Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Mongolië

Groepsrondreis, Vliegreis

Avontuur in het land van de blauwe hemel

Reis door het land van de blauwe hemel. Uitgestrekte groene steppes, adembenemende berggebieden  en de immense tot de verbeelding sprekende Gobi woestijn. Waar wilde paarden over eindeloze vlaktes galopperen, waar yaks grazen in groene weiden en waar in de verte kuddes schapen en geiten staan. Hier en daar vind je tussen de rotsachtige bergen de bijzondere ger-tenten. Dat is Mongolië, een unieke bestemming!

 

Met 3 miljoen inwoners is Mongolië het dunst bevolkte land ter wereld. De helft van de bevolking woont in de hoofdstad Ulaan Baataar en de andere helft bestaat uit nomaden die met hun kuddes door het land trekken. Tijdens deze avontuurlijke reis ontmoet je de authentieke nomaden die volgens eeuwenoude traditie in ronde vilten tenten (gers) wonen.

 

Over geasfalteerde wegen, grasland en veel onverharde paden en wegen bezoek je enkele van de mooiste plekken van het land. Slechts 2000 km van de  totaal 42.000 km aan wegen is geasfalteerd. De soms zware reisdagen worden ruimschoots goedgemaakt door de grote variëteit aan landschappen en de gastvrije bevolking die je tegenkomt. Het vervoer bestaat uit minibusjes met vierwielaandrijving.

 

Je bezoekt de enige echte hoofdstad Ulaan Baatar en de boeddhistische kloosters die herinneren aan de tijd dat Djenghis Khan vanuit Mongolië een wereldrijk stichtte. Maar ook de zingende zandduinen en de Gieren vallei in het diepe zuiden. En in het Khustain Nationale Park ga je op zoek naar het Przewalskipaard.

 

Tijdens de reis door Mongolië slaap je met uitzondering van Ulaan Baataar in gerkampen. Een ger is een traditionele Mongoolse ronde nomadentent. De ger is bekleed met enkele lagen vilt en bedekt met canvas. In een gerkamp staan meerdere tenten die samen een soort hotel vormen. In het gerkamp staat een douche- en toiletgebouw en een restaurant waar Mongoolse en Europese gerechten worden geserveerd. De Gerkampen liggen steeds in de buurt van de belangrijke bezienswaardigheden. Het verblijf in een ger is de beste manier om de nomadische levensstijl te ervaren.

Programma

Dag 1

Reisdag

Vlucht Amsterdam-Istanbul-Ulaan Baatar

 

Dag 2

Aankomst Ulaan Baatar en stadsbezichtiging

Halverwege de ochtend kom je aan in Ulaan Baatar.

’s Middags volgt een rondleiding door de hoofdstad van Mongolië. Het is een grote en moderne stad met alles wat daar bij hoort, meer dan de helft van de 2,5 miljoen inwoners van het land woont  in deze stad. Moderne Mongolen en traditionele monniken ontmoeten elkaar in de stad die al honderden jaren geen straatnamen kent. Op het Sükhbaatar Plein waaraan het Parlementsgebouw en de Opera zijn gelegen valt het indrukwekkende standbeeld van Genghis Khan direct op. De brede straten rondom het plein worden gekenmerkt door  stalinistische architectuur. Vanaf Zaizan Hill heb je een geweldig uitzicht over de stad. 

 

Nationaal Historisch Museum

En om een  goede indruk van de historische en hedendaagse cultuur te krijgen bezoek je het Nationaal Historisch Museum. Hier vind je een interessante collectie fossielen en voorwerpen uit de steentijd, traditionele kleding en sieraden van de diverse etnische stammen.

 

Dag 3

Gandanklooster en het Winterpaleis

Boeddhistische ceremonie in het Gandanklooster

Het centrum van het Mongools boeddhistisch geloof is het Gandan-klooster. Heel bijzonder om hier een boeddhistische gebedsdienst bij te wonen. Binnen een ommuurd terrein staan kloosters en een tempel met een 26 meter hoog boeddhabeeld. Het beeld is een replica, het origineel is door de communisten meegenomen en waarschijnlijk vernietigd..Schuin voor de tempel staat een hoge oude paal, omwonden met lichtblauwe linten. In de spleten van de paal zijn bankbiljetten en wensbriefjes gestopt. Gelovigen kussen het hout en maken een stille rondgang. Het kloostercomplex van Gandan omvat vier tempels en  lange rijen gebedsmolens.  Er verblijven zo’n 150  monniken in het klooster.

 

Winterpaleis

Het complex is tegen het einde van de 19de eeuw gebouwd en bevat 6 tempels en het eigenlijke winterpaleis De vorst Bogd Khan werd op 11 december 1911 gekroond tot leider van Mongolië. Als spiritueel leider had Bogd Khaan 4 residenties. Het Winter Paleis  is het enige nog bestaande paleis van Bogd Khan. In 1954 werd het paleis omgetoverd in een museum. In het Winter Paleis krijg je een goede indruk van het leven dat Bogd Khan heeft geleid. De collectie in het museum bestaat uit een groot aantal originele objecten en kunstwerken uit het Bogd Khan paleis en is verdeeld over verschillende delen in het museum.  Daarnaast staan er over het terrein verspreid verschillende pagodes en standbeelden van dieren, waaruit de voorliefde van Bogd Khaan voor wilde dieren blijkt.

 

Dag 4

Khustain Nuruu Park

Na het ontbijt verlaat je het drukke Ulaan Baatar en begin je aan de reis over de groene steppes van Mongolië. Na ca 2½ uur rijden bereik je het Khustain Nuruu National Park, opgericht om de unieke Mongoolse witte takhi paarden te beschermen. Tegenwoordig lopen er zo’n 200 Przewalski-paarden in het park. Dit paardenras was rond 1960 in het wild uitgestorven, maar werd met behulp van de Stichting tot Behoud en ter Bescherming van het Przewalski Paard (opgericht door het Nederlandse echtpaar Jan en Inge Bouman) teruggebracht naar Mongolië. In het park  ga je op zoek naar de wilde paarden en je bezoekt een  nomadenfamilie met een paardenfokkerij. Je eerste kenismaking met het leven van de nomaden!  Daarna kun je optioneel een mooie paardrijtocht maken.

Je overnacht in het Hustai Tov Ger Camp.

 

Dag 5

Khustain Nuruu Park -Bayangobi

Je rijdt naar Bayangobi in het Khogno Khan natuurreservaat. Geniet onderweg van het mooie landschap; uitgestrekte weides, glooiende heuvels, steppen en rivierdalen wisselen elkaar af. Het natuurreservaat is een unieke omgeving waar berg-, bos- en woestijnlandschap samen komen.  Het gebied leent zich uitstekend voor het maken van wandelingen. 's Middags loop je via een pad omhoog naar het 17e eeuwse Uvgun klooster.

Je overnacht in het Hogno Khaan Camp.

 

Dag 6

Bayangobi-Kharkhorin

Na het ontbijt ga je op weg naar de oude stad Kharkhorin, de voormalige hoofdstad van het immense rijk van Djenghis Khan dat zich uitstrekte over Centraal Azië en China. Kharkhorin lag op een strategisch kruispunt van handelsroutes. Daarom werd hier in de 12e en de 13e eeuw een stad gebouwd als symbool van de macht van de Mongoolse heersers. Gedurende  40 jaar fungeerde de stad als politiek, cultureel en economisch centrum.  Mede door het instorten van het Mongoolse rijk en de verhuizing van de hoofdstad, verloor Kharkhorin zijn glorie.

 

Het Erdene Zuu Klooster

Je bezoekt hier het Erdene Zuu-klooster uit 1586, het oudste boeddhistische klooster van Mongolië. In de 19e eeuw stonden er 60 tempels binnen de muren van het klooster en leefden er zo’n 1000 monniken. Nog elke ochtend worden er ceremonies gehouden, bij binnenkomst hoor je dan ook het zachte, monotone geprevel van boeddhistische monniken. In de muur rondom het klooster zijn 108 stoepa’s verwerkt; 108 is een heilig getal in het boeddhisme. Het Erdene Zuu klooster bevat nu nog drie tempels die fungeren als museum.

Vandaag en morgen overnacht je in het Karakorum Camp.

 

Dag 7

Het leven van de nomaden

Ervaar het echte Mongolië met een verblijf bij een nomadenfamilie! Het dagelijkse leven van de Mongoolse nomaden bestaat uit het melken van de koeien en de geiten en het verzorgen van de dieren. Je kijkt mee bij het bereiden van de lunch en je proeft er enkele traditionele melkproducten zoals bijvoorbeld aaruul (gedroogde curd), Mongoolse Suutei tsai (zoutige melkthee) en boortsog  (Mongoolse biscuits) . 

 

Dag 8

Op weg naar het zuiden

Je vervolgt de reis in zuidelijke richting. De bergen maken langzaam plaats voor eindeloze steppes met schaarse begroeiing en bomen zonder blad.  In de latere namiddag rijd je het noordelijke deel van de Gobi woestijn binnen en wordt de omgeving meer desolaat en droog. Het malse gras heeft hier plaats gemaakt voor pollen hard gras.

 

Het Ongin Klooster

Einddoel van vandaag is het kamp nabij het Ongi-klooster. In 1660 begon men met de bouw van dit enorme complex. Er waren twee kloosters aan beide oevers van de rivier de Ongi. Oorspronkelijk stonden hier 30 tempels en 4 universiteiten. In 1930 werd het complex tijdens het Stalinistische bewind verwoest en in 2004 werd er op de ruïnes een klein nieuw klooster gebouwd in Nepalese stijl.

Je overnacht in het Onginn Nuuts Camp.

 

Dag 9

De Gobi woestijn

Je rijdt verder door de Gobi woestijn over zand- en steppewegen naar het diepe zuiden  De

Gobi woestijn kent een verrassende mix van zandduinen, halfwoestijn en steppe. Geniet van eindeloze vergezichten. Hier en daar lopen kamelen op zoek naar een beetje groen. Met een dichtheid van minder dan 0,3 mensen per vierkante mijl is dit het minst bevolkte en tevens warmste gebied van Mongolië.

 

Flaming Cliffs en dinosaurussen

’s Middags bereik je de Flaming Cliffs. Deze rotsformaties van rode zandsteen ontstonden 60 miljoen jaar geleden.De Amerikaanse paleontoloog Roy Chapman Andrews bezocht het gebied in 1920 en gaf het de naam Flaming Cliffs vanwege de vlammend-oranje gloed van de rotsen. In Bayanzag zijn belangrijke fossiele vondsten gedaan. Het gebied is vooral beroemd geworden als de allereerste vindplaats van Dinosaurus eieren. Het is een van de meest beroemde paleontologische plekken ter wereld met  grote hoeveelheden dinosaurus fossielen, eieren en botten.Wanneer de zon op deze rostformaties schijnt ontstaat er een prachtig schouwspel, en lijkt het net alsof de kliffen in brand staan.

 

Het Saxsaul bos

In de namiddag bezoek je de bossen met de erg schaarse Saxsaul bomen. Deze boom groeit alleen in de Gobi, ze vormen een belangrijk onderdeel van het ecosysteem. De boom is altijd groen, zelfs in zeer droge zomers. Neerslag verzamelt zich namelijk in reserves onder de schors en verschillende dieren maken hier dankbaar gebruik van. Vooral schapen en kamelen grazen bij de bomen.

 

De komende 3 nachten verblijf je in het Dream Gobi Camp.

 

Dag 10

Yolyn Am

Bij  Yolyn Am ligt tien maanden per jaar nog steeds een dikke laag ijs van zeker tien meter en dat midden in de Gobi woestijn! Twee hoge rotswanden zorgen ervoor dat de temperatuur in de vallei zo laag blijft dat er zich midden in de woestijn, mits de zomer niet te heet is, ijsmassa’s vormen. In de winter is het hier extreem koud, de temperaturen kunnen tot -40 ºC dalen. De gletsjer is genoemd naar de Lammergieren (Yo in het Mongools) die boven de kloof rondvliegen. 

 

Dag 11

De zanddduinen van Khongoryn Els

Excursie naar de zandduinen van Khongoryn Els. De duinen beslaan een gebied van wel 12 km. breed en 100 km. lang. De grootste duinen zijn 300 meter hoog. Het zijn de grootste en meest spectaculaire zandduinen van de Gobi. Door de bijna altijd aanwezige wind lijkt het rond dwarrelende zand  te ‘zingen’ en daarom worden deze duinen door de lokale nomaden ook wel de `zingende zandduinen` genoemd. De kleuren van de duinen veranderen mee met het licht van de dag waardoor de duinen er steeds anders uit zien. Je bezoekt hier een nomadische kamelenfokkerij waar je gastvrij wordt ontvangen. Je kunt wandelingen in de omgeving maken of  je kunt de zanduinen hobbelend vanaf een kamelenrug bewonderen (optioneel).

 

Dag 12

Naar Tsagaan Suvarga

Je verlaat het diepe zuiden. Eindbestemming van vandaag is Tsagaan Suvarga dat letterlijk Witte Stupa betekent.  Een 30 meter hoge witte kalksteenformatie, die in de loop van duizenden jaren door wind en water is ontstaan. De door de wind geërodeerde rotsformaties  lijken van een afstand op de ruïnes van een oude stad. Bij deze door erosie ontstane klif zijn fraaie grotschilderingen uit de bronstijd terug te vinden.  

Overnachting in het Gobi Suvarga Camp.

 

Dag 13

Baga Gazariin Chuluu

Na het ontbijt rijd je in noordelijke richting door de Gobiwoestijn. Tijdens deze rit kun je genieten van het eindeloze groene grasland. Onderweg ontmoet je de met hun kuddes van schapen, runderen en paarden rondtrekkende nomaden. Na zo´n 5 uur rijden bereik je  het Baga Gazariin Chuluu granietgebergte. Deze rotsformaties zijn 15 km. lang en 10 km. breed. Voor de Mongoolse bevolking is dit een heilig gebergte. In de 17e eeuw leefden en mediteerden hier monniken Hun rotstekeningen zijn nog steeds zichtbaar. Dit gebied in de midden Gobi is het leefgebied van wilde schapen, steenbokken en marmotten.

Overnachting in het Baga Gazryn Chuuu Camp.

 

Dag14

Het Terelj Park

Vandaag vertrek je naar het Terelj Nationaal park dat in de provincie Töv ligt, op ca.  70 km ten noordwesten van de hoofdstad Ulaanbaatar. Het park ligt, op ongeveer 1600 meter hoogte en  heeft iets weg van een Alpen landschap vanwege de velden met edelweiss,  de geërodeerde rotsen, de met pijnbomen begroeide hellingen en de kronkelende bergstroompjes. Het landschap leent zich uitstekend voor het maken van mooie wandelingen en  paardrijtochten.Overnachting in het Buuveit Camp.

 

Dag 15

Het Terelj Park en naar Ulaan Baataar

Nog een dag om van het Mongoolse landschap te genieten. Ook kun je meedoen aan traditionele spelen zoals enkelbotschieten dat lijkt op een oud Hollands knikkerspel. In de middag rijd je terug naar Ualan Baator met onderweg een stop bij het 40 m.hoge standbeeldvan Djengiz Khan op een paard. Het standbeeld werd onthuld in 2008.Je kunt via een trap in de nek op het hoofd van het paard lopen, vanwaar er een panoramisch uitzicht is over het uitgestrekte Mongoolse landschap. Je laatste nacht in Mongolie breng je door in Ulaan Baatar. `s Avonds staat er een folklore voorstelling op het programma.

 

Dag 16

Terug naar Nederland

Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht via Istanbul naar Amsterdam.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Mongolië 16 dagen

Inclusief

 • Vliegreis
 • Vervoer ter plaatse
 • 2-persoonskamer
 • Alle maaltijden
 • Entrees
 • Fooien
 • Engelssprekende gids
 • Reisleiding DrieTour
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 280
 • Visum
 • reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Eenmalige poliskosten bij het afsluiten van éen of meerdere verzekeringen € 5,50

Overige informatie

 • Het paspoort dient na terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig te zijn
 • Je dient het visum zelf te verzorgen of je kunt er voor kiezen het door ons te laten regelen.

 

 • Visum

Visumkosten € 50

Bemiddelingskosten € 35 excl. portokosten

 

Benodigdheden:

 • Paspoort met geldigheid (in maanden): 6
 • Aantal kleurenpasfotos (standaard formaat): 1
 • Visumaanvraagformulier: 1

https://visumpro.nl/sites/default/files/visumfiles/Mongolie.pdf

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief