Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Spiritueel, gastvrij en gastronomisch Armenië

Groepsrondreis, Vliegreis

Ontdek op deze 10-daagse rondreis Armenië, de oudste christelijke natie ter wereld. In 301 werd het christendom er de staatsgodsdienst, eerder dan in welke regio dan ook. Je zult op allerlei manieren merken dat het vroege christendom de Armeense cultuur heeft gevormd en tot bloei heeft laten komen. Al in de vroege Middeleeuwen ontstond er een rijk kloosterleven: kunstenaars, astronomen en theologen vonden er inspiratie en voedden zich met de rijke kennis die aanwezig was in de bibliotheken van de kloosters. Veel van de kerken en kloosters — vaak nog in gebruik —bezoeken we tijdens deze reis. Ervaar de spirituele sfeer van deze sobere kloosters en kerkjes, waar de geur van wierook je zintuigen prikkelt.

 

Tegelijk zul je je ook overweldigd voelen door het prachtige landschap: 90 procent van het land ligt op 1000 meter hoogte! Met op de toppen van de bergen de kloosters en kerken. Cultuur en natuur gaan er zo hand en hand: vaak staan de kerken en kloosters samen met hun omgeving op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Je zult je ook verwonderen over de mysterieuze berg Ararat, met aan de voet van de berg het prachtige klooster Khor Virap. Deze oude vulkaan van 5137 meter met zijn eeuwig besneeuwde toppen ligt op de grens van Armenië, Turkije, Azerbeidzjan en Iran. Vanuit de hoofdstad Jerevan en veel andere plaatsen heb je steeds weer zicht op de twee toppen van de berg, die dan ook het nationale symbool is van het land. De berg is vooral bekend omdat de Ark van Noach erop zou zijn geland na het zakken van de zondvloed.

 

De bevolking is trots op haar cultuur en identiteit en… uitermate gastvrij! Armeniërs zijn vriendelijk en gemoedelijk —er heerst bepaald geen ‘haastcultuur’ — en gaan met je in gesprek. We gaan op deze reis ook eten bij een familie thuis. Ze zullen je koninklijk ontvangen, want voor Armeniërs is het van groot belang om uitgebreid en plezierig te tafelen, en een goed gesprek te voeren. Proef van de vele gerechten met abrikozen — Armenië is het land van de abrikoos! — in zoete en hartige gerechten. Geniet van de heerlijk gekruide groentegerechten, zoals met geitenkaas gevulde aubergine of gevulde wijnbladeren. En ontdek de Armeense wijn! Verder hebben we een ontmoeting, onder het genot van thee en zelfgebakken gebak en koekjes, met de Molokaner-gemeenschap. Deze vegetarische levende christenen zijn in de 16e eeuw uit Rusland gevlucht en hebben lange tijd afgezonderd geleefd.

 

Bijzonder is ook de Armeense liturgische muziek, waarbij de woorden niet zozeer een reproductie zijn van het Evangelie maar een vertolking van de gevoelens die het oproept. We luisteren naar een concert van een professioneel vijfstemmig kwintet, dat zal optreden in de bovengrot van het Klooster van Gehgard, net onder de hoofdstad Jerevan. Je komt er oren en ogen tekort, want dit middeleeuwse klooster is een hoogtepunt van de Armeense architectuur, en heeft een zeer bijzondere akoestiek!

 

Natuurlijk staan we ook stil bij de 1 tot 1,5 miljoen Armeniërs die tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Ottomanen zijn vermoord. We bezoeken het Genocidemonument en -museum, Tsitsernakaberd, waar je een uitgebreide uitleg en rondleiding krijgt.

 

Deze bijzondere reis naar ‘oude grond’ zal diepe indruk op je maken en je lang bijblijven!

 

 

Programma

Dag 1

Heenreis naar Jerevan

Vlucht Amsterdam - Jerevan, met een overstap in Kiev.

Transfer naar het hotel in het centrum van hoofdstad Jerevan.

Diner en overnachting in het hotel in Jerevan.

 

Dag 2

Ontdek de historische stad Jerevan

We nemen ruim de tijd voor een typisch Armeense ontbijt. Rond 11 uur vertrekken we om Jerevan te ontdekken. Deze stad heeft een eeuwenlange geschiedenis, die teruggaat tot de 8e eeuw voor Christus! Mensen zijn er rustig en vriendelijk — er is weinig criminaliteit — en je zult je er meteen op je gemak voelen. We gaan naar het gezellige Plein van de Republiek, met de grote fontein waarvan het water beweegt en van kleur verandert op de maat van de muziek die ten gehore wordt gebracht. We bezoeken ook het indrukwekkende Genocidemuseum, ter herinnering aan de 1 tot 1,5 miljoen Armeniërs die werden gedood in de nadagen van het Ottomaanse rijk en de pogroms aan het einde van de 19e eeuw. Tenslotte brengen we een bezoek aan het manuscriptenmuseum Matenadaran met de grootste en meest unieke verzameling Armeense manuscripten. Ook heeft het museum een bijzondere collectie miniaturen in zijn bezit.

Diner en overnachting in het hotel in Jerevan.

 

Dag 3

Khor Virap en de Araratvallei

Na het ontbijt rijden we door de Araratvallei met de vele abrikozenboomgaarden naar het klooster van Khor Virap, aan de voet van de berg Ararat. Volgens de overlevering heeft Koning Tiridates IV Sint Gregorius de Verlichter daar dertien jaar in een put gevangen gehouden. Nadat Gregorius de koning had genezen, bekeerde deze zich in 301 tot het christendom, dat daarmee de staatsgodsdienst werd. In de 7e eeuw werd er op het plek van de put een kerk gebouwd en in de eeuwen daarna het klooster. Je kunt de ondergrondse kerker bekijken waar Gregorius verbleef. Geniet ook van het uitzicht op de imposante berg!

 

Op zoek naar het Noravank-klooster

Na de lunch in een restaurant in een grot vervolgen we onze weg door een ruig bergachtig gebied. Vervolgens gaan we (op zoek) naar het Noravank-klooster, dat in de 13e eeuw is gesticht. Dit prachtige complex ligt zo verborgen tussen de steile rotswanden, dat je het pas ziet als je er vlakbij bent. Een heel bijzondere gewaarwording! Aan het einde van de dag komen we aan in Goris. Dit stadje (22.000 inwoners) ligt tussen de groene heuvels met indrukwekkende, geel-rode rotsformaties. Het heeft de mooiste architectuur van Armenië en is beroemd om de middeleeuwse rotswoningen, die in de zachte rotsen zijn uitgehouwen.

Diner en overnachting in het hotel in Goris.

 

Dag 4

Grottendorp Khndzoresk

Na het ontbijt rijden we per bus door een ruig landschap naar het dorp Khndzoresk in het zuidoosten van Armenië. Dit grottendorp is meer dan 1000 jaar oud en bestaat uit zo’n 400 grotten die tot in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw werden bewoond. Een 160 meter lange en 63 meter hoge hangbrug verbindt dit oude grottendorp met de huidige dorpskern aan de andere kant van de kloof Khor Dzor. De bewoners van het dorp hebben deze brug eigenhandig en zonder gebruikmaking van machines gebouwd!

 

Met de langste kabelbaan ter wereld naar Tatev

Vervolgens gaan we naar Tatevklooster, dat op een plateau aan de rand van de diepe kloof van de rivier Vorotan staat. Dit versterkte klooster uit de 9e eeuw was dus altijd moeilijk te bereiken! Sinds 1910 overspant een moderne kabelbaan de kloof, de langste ter wereld (5,7 km). Met een snelheid van 37 km per uur brengt de baan je in 11 minuten van het dorp Halidzor naar het klooster. Er is alle tijd voor de bezichtiging van dit kloostercomplex met drie kerken, dat in de vroege Middeleeuwen een belangrijk spiritueel centrum en universiteit was. Hier doceerde onder anderen de geleerde en miniatuurschilder Grigor Thatevats.

Diner en overnachting in het hotel in Goris

 

Dag 5

Vergaap je aan de Armeense Stonehenge

Na het ontbijt vertrekken we uit Goris. We reizen over de Selimpas, die vroeger onderdeel was van de Zijderoute, die van de klassieke Oudheid tot de late Middeleeuwen de belangrijkste (handels)verbinding was tussen Oost en West. Je ziet er dan ook veel karavanserai, herbergen voor de handelskaravanen. We bezoeken de goed bewaarde Selim-karavanserai. Je kunt daarvandaan ver kijken naar de omliggende bergen. Onderweg stoppen we ook bij Zorats Karer (of Karahunge), een verzameling van meer dan 200 basaltstenen. Het wordt ook wel de Armeense Stonehenge genoemd en is net zo spectaculair! Vervolgens gaan we naar Noratus waar je op een begraafplaats een grote hoeveelheid chatsjkars (khachkars of kruisstenen) ziet. Een chatsjkar is een staande steen die symmetrisch wordt gegraveerd en gedecoreerd met rozetten, vlechtwerk en motieven als bladeren, granaatappels en druiven. Centraal op de steen staat kruis. Later op de dag rijden we naar het op 1900 meter hoogte gelegen Sevanmeer, de parel van Armenië. Afhankelijk van de stand van de zon kleurt dit meer van diepblauw naar smaragdgroen. Tot slot komen we aan in het natuurpark Dilidzjan. Dit groene deel van de Kaukasus-gebergte wordt ook wel klein Zwitserland genoemd, vanwege het landschap en de gezonde berglucht. Het gelijknamige en gezellige stadje Dilidzjan was vroeger een kuuroord. Nu is het een geliefde stad voor kunstenaars, schrijvers, filmers en musici.

Diner en overnachting in het hotel in Dilidzjan

 

Dag 6

Op bezoek bij de Molokaner-gemeenschap

Na het ontbijt gaan we naar naar de noordelijke provincie Lori, tegen de grens met Georgië. Daar bezoeken we het ruige kloostercomplex van Haghpat (10e-13e eeuw). Het ligt op een bergplateau, pal boven de kloof van de Debed-rivier, alsof er niets onder is! Je hebt er een adembenemend uitzicht. Je kunt hier een origineel hoogkruis uit 1273 zien, een van de weinige Armeense hoogkruizen waarop Christus is afgebeeld. We gaan ook naar het kleine dorp Fioletovo, waar je je in de 19e eeuw waant. Het is een dorp met onverharde wegen en huizen met houten balkons. De bevolking bestaat grotendeels uit van oorsprong Russische christenen, die altijd geïsoleerd hebben geleefd. Na de wandeling ben je uitgenodigd om bij mensen thuis voor thee en huisgemaakt gebak.

Diner en overnachting in het hotel in Jerevan.

 

Dag 7

Vrije dag in Jerevan

Na het ontbijt kun je naar de zondagsviering of een lokale kerkdienst bijwonen. De rest van de dag ben je vrij om Jerevan verder te ontdekken. Je kunt winkelen, of op een terrasje of in een van de vele parken uitrusten. Ook kun je lekker zwemmen in het zwembad bij het hotel.

Diner en overnachting in het hotel in Jerevan.

 

Dag 8

 

Lunch bij Armeense familie

Na het ontbijt gaan we op weg naar het plaatsje Garni, bekend om de Romeinse tempel en thermen. Je maakt een wandeling van ruime een uur in de kloof bij Garni. Je zult je ogen uitkijken naar de ' Symfonie van de Stenen', rotswanden met goed bewaard gebleven basaltkolommen die zijn uitgesneden door de rivier de Goght. We lunchen bij mensen thuis en je kunt zien hoe ze het Armeense brood ‘lavash’ bakken: plat en zacht brood van alleen water, bloem, zout en een beetje olijfolie. Na deze uitgebreide lunch bezoeken we het Geghardklooster, zo’n 40 kilometer ten zuidoosten van Jereva. Met de bouw van dit kloostercomplex is in de 7e eeuw begonnen, en het heeft zo’n 5 eeuwen geduurd voordat het zijn huidige vorm kreeg. Ervaar hoe het omringende natuurlijke landschap, aan de ingang van de Boven-Azatvallei en het klooster een geheel vormen! Het klooster en de vallei zijn dan ook in 2000 aan de Werelderfgoedlijst van Unesco toegevoegd. In het klooster woon je een concert bij van een meerstemming kwintet dat lithurgische en folkloristische muziek ten gehore brengt.

Diner en overnachting in het hotel in Jerevan.

 

Dag 9

Excursie naar Etsjmiadin

Na het ontbijt gaan we op weg naar Etsjmiadin (of Echmiadzin), de residentie van de patriarch van de Armeens-apostolische kerk. We bezoeken er de Kathedraal van Etsjmiadin, die vroeger de Heilige Moeder Godskerk heette. Deze kathedraal is in 618 gebouwd op de fundamenten van een kerk die tussen 301 en 303 door Gregorius de Verlichter is gebouwd. We bezoeken ook de prachtig bewaarde 7e-eeuwse kerk van Sint Hripsime. Tot slot bezichtigen we de ruïnes van de 7e-eeuwse Paleiskerk van Zyartnots. Op de terugweg naar Jerevan stoppen we bij een lokale fruitmarkt, waar je een overvloed aan fruit en groente zult aantreffen. ’s Middags ga je voor een wijnhuis Maran voor een rondleiding en proeverij van exclusieve wijnen, gemaakt van druiven, kersen en granaatappels.

Diner en overnachting in het hotel in Jerevan

 

Dag 10

Terugreis Jerevan - Amsterdam (met overstap)

We staan vroeg op! Na het ontbijt volgt de transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Ani Plaza Hotel in Jerevan

Prachtig gelegen hotel met bezichtigingen op loopafstand. Het hotel beschikt over restaurants, cafés...

Ani Plaza Hotel in Jerevan

Prachtig gelegen hotel met bezichtigingen op loopafstand. Het hotel beschikt over restaurants, cafés, zwembad, fitness ruimte en een spa-salon. De meeste kamers geven prachtige vergezichten: op bijvoorbeeld de Ararat bergen of over het National opera en ballet theater. De kamers beschikken over wifi, telefoon, tv met sateliet verbinding, kluisjes en een mini-bar. De receptie staat 24 uur per dag klaar voor al je vragen.

Oprechte Armeense gastvrijheid staan centraal bij het vriendelijke personeel dat er alles aan zal doen het verbljif zo prettig mogelijk te maken!

terug

Hotel Diana in Goris

Het gastvrije personeel van Diana verwelkomt je graag! Kwaliteit staat hoog in het vaandel en het...

Hotel Diana in Goris

Het gastvrije personeel van Diana verwelkomt je graag! Kwaliteit staat hoog in het vaandel en het personeel zal alles op alles zetten om je een onvergetelijk verblijf te bezorgen. Het hotel beschikt over een eigen fitness ruimte, een zwembad, bowlingbaan en biedt in het hele complex wifi aan. Tevens is er een lift in het gebouw. De kamers bieden een schitterend uitzicht over het landschap van Goris en zijn van alle gemakken voorzien waaronder een badkamer, LCD tv met kabel, bureau, telefoon, kluisje en een waterkoker.
terug

Best Western Paradise Hotel in Dilidzjan

Het hotel beschikt over een ruime lobby, wintertuin, bar en restaurant en wellness centrum. De...

Best Western Paradise Hotel in Dilidzjan

Het hotel beschikt over een ruime lobby, wintertuin, bar en restaurant en wellness centrum. De combinatie van het vriendelijke personeel en de internationale klasse maken het verblijf in dit hotel zeer aangenaam.

De kamers zijn ingericht voor rust, comfort en veiligheid en zijn klassiek of modern ingericht. Alle kamers hebben een balkon en kijken uit op het pitoreske landschap van Diljan nationaal park.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Armenië 10 dagen

Inclusief

 • Vliegreis Amsterdam-Jerevan v.v. met Ukraine Int. Airlines incl. brandstoftoeslag en taxes
 • Vervoer ter plaatse
 • 2-persoonskamer
 • Alle maaltijden
 • Engelssprekende gids
 • Entrees
 • Fooien
 • Reisleiding DrieTour
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 225
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • U betaalt eenmalig poliskosten ad € 5,50 bij het afsluiten van een of meerdere verzekeringen

Overige informatie

 • Het paspoort dient bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

 • Neem voor de laatste informatie over inentingen contact op met huisarts of GG&GD.

 

Vluchtschema bij vertrek op 02-07-2018 (onder voorbehoud van wijzigingen):

Datum

Van

Naar

Vluchtnummer

Vertrek

Aankomst

2 juli 2018

Amsterdam

Kiev

PS 102

13.15 uur

17.05 uur

2 juli 2018

Kiev

Yerevan

PS 611

20.10 uur

23.50 uur

 

 

 

 

 

 

11 juli 2018

Yerevan

Kiev

PS 612

05.50 uur

07.50 uur

11 juli 2018

Kiev

Amsterdam

PS 101

09.50 uur

11.55 uur

 

 

Vluchtschema bij vertrek op 03-09-2018 (onder voorbehoud van wijzigingen):

Datum

Van

Naar

Vluchtnummer

Vertrek

Aankomst

3 september 2018

Amsterdam

Kiev

PS 102

13.15 uur

17.05 uur

3 september 2018

Kiev

Yerevan

PS 611

20.10 uur

23.50 uur

 

 

 

 

 

 

12 september 2018

Yerevan

Kiev

PS 612

05.50 uur

07.50 uur

12 september 2018

Kiev

Amsterdam

PS 101

09.50 uur

11.55 uur

 

 

Vluchtschema bij vertrek op 08-10-2018 (onder voorbehoud van wijzigingen):

Datum

Van

Naar

Vluchtnummer

Vertrek

Aankomst

8 oktober 2018

Amsterdam

Kiev

PS 102

13.15 uur

17.05 uur

8 oktober 2018

Kiev

Yerevan

PS 611

20.10 uur

23.50 uur

 

 

 

 

 

 

17 oktober 2018

Yerevan

Kiev

PS 612

05.50 uur

07.50 uur

17 oktober 2018

Kiev

Amsterdam

PS 101

09.50 uur

11.55 uur

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief