Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

mozaiek blauw

Oman

Groepsrondreis, Vliegreis

VROUWENMARKTEN IN OMAN 
Kun je je voorstellen dat er in het Sultanaat Oman een ‘vrouwenmarkt’ is? Een markt waar alleen vrouwen mogen kopen en verkopen. In verschillende steden is er zo’n markt. Een van deze steden is Ibra, een stad die ook bekend is om de wekelijkse geitenmarkt. 

In de Arabische landen moet je het belang van de vrouw niet onderschatten. Ze is de spil van het huishouden, het kloppend hart van het gezin. Toch is het vrij ongebruikelijk dat vrouwen op een markt staan als verkoopster, zeker in afgelegen woestijngebieden in een Arabisch land!! Dat dit wel kan in Oman is echt bijzonder en geeft aan dat Oman een vrij moderne beschaving heeft. Benieuwd hoe het er aan toe gaat op zo’n ‘vrouwenmarkt’? Je weet het pas als je er zelf een kijkje neemt. 

Bij het ochtendgloren of zelfs al voor de ‘Fajr’ (het vroege ochtendgebed) verschijnen de eerste vrouwen, vaak van buiten de stad, op het marktterrein om hun producten uit te stallen. Rond 07.00 uur, als alles uitgestald staat, kun je de verscheidenheid aan producten aanschouwen. Het is wachten op klanten. Je vindt er kleine prullaria, potten, pannen en andere huishoudelijke zaken, maar ook vis,vlees en groenten, kruiden en wierook. 

Vraag een willekeurige Omaanse vrouw waarom ze graag naar deze speciale markt gaat en al snel wordt duidelijk dat ze zich hier op haar gemak voelt, het fijn vindt de deur uit te zijn en onder de mensen te zijn. Het is niet alleen een plek waar vraag en aanbod samen komen, maar zeker ook een ontmoetingsplek. Het is er fijn en veilig ‘winkelen’ en een positieve bijkomstigheid is dat je door te kopen bij vrouwen, elkaar min of meer steunt en helpt. 

En zo zie je maar weer… Het stereotype beeld van onderdrukte Moslimvrouwen in Arabische landen, geldt niet voor Oman. Bezoek een vrouwenmarkt en ervaar het zelf. De lokale gemeenschap is beschaafd en dat voel je als je je op een vrouwenmarkt begeeft. Zelf een vrouwenmarkt bezoeken? Er zijn er vier in Oman: 

Op dinsdag in Samad Al Shan, op woensdag in Ibra, op donderdag in Sinaw en op vrijdag in Maduby. 

Nieuwsgierig geworden naar dit prachtige Sultanaat Oman, boek dan een van onze rondreizen en ervaar de stilte van de woestijn, de prachtige natuur, en de bedrijvigheid in de kleine stadjes. Soms lijkt het of de tijd er heeft stilgestaan, maar het is er moderner dan het lijkt. De diversiteit is er groot; een absolute topbestemming.

Programma

Dag 1
Vlucht Amsterdam-Muscat, met overstap in Istanbul. Transfer naar hotel in Muscat.

Dag 2

Vandaag maakt u een citytour door Muscat. U brengt een bezoek aan het prachtige complex van de Grote Moskee van Sultan Qaboos en kijkt uw ogen uit. Het is een van de grootste moskeeën ter wereld. Ook brengt u een bezoek aan het fraaie archeologische museum Bait Adam, klein maar groots! In Bait Al Zubair vind je een verzameling sieraden, zwaarden maar ook historische foto’s en landkaarten. Al Alam Palace, het belangrijkste paleis van Sultan Qaboos, mag natuurlijk niet ontbreken. In de namiddag vertrekt u dan naar Nizwa waar u dineert en overnacht.


Dag 3

Deze dag brengt u door in Nizwa en omgeving. In Nizwa, centrum van de traditionele zilverkunst, bezoekt u de Soek en het Fort, daterend uit 1660. U heeft er een mooi uitzicht op de omgeving. Vervolgens gaat u naar Fort Bahla, gelegen aan de voet van een berg; een typisch militair fort uit oude tijden. Tot slot maakt u een excursie maar het vermaarde Jabreen Castle, bekend om de prachtige architectuur. Een juweeltje. Overnachting in Nizwa.

Dag 4

Een bijzondere dag! U begint met een bezoek aan de geitenmarkt in Nizwa. Een ontzettend leuke ervaring. U loopt er midden tussen de dieren en gekakel van de mensen. Let ook op de vrouwen met de zogenaamde snavelmaskers. Heel bijzonder. Ook bezoekt u Bait al Safah, een soort klein openluchtmuseum waar u traditionele pottenbakkers ziet werken, maar ook andere oude ambachten te vinden zijn. De lunch gebruikt u bij een familie in Ibra. Deze stad is o.a. bekend om z’n vrouwenmarkt! Daarna rijdt u door naar de rand van de woestijn en stapt over in 4-wiel aangedreven jeeps. U rijdt dwars door de woestijn naar uw bijzondere accommodatie: 1000 nights Camp. Samen bekijkt u de prachtige zonsondergang, vanaf een van de vele zandduintoppen!

Dag 5

Vertrek met de jeeps door de woestijn. Onderweg stop bij de bedoeïenen voor koffie en dadels. Vervolgens naar Wadi Bani Khaled, een mooie wadi, bekend om z’n waterbronnen en grotten. Het water in de rivierbedding zorgt voor weelderige oases met helder water en kleurrijke vogels. U rijdt langs het bekende Saleel Natuurpark en met wat geluk kunt u nog hertjes spotten. Daarna door naar Shannah, een havenplaats. Hier neemt u de ferry naar Masirah Eiland, waar u de zondag heerlijk zult verblijven.

Dag 6

Vrije zondag. Een heerlijke vrije dag om te genieten van de zon en de rust. Lekker zwemmen, luieren, een terrasje pakken, een boekje lezen of wat wandelen.

Dag 7

Vertrek richting de haven en overtocht naar Shannah. Daarna rijdt u via de kustroute naar het noorden. Onderweg zult u een echte Dhow-fabriek bezoeken waar mooie houten boten worden gemaakt. Ook gaat u naar de vismarkt. De reis eindigt in de buurt van Sur. In de vroege avond zult u een bijzondere excursie maken. U gaat met elkaar naar het strand om de schildpadden te bewonderen die hier hun eieren leggen. Bijzonder om dit van dichtbij mee te maken. Overnachting in Sur.

Dag 8
Vertrek richting Muscat. U komt langs Wadi Shab, eveneens een prachtige wadi en tevens een van de bekendste. Het water kleurt er smaragdgroen. De kloof met steile rotswanden wordt hoe verder je er in loopt steeds smaller en smaller en eindigt bij een grotmeertje. Een ander mooi natuurfenomeen is de Bimmah Sinkhole, een kalkstenen krater dicht aan de kust gevuld met water. Bijzonder is de onderwatertunnel. Bij Quriyat wordt een fotostop gemaakt. Daarna door naar Muscat, waar u zult dineren. Na het zogenaamde slotdiner kunt u zich nog even omkleden of kort opfrissen en vervolgens haalt de bus u op voor de transfer naar het vliegveld.

Dag 9

Terugvlucht van Muscat via Istanbul naar Amsterdam met vertrek in de vroege ochtend. Halverwege de ochtend komt u aan in Amsterdam. U kunt terugkijken op een prachtige reis in een bijzonder gastvrij land.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief

 • Vliegreis
 • Vervoer ter plaatse
 • 2-persoonskamer
 • Alle maaltijden
 • Entrees
 • Fooien
 • Visum
 • Engelssprekende gids
 • Reisleiding DrieTour
 • Kennismakingsbijeenkomst vooraf

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 450
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering

Overige informatie

 • Uw paspoort dient na vertrek uit Oman nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.
 • In uw paspoort mogen geen stempels van Israël staan.
 • Inentingen zijn niet verplicht, maar worden wel aanbevolen. Neemt u contact op met uw huisarts of GG&GD voor de laatste informatie.
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief