Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Bijbels Cyprus

8 dagen

Bijbelse groepsreis, Vliegreis

Iedere bestemming heeft zijn Verhaal. Zo ook Cyprus en niet alleen vanwege de godin Aphrodite of de scheiding van het land in een Grieks en Turks gedeelte. Dit eiland kent zo’n rijke, ook Bijbelse, geschiedenis dat op iedere hoek van de straat een Verhaal te vertellen is. Cyprus is één prachtig,  groot openluchtmuseum. Oude bijzondere kerken en kloosters met prachtige fresco’s, authentieke dorpjes, pittoreske plaatsjes en een azuurblauwe zee vertellen u het Verhaal van Jezus’ volgelingen Paulus Barnabas, Lazarus en Johannes.

 

En dat is nog niet alles. De zon en lenteachtige temperatuur, de vriendelijke bevolking en de smaakvolle gerechten, maken deze reis tot een ware belevenis.

 

Highlights

 • Nicosia
 • Salamis en Famagusta
 • Grieks en Turks Cyprus
 • Bijzondere kerken en kloosters in het Troödos gebergte

Programma

Dag 1, dinsdag: Reisdag naar Larnaca

Van Amsterdam (evt. met overstap) naar Larnaca. Transfer naar de sfeervolle badplaats Limassol, centraal gelegen op het eiland.  Diner en overnachting in drie sterren hotel Kapetanios Odyssia.

 

Dag 2, woensdag: Nicosia – Kyrenia

De verdeelde hoofdstad Nicosia

Bijzonder aan het eiland Cyprus is de scheiding van het land; een Turks gedeelte in het noorden en een Grieks gedeelte in het zuiden. Nicosia is één van de laatste verdeelde hoofdsteden ter wereld. Dit wordt zichtbaar door de zogenaamde “green line”, een VN bufferzone. In Nicosia is slechts één doorgang mogelijk in Ledra Street van het Griekse naar het Turkse deel. Samen met uw Nederlandstalige gids die u het verhaal achter deze scheiding vertelt, ervaart u dit zelf. U stapt, zodra u de doorgang passeert, in een andere wereld. U wandelt langs de hoogtepunten van Nicosia: het Archeologische museum, de Famagusta poort en de Johannes-kathedraal, de Sulimiye moskee (voormalige St. Sophia kathedraal) en de lokale markt.

 

Turks Kyrenia – Bellapais klooster

Na de lunch rijdt u naar het Turkse Kyrenia, een pittoreske havenplaats. Natuurlijk bekijkt u het kasteel dat dateert uit de 12e eeuw en het scheepswrakkenmuseum. Maar u bezoekt ook het bijzondere 13e-eeuwse Bellapais klooster, de abdij van de Vrede.

 

Dag 3, donderdag: Larnaca – Bijbels Cyprus

Larnaca

Larnaca is een heerlijke plaats om te verblijven. De mooie palmenpromenade en oude charmante wijken geven deze havenplaats haar karakter. Maar ook de kerk van St. Lazarus, een van de belangrijkste religieuze gebouwen van Cyprus, draagt hier aan bij. Het verhaal gaat dat Lazarus na zijn opwekking uit de doden naar Cyprus vluchtte en hier nog 30 jaar geleefd heeft. Door de apostelen Paulus en Barnabas is hij aangesteld tot bisschop van het vroegere Kition en na zijn dood begraven in Larnaca.

 

Bijbels Cyprus: Famagusta en Salamis

De middag staat volledig in het teken van Bijbels Cyprus. U rijdt naar de voormalige havenstad Famagusta. Daar liggen de ruïnes van Salamis, de plaats die Paulus tijdens zijn eerste zendingsreis samen met Barnabas heeft aangedaan, nadat zij uit de haven van Seleucië vertrokken (Hand. 13:4). Hier bezochten zij de synagogen om aan de Joden het Evangelie te verkondigen. U wandelt over deze archeologische opgraving waar het verleden, heden wordt. Zo krijgt u een goed beeld hoe het in de dagen van Paulus geweest moest zijn.

 

St. Barnabasklooster

Ook bezoekt u het St. Barnabasklooster. Dit herinnert aan de belangrijke plaats die de kerk in de kerstening van Cyprus heeft gespeeld. Barnabas vergezelde Paulus tijdens zijn eerste zendingsreis en ging voorop. Barnabas wordt ook wel de “vergeten” apostel genoemd, maar was in zijn tijd een belangrijke persoon in het christendom. Hij was actief lid van de oudste gemeente in Jeruzalem en zelfs leider van een christengemeente in het voormalige Antiochië. Tot slot naar de graftombe waar Barnabas zijn laatste rustplaats heeft gevonden. Vele gelovigen komen jaarlijks naar deze plaats om een kaarsje te zijner nagedachtenis te branden.

 

Dag 4, vrijdag: Minas klooster – Lefkara – Smaken van Cyprus

Klooster van Agios Minas

De dag begint met een bezoek aan het 15e-eeuwse Byzantijnse klooster Agios Minas. Sinds 1965 wonen en werken hier weer nonnen, nadat het klooster jarenlang verlaten was. Zij schilderen iconen en kweken bloemen, fruit en houden bijen. In de kerk ziet u prachtige iconen van Sint Joris en Sint Mina.

 

Lefkara

Vervolgens naar Lefkara (witte heuvels), vanwege de witte kleur van de kalksteenrotsen. Lefkara is één van de mooiste en authentiekste dorpen van Cyprus en vooral beroemd vanwege het lokale borduur- en kantwerk. Wandelt u door de smalle kleurrijke straatjes en bezoek het kerkje van het Heilige Kruis.

 

Smaken van Cyprus

De route gaat verder naar Chirokitia waar u de authentieke Cypriotische smaken proeft: halloumi en anari kaas, heerlijk versgebakken brood, honing, siroop en allerlei andere delicatessen.

 

Per bus keert u terug naar Limassol om deze dag af te sluiten met een wandeling door het oude stadsdeel, over de gezellige zaterdagmarkt en St. Andrews street om vervolgens te eindigen aan de boulevard.

 

Dag 5, zaterdag: Kerken en Kloosters

Troödosgebergte

Vandaag staan de authentieke dorpjes en bijzondere kloosters en kerken in het Troödosgebergte centraal. In de Byzantijnse tijd groeide het Troödosgebergte, onder invloed van Arabische invallen aan de kust, uit tot een centrum van Byzantijnse kunst. Het is niet voor niets dat er tien Byzantijnse kerken op de werelderfgoedlijst van de Unesco staan. U bezoekt bijvoorbeeld de Panagia Tis Podythou met zijn schitterende fresco’s. Maar ook de Agios Nicolas Tis Stegis kerk met zijn bijzondere dakconstructie.

 

Kykkos klooster

Dit is het belangrijkste en rijkste klooster van Cyprus en dateert uit de 11e eeuw. De vele prachtige mozaïeken op de buitenmuren van het klooster vertellen verhalen uit de Bijbel. En de gangen zijn bedekt met muurschilderingen. Binnen in het museum vindt u nog meer schatten waaronder prachtige iconen. In het klooster bevindt zich ook het graf van president en aartsbisschop Makarios III, voormalig monnik in het klooster.

 

Panagia Tis Podythou - Agios Nicolas Tis Stegis

In de middag bezoek aan de Panagia Tis Podythou met zijn schitterende fresco’s. Maar ook de Agios Nicolas Tis Stegis kerk met zijn bijzondere dakconstructie staat op het programma. Als de tijd het toelaat ziet u nog één van de andere bijzondere kerken. De tocht wordt vervolgd naar het schilderachtige plaatsje Omodhos. Hier een bezoek aan het Heilige Kruis klooster en een wandeling door de smalle geplaveide straatjes.

 

Dag 6, zondag: Vrije dag

Zondag. In de ochtend kunt u een lokale (orthodoxe) viering bijwonen. De rest van de dag is ter vrije besteding. Maakt u een heerlijke wandeling langs de boulevard of het strand.

 

Dag 7, maandag: Paphos en omgeving

Kourion

Vandaag gaat het richting Paphos en omgeving. Allereerst bezoekt u Kourion waar u kennismaakt met de Romeinse en vroegchristelijke periode van Cyprus. Kourion, een historische opgraving prachtig gelegen op een klif aan de zee, vindt haar oorsprong al in de 12e eeuw v. Chr. Hier bent u letterlijk in het verleden. Beeldt u zich eens in hoe in het theater de Romeinse gladiatoren het publiek vermaakten of bekijk in de vroegchristelijke basiliek hoe christenen hebben geprobeerd heidenen te bekeren.

 

Petra tou Romiou

Natuurlijk ontbreekt een stop bij de rots van Aphrodite (Petra tou Romiou) niet. Het verhaal gaat dat de godin van de schoonheid bij deze rots uit de zee is geboren.

 

Neoophytos

Rond 1200 werd het klooster van de heilige Neophytos, kluizenaar en schrijver, gebouwd. Uit de rotswand hakte hij eigenhandig zijn “cel” die nu enkele van de mooiste Byzantijnse fresco’s herbergt. Nog steeds ziet u hier zijn uit rotssteen gehouwen bed en tafel. De kerk van het klooster is 200 jaar na zijn dood opgedragen aan Maria, de moeder van Christus.

 

Paphos

Vervolgens naar Kato Paphos waar u het huis van Dionysos, god van de wijn, bezoekt. Geniet van 550 vierkante meter indrukwekkende mozaïeken. Via het traditionele dorpje Yeroskipou terug naar Limassol voor het diner en de overnachting.

 

Dag 8, dinsdag: Terugreis

En dan zit deze reis er helaas op. Voor ons vertrek in de middag heeft u nog vrije tijd. Vol indrukken en inspiratie keert u terug naar huis. In het begin van de middag transfer naar de luchthaven van Larnaca voor de terugvlucht (evt. met overstap) naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Kapetanios Odysseia***

Het Kapetanios Odyssia ligt op slechts 100 meter afstand van het strand van Limassol. Deze...

Hotel Kapetanios Odysseia***

Het Kapetanios Odyssia ligt op slechts 100 meter afstand van het strand van Limassol. Deze traditionele accommodatie beschikt over twee restaurants, een bar, en een verwarmd zwembad. Wifi is gratis beschikbaar. De kamers zijn eenvoudig ingericht en de meeste hebben uitzicht op het zwembad of de zee.

terug
Data & prijzen
Vertrek
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
29-9-2020
Gerard Geitenbeek
Niet te boeken
1.595,-
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam naar Larnaca v.v. incl. heffingen
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 7 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden (m.u.v lunch op dag 1 en 8)
 • Entrees
 • Fooien
 • Lokale Nederlandssprekende gids
 • DrieTour reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO2-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet ingebrepen

 • Toeslag eenpersoonskamer 300,-
 • Lunch op dag 1 en 8
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 20 personen.

 

Vaccinaties

Neem voor de laatste informatie over vaccinaties contact op met de huisarts of GGD.

 

Paspoort

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

 

Vluchtschema (nog niet bekend)

Heenreis              Amsterdam –  Larnaca  

Terugreis             Larnaca – Amsterdam

 

Kennismakingsbijeenkomst

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 12 mei stond gepland voor zaterdag 25 april maar is tot nader order geannuleerd.

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 29 september staat gepland voor zaterdag 12 september.

 

De bijeenkomsten vinden plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief