Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Israël en Jordanië: op zoek naar de oorsprong van de Bijbel

Groepsrondreis, Bijbelse groepsreis, Vliegreis

Op deze 11-daagse rondreis langs de hoogtepunten van Israël en Jordanië gaat u op zoek naar de oorsprong van de Bijbel . U reist naar het noorden van Israël, waar u de omgeving van het Meer van Galilea verkent en er natuurlijk een boottocht op maakt. Daar woonde Jezus, sloten zijn leerlingen zich bij hem aan en hield hij zijn eerste preken. U gaat ook naar Jeruzalem, waar u onder meer een bezoek brengt aan de Klaagmuur, de Via Dolorosa, de Grafkerk en de Olijfberg. U ziet de grotten van Engedi, waar het Bijbelse verhaal van David en Saul zich afspeelde en reist langs de Dode Zee verder. U krijgt de kans te drijven en even de gewichtloosheid te ervaren. Zo bijzonder. Dan verder naar het zuiden van Israël, waar u de grens oversteekt naar de sfeervolle en levendige Jordaanse badplaats Aqaba, gelegen aan de Rode Zee. Een mooie plek om te snorkelen, te zwemmen en even bij te komen van de vermoeienissen. Vervolgens reist u verder door Jordanië, waar u zich zeker zult vergapen aan de overweldigende natuur, de bloedrode zonsondergangen en het rozerode zand van de Wadi Rum woestijn, die u per jeep doorkruist.

 

Een absoluut en uniek hoogtepunt is de stad Petra. Deze in de rotsen uitgehouwen stad die de Nabateeërs in de 2e eeuw voor Christus bouwden, behoort tot de zeven wereldwonderen. De stad is alleen te bereiken via een 1,3 kilometer lange en smalle bergkloof, de Siq. Als u aan het einde van deze kloof bent gekomen, staat u plotseling voor de ‘schatkamer’, een in de grotten gehouwen groot graf. De Nabateeërs woonden én begroeven hun doden in de rotsen. Primitief waren hun huizen echter niet: ze hadden al woningen met ’toiletten’ met waterspoeling. De vele tempels, waar ze hun goden vereerden, waren vaak voorzien van een waterafvoersysteem. Het prachtige ‘klooster’ El Deir, was waarschijnlijk zo’n tempel.

 

We volgen in Jordanië de beroemde Koningsweg, waar Mozes liep toen hij zijn volk naar het Beloofde Land leidde. Op de berg Nebo, toonde Mozes het land aan de Israëlieten voordat hij stierf. Bovenop de berg heeft u een prachtig uitzicht!

Al met al zal deze reis garant staan voor onvergetelijke ervaringen!

 

Programma

Dag 1: Heenreis Amsterdam - Tel Aviv

U vliegt van Amsterdam naar Tel Aviv, met overstap. Transfer naar Tiberias. Diner en overnachting in het hotel in Tiberias.

 

Dag 2: Rondom het meer van Galilea

Na het ontbijt gaan we naar Tsfat. De stad ligt tussen de twee hoogste bergpieken van Galilea in, een beschutte plek. Maar ook een vrome stad, want het is het centrum van de kabbala (belangrijkste mystieke tekst binnen het joodse geloof) en herbergt vier synagogen die een bezoek meer dan waard zijn. De straten, nauw en geplaveid met keien, slingeren onder stenen bogen door en kijken uit over de met koepels bekroonde daken van de 16e-eeuwse huizen. ’s Middags gaan we naar de berg van de Zaligsprekingen. Jezus sprak er de beroemde Bergrede, een oproep tot liefde in plaats van geweld. Geniet van het uitzicht op het meer van Galilea en de omliggende gebieden. Laat u betoveren door de prachtige flora, de meest uiteenlopende vogels en andere dieren.

Dan wandelt u rustig naar beneden naar Tabgha. Deze plaats wordt gezien als de plek waar Jezus vijfduizend mensen te eten gaf met vijf broden en twee vissen. U bezoekt er de Kerk van de Broodvermenigvuldiging. Iets verder ligt Kafarnaüm, dat letterlijk ‘het dorp van compassie en troost’ betekent. In dit kleine stadje woonde Jezus een deel van zijn leven en predikte in de oude synagoge. U ziet er onder meer de restanten van deze synagoge en het huis van Petrus. De ruïnes zijn in bezit van de Franciscaner kloostergemeenschap, die onderzoek doet naar Kafarnaüm. Aan het einde van de middag maken we een boottocht op het meer van Galilea. Diner en overnachting in het hotel in Tiberias.

 

Dag 3: Gedenkwaardige wandeling door de Oude Stad

Na het ontbijt op weg naar Jeruzalem. We stoppen bij de oude Byzantijnse Synagoge van Bet Alfa. We vervolgen de weg door de Jordaanvallei en de mooie woestijn van Judea. In Jeruzalem houden we stil op de Olijfberg voor een eerste en onvergetelijke blik op de Oude Stad, met de gouden Rotskoepel die schittert in de middagzon. U wandelt naar de Domus Flevit. Deze rooms-katholieke kerk is gebouwd op de plek waar Jezus huilde om de toekomst van Jeruzalem. Vervolgens naar de tuin van Getsemané, waar Jezus mediteerde voordat hij werd verraden. Binnen de stadsmuren bezoeken we de baden van Betesda, en de Sint Annakerk, die is gebouwd op de plek waar Maria geboren is. Diner en overnachting in het hotel in Jeruzalem.

 

Dag 4: Bar Mitswa-viering bij de Klaagmuur

Deze dag beginnen we vroeg. Na het ontbijt bezoeken we zo mogelijk het Tempelplein met de Rotskoepel en de Al Aqsa Moskee. Daarna lopen we naar de Klaagmuur om een deel van een Bar Mitswa-viering mee te maken: wanneer een joodse jongen 13 jaar is wordt hij Bar Mitswa (zoon van het gebod). De viering bij de Klaagmuur is openbaar, de jongen leest dan voor het eerst uit de Thora voor, krijgt de zegen en daarna wordt er uitbundig gefeest. Van de Klaagmuur wandelt u naar Litostrotos en dan over de Via Dolorosa naar de Heilig Grafkerk. Door de soek en via de Damascuspoort gaat het tenslotte naar de Graftuin. Diner en overnachting in het hotel in Jeruzalem.

 

Dag 5: West-Jeruzalem en start van de Sabbat

Na het ontbijt gaan we naar West-Jeruzalem. Na de vier meter hoge Menora (de joodse kandelaar) voor de Knesset te hebben bekeken, bezoeken we het indrukwekkende Yad Vashem museum. Dit officieel door de staat Israël opgerichte museum herdenkt de Joodse slachtoffers van de Holocaust en de redders van Joden. Er is een permanente tentoonstelling met foto’s, documenten, films en geluidsmateriaal. Heel aangrijpend! Er is uitgebreid de tijd om dit museum te bezichtigen. Na de lunch gaan we naar de Zionsberg voor een bezoek aan het Cenakel, de zaal van het laatste Avondmaal en de Kerk van Sint Petrus in Gallicantu (ofwel de Kerk van het Hanengekraai), op de plek waar Petrus Jezus driemaal verloochend heeft. Via de oude Romeinse hoofdstraat de Cardo, waar nu veel gezellige winkeltjes zijn, wandelen we opnieuw naar de Klaagmuur. Bij zonsondergang begint de Sabbat. Het is leuk om te zien hoe de Joden zingend en musicerend de trappen afkomen op weg naar de Klaagmuur.

Overnachting in het hotel in Jeruzalem.

 

Dag 6: Wandeling door de oase van Engedi

We ontbijten vroeg om op tijd uit Jeruzalem te vertrekken naar de weelderige oase van Engedi. We zien er de Shulamit-waterval en de grotten waar David de kans had zijn vervolger Saul te doden, maar slechts een stuk van diens mantel afsneed. Ook stoppen we bij de Dode Zee, dat 400 meter onder de zeespiegel ligt en daarmee het diepste punt op aarde is! U kunt hier drijven op het zoute water van dit zoutmeer. Een sensationele ervaring! Vervolgens steken we de grens met Jordanië over. We dineren en overnachten in de levendige Jordaanse badplaats Aqaba aan de Rode Zee.

 

Dag 7: Vrije dag in Aqaba

Vrije zondag in Aqaba. In de ochtend wordt er een zondagsviering gehouden. Het is een dag voor ontspanning en rust. Ukunt gaan zwemmen of snorkelen in de Rode Zee of een boottocht maken in een boot met een glazen bodem om ‘droog’ te genieten van de flora en de fauna onder water. We eten in een van de vele gezellige restaurantjes die Aqaba rijk is. Diner en overnachting in het hotel in Aqaba.

 

Dag 8: Lunchen bij de Bedoeïenen in de woestijn

Na het ontbijt vertrek uit Aqaba. We rijden naar Wadi Rum, een van de mooiste woestijnlandschappen van Jordanië met massieve bergen, zoutpilaren en rozerode zandvlakten. U maakt er een spectaculaire tocht in een jeep. Zo ervaart u nog beter hoe bijzonder deze woestijn is. Als u wilt, kunt u ook nog hoog op de rug van een kameel een tochtje maken. In de loop van de middag reizen we door naar de stad Petra. Deze 2000 jaar oude stad is lang een goed bewaard geheim gebleven in de regio. Wereldwijd werd die bekend nadat de Zwitser Ludwig Burckhardt de stad had bezocht — hij kon dat alleen maar doen door zich als sjeik te vermommen — en zijn ‘ontdekking’ in een dagboek beschreef dat na zijn dood gevonden werd. Diner en overnachting in het hotel in Petra.

 

Dag 9: Ontdek de geheimzinnige rotsstad Petra

Na het ontbijt gaan we naar het geheimzinnige Petra, dat ooit een bloeiende handelsstad was. Men verhandelde er onder meer wijn, wierook en kruiden. De Nabateeërs bouwden deze stad in de 2e eeuw voor Christus tot die door een aardbeving in de 6e eeuw na Christus deels instortte. U wandelt, met de gids, door een lange kloof, de Siq, tot u ineens de schatkamer ontwaart: een groot graf dat met een hamer en een beitel in de rotsen is gehakt. Onder leiding van de gids verkent u de stad, met de talrijke tombes en tempels, evenals een klein theater. Besef dat nog maar vijf procent van de stad is blootgelegd en er onlangs nog een groot forum is ontdekt! Geoefende wandelaars kunnen daarna naar het  indrukwekkende ‘klooster’ Ad Deir, wat waarschijnlijk een tempel was. Geniet daar van een werelds uitzicht! Diner en overnachting in het hotel in Petra.

 

Dag 10: Via de Koningsweg naar Amman

Na het ontbijt gaan we via de spectaculaire Koningsweg naar het noorden. De gids zal onderweg vertellen over deze weg, die Mozes met zijn volk liep en later werd benut door de vele kooplieden, legers en pelgrims die naar Petra gingen. We maken een bijzondere stop bij de berg Nebo, waar Mozes uitkeek over het Beloofde Land. Op de top staat het monument van de koperen slang, een verwijzing naar de koperen staf van Mozes die God geneeskrachtig maakte. Hierdoor konden de mensen genezen wanneer ze door een giftige slang waren gebeten. We vervolgen de Koningsweg naar Madaba. In de oosters-orthodoxe Sint Joriskerk (19e eeuw) kun je het wereldberoemde vloermozaïek bewonderen. Dit meesterwerk uit de 6e eeuw is gemaakt van meer dan 2 miljoen steentjes en is een weergave van de regio met de Jordaan, de Dode Zee, een deel van de Nijldelta, Jeruzalem en Jericho. In de loop van de middag komen we in de hoofdstad Amman aan. Deze stad — in de Bijbel Rabba-Amman — is een moderne miljoenenstad met een interessant historisch centrum, met onder meer de Romeinse Tempel van Hercules uit de 1e eeuw. Het dagelijks leven is een boeiende melange van traditioneel en hip! Je kunt er heerlijk eten, waarbij de lokale keuken perfect aansluit bij de ‘gezondtrend’, die ook hier is doorgebroken: veel verse groenten, gerechten met peulvruchten, olijfolie en yoghurt.

Diner in een lokaal restaurant. Overnachting in het hotel in Amman.

 

Dag 11: Terugvlucht naar Amsterdam

We staan vroeg op voor de transfer naar de luchthaven van Amman. Terugvlucht naar Amsterdam, met een overstap. 

Accommodaties

Golan Hotel in Tiberias

Het Golan hotel ligt vlakbij het historische centrum van Tiberias en op korte afstand lopen van het...

Golan Hotel in Tiberias

Het Golan hotel ligt vlakbij het historische centrum van Tiberias en op korte afstand lopen van het strand. Het beschikt over een buitenzwembad met ligbedden en biedt een prachtig uitzicht over het meer en de Hermonberg.

 

De kamers van dit hotel zijn van alle gemakken voorzien en hebben onder andere: airconditioning, een kabel-tv, telefoon en badkamer met bad. Tevens bieden alle kamers een prachtig uitzicht!

 

terug

Caesar Hotel in Jeruzalem

Alleen de ligging van dit hotel maakt het verblijf al aangenaam! Met verscheidene...

Caesar Hotel in Jeruzalem

Alleen de ligging van dit hotel maakt het verblijf al aangenaam! Met verscheidene bezienswaardigheden op loopafstand en andere gemakkelijk met het openbaar vervoer, ben je zo in het historische centrum. Verder beschikt het hotel over uitstekende restaurants, een lobby, gratis wifi en een zwembad op het dakterras. De ruime kamers zijn ingericht voor comfort tijdens je verblijf en beschikken over een mini-koelkast, koffie en thee mogeljikheden, kabel-TV en toegang tot het internet.

terug

Mina Hotel in Aqaba

Op loopafstand van het strand en met buitenzwembad, dit hotel is van alle gemakken voorzien! De...

Mina Hotel in Aqaba

Op loopafstand van het strand en met buitenzwembad, dit hotel is van alle gemakken voorzien! De kamers bieden uitzicht over de Rode Zee of over de bergen van de woestijn. Alle kamers zijn mooi ingericht en uitgerust met gratis internet, TV, telefoon en een minibar.

 

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Israël en Jordanië - 11 dagen

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam-Tel Aviv / Amman-Amsterdam met Turkish Airlines incl. brandstoftoeslag en taxen
 • Vervoer ter plaatse
 • Tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden
 • Nederlandssprekende gids in Israël
 • Nederlandssprekende gids of Engeltalige gids in Jordanië
 • Entrees
 • Fooien
 • Visum en grensbelastingen
 • Reisleiding DrieTour
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer 315,- per persoon
 • Reisverzekering (werelddekking)
 • Annuleringsverzekering

 Overige informatie

 • Het paspoort dient bij terugkomst van de reis nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.
 • Het programma kan, bijv. door overheidsmaatregelen, wijzigen.
 • Neem voor de laatste informatie over inentingen contact op met huisarts of GG&GD.
 • Liever op eigen gelegenheid naar Israël en Jordanië? Ook dat kan met DrieTour. Vraag vrijblijvend naar de vele mogelijkheden voor een Fly-drive en stel je eigen reis samen!

 

Minimale groepsgrootte voor deze reis is 18 personen

 

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 15-10-18 is op zaterdag 22 september.

Deze vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren.

 

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief