Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Iran

Groepsrondreis, Vliegreis

Mysterieus en verrassend

Nu de internationale relaties met Iran zijn hersteld, is Iran meer dan ooit de nieuwe reisbestemming van 2017!.

Ontdek een indrukwekkend land met een geschiedenis die teruggaat tot de 6e eeuw v.Chr.Hier komt de tijd van het machtige Perzische rijk weer tot leven. Ontdek de koninklijke steden Isfahan en Shiraz, de stad van poëzie en rozen. Vergaap u aan de wonderschone paleizen, tuinen, citadellen en schitterende moskeeën.

Reis langs de woestijnsteden Kashan, Yazd en Kerman aan de oude Perzische handelsroute en bezoek de indrukwekkende opgravingen van Persepolis. Overal word je als westerling gastvrij ontvangen!!

 

“Ik heb nooit kunnen denken dat ik mijn verjaardag zou vieren tijdens mijn reis naar Iran met DrieTour. Ik ben blij en dankbaar dat ik deze reis heb kunnen maken. Iran is een schitterend land, vol bezienswaardigheden, een zeer vriendelijke bevolking die zelf contact zoekt, en met wie, als je wederzijds respect toont, goed te communiceren is.

De hele verzorging was excellent, 1e klas hotels, heerlijk eten, een comfortable bus met een prima chauffeur, en niet te vergeten een prima gids en reisleiding.“ - deelnemer Iran reis 2016

Programma

Dag 1

Aankomst in Teheran

Vlucht via Istanbul naar Teheran en transfer naar het hotel. Het vliegveld ligt 30 kilometer ten zuiden van Teheran. Overnachting in Teheran.

 

Dag 2

Teheran

Vandaag staat er een uitgebreid bezoek aan Teheran op het programma. Teheran is een moderne metropool, een verrassende miljoenenstad vol met prachtige paleizen en musea.

 

Golestan Paleis

Om te beginnen bezoek je het fraaie Golestan paleis dat op de Unesco lijst van werelderfgoed staat. Het paleis is gebouwd rond een tuin met fonteinen en vormt een van de oudste groepen gebouwen in Teheran. Het ommuurde paleis werd de regeringszetel van de familie Qajar, die in 1779 aan de macht kwam en Teheran tot de hoofdstad maakte. De meest karakteristieke kenmerken en ornamenten dateren uit de 19e eeuw.

 

Juwelenmuseum

’s Middags bezoek je het unieke juwelenmuseum met de weelderige kroonjuwelen van de oude Sjah dynastieën waaronder gouden sier- en gebruiksvoorwerpen uit het eerste Perzische rijk.

Ook het Nationaal museum en de Milad toren als icoon van de stad zijn een bezoek waard.

 

Dag 3

Teheran – Qom – Kashan

Via het mausoleum van Imam Khomeini rijd je naar Qom, één van de meest belangrijke religieuze bedevaart plaatsen van Iran en een heilige plaats voor sjiitische moslims. Je bezoekt hier het heiligdom van Fatima, de zus van de achtste Imam Reza. De gouden koepels en sierlijke minaretten van dit indrukwekkende gebouw zijn al van verre te zien.

 

Aansluitend wordt de reis vervolgd naar Kashan, een stad met een historisch centrum en prachtige koopmanshuizen. De schitterend aangelegde Fin-tuinen zijn een toonbeeld van Perzische tuinaanleg.. Ook bezoek je de overblijfselen van Tepe Sialk , een Iraanse tempelberg gebouwd rond 3000 v.Chr.

 

Dag 4

Kashan – Abyaneh dorp – Natanz – Isfahan

Vertrek uit Kashan na het ontbijt. Je rijdt naar het pittoreske bergdorp Abyaneh. Het is een van de oudste dorpen in Iran waar de vrouwen typische witte lange hoofddoeken dragen. Vervolgens verder naar Isfahan. Onderweg bezoek je de op een heuvel gelegen Vrijdag moskee van Natanz.

Overnachting in Isfahan, de mooiste stad van het land en het hoogtepunt van de Perzische cultuur.

 

Dag 5

Isfahan

Vanochtend breng je een bezoek aan het Imam plein in het centrum van Isfahan. Het plein is omringd door arcaden, waaronder in de schaduw vele winkeltjes, tapijthandels, kruideniers en kapperszaken schuil gaan. Het plein heeft diverse vijvers met fonteinen en aan elke kant vind je interessante monumenten. Denk hierbij aan de Imam moskee, van binnen en buiten bedekt met een ingewikkeld turquoise gekleurd tegelwerk en de kleinere Sheikh Lotfollah moskee die enkele van de mooiste tegel mozaïeken van de 17e eeuw bevat. Bezoek zeker ook de grote aanliggende bazaar en maak een wandeling over de monumentale bruggen die de Zayanderud rivier overspannen. Laat alle indrukken eens goed op je inwerken onder het genot van een kopje thee in een van de traditionele theehuizen.

 

Dag 6

Isfahan

Vandaag breng je een bezoek aan de Armeense wijk in Isfahan, genaamd Jolfa. Hier bezoek je de 17e eeuwse Vank kathedraal die rijkelijk is versierd met christelijke muurschilderingen.

 

Verder staat de Vrijdagmoskee op het programma. Het oudste deel van de moskee dateert uit het eind van de 8e eeuw. De moskee is in de loop der eeuwen herhaaldelijk uitgebreid. De moskee was tot 1630 de belangrijkste moskee van Isfahan. In 2012 werd de moskee door UNESCO toegevoegd aan de werelderfgoedlijst.

 

De rest van de middag is vrij te besteden.

 

Dag 7

Isfahan

Zondag, vrije dag.

 

Dag 8: Isfahan – Naen stad – Meybod – Yazd

Op weg naar Yazd bezoek je het woestijnstadje Naen, beroemd om haar tapijten en de Vrijdagmoskee uit de 10e eeuw, één van de oudste moskeeën in Iran. Daarna verder naar Meybod, een kleine stad met een eeuwenoud ‘ijshuis’, een lemen koepel bedoeld als bewaarplaats voor ijsblokken. Ook zie je de Narin citadel, een van de best bewaarde lemen burchten.

 

Dag 9

Yazd

Yazd is een van de oudste steden van Iran, het is net alsof je in een groot museum bent. Het is een typische woestijnstad, met lemen huizen en smalle steegjes. Vele huizen zijn uitgerust met de typische badgirs of windtorens die elk zuchtje wind naar beneden circuleren en de plaats verkoelen (eeuwenoude vorm van airconditioning). Je bezoekt hier een zijde - weef werkplaats waar nog steeds fraaie brokaten worden gemaakt met behulp van traditionele weefgetouwen.

 

Het Zoro-astrisme

En in de namiddag kom je meer te weten over het Zoroastrisme, de Perzische religie totdat de Arabieren de Islam naar Iran brachten. Je bezoekt de vuurtempel, de torens der stilte en de Zoroastrische begraafplaats.

 

Gymnastiekvoorstelling

's Avonds woon je een gymnastiektraining bij in de Zur Khaneh sporthal. Bij deze typische Iraanse sport worden gymnastische oefeningen opgevoerd op de ritmische begeleiding van drums.

 

Dag 10

Yazd – Zeynadin Caravansarai – Kerman

Einddoel van vandaag is Kerman. Onderweg maak je een stop bij de ‘Zeynadin Caravansarai’, welke bekend staat om zijn achthoekige vorm. De Caravansarai dateert uit de 16e eeuw en was een pleisterplaats voor handelskaravanen langs de Zijderoute.

 

Vervolgens verder naar Kerman waar je een wandeling over maakt over de bazaar. Hier vind je stalletjes met geurende kruiden, prachtige stoffen en allerlei andere snuisterijen. In de bazaar staat ook het 17e eeuwse Ganj Ali Khan badhuis dat als museum is ingericht. Wassen beelden geven een realistisch beeld hoe het hier toeging. Vooral het tegelwerk van dit badhuis is bijzonder mooi.

 

Dag 11

Kerman – Mahan – Rayan

Vandaag maak je een excursie naar Mahan. In Mahan bezoek je het uit 1431 daterende Mausoleum van Shah Nematollah Vali, de grondlegger van het sufisme (een mystieke stroming binnen de Islam). Je maakt ook een wandeling door de tuinen. Aansluitend rijd je naar Rayan, een klein stadje met een middeleeuwse lemen citadel. Deze 1000 jaar oude citadel heeft vele natuurrampen doorstaan en is vrijwel volledig intact gebleven Rayan was ooit een belangrijk handelscentrum op de befaamde zijderoute.

 

Dag 12

Kerman – Shiraz

Na het ontbijt ga je op weg naar Shiraz. Je verlaat het woestijnachtige gebied van de afgelopen dagen. Het landschap wordt langzaam wat groener . De rit van vandaag voert dwars door het indrukwekkende Zargosgebergte en langs de eindeloze pistachegaarden van Rafsanjan.

 

Je komt nu in het centrale bergland van Iran, het territorium van de nomaden, die hier nog steeds leven. Na geruime tijd bereik je Sarvestan waar je een bezoek brengt aan de ruïnes van het 5e eeuwse paleis van koning ‘Bahram Gur’. Dit bouwwerk is van groot architectonisch belang omdat het een van de laatste pre-islamitische bouwwerken betreft Indien. In de namiddag volgt de aankomst in Shiraz voor de overnachting.Het hooggelegen Shiraz is één van de groenste steden van het land

 

Dag 13

Shiraz stadstour

Shiraz is de hoofdstad van de Fars provincie en het was tevens de hoofdstad van het land gedurende de ‘Zand’ periode in de 18e eeuw. De stad staat bekend als de stad van dichters en bloemen. Shiraz heeft een rijk verleden en was een voornaam cultureel en artistiek centrum. De stad kent vele fraaie religieuze bouwwerken. De belangrijke dichters Saadi en Hafez zijn hier geboren.

 

Tijdens een stadtour gaat u eerst naar het ‘Karim Khan Zand Complex’ waar u de levendige bazaar bezoekt evenals , het badhuis, de moskee en de citadel. Daarna rijdt u naar de Nasir Al-Molk moskee vooral bekend door de fraaie reflecties die het gekleurde glas geeft op de Iraanse tapijten wanneer de zon erop schijnt en u maakt een wandeling door de Naranjestan tuin, een ommuurde tuin die zijn naam te danken heeft aan de vele sinaasappelen.. ’s Middags bezoekt u het heiligdom van ‘Ali Ibn Hamzeh’ en de door tuinen omringde mausolea van de grote dichters Saadi en Hafez.

 

Dag 14

Shiraz

Zondag, vrije dag.

 

Dag 15

Shiraz – Persepolis – Necropolis

Dagexcursie naar de indrukwekkende ruïnes van Persepolis. Deze paleisstad in het zuiden van Iran is één van de belangrijkste plaatsen die de oude Perzen hebben nagelaten. De ruïnes van deze trotse paleisstad en vooral de verfijnde reliëfkunst laten een onvergetelijke indruk achter. In het nabij gelegen Necropolis bezoek je de koningsgraven die zijn uitgehouwen in de 65 meter hoge rotswanden Je krijgt hier diverse bas-reliëfs te zien waarmee de graven van de voormalige koningen zijn gedecoreerd.

 

Dag 16

Shiraz – Nomaden in de Fars rovincie

Vandaag ga je op zoek naar de ‘Qashghai’ nomaden in de Fars provincie. Iran is een van de landen met de grootste nomadenpopulaties ter wereld Elk jaar trekken duizenden nomaden door het land op weg van hun winterverblijf naar de hoger gelegen weidegronden, of omgekeerd. Een cultuur die zich al eeuwen op min of meer dezelfde manier voltrekt. Het merendeel der nomaden leeft nog steeds op traditionele wijze in tenten. De Qashqai nomaden leven van veeteelt en zijn ook beroemd om hun tapijten en ander handwerk. Aan het einde van de dag transfer naar het vliegveld van Shiraz.

 

Dag 17

Shiraz – Vertrek naar Nederland

Terugvlucht met Turkish Airlines via Istanbul naar Amsterdam.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Iran 17 dagen

Inclusief

 • Vliegreis
 • Vervoer ter plaatse
 • 2-persoonskamer
 • Alle maaltijden
 • Entrees
 • Fooien
 • Visum
 • Lokale Engelssprekende gids
 • Reisleiding DrieTour
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 380
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Eenmalige poliskosten

Overige informatie

 • Je paspoort dient na vertrek uit Iran nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Er mag géén stempel van Israël in het paspoort staan!
 • Neem voor de laatste informatie over inentingen contact op met een huisarts of GG&GD
 • Het programma kan, bijvoorbeeld door overheidsmaatregelen, wijzigen

 

 • Vrouwelijke reizigers zijn in Iran verplicht altijd en overal (ook in restaurants en de lounges van hotels) een hoofddoek en een lange, wijdvallende jas tot op de knieën te dragen. Teheran en Isfahan zijn moderne steden en de vrouwen gaan er in verhouding losjes gekleed: een vlotte, moderne lange jas met een losse hoofddoek. Op andere plaatsen worden de kledingvoorschriften soms strenger toegepast. Toch is het dragen van een chador (het gehele lichaam bedekkend zwart 'kleed') ook daar niet noodzakelijk. Alleen voor het bezoeken van de religieuze heiligdommen zoals bijvoorbeeld in Ghom en Mashad is de chador in Iran verplicht. Deze chadors kun je in Iran zelf kopen en soms zijn ze bij de ingang van een moskee te leen. Ook mannen worden geacht zich respectvol te kleden. Zorg dus dat je ook shirts met lange mouwen mee neemt op reis.
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief