Oriëntatiereis Armenië-Georgië

Wieg van de kerk Elke reis heeft zijn eigen Verhaal. Tijdens deze reis hoort u de verhalen over twee bijzondere landen. Eeuwen voordat wij in West-Europa van het christendom hadden gehoord stonden er al kerken in Armenië en Georgië; in beide landen werd het christendom aan het begin van de 4e eeuw de staatsgodsdienst. Hun geschiedenis gaat echter verder terug, want zelfs vóór onze jaartelling begon, waren Armenië en Georgië (toen Iberië geheten) zelfstandige koninkrijken. Het geeft aan hoe diep ...

Over deze reis

Oriëntatiereis Armenië-Georgië

Wieg van de kerk
Elke reis heeft zijn eigen Verhaal. Tijdens deze reis hoort u de verhalen over twee bijzondere landen. Eeuwen voordat wij in West-Europa van het christendom hadden gehoord stonden er al kerken in Armenië en Georgië; in beide landen werd het christendom aan het begin van de 4e eeuw de staatsgodsdienst. Hun geschiedenis gaat echter verder terug, want zelfs vóór onze jaartelling begon, waren Armenië en Georgië (toen Iberië geheten) zelfstandige koninkrijken. Het geeft aan hoe diep de cultuur geworteld is in deze streek ten zuiden van de Kaukasus.

Armenië
In 301 werd het christendom de staatsgodsdienst in Armenië, eerder dan in welk ander land ook. Tot op de dag van vandaag is zichtbaar en tastbaar dat Armenië de oudste christelijke natie ter wereld is. 94% van de bevolking hoort bij de Armeens-apostolische kerk. Het Armeens-apostolische geloof staat dan ook gelijk aan de Armeense identiteit. Dit fascinerende land is bezaaid met oude kerken en kloosters, wankelend op ruige bergtoppen. In weelderige valleien groeien de heerlijkste abrikozen, aubergines, sappige tomaten en geurige kruiden; de basis van de ambachtelijke Armeense keuken die u doet watertanden.

Georgië
Ver weg in de Kaukasus ligt Georgië. Een prachtig en uniek land waar elke gast "een geschenk van God" is. Na Armenië nam Georgië in het jaar 337 het christendom aan als staatsgodsdienst. Georgië is een land van tegenstellingen: niet in woorden te vatten, maar om zelf te ervaren! Liefhebbers van ongerepte natuur, ruige bergen, idyllische dorpen en oude kerken kunnen hun hart ophalen. Weet u dat Georgië de oudste wijnproducerende regio ter wereld is? Een beetje Europa, een beetje Azië, maar vooral een eigenzinnig land dat het liefst zichzelf is.

Ga mee op oriëntatie en beleef de verhalen van deze twee vroegchristelijke landen.

Bestemming

Algemene informatie Armenië

Armenië (officiële naam Republiek Armenië) is een land, dat ongeveer even groot is als België. Er wonen ongeveer 3 miljoen mensen, waarvan ruim 1 miljoen in de hoofdstad Jerevan. Het is sinds 1990 weer onafhankelijk. Tot die tijd maakte het deel uit van de voormalige Sovjet-Unie. Het land ligt in de Zuidelijke Kaukasus en kent alleen maar landgrenzen met Georgië, Azerbeidzjan, Iran en Turkije. Geografisch gezien ligt Armenië in Azië, politiek richt het land zich op Europa en is sinds 2001 lid van de Raad van Europa. Armenië is de oudste christelijke natie van de wereld, het christendom is er sinds 301 staatsgodsdienst. Het grootste deel van de Armenen is lid van de Armeens-apostolische kerk. De geschiedenis gaat ver terug wat goed te zien is in de zeer oude kloosters en andere historische bouwwerken. Daarnaast staat Armenië bekend om zijn gastvrije bevolking en vele mooie landschappen.

Informatie over Armenië

Tijdsverschil
+3 uur
Vlag
Valuta
֏

Uitgebreide informatie over Armenië

Taal

De officiële taal is Armeens en wordt door vrijwel iedereen gesproken. De taal is in het jaar 405 ontwikkeld door de monnik Mesrop Masjtots en heeft een eigen alfabet met 38 letters. Doel van dit alfabet was om de Bijbel in het Armeens te vertalen en de nationale identiteit te versterken. Het Armeens behoort tot de groep van Indo-Europese talen. In de van oorsprong Russische Molokaner gemeenschap is Russisch de eerste taal. Overigens wordt Russisch over het algemeen door iedereen gesproken en verstaan. Vooral jongeren spreken en verstaan steeds vaker ook Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Mei, juni, september en oktober zijn de beste maanden om naar Armenië te reizen. De temperaturen liggen dan rond de 20 tot 25 graden. U vermijdt zo de hete zomers (temperatuur tot 45 graden) en de strenge winters (tot -30 graden), die kenmerkend zijn voor een landklimaat.

Eten & drinken

Eten en drinken spelen een grote rol in de Armeense cultuur. Lunch en diner zijn overvloedig, waarbij een keur aan verse ingrediënten wordt gebruikt. Meestal bestaan ze uit veel kleine voor- en hoofdgerechten. Voorgerechten zijn bijvoorbeeld dolma (gevulde wijnbladeren), salades (veel met komkommer, tomaat en verse kruden), chechil (lokale kaas) en lavash (zacht dun brood). Hoofdgerechten zijn onder andere khorovats (vlees van de barbecue) en dzhash (stoofschotel) met daarbij allerlei bijgerechten.
Het is gebruikelijk dat vrijwel alle schotels in één keer worden opgediend, zodat u zelf kan variëren en van al dat lekkers kan proeven.
De nationale sterk drank is de Ararat cognac, genoemd naar de Bijbelse berg, die ook het nationale symbool van Armenië is . Tevens wordt er rode en witte wijn geproduceerd.

Wist u dat

- In Armenië de langste kabelbaan ter wereld te vinden is (5,7 km)?
- De meerderheid van de Armenen (zo’n 7 miljoen mensen) buiten Armenië leeft?
- Armenië aan geen enkele zee ligt?
- Het Sevanmeer een van de grootste en hoogstgelegen meren ter wereld is?

Algemene informatie

Georgië ligt in de Kaukasus en is sinds 1991 (weer) een zelfstandig land. Voor die tijd maakte het deel uit van de Sovjet-Unie. Het kent een lange en roerige geschiedenis met periodes van zelfstandigheid, grote bloei, (burger)oorlogen en bezetting. Vanaf 1800 tot 1918 was het bezet door de Russen. Na een korte periode van onafhankelijkheid net na de Eerste Wereldoorlog, volgde vanaf 1921 de Sovjet tijd. De beruchte Sovjet leider Stalin is afkomstig uit Georgië en tot vandaag aan toe, wordt hij in Georgië zowel verguisd als bewonderd. De verhoudingen tussen Georgië en Rusland zijn al jaren gespannen, reden voor Georgië om zich politiek op Europa te richten. Zo is het land lid van de Raad van Europa en de OVSE en kandidaat-lid van de NAVO.
Het land grenst aan Rusland, Azerbeidzjan, Armenië, Turkije en de Zwarte Zee. Het landschap is enorm gevarieerd: subtropisch aan de kust en een binnenland met heuvels, hoge bergen, hoogvlaktes en heel veel bos.
Georgië is ruim de helft groter dan Nederland en er wonen zo’n 4 miljoen mensen, waarvan ruim 1,5 miljoen in de hoofdstad Tbilisi. Ondanks het bewogen verleden is het land erin geslaagd z’n eigen karakter te behouden. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor Georgisch-Orthodoxe kerk. Georgië is al sinds de eerste helft van de 4e eeuw een christelijke natie en ook in tijden van onderdrukking kon de kerk een samenbindende rol blijven spelen. Dit is vandaag nog steeds zo: zo’n 85% van de bevolking maakt deel uit van de Georgisch-Orthodoxe kerk. Daarnaast kent het land 10% moslims, vooral mensen uit Azerbeidzjan. Er is ook een joodse gemeenschap, die in Tbilisi over een eigen synagoge beschikt.

Informatie over Georgië

Tijdsverschil
+3 uur
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Georgië

Taal

De officiële taal is het Georgisch, dat voor ruim 70% van de bevolking de eerste taal is. Het is een unieke taal, die geen verwantschap heeft met enige andere taal ter wereld. Het alfabet telt 40 letters, die niet allemaal gebruikt worden. De schrijfwijze is volstrekt onvergelijkbaar met enige andere taal en voert terug tot de 11e eeuw.

Beste reistijd, weer en klimaat

April, mei, juni, september en oktober zijn de beste maanden om naar het land te bezoeken. De temperaturen liggen dan rond de 25 graden. U vermijdt zo de hete zomers (temperatuur tot 45 graden) en de strenge winters (tot -30 graden), die kenmerkend zijn voor een landklimaat. Omdat Tbilisi in een beschut dal ligt, kan het daar vaak warmer zijn. In hoger gelegen gebieden is het meestal wat koeler.

Eten & drinken

Georgiërs staan bekend om hun uitstekende keuken. Het klimaat is ideaal voor zowel landbouw als veeteelt. Met name het aanbod aan groenten en fruit is groot en verklaart en zorgt mede voor de variatie die de Georgische keuken kenmerkt. Iedere regio heeft zijn eigen eeuwenoude gerechten, die steeds verrassend lekker zijn. Eten neemt in de Georgische cultuur een speciale plaats in. Maaltijden zijn overvloedig en gevarieerd en getuigen van een grote gastvrijheid. In de keuken worden veel granaatappels en walnoten verwerkt. Enkele bekende gerechten zijn chatsjapoeri, een met kaas gevild plat brood, dat wel een beetje op pizza lijkt, en chinkalis, dat wel wat op tortellini lijkt en gevuld is met vlees.
Georgië is één van de oudste wijn producerende landen ter wereld. Men heeft sporen teruggevonden dat er al in 6000 v. Chr. sprake was van wijnbouw. Nog steeds is wijnbouw belangrijk voor de Georgische economie. Wijnen worden zowel op traditionele wijze als “moderne” wijze geproduceerd. Traditionele wijnen zijn voor Nederlanders meestal te zwaar, de moderne productie methode valt vaak beter in de smaak en is een belangrijk export product.

Wist u dat

- “Onze” Sandra Roelofs, de voormalige first lady, nog altijd lid van het parlement is?
- De traditionele Georgische wijnbouw op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat?
- Georgië gekerstend is door een vrouw, Nina van Georgië, en beschermheilige van het land?

Dagprogramma

dag
1

DI: Amsterdam-Jerevan

U vliegt van Amsterdam naar Jerevan, met een overstap in Kiev. Na aankomst transfer naar uw hotel in Jerevan.

dag
2

WO: Jerevan – Zvartnots – Echmiadzin – Khot Virap

In de ochtend maakt u kennis met Jerevan, de interessante Armeense hoofdstad wiens geschiedenis terugvoert tot de 8e eeuw voor Christus. U ziet onder andere het gezellige Plein van de Republiek, met de grote fontein waarvan het water beweegt en van kleur verandert. Vervolgens naar het Opera huis en het Cascade complex. Tevens een bezoek aan het indrukwekkende Genocidemuseum. Het herinnert aan de 1 tot 1,5 miljoen Armeniërs die werden gedood in de nadagen van het Ottomaanse rijk en de pogroms aan het einde van de 19e eeuw. Aansluitend naar de ruïnes van de 7e-eeuwse paleiskerk van Zvartnots, tevens Unesco erfgoed. Tijdens de lunch in een lokale kunstschool is er een eerste kennismaking met de rijke en smaakvolle Armeense keuken. De dag gaat verder in Echmiadzin, de residentie van de patriarch van de Armeens-apostolische kerk en hét centrum van de Armeens-apostolische kerk. De kathedraal van Echmiadzin is een van de oudste kerkgebouwen ter wereld. De schatkamer ligt vol met voorwerpen uit de Armeense kerkgeschiedenis, zoals de speer waarmee Jezus aan het kruis zou zijn doorstoken. Door de vruchtbare Araratvallei waar ’s zomers volop abrikozen, druiven, meloenen en tomaten groeien, rijdt u naar het klooster van Khor Virap, gelegen aan de voet van de Ararat (5.165 m). Hier is Gregorius de Verlichter, brenger van het christendom in Armenië, 13 jaar gevangen gehouden. Hij genas in het jaar 301 de toenmalige koning van een ziekte waardoor deze zich bekeerde en Armenië de eerste christelijke staat werd. U kunt de ondergrondse kerker bekijken waar hij verbleef. Geniet ook van het uitzicht op de imponerende berg Ararat, het nationale symbool van Armenië. Terug is Jerevan is het diner in een lokaal restaurant.

dag
3

DO: Jerevan – Geghard – Garni – Sevan

Op weg naar Sevan bezoekt u het half in de rotsen gelegen Geghard-klooster. Begonnen in de 8e eeuw werd de hoofdkerk in de 13e eeuw voltooid. Hier is de speer waarmee Jezus aan het kruis zou zijn doorstoken enkele eeuwen bewaard. Het verhaal wil dat deze speer door de apostel Thaddeüs meegenomen werd naar Armenië. Nu bevindt deze relikwie zich in de kathedraal van Echmizadzin. In de bovengrot met een geweldige akoestiek geniet u van het Garni kwintet dat Armeense liturgische en folkloristische liederen ten gehore brengt. De volgende stop is de Romeinse tempel in Garni. Vroeger werd beweerd dat het hier een tempel betreft uit de eerste eeuw, die aan Mithras, de zonnegod, was gewijd. Na onlangs verrichtte opgravingen wordt vermoed dat het gaat om een in 175 opgericht mausoleum voor de Armeens-Romeinse koning Sohaemus. In Garni luncht u in een heerlijke tuin en kunt u zien hoe het Armeense brood 'lavash' wordt gebakken. Optioneel volgt na de lunch een wandeling of een tocht in jeeps naar de Symphony of Stones, rotswanden met goed bewaard gebleven basaltkolommen, uitgesneden door de rivier de Goght. U kijkt uw ogen uit! In de loop van de middag vervolgt u uw weg naar het op circa 1900 meter hoogte gelegen Sevan meer, de parel van Armenië. Afhankelijk van de stand van de zon kleurt het meer van diepblauw naar smaragdgroen. Wandel omhoog om een bezoek te brengen aan het hooggelegen Sevanavank klooster en geniet van het uitzicht op het meer. Overnachting en diner in Sevan.

dag
4

VR: Sevan – Dilidzjan – Fioletovo – Haghpat – grensovergang – Tbilisi

De route gaat via Dilidzjan, al jaren een populair vakantieoord vanwege de frisse berglucht en de mooie landschappen. Het wordt niet voor niets ‘het klein Zwitserland van Armenië’ genoemd. Het gezellige stadje was vroeger een kuuroord. Nu is het een geliefde verblijfplaats voor kunstenaars, schrijvers, filmers en musici. Op weg naar de grens met Georgië bezoekt u een Molokaner gemeenschap in Fioletovo. Het is een klein dorp met onverharde wegen en huizen met houten balkons. De bevolking bestaat grotendeels uit van oorsprong Russische christenen, die altijd geïsoleerd hebben geleefd. U kunt in gesprek met enkele bewoners onder het genot van thee en huisgemaakte koekjes. Ook een bezoek aan het schitterende klooster van Haghpat dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat mag niet ontbreken. Haghpat (10e -13e eeuw) ligt op een berg en biedt een adembenemend uitzicht. Hier ziet een origineel hoogkruis uit 1273, één van de weinige Armeense hoogkruizen waarop Christus is afgebeeld. Aan het einde van de middag passeert u de grens en reist naar Tbilisi. Bij aankomst volgt een introductie over de stad bij het Metechi plateau en de gelijknamige kerk vanwaar een mooi uitzicht is op de oude stad, het Narikhala fort en de rivier Mktvari. Daarna volgt het welkomstdiner in een lokaal restaurant.

dag
5

ZA: Jvari – Mtskheta – Gori – Uplistsikhe

De dag begint met een bezoek aan de hooggelegen 6e eeuwse Jvari kerk vanwaar u een prachtig uitzicht heeft op Mtskheta en de omliggende omgeving. Volgens de overlevering plaatste de Heilige Nino, in de 4e eeuw de brengster van het christendom in Georgië, een houten kruis op de plaats van de Jvari kerk. De kerk is hierdoor al eeuwen een belangrijk pelgrimsoord voor gelovigen. Dan naar Mtskheta, de voormalige hoofdstad van Georgië en de heiligste plek in dit land. Bezoek de prachtige, ommuurde Svetitskhoveli kathedraal die is gebouwd op de plek waar St. Nino een kerk stichtte. Hier bevindt zich het tweede kruis van deze vrouwelijke heilige. Het verhaal gaat dat dit kruis een splinter van het kruis van Jezus bevat. Daarnaast zou het bovenkleed van Jezus, waar om gedobbeld werd, begraven liggen in deze kathedraal. Bewonder de kathedraal en dwaal rond in de sfeervolle straatjes eromheen. In Gori, de geboorteplaats van Joseph Stalin, bezoekt u ‘s middags het gelijknamige museum waar onder meer het originele familiehuis en Stalin’s gepantserde treinwagon te zien zijn. Het museum heeft een grote collectie en is zowel interessant als controversieel. Tenslotte naar de in rotsen uitgehouwen stad Uplistsikhe, ooit een halteplaats op de Zijderoute. Het is een van de oudste steden van Georgië, meer dan 3000 jaar oud. Zelfs de basiliek en het theater zijn in de rotsen uitgehakt. Het prachtige uitzicht op de stad, omliggende vallei en kabbelende rivier doet de lange klim naar boven over trappen en rotsen helemaal vergeten.

dag
6

ZO: Holy Trinity – Tbilisi citytour

De verkenning van de levendige Georgische hoofdstad Tbilisi begint met een bezoek aan de indrukwekkende Holy Trinity kathedraal. Deze recent gebouwde kathedraal is de derde grootste orthodoxe kathedraal van de wereld en zetel van de Katholikos-patriarch van Georgië. U woont hier een deel van de dienst bij. Bij het hoger gelegen deel van de stad staat het standbeeld van “Moeder Georgië” en ligt het Narikhala fort. Er is een looproute omhoog en indien mogelijk brengt de kabelbaan u naar boven. Het uitzicht op Tbilisi is geweldig: de hangende balkonnetjes, pittoreske straatjes en de oude synagoge. Bij de badhuizen hangt de typische geur van zwavel. Door gezellige, geplaveide straatjes wandelt u naar de Sioni kathedraal en Anchiskhati basiliek, de oudste kerk van Tbilisi. De stadstour eindigt op de Rustaveli Avenue, de hoofdstraat van Tbilisi met tal van fraaie gebouwen. Diner in Tbilisi.

dag
7

MA: Wijnregio Kakhetië

Vandaag is er een excursie naar de regio Kakhetië, het belangrijkste wijngebied van Georgië. De legende vertelt dat de Georgiërs laat waren toen God de landen verdeelde onder de mensen. Ze waren namelijk wijn aan het drinken en God aan het danken. Alle landen waren al verdeeld toen de Georgiërs om hun land vroegen. Omdat ze God aan het danken waren kregen ze uiteindelijk het mooiste stukje dat God eigenlijk voor zichzelf had bewaard, Georgië. Georgiërs zijn trots op hun manier van wijn maken en meer dan eens proeft u hiervan vandaag. Behalve mooie wijngaarden en een aantrekkelijk landschap, zijn er in Kakhetië ook enkele historische hoogtepunten te vinden. Zo bezoekt u het nog actieve (vrouwen)klooster van Bodbe waar de graftombe van de Heilige Nino is. De kerk met kleurrijke schilderijen bevindt zich aan de top van een hoge berg. Wandel door de kloostertuin waar honderden vogeltjes zingen en geniet van de vredige rust die hier heerst. Dan naar Signagi, een dorpje met een indrukwekkende stadsmuur. Opmerkelijk genoeg staat deze muur niet om Signagi heen, maar ernaast; in het ommuurde gedeelte staan slechts enkele huizen. Reden is de locatie van de waterbron, buiten het dorp maar binnen de muren. Vele mensen uit de wijde omgeving zochten er bescherming in tijden van oorlog. Bij helder weer is er een prachtig uitzicht over de Alazanivallei, met de bergen van de Kaukasus aan de horizon. Geniet van een heerlijke lunch bij een wijnhuis: smakelijke huisgemaakte gerechten met diverse Georgische wijnen. Op de weg terug naar Tbilisi bezoekt u wijnhuis Khareba voor een wijnproeverij. ’s Avonds geniet u van een afscheidsdiner in een lokaal restaurant.

dag
8

DI: Terugreis: Tbilisi-Amsterdam

Al vroeg volgt de transfer naar de luchthaven van Tbilisi en de terugvlucht naar Amsterdam, met een overstap in Kiev.

Accommodaties

Hotel Ani Plaza****

Yerevan, Armenië
Hotel Ani Plaza is een groot hotel in het centrum van Yerevan en van alle gemakken voorzien. Er is een bar, restaurant, fitness, zwembad en wellness-centre. De kamers zijn voorzien van een eigen badkamer en hebben een televisie, telefoon, minibar, koffie- en theefaciliteiten en een kluisje. In het hotel is wifi beschikbaar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Wellness
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Koffie en thee
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Best Western Paradise****

Dilijan, Armenië
Het BW Paradise Hotel in Dilijan is een modern en luxe hotel. Het beschikt over een binnen- en buitenzwembad, een spa een groot terras, een bar, restaurant en café en heeft 72 moderne kamers. De kamers zijn voorzien van minibar, televisie, kluisje en gratis wifi.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje te huur
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Bridge Boutique****

Tbilisi, Georgië
Dit 4-sterren hotel ligt in de buurt van de rivier, op ongeveer 20 minuten lopen van het centrum van Tbilisi. Alle moderne kamers zijn voorzien van minibar, koffie- en theefaciliteiten, televisie en natuurlijk een eigen badkamer. De kamers kijken uit over de rivier.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Koffie en thee
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
Kiev
Vlucht deel 2
Kiev
Yerevan
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Tbilisi
Kiev
Vlucht deel 2
Kiev
Amsterdam

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam-Jerevan en Tbilisi - Amsterdam (via Kiev) per Ukraine International Airlines
 • Luchthavenbelasting en overige heffingen
 • Ruimbagage 23 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 7 overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden ( behalve lunches en diners op dag 1 en 8)
 • Ontbijt box op dag 8
 • Entrees
 • Fooien
 • Lokale Duits- of Engelssprekende gids
 • DrieTour reisleider

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 200,-
 • Toeslag reisgenoot 250,-
 • Lunch en diner op dag 1 en 8
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Bijdrage SGR
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 10 personen.

Het paspoort dient bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Voor sommige landen worden inentingen aangeraden. Neem voor de laatste informatie over inentingen contact op met de huisarts of GGD.

Reisleiding