Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Jeruzalem, Caïro en Rome i.s.m. Davidsfonds

Groepsrondreis, Vliegreis

Jeruzalem, Caïro & Rome

Meer dan ooit staat religie in het middelpunt van de belangstelling. Je hoeft de krant maar open te slaan of te kijken naar het journaal. Veelal gaat het dan om de relatie tussen geweld en religie, dat trouwens niet alleen van vandaag is, maar al eeuwenlang bestaat. Daartegenover staan al het mooie en het goede dat het jodendom, christendom en de islam door de eeuwen heen tot onze samenleving en cultuur hebben bijgedragen. Wat is de balans?

 

Maak kennis met de drie wereldreligies

Tijdens deze reis naar Jeruzalem, Caïro en Rome onder leiding van theoloog Hans Geybels staan de drie wereldreligies centraal: jodendom, christendom en islam. In elke stad sta je stil bij de betekenis van religie voor die stad. Je maakt kennis met de cultuur van deze door religie getekende steden, maar vooral ook met de religies zelf. Wat is de kern van het jodendom, christendom en islam? Spreken ze werkelijk over dezelfde God? Zijn de verschillen te overbruggen? Welke rituelen hebben ze en welke (heilige) geschriften?

 

Je bezoekt de belangrijkste kerken, moskeeën en synagogen, die elk jaar door miljoenen pelgrims worden bezocht. Je ziet de meest significante plaatsen van de godsdienststichters, m.u.v. Mekka en Medina en je kunt actief deelnemen aan gesprekken met vertegenwoordigers van de religies ter plekke.

 

Dompel jezelf onder in de oosterse cultuur 

Een van de meest bijzondere ervaringen van deze reis is de onderdompeling in de oosterse cultuur: de andere leef- en eetgewoontes, de talen die erg van het Nederlands verschillen, het andere dagritme, de andere veiligheidsvoorschriften, de prominente aanwezigheid van andere religies.

 

Het wordt een onvergetelijke reis met onuitwisbare ervaringen.

 

HANS GEYBELS

Was woordvoerder van kardinaal Danneels, is deeltijds docent aan de faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven en doet onderzoek naar de geschiedenis van het dogma en de volksreligieuze cultuur. Hij is zeer vertrouwd met het Vaticaan en zijn uitgebreid netwerk zorgt voor boeiende ontmoetingen met lokale vertegenwoordigers van de drie godsdiensten.

Programma

Dag 1

Aankomst

Je vliegt met Alitalia via Rome naar de luchthaven van Tel Aviv. Transfer naar het viersterrenhotel in Jeruzalem, waar je ook het diner gebruikt.

 

Dag 2

Verkenning  Jeruzalem

Je wandelt door de oude stad naar de Haram-Al-Sharif of Tempelplein en loopt ook een gedeelte van de Via Dolorosa. Je bezoekt tevens de basiliek van het Heilig Graf, het Joods kwartier en de oude Sefardische synagogen.

 

Israël Museum

Daarna bezoek je het Israël Museum met twee toppers: de maquette van Jeruzalem uit de tijd van Christus en het schrijn met het boek dat de Dode Zeerollen bevat.

 

Dag 3

Olijfberg en omgeving

Vanaf de Olijfberg geniet je van een prachtig uitzicht op de dichtbevolkte en ommuurde stad. Je bezoekt de Tuin van Getsemane, waar Christus de nacht voor zijn kruisiging kwam bidden met zijn volgelingen en de Kerk van alle Volken met zijn prachtige mozaïeken.

 

Daarna ga je naar Ein Karem, de geboorteplaats van Johannes de Doper, het Cenakel met de zaal van het Laatste Avondmaal en de Dormitio Kerk. Tot slot zie je de Klaagmuur, waar de diverse Joodse groepen de Sabbat verwelkomen.

 

Dag 4

Jericho

Vandaag bezoek je Jericho, de laagst gelegen en ook de langst continu bewoonde stad ter wereld. Met de kabelbaan ga je naar het klooster van Karantal op de Berg van Verzoeking.

 

Bethlehem

Dan ga je naar Bethlehem en bezoek je de ‘Velden van de herders’, waar de geboorte van Christus werd aangekondigd en de Basiliek van de Geboorte. Je sluit de dag af in Jeruzalem.

 

Dag 5

Caïro

Je vertrekt al vroeg naar de luchthaven van Tel Aviv voor je vlucht met Royal Jordanian via Amman naar Caïro. Na aankomst in Caïro maak je een eerste oriënterende stadsrondrit. Daarna geniet je van een avondmaal in het viersterrenhotel.

 

Dag 6

De piramides van Gizeh

Je start de dag met een bezoek aan de piramides van Gizeh. De drie beroemde piramides van Cheops, Chefren en Mykerinos zijn getuigen van het eeuwige leven van de farao’s. De mysterieuze bouwwerken spreken tot de verbeelding, aangewakkerd door de diverse theorieën over hun betekenis, ligging en vooral bouwkundige technieken. Dan ontdek je de mysterieuze sfinx, de bewaker van de ingang van het dodenrijk.

 

Dag 7

Egyptisch Museum

In het Egyptisch Museum ontdek je een aantal van de grootste schatten uit de Egyptische oudheid. De collecties verwijzen naar de kunst en het dagelijkse leven van de opeenvolgende rijken en dynastieën.

 

Het dodenmasker van Toetanchamon

Het hoogtepunt is het beroemde dodenmasker van Toetanchamon en de hele inboedel van zijn grafkamer. Daarna bezoek je de Koptische christelijke kerken van Abu Sergah en St. Barbara, de Hangende Kerk. Tot slot ga je naar de Kan El Khalili Bazaar, de grootste ‘soek’ ter wereld met zijn typische specerijen, kleding, goud en zilver.

 

Dag 8

Islam in Caïro

In de Al-Azhar moskee krijg je een deskundige uitleg over de studie van de Koran, de Arabische taal en letterkunde en de diversiteit aan religieuze strekkingen en onderwerpen. De Sultan Hassan Moskee is dan weer een imposant staaltje van de Mamlukse architectuur.

 

Daarna ga je naar de luchthaven voor je rechtstreekse vlucht naar Rome met Alitalia. Daar geniet je van een avondmaal en overnacht je in een vijfsterrenhotel.

 

Dag 9

Sint-Paulus-buiten-de-Muren

‘s Morgens verken je de basiliek van Sint-Paulus-buiten-de-Muren, een van de vier pauselijke basilieken van de stad. Die is gebouwd op de plaats waar de apostel Paulus werd begraven. Het kleurrijke interieur wordt o.a. gekenmerkt door medaillons van alle pausen.

 

Vaticaanstad

Vervolgens ga je naar Vaticaanstad, de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Vanaf het Sint-Pietersplein bewonder je de gelijknamige koepelkerk. Je bezoekt de Sint-Pieter, waarvan de bouw twee eeuwen geduurd heeft. Het resultaat is een van de grootste en rijkste kerken ter wereld. De hoogtepunten zijn o.a. de piëta van Michelangelo, het baldakijn van Bernini en de tombes van de pausen.

 

Dag 10

Catacomben en Vaticaanse musea

Vandaag bezoek je de catacomben die ten zuiden van de stad langs de Via Appia Antica liggen. Hier zijn o.a. verscheidene pausen uit de 3de eeuw begraven.

 

Daarna staat een uitgebreid bezoek aan de Vaticaanse musea met een van de grootste kunstverzamelingen ter wereld op het programma. Een lokale gids leidt je langs topwerken zoals de Laocoön beeldengroep, de prachtige kaarten- en wandtapijtengalerij en de wereldberoemde Sixtijnse kapel.

 

Dag 11

Stadswandeling

‘s Morgens maak je een wandeling door het historisch centrum van Rome met architecturale hoogtepunten zoals het Pantheon, de Trevifontein en het Forum Romanum. Daarna ga je naar de luchthaven voor je rechtstreekse terugvlucht naar Zaventem met Alitalia.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief

  • Unieke bezoeken en contacten met lokale vertegenwoordigers van de 3 monotheïstische godsdiensten
  • De toegangsgelden voor de vermelde bezoeken en excursies
  • Reisbegeleiding en deskundige uitleg door theoloog Hans Geybels
  • Lokale gidsen
  • Overnachtingen met ontbijt in uitstekende viersterrenhotels in Jeruzalem en Rome en een vijfsterrenhotel in Caïro
  • Maaltijden (lunches en diners) volgens programma in lokale restaurants of de hotels
  • Vluchten Brussel - Rome - Tel Aviv en Caïro - Rome - Brussel met Alitalia, vlucht Tel Aviv - Caïro met Royal Jordanian via Amman
  • Luchthaventaksen
  • Transfers en vervoer ter plaatse in comfortabele touringcar. In Rome reis je ook met het  openbaar vervoer (inbegrepen in de reissom)

Exclusief

  • Toeslag 1-persoonskamer € 560
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief