Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Azerbeidzjan en Georgië

Groepsrondreis, Vliegreis

Sporen van de legendarische Zijderoute

Op deze 12-daagse reis bezoek je Azerbeidzjan en Georgië in de Kaukasus. Je ontdekt de blijvende invloed van de verschillende grootmachten die deze landen begeerden en beheersten: van Alexander de Grote (4e eeuw voor Christus) tot het tsaristische Rusland en de Sovjet-Unie. Beide landen liggen op de legendarische Zijderoute, een netwerk van karavaanroutes, waarlangs handel werd gedreven tussen China en het Middellandse zeegebied. Veel steden die we bezoeken danken hun groei aan deze route, waaronder de hoofdsteden Bakoe en Tbilisi. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 zijn Azerbeidzjan en Georgië zelfstandige republieken.

Stap in de sporen van deze turbulente geschiedenis!

 

We gaan naar Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, aan de Kaspische zee - bekend om de kaviaar! We verkennen het autoluwe, historische centrum met nauwe straatjes en de prachtig bewaard gebleven oude huizen en gebouwen. In de 12e eeuw was Bakoe de hoofdstad van het Shirvanshahrijk, een dynastie van etnische Arabieren die van 861 - 1538 in Perzië heersten en de Perzische cultuur overnamen. We maken een excursie naar het zandkleurige Paleis van de Shirvanshah, met een mausoleum, een moskee en een hamam. We gaan eveneens naar de Maagdentoren uit de 11e eeuw, waarin volgens de legende een maagdelijke prinses zou zijn opgesloten omdat ze een arme jongen liefhad. Tegenwoordig is deze toren voor de Azeri’s het symbool van liefde en vrijheid!

 

We verblijven vervolgens enkele dagen in Tbilisi, de hoofdstad van Georgië, een smeltkroes van culturen en geuren van kruiden en bloemen! Je ervaart er de sfeer van voormalige Arabische en Ottomaanse bezetters, maar ook de cultuur van naburige Aziatische landen is er aanwezig. De Russische en Europese invloed zie je onder meer terug in de architectuur van de huizen en gebouwen. Bijzonder aan deze stad zijn ook de warmwaterbronnen en de monumentale botanische tuinen. We bezoeken er twee orthodoxe kathedralen.

 

Beide landen bekeerden zich al in de 4e eeuw tot het christendom. We maken een excursie naar het David Gareja-kloostercomplex, gesticht in de 6e eeuw na Christus. Het klooster ligt op een berghelling, dicht bij de grens met Azerbeidzjan en wordt omringd door een woestijnachtig landschap. In dit vakkundig gerestaureerde klooster wonen nog monniken.

 

Brandende heuvels en de hoogste bergtoppen van Europa

Azerbeidzjan ging in de 8e eeuw, na de invallen van Arabieren, grotendeels over op de islam. We bezoeken onder meer de Jumamoskee (Vrijdagmoskee, uit 743-744) in de stad Shemaki, een van de eerste moskeeën die in de Kaukasus is gebouwd. De oorspronkelijke zoroastrische traditie is echter tot op de dag van vandaag aanwezig. Verering van vuur staat in deze traditie centraal, zoals je zult zien tijdens de excursie naar de Vuurtempel (Ateshgan, van atash dat vuur betekent) in Surakhani, een buitenwijk van Bakoe. Deze tempel is in de 17e en 18e eeuw gebouwd en was tot 1883 een bedevaartsoord en filosofisch centrum. Na de vondst van olie in dit gebied sloot de tempel; in 1975 werd die een museum.

 

Overweldigend is ook de natuur in beide landen, waarbij de Kaukasus bepalend is. Meer dan de helft van Azerbeidzjan bestaat uit bergruggen, bergkammen en plateaus, met daarnaast ook vlakten en laaglanden, met veel rivieren en meren. Betoverend is het schiereiland Abshanon bij Bakoe, met moddervulkanen en de hypnotiserende vlammen van de ‘brandende heuvels ‘ (Yanar Dag). Ook de natuur in Georgië is oogverblindend, met de hoogste bergtoppen van Europa! Geniet van de grote variëteit aan flora en fauna, waaronder gazelles en wilde katten.  En in Georgië leven nog roedels wilde grijze wolven! Je zult versteld staan over de verschillende types landschappen die je tijdens deze reis zult zien, een gevolg van het feit dat van de 11 klimaatzones er 9 in deze twee landen liggen! Het kan er koud zijn (met een minimumtemperatuur van -37) en ook heel warm (met en een maximum van +46)!

 

‘Iedere gast is een geschenk van God’

De variëteit aan landschappen zul je ook op je bord terug zien! We eten vaak in lokale restaurants, zodat je echt goed kennismaakt met de culinaire traditie van beide landen, die voor een groot deel overeenkomen. De maaltijden zijn rijk aan groenten, fruit, noten, kruiden, vis, vlees, wijn, wodka en … thee, heel veel thee! En wat je wellicht nog het meest zal opvallen en bijblijven is de uitzonderlijke gastvrijheid in beide landen! Mensen nodigen je graag uit voor een kopje thee, een glas wijn, een maaltijd of zelfs een heel buffet ter gelegenheid van een feest. Want zoals ze in Georgië zeggen: ‘Iedere gast is een geschenk van God.’

Programma

Dag 1

Vlucht Amsterdam - Bakoe

Aankomst in de avond in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Transfer naar het hotel.

Overnachting in het hotel in Bakoe.

 

Dag 2

Wandeling door het historische Bakoe

Na het ontbijt gaan we op pad om de stad te verkennen. Bakoe is een moderne stad, met een pittoresk historisch centrum dat al in de Oudheid een rol van betekenis speelde en op de Zijderoute ligt. Op de groene boulevard kun je heerlijk wandelen, en heb je een mooi uitzicht op de Kaspische Zee. Je krijgt een rondleiding door het historische centrum. We wandelen door de wirwar van straatjes, bezoeken de markt en een atelier waar kleden geknoopt worden. Vervolgens maken we een excursie naar het 15e-eeuwse Paleis van Shirvashan, dat ook een moskee met een minaret uit de 11e eeuw, een hamam en een mausuleum bevat. Vervolgens bekijken we de Maagdentoren, ook uit de 11e eeuw. Al deze gebouwen staan op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

 

Moddervulkanen en brandende bergen op het schiereiland Absheron

Na de lunch gaan we naar Absheron. Dit schiereiland in de Kaspische Zee is een uitloper van de Kaukasus. Het is een indrukwekkende vlakte met zoutmeren, wijngaarden en theeplantages. Laat je hypnotiseren door de brandende bergen (Yanar Dag), natuurlijke aardgasbronnen met tot drie meter hoge vlammen! We bezoeken er ook de Vuurtempel, een zoroastrisch heiligdom dat in de 18e eeuw is gebouwd. In dit gebied bevinden zich ook olievelden, waardoor Azerbeidzjan een van de rijkste landen in de Kaukasus is!

Lunch in een lokaal restaurant in Bakoe.

Diner en overnachting in het hotel in Bakoe.

 

Dag 3

Vrije dag in Bakoe

Je kunt deze dag zelf invullen. In de ochtend is er de mogelijkheid om een kerkdienst bij te wonen. Als je wilt, kun je het tapijtmuseum bezoeken of een boottocht maken in de baai van Bakoe.

Diner en overnachting in het hotel in Bakoe.

 

Dag 4

Lahic en Shaki: waar de tijd even stilstaat.

Na het ontbijt rijden we via de stadjes Shemaki en Lahic naar Shaki. Onderweg bezoeken we het Diri-Baba Mausoleum (15e eeuw), dat op een enorme klif is gebouwd en gedeeltelijk uit de rotsen is gehouwen. Volgens de overlevering ligt in dit mausoleum de rond 1400 overleden soefi-heilige Diri-Baba begraven. Vanaf de 17e trekt het monument veel pelgrims. Het gebouw is een meesterwerk van de architectonische school van Shirvan. Het mausoleum bestaat uit twee verdiepingen en een bolvormige koepel. Via smalle trappen kun je de bovenkant van het gebouw bereiken. Bovenop de klif heb je een schitterend uitzicht over de omgeving.

Vervolgens bezoeken we de Jumamoskee (Vrijdagmoskee) in Shemaki, de tweede moskee die in de Kaukasus is gebouwd (743-744). In de jaren ’90 is de moskee gerestaureerd. De binnenzijde toont een prachtig geometrisch schouwspel en is absoluut een bezichtiging waard!

Rond het middaguur komen we in het pittoreske stadje Lahic aan, waar we de lunch gebruiken. In dit gezellige plaatsje lijkt het alsof de tijd stil is blijven staan, met straten en gebouwen die middeleeuws aandoen.

Aan het einde van de dag komen we in Shaki aan, een gemoedelijk stadje midden in de bossen, op een heuvel aan de voet van de Kaukasus.

Diner en overnachting in de karavanserai in Shaki. In de avond kun je nog een mooie wandeling maken.

 

Dag 5

Overweldigende natuur in Lagodekhi

Na het ontbijt heb je ruim de tijd om Shaki te bezichtigen. We gaan naar de gezellige kleurrijke markt en naar de Shebaka-workshop, een soort ambachtsschool. Een van de handwerksvormen die wordt beoefend, is het brandschilderen van ramen met geometrische figuren. Deze  ramen zijn kenmerkend voor het paleis van de Shaki Khans, dat je ook gaat bezichtigen. Het relatief kleine paleis is een zomerverblijf uit de 18e eeuw, met donkerblauwe en turkooizen tegeltjes in symmetrische vormen. In de zestiende eeuw was Shaki Khan de grote heerser van Armenië en Azerbeidzjan. In de schaduwrijke rozentuin staan twee eeuwenoude bomen.

 

De grens over naar Georgië

Rond het middaguur gaan we richting Georgië. Nadat we de grens hebben gepasseerd, veranderen we van touringcar en verwelkomen we de Georgische gids. Vervolgens rijden we door het Nationaal natuurpark Lagodekhi naar het stadje Signagi. Het natuurpark is in 1912 al gesticht door een Poolse botanist. Het is een prachtig gebied, met adembenemende watervallen en groene heuvels met wijngaarden.

Signagi is een oud stadje op de voormalige Zijderoute. Er wonen slechts een paar duizend inwoners, maar het is wel de hoofdstad van het gelijknamige district. Men leeft er voornamelijk van de productie van wijn en van tapijten. Het stadje - prachtig gelegen, op een heuvel, met zicht op de bergen van Kaukasus en de Alaznivallei - ligt binnen een verdedigingsmuur met 23 torens en vele poorten!

Diner in een lokaal restaurant. Daarna kun je de avond zelf invullen. Geniet van een heerlijke avondwandeling door de nauwe straatjes; de huizen zijn er met houtsnijwerk gedecoreerd en van houten balkonnetjes voorzien. Of strijk ergens neer voor een drankje in deze stad, die in Georgië bekendstaat als de liefdesstad, vanwege de vele bruiloften die er worden gehouden.

Overnachting in het hotel in Signagi.

 

Dag 6

Wijnproeverij in Kakheti

Na het ontbijt rijden we naar de Kakheti-regio aan de voet van de Grote Kaukasus (de hoogste bergketen), met bergtoppen van meer dan 3000 meter hoogte. Telavi is de hoofdstad van deze groene en vruchtbare regio, die bekendstaat om zijn druivengaarden en de productie van wijn.

We stoppen in het dorpje Bodbe, waar we het nog altijd actieve nonnenklooster bezoeken. In de kleine kapel van de bijbehorende kerk ligt het volledig marmeren graf van de Heilige Nina van Georgië. Aan het begin van de 4e eeuw vluchtte deze dochter van een Romeins staatsburger tijdens de christenvervolging naar Georgië. Zij wordt ook wel de apostel van Georgië genoemd. Door haar optredens - ze verzorgde zieken - bekeerden veel mensen zich tot het christendom, waaronder de koning en zijn vrouw.

Je bezoekt ook het Gremi-complex, een overblijfsel van wat ooit de bloeiende koninklijke stad Gremi was, zo’n 175 kilometer van de huidige hoofdstad Tbilisi. Dit monument uit de 16e eeuw omvat een citadel en een kerk. Tot slot bezoek je het wijnhuis van de Tsinandali-familie voor een wijnproeverij.

’s Avonds maak je kennis met een Georgische traditie: de supra. Een Georgische familie nodigt je uit bij hen thuis te eten. De tafel staat vol smakelijke gerechten zoals Georgisch kaasbrood chatsjapoeria bereid met lokale vaak huisgemaakte kaas. De gastheer, tamada, brengt toasten uit op het leven, gezondheid, de liefde en eten. Je voelt je meteen deel van de familie, de gastvrijheid is hartverwarmend. Een onvergetelijke avond!

Overnachting in het hotel in Telavi.

 

Dag 7

Wandeling heuvelopwaarts naar het David Gareja-klooster

Na het ontbijt rijden we naar het David Gareja-kloostercomplex in de bergen. Bijzonder is het landschap waarin dit kloostercomplex uit de 6e eeuw ligt: het lijkt wel een woestijn! We maken hier een wandeling van zo’n twee tot drie uur. Langs steile geitenpaadjes klauteren we naar de top van de bergrug, waar je een prachtig weids uitzicht hebt: aan de ene kant zie je Georgië liggen, aan de andere kant ligt in de diepte Azerbeidzjan. Via een smal pad kom je uit bij het Udabno-klooster (9e eeuw) met prachtige fresco’s uit de 17e eeuw. Helaas werd dit klooster door Rode Sovjetleger gebruikt voor schietoefeningen, waardoor het veel schade heeft opgelopen.

We picknicken heerlijk buiten. Alles wat daar voor nodig is hebben we meegenomen.

Laat in de middag komen we in Tbilisi aan. De stad ligt aan de beide oevers van de rivier Mtkvari en is omgeven door bergen. Het is een interessante historische, en tegelijkertijd moderne stad met futuristische architectuur. Met de vele populaire restaurants, galeries, cafeetjes en terrasjes is het een bruisende omgeving.

We dineren in een van de lokale restaurants, waar traditie en moderniteit hand in hand gaan! ’s Avonds kunnen we, in onze eigen bus, een rondrit door de romantisch verlichte stad maken.

Overnachting in het hotel in Tbilisi.

 

Dag 8

Dompel je onder in Tbilisi, stad van contrasten

Het eerste waar je je in Tbilisi over zult verbazen in is de architectuur van deze levendige en bruisende stad: beelden, huizen, kerken en paleizen in middeleeuwse, neo-classistische en sovjetstijl en hypermoderne gebouwen zoals het futuristische theater en de Brug van de Vrede, die is verlicht met duizenden led-lampjes! Deze bezienswaardigheden staan in het autovrije oude centrum, dat je met gemak te voet kunt bezoeken. We gaan onder meer naar de orthodoxe Kerk van Sameba (ofwel de Kerk van de Heilige Drie-eenheid). Het is niet alleen de grootste maar ook de mooiste kerk van de stad! In de avond is deze kerk prachtig verlicht! Ook bezichtigen we de Sioniki-kathedraal. Deze kerk, die in de 7e eeuw is gebouwd en daarna meerdere malen herbouwd,  is een heuse mengelmoes van stijlen. En vanaf het Narakala-kasteel dat in de 4e eeuw na Christus is gebouwd op een plateau,  heb je een prachtig uitzicht over de stad! In de buurt van het kasteel liggen enkele monumentale botanische tuinen, waar je even tot rust kunt komen en alle indrukken kunt verwerken.

Tot slot bezoek je ook een aantal musea, waaronder het Tbilisi Historisch Museum, waar schilderijen van bekende Georgische schilders hangen. Een permanente foto-tentoonstelling over Georgië geeft een mooi beeld van de geschiedenis van het land.

 

Ontspannen in een warmwaterbad

De naam Tbilisi is afgeleid van het oude Georgische woord ‘tbili’, dat warm betekent. De stad is namelijk gebouwd op zwavelhoudende warmtebronnen! Om die reden zijn er in de oude stad vele badhuizen met zwavelhoudend water te vinden. Het is heerlijk om daar na je wandeling te ontspannen!

Diner in een van de gezellige restaurants.

Overnachting in het hotel in Tbilisi.

 

Dag 9

Na het ontbijt gaan we richting Koetaisi, ruim 200 kilometer ten oosten van Tbilisi. Onderweg stoppen we in Mtskheta, de stad die al in de tweede eeuw voor Christus bestond. Het is een groot levend museum, dat in zijn geheel op de werelderfgoed van de Unesco is opgenomen. Laat je ontroeren door de geschiedenis van de prachtige ‘Levende Pilaar-Kathedraal’ (4e eeuw, herbouwd in de 11e eeuw). Hier zou de heilige rok liggen die Jezus droeg voordat hij werd gekruisigd. Een Georgische Jood heeft die van een Romeinse soldaat gekocht. Eenmaal terug in Mtskheta, toonde hij deze aan zijn zus Sidonia, die van de emoties stierf en met de rok begraven werd. Op haar graf groeide een enorme ceder, waaruit in opdracht van Nina van Georgië zeven pilaren werden gehakt voor de bouw van de kerk. De zevende pilaar zou mensen genezen van ziektes, vandaar de naam van de kathedraal: De Levende Pilaar. Veel orthodoxe gelovigen komen naar de kerk om tegen deze pilaar aan te bidden.

 

Verbazingwekkende grottenstad

Vervolgens rijden we verder door de provincie Kartli, een landbouwgebied waarin ook veel mooie monumenten staan. We komen langs Gori, niet alleen de geboorteplaats van Joseph Stalin maar ook een belangrijke plaats op de Zijderoute, waarvan de oude wegen goed bewaard gebleven zijn.

Niet ver van Gori bezoeken we de verbazingwekkende grottenstad Oeplitsikhe (of Uplistsikhe). Waarschijnlijk woonden er vanaf de 10e eeuw voor Christus al mensen op deze plek en dat maakt het tot een van de oudste nederzettingen van de Kaukasus! De stad die daar ontstond bestaat uit een stelsel van grotten, die dienst deden als woningen en werden gebruikt voor diverse openbare functies. Vanwege de ligging aan de zijderoute groeide de stad uit tot een belangrijk politieke, economische en religieus centrum, tot het in de 13e eeuw werd verwoest door de legers van de Mongoolse heerser Ögedei Khan. Het nu verlaten stadje ligt op een rots, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over de rivier de Mtkvari en de groene vallei.

 

Na de lunch arriveren we in Koetaisi, de op-een-na-grootste stad van Georgië en de stad waar de regering zetelt. Georgiërs noemen Koetaisi ook wel de stad van rozen en van mei.

Diner en overnachting in het hotel in Koetaisi.

 

Dag 10

Vrije dag in Koetaisi

Na het ontbijt kun je de viering bijwonen in de Bagrati kathedraal. Ook bezoek je het Klooster van de Maagd in Gelati, dat iets buiten de stad ligt. Dit klooster werd in 1106 gebouwd door Koning David de Bouwer en was eeuwenlang een belangrijk centrum voor cultuur, religie en filosofie. In het klooster zijn nog steeds vele muurschilderingen en manuscripten te zien uit de Middeleeuwen. Na de lunch is de middag vrij om Koetaisi te verkennen. Diner en overnachting in het hotel in Koetaisi.

 

Dag 11

Het subtropisch landschap van Batoemi

Na het ontbijt rijden we naar Batoemi (of Batumi), een mooie badplaats aan de Zwarte Zee. Geniet van het subtropisch landschap, met theeplantages en de vele rijen sinaasappelbomen. In Batoemi kun je een wandeling maken door de oude straatjes en net als de lokale bevolking flaneren op de boulevard. Eventueel kun je de botanische tuinen van Batoemi bezoeken.

Diner en overnachting in het hotel in Batoemi.

 

Dag 12

Terugreis Batoemi - Amsterdam

Na het ontbijt rijden we naar het vliegveld van Batoemi.

In de loop van de ochtend vlieg je terug naar Amsterdam.

Accommodaties

Discovery Hotel in Kutaisi

Discovery Hotel in Kutaisi, Georgia - Lonely Planet

Discovery Hotel in Kutaisi

Discovery Hotel in Kutaisi, Georgia - Lonely Planet

Discovery Hotel is gelegen in het historische centrum van Kutaisi, een wandeling van 2 minuten naar de fontijn op het centrale plein en 15 minuten gelegen van de Bagrarti kerk. Er is gratis WiFi aanwezig en een 24-uurs receptie.

De kamers beschikken over een air conditioning en een flat-screen televisie. De badkamer beschikt over een bad, douche en haardroger. De kamers bieden een mooi uitzicht over de stad.

 

 

terug

Hotel Diplomat in Baku

Gelegen in het historische centrum van Baku, dit traditionele hotel biedt service en de...

Hotel Diplomat in Baku

Gelegen in het historische centrum van Baku, dit traditionele hotel biedt service en de Azerbeidzjaanse gastvrijheid! Het hotel beschikt over 24 ruime en sfeervol ingerichte kamers. De kamers beschikken over een: verwarming, AC, badkamer, telefoon, TV, minibar, bureau en kluisje.

terug

Hotel Karavansaray in Sheki

Niet elke dag krijg je de kans om te slapen in een traditioneel hotel op de zijde-route! Een oud...

Hotel Karavansaray in Sheki

Niet elke dag krijg je de kans om te slapen in een traditioneel hotel op de zijde-route! Een oud pand, omgebouwd tot hotel. Je waant je zo terug in de tijd tijdens je verblijf! Waan je door de oude houten deur richting het restaurant via de tuin en geniet van een stuk Halva (gebak met nootjes). De kamers hebben prachtige plafonds en zijn van de basis gemakken voorzien. Naast het bed is er een badkamer met douche en toilet.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Azerbeidzjan en Georgië 12 dagen

Inclusief

 • Vliegreis Amsterdam-Bakoe – Batoemi-Amsterdam met Turkish Airlines inclusief brandstoftoeslag en taxen
 • Vervoer ter plaatse
 • Overnachtingen in 2-persoonskamer
 • Alle maaltijden
 • Entrees
 • Fooien
 • Engelssprekende lokale gidsen
 • Reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 295
 • Visum Azerbeidzjan (circa € 65)
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Je betaalt eenmalig poliskosten ad € 5,50 bij het afsluiten van een of meerdere verzekeringen

Overige informatie

 • Het paspoort dient bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.
 • Voor een bezoek aan Azerbeidzjan is een toeristenvisum nodig. DrieTour kan dit voor je verzorgen.
 • Neem voor de laatste informatie over inentingen contact op met huisarts of GG&GD.
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief