
Fitness
Bar
Restaurant
Wellness
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Goede uitvalsbasis

Hotel Best Western Plus Paradise

Dilijan, Armenië
Een in 2011 gebouwd 4-sterren hotel in het centrum van de mooie plaats Dilijan, dat een bar, café, eigen restaurant en gratis Wifi biedt. U vindt er ruime kamers, die voorzien zijn van alle comfort, zoals een volledige ingerichte badkamer en een balkon met zicht op het fraaie Dilijan Nationale Park.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Bar
Restaurant
Wellness
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Natuurlijk gelegen
Goede uitvalsbasis

Best Western Paradise****

Dilijan, Armenië
Het BW Paradise Hotel in Dilijan is een modern en luxe hotel. Het beschikt over een binnen- en buitenzwembad, een spa een groot terras, een bar, restaurant en café en heeft 72 moderne kamers. De kamers zijn voorzien van minibar, televisie, kluisje en gratis wifi.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje te huur
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
Yerevan
Uw terugreis
Vlucht
Yerevan
Amsterdam

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retour vlucht incl luchthavenbelasting
 • Ruimbagage 23 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 9 overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden (behalve dag 1 en 10)
 • Entrees
 • Nederlandssprekende gids
 • Fooien
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO2-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 250,-
 • Maaltijden dag 1 en 10
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 15 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat na terugkeer in Nederland nog minimaal zes maanden geldig is.

Inentingen zijn niet verplicht, maar worden wel aanbevolen. Neem zelf contact op met de GGD.

LET OP: De reis met vertrek op 10 mei vertrekt op maandag in plaats van dinsdag. Terugkomst op een woensdag in plaats van een donderdag. Programma van dag 9 wordt uitgevoerd op dag 2 en dag 7 en 8 zijn omgedraaid. Alle programmaonderdelen zijn gelijk.

Reisleiding

Connie de Peuter

Reisleider bij DrieTour sinds: 1997

In welke landen heb je gereisd?

Israël, Jordanië; Griekenland,Turkije, Cyprus, Italië, Sicilië, Tunesië, Malta, Madeira, Hongarije, Spanje, Portugal, Estland, Letland en Finland.

Wat maakt reizen met DrieTour inspirerend?

Ook al ga ik vaak naar bekende bestemmingen; iedere reis is weer verrassend. De mensen die meegaan en die we onderweg ontmoeten, maken een reis uniek. Ik vind het altijd bijzonder en inspirerend dat deelnemers met verschillende achtergronden binnen korte tijd een groep vormen waarin meer gedeeld wordt dan vakantieplezier.

Waarom is DrieTour bijzonder voor jou?

In de reisprogramma’s zitten telkens onderdelen die maken dat je terug komt bij de bron die leven geeft en mensen gaande houdt. Reizen geeft mij energie. Ik hoop dat ik nog vaak met DrieTour groepen op pad mag gaan!