Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Madaba Jordanië
Israël en
Jordanië

Israël en Jordanië: op zoek naar de oorsprong van de Bijbel

11 dagen

Groepsrondreis, Vliegreis

Op deze 11-daagse rondreis langs de hoogtepunten van Israël en Jordanië ga je op zoek naar de oorsprong van de Bijbel . Je reist naar het noorden van Israël, waar je de omgeving van het Meer van Galilea verkent. Daar woonde Jezus, sloten zijn leerlingen zich bij hem aan en hield hij zijn eerste preken. Je gaat ook naar Jeruzalem, waar je onder meer een bezoek brengt aan de Klaagmuur, de Via Dolorosa, de Grafkerk en de Olijfberg. Je ziet de grotten van Engedi, waar het Bijbelse verhaal van David en Saul zich afspeelde. Je reist langs de Dode Zee naar het zuiden van Israël, waar je de grens oversteekt naar de sfeervolle en levendige Jordaanse badplaats Aqaba, aan de Rode Zee. Je reist vervolgens verder door Jordanië, waar je je zeker zult vergapen aan de overweldigende natuur, de bloedrode zonsondergangen en het rozerode zand van de Wadi Rum woestijn, die je per jeep doorkruist.

 

Een absoluut en uniek hoogtepunt is de stad Petra. Deze in de rotsen uitgehouwen stad die de Nabateeërs in de 2e eeuw voor Christus bouwden, behoort tot de zeven wereldwonderen. De stad is alleen te bereiken via een 1,3 kilometer lange en smalle bergkloof de Siq. Als je aan het einde van deze kloof bent gekomen, sta je plotseling voor de schatkamer, een in de grotten gehouwen groot graf. De Nabateeërs woonden én begroeven hun doden in de rotsen. Primitief waren hun huizen echter niet: ze hadden al woningen met ’toiletten’ met waterspoeling. De vele tempels, waar ze hun goden vereerden, waren vaak voorzien van een waterafvoersysteem. Het prachtige ‘klooster’ El Deir, 50 meter breed en 40 meter hoog, was waarschijnlijk zo’n tempel.

 

We volgen in Jordanië de beroemde Koningsweg, waar Mozes liep toen hij zijn volk naar het Beloofde Land leidde. Op de berg Nebo, toonde Mozes het land aan de Israëlieten voordat hij stierf. Bovenop de berg heb je een prachtig uitzicht!

 

Het programma van deze reis bevat veel excursies. Maar je krijgt ook alle tijd om je te ontspannen en uit te rusten. Dan zullen de vele indrukken ook beter tot je doordringen. Je maakt een boottocht op het Meer van Galilea. En we zullen in de prachtige groene omgeving van dit meer heerlijke wandelingen maken. Op de Dode Zee kun je je lekker laten drijven op het zoute water. Een heel bijzondere en weldadige ervaring. Wil je je huid een oppepper geven, dan kun je je insmeren met de zwarte modder van de bodem van het meer. In Aqaba bij de Rode Zee kun je een heel bijzondere boottocht met een glazen bodem maken, waardoor je ‘droog’ de onderwaterflora en -fauna kunt bekijken! Je kunt er ook heerlijk zwemmen of snorkelen.

 

Je hebt tijdens deze bijzondere reis ook contact met de bevolking op een natuurlijke, bijna alledaagse en plezierige wijze. Zo eet je in een lokale restaurants waar de plaatselijke bevolking ook komt. Een bijzondere ervaring is de Sabbatsmaaltijd waar je aan deelneemt. Je wordt daarvoor uitgenodigd bij mensen thuis in Jeruzalem. De maaltijd begint met gezang, de vrouw in het huis steekt kaarsjes aan en de man spreekt de zegen uit over de familie en de gasten! Ondertussen worden de bekers wijn tot de rand gevuld. De feestelijk gedekte tafel staat vol met challes, gevlochten brood, humus, falafel, geroosterde aubergine en veel andere gerechten. Je zult ontdekken dat de keukens van Israël en van Jordanië veel overeenkomsten hebben, met ieder zijn eigen specialiteiten. In Jordanië moet je zeker een keer de Jordaanse koffie met kardemom proeven of de zoete muhallabieh-pudding van melk, maïsmeel, rozenwater en nootjes.

 

Al met al zal deze reis garant staan voor onvergetelijke ervaringen!

Programma

Dag 1

Heenreis Amsterdam - Tel Aviv

Je vliegt van Amsterdam naar Tel Aviv (met overstap).

Transfer naar Tiberias.

Diner en overnachting in het hotel in Tiberias.

 

Dag 2

Rondom het meer van Galilea

Na het ontbijt gaan we naar Tsfat. De stad ligt tussen de twee hoogste bergpieken van Galilea in, een beschutte plek. Maar ook een vrome stad, want het is het centrum van de kabbala ( (belangrijkste mystieke tekst binnen het joodse geloof) en herbergt vier synagogen die een bezoek meer dan waard zijn. De straten, nauw en geplaveid met keien, slingeren onder stenen bogen door en kijken uit over de met koepels bekroonde daken van de 16e-eeuwse huizen.

’s Middags gaan we naar de berg van de Zaligsprekingen. Jezus sprak er de beroemde Bergrede, een oproep tot liefde in plaats van geweld. Geniet van het uitzicht op het meer van Galilea en de omliggende gebieden. Laat je betoveren door de prachtige flora, de meest uiteenlopende vogels en andere dieren. Dan wandel je rustig naar beneden naar Tabgha. Deze plaats wordt gezien als de plek waar Jezus vijfduizend mensen te eten gaf met vijf broden en twee vissen. Je bezoekt er de Broodvermenigvuldigingskerk. Iets verder ligt Kafarnaüm, dat letterlijk ‘het dorp van compassie en troost’ betekent. In dit kleine stadje woonde Jezus een deel van zijn leven en predikte in de oude synagoge. Je ziet er onder meer de restanten van deze synagoge en het huis van Petrus. De ruïnes zijn in bezit van de Franciscaner kloostergemeenschap, die onderzoek doet naar Kafarnaüm. Aan het einde van de middag maken we een boottocht op het meer van Galilea.

Diner en overnachting in het hotel in Tiberias.

 

Dag 3

Gedenkwaardige wandeling door de Oude Stad

Na het ontbijt ga je op weg naar Jeruzalem. We stoppen bij de oude Byzantijnse Synagoge van Bet Alfa. We vervolgen de weg door de Jordaanvallei en de mooie woestijn van Judea. In Jeruzalem houden we stil op de Olijfberg voor een eerste en onvergetelijke blik op de Oude Stad, met de gouden Rotskoepel die schittert in de middagzon. Je wandelt naar de Domus Flevit. Deze rooms-katholieke kerk is gebouwd op de plek waar Jezus huilde om de toekomst van Jeruzalem. Vervolgens ga je naar de tuin van Getsemané, waar Jezus mediteerde voordat hij werd verraden. Binnen de stadsmuren bezoeken we de baden van Bethesda, en de Sint Annakerk, die is gebouwd op de plek waar Maria geboren is.

 

Dag 4

Bar Mitswa-viering bij de Klaagmuur

Deze dag beginnen we vroeg. Na het ontbijt bezoeken we zo mogelijk het Tempelplein met de Rotskoepel en de Al Aqsa Moskee. Daarna lopen we naar de Klaagmuur om een deel van een Bar Mitswa-viering mee te maken: wanneer een joodse jongen 13 jaar is wordt hij Bar Mitswa (zoon van het gebod; een meisje wordt Bat Mitswa). De viering bij de Klaagmuur is openbaar, de jongen leest dan voor het eerst uit de Thora voor, krijgt de zegen en daarna wordt er uitbundig gefeest.

Diner en overnachting in het hotel in Jeruzalem.

 

Dag 5

Feestelijke Sabbatmaaltijd bij mensen thuis

Na het ontbijt gaan we naar West-Jeruzalem. Na de vier meter hoge Menora (de joodse kandelaar) voor de Knesset te hebben bekeken, bezoeken we het indrukwekkende Yad Vashem museum. Dit officieel door de staat Israël opgerichte museum herdenkt de Joodse slachtoffers van de Holocaust en de redders van Joden. Er is een permanente tentoonstelling met foto’s, documenten, films en geluidsmateriaal. Heel aangrijpend! Je krijgt uitgebreid de tijd om dit museum te bezichtigen.

Na de lunch gaan we naar de Zionsberg voor een bezoek aan het Cenakel, de zaal van het laatste Avondmaal en de Kerk van Sint Petrus in Gallicantu (ofwel de Kerk van het Hanengekraai), op de plek waar Petrus Jezus driemaal verloochend heeft. Via de oude Romeinse hoofdstraat de Cardo, waar nu veel gezellige winkeltjes zijn, wandelen we opnieuw naar de Klaagmuur. Bij zonsondergang begint de Sabbat (of Sjabbat). Je bent uitgenodigd voor een feestelijke Sabbatsmaaltijd bij mensen thuis. Dat zal een onvergetelijke avond zijn!

Overnachting in het hotel in Jeruzalem.

 

Dag 6

Wandeling door de oase van Engedi

We ontbijten vroeg om op tijd uit Jeruzalem te vertrekken naar de weelderige oase van Engedi. We zien er de Shulamit-waterval en de grotten waar David de kans had zijn vervolger Saul te doden, maar slechts een stuk van diens mantel afsneed. Ook stoppen we bij de Dode Zee, dat 600 meter onder de zeespiegel ligt en daarmee het diepste punt op aarde is! Je kunt je lekker laten drijven op het zoute water van dit zoutmeer. Een sensationele ervaring! Vervolgens steken we de grens met Jordanië over.

We dineren en overnachten in de levendige Jordaanse badplaats Aqaba aan de Rode Zee.

 

Dag 7

Vrije dag in Aqaba

Vrije zondag in Aqaba. In de ochtend wordt er een zondagsviering gehouden. Het is een dag voor ontspanning en rust. Je kunt gaan zwemmen of snorkelen in de Rode Zee of een boottocht maken in een boot met een glazen bodem om ‘droog’ te genieten van de flora en de fauna onder water. We eten in een van de vele gezellige restaurantjes die Aqaba rijk is.

Diner en overnachting in het hotel in Aqaba.

 

Dag 8

Lunchen bij de Bedoeïenen in de woestijn

Na het ontbijt vertrek je uit Aqaba. We rijden naar Wadi Rum, een van de mooiste woestijnlandschappen van Jordanië met massieve bergen, zoutpilaren en rozerode zandvlakten. Je maakt er een spectaculaire tocht in een jeep. Zo ervaar je nog beter hoe bijzonder deze woestijn is. Als je wilt, kun je ook nog hoog op de rug van een kameel een tochtje maken.

In de loop van de middag reis je door naar de stad Petra. Deze 2000 jaar oude stad is lang een goed bewaard geheim gebleven in de regio. Wereldwijd werd die bekend nadat de Zwitser Ludwig Burckhardt de stad had bezocht — hij kon dat alleen maar doen door zich als sjeik te vermommen — en zijn ‘ontdekking’ in een dagboek beschreef dat na zijn dood gevonden werd.

Diner en overnachting in het hotel in Petra.

 

Dag 9

Ontdek de geheimzinnige rotsstad Petra

Na het ontbijt gaan we naar het geheimzinnige Petra, dat ooit een bloeiende handelsstad was. Men verhandelde er onder meer wijn, wierook en kruiden. De Nabateeërs bouwden deze stad in de 2e eeuw voor Christus tot die door een aardbeving in de 6e eeuw na Christus deels instortte. Je wandelt, met de gids, door een lange kloof, de Siq, tot je ineens de schatkamer ontwaart (‘al Khazneh’): een groot graf dat met een hamer en een beitel in de rotsen is gehakt. Onder leiding van de gids verken je de stad, met de talrijke tombes en tempels, evenals een klein theater. Besef dat nog maar vijf procent van de stad is blootgelegd en er onlangs nog een groot forum is ontdekt! Geoefende wandelaars kunnen daarna naar het indrukwekkende ‘klooster’ El Deir, wat waarschijnlijk een tempel was. Daar kun je genieten van een werelds uitzicht!

Diner en overnachting in het hotel in Petra.

 

Dag 10

Via de Koningsweg naar Amman

Na het ontbijt gaan we via de spectaculaire Koningsweg naar het noorden. De gids zal onderweg vertellen over deze weg, die Mozes met zijn volk liep en later werd benut door de vele kooplieden, legers en pelgrims die naar Petra gingen. We maken een bijzondere stop bij de berg Nebo, waar Mozes uitkeek over het Beloofde Land. Op de top staat het monument van de koperen slang, een verwijzing naar de koperen staf van Mozes die God geneeskrachtig maakte. Hierdoor konden de mensen genezen wanneer ze door een giftige slang waren gebeten.

We vervolgen de Koningsweg naar Madaba. In de oosters-orthodoxe Sint Joriskerk (19e eeuw) kun je het wereldberoemde vloermozaïek bewonderen. Dit meesterwerk uit de 6e eeuw is gemaakt van meer dan 2 miljoen steentjes en is een weergave van de regio met de Jordaan, de Dode Zee, een deel van de Nijldelta, Jeruzalem en Jericho. In de loop van de middag komen we in de hoofdstad Amman aan. Deze stad — in de Bijbel Rabba-Amman — is een moderne miljoenenstad met een interessant historisch centrum, met onder meer de Romeinse Tempel van Hercules uit de 1e eeuw. Het dagelijks leven is een boeiende melange van traditioneel en hip ! Je kunt er heerlijk eten, waarbij de lokale keuken perfect aansluit bij de ‘gezondtrend’, die ook hier is doorgebroken: veel verse groenten, gerechten met peulvruchten, olijfolie en yoghurt.

Diner in een lokaal restaurant. Overnachting in het hotel in Amman.

 

Dag 11

Terugvlucht naar Amsterdam

We staan vroeg op voor de transfer naar de luchthaven van Amman. Terugvlucht naar Amsterdam, met een overstap in Istanbul.

Accommodaties

Ohalo Manor Hotel in Tiberias

Het Ohalo Manor Hotel is gelegen aan het meer en biedt verschillende highlights in de regio. Er is...

Ohalo Manor Hotel in Tiberias

Het Ohalo Manor Hotel is gelegen aan het meer en biedt verschillende highlights in de regio. Er is een restaurant met uitzicht op het meer, een bar en een ruimte met internet. De 80 kamers beschikken over een koelkast, gratis wifi en een lcd-televisie met kabelzenders. Een koffiezetapparaat/waterkoker, een telefoon en een bureau zijn enkele van de overige beschikbare voorzieningen.

 

terug

Caesar Hotel in Jeruzalem

Alleen de ligging van dit hotel maakt het verblijf al aangenaam! Met verscheidene...

Caesar Hotel in Jeruzalem

Alleen de ligging van dit hotel maakt het verblijf al aangenaam! Met verscheidene bezienswaardigheden op loopafstand en andere gemakkelijk met het openbaar vervoer, ben je zo in het historische centrum. Verder beschikt het hotel over uitstekende restaurants, een lobby, gratis wifi en een zwembad op het dakterras. De ruime kamers zijn ingericht voor comfort tijdens je verblijf en beschikken over een mini-koelkast, koffie en thee mogeljikheden, kabel-TV en toegang tot het internet.

terug

Mina Hotel in Aqaba

Op loofafstand van het strand en met buitenzwembad, dit hotel is van alle gemakken voorzien! De...

Mina Hotel in Aqaba

Op loofafstand van het strand en met buitenzwembad, dit hotel is van alle gemakken voorzien! De kamers bieden uitzicht over de Dode Zee of over de bergen van de woestijn. Alle kamers zijn mooi ingericht en uitgerust met gratis internet, TV, telefoon en mni-bar.

 

terug
Data & prijzen
Vertrek
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
16-10-2017
Wolswinkel, Jan
Volgeboekt
€ 1748
Prijsinformatie

Inclusief

 • Vliegreis Amsterdam-Tel Aviv - Amman-Amsterdam met Turkish Airlines inclusief taxen en brandtoestoftoeslag
 • Vervoer ter plaatse
 • Overnachtingen in 2-persoonskamer
 • Alle maaltijden
 • Entrees (€ 110)
 • Fooien (€ 55)
 • Visum en grensbelastingen (€ 55)
 • Nederlandssprekende gids in Israël
 • Nederlands- of Engelssprekende gids in Jordanië
 • Reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 295
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Je betaalt eenmalig poliskosten ad € 5,50 bij het afsluiten van een of meerdere verzekeringen

Overige informatie

 • Het paspoort dient bij terugkomst van de reis nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.
 • Het programma kan, bijv. door overheidsmaatregelen, wijzigen.
 • Neem voor de laatste informatie over inentingen contact op met huisarts of GG&GD.
 • Liever op eigen gelegenheid naar Israël en Jordanië? Ook dat kan met DrieTour. Vraag vrijblijvend naar de vele mogelijkheden voor een Fly-drive en stel je eigen reis samen!
Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief