Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Bijzondere tradities en verhalen

15 dagen

Groepsrondreis, Verre reis, Vliegreis

Tijdens deze 15-daagse reis neemt DrieTour u mee naar twee bijzondere, relatief onbekende landen in West-Afrika: Togo en Benin. Landen met een grote verscheidenheid aan etnische groepen en  diversiteit aan culturen. U hoort verhalen hoe mensen leven, werken en samenleven binnen hun gemeenschap. De bevolking bestaat grotendeels uit christenen en moslims. Iedere etnische groep heeft zijn eigen gebruiken. Zowel in Benin als Togo wordt voodoo beoefend; een godsdienst dicht bij de natuur. Oude en nieuwe tradities lopen naadloos in elkaar over. Bereid u dan ook voor op bijzondere verhalen en ontmoetingen. Want deze vormen een  rode draad gedurende de reis door Togo en Benin.

 

Laat u verrassen door de veelzijdigheid en schoonheid van natuur en cultuur van deze landen.  Uw reisleider Cor van Gils, Afrika kenner bij uitstek, nodigt u van harte uit dit bijzondere avontuur met DrieTour aan te gaan!

Programma

Dag 1, vrijdag: Brussel - Lomé

Rechtstreekse vlucht vanaf Brussel per Brussels Airlines naar Lomé, de hoofdstad van Togo. Bij aankomst transfer naar uw hotel.

 

Dag 2, zaterdag: Lomé – Fetish Market – koloniaal Lomé

U begint de dag rustig. Er is tijd om te acclimatiseren. Daarna start de stadstour door Lomé. U dompelt zich al snel onder in het echte Afrika: de (eet)stalletjes langs de weg, mensen met fietsen, karren, auto’s; het is een grote wirwar en kleuren spektakel.  U bezoekt de koloniale wijk, de Cathédrale Sacré Coeur en de Grote Markt. Deze laatste is de bekendste en grootste markt van Lomé waar onder andere de bekende Nana Benz verkocht wordt: de prachtig gekleurde doeken die de Afrikaanse vrouwen dragen. In de middag bezoekt u de Fetish markt. Er gaat een bijzondere wereld voor u open. Uw gids vertelt u meer over de lokale medicatie, voodoo cultuur en het geloof.

 

Dag 3, zondag: Lomé – Togoville

Vandaag bezoekt u een lokale dienst. Na de lunch rijdt u door naar Togoville, gelegen aan de oevers van het gelijknamige meer. Hier ligt een deel van de minder rooskleurige geschiedenis van het land: de slavenhandel. Vanuit Togoville werden de slaven onder meer naar Haïti gevoerd. Tevens heeft u een ontmoeting met een lokale voodoo priesteres. Zij vertelt u meer over de gebruiken en rituelen van deze oude Afrikaanse religie.

 

Dag 4, maandag: Lomé – Kpalimé

U verlaat Lomé en reist naar het noorden van Togo, naar het land van de Ewe. Onderweg stopt u bij verschillende dorpjes voor een ontmoeting met de plaatselijke Ewe bevolking. De reis voert door de groene heuvels van de koffie- en cacaostreek van Togo. De reis eindigt in Kpalimé.

 

Dag 5, dinsdag: Kpalime – Atakpame

Kpalimé ligt in een prachtig bergachtig gebied dat bestaat uit regenwouden, watervallen en bossen. U maakt een wandeling  op de Klotoberg.  Geniet van de natuur, de vele vlinders en het uitzicht! U bezoekt ook de kathedraal, ooit gesticht door Duitse kolonisten. In de middag bezoekt u een lokaal project dat vanuit Nederland gesteund wordt: Stichting Femme. Zij steunen lokale gezinnen die onvoldoende middelen hebben om hun dochters naar school te sturen. Omdat een betere toekomst bij goed onderwijs begint, betalen ze schoolgeld, leermiddelen en eventueel een fiets om naar school te komen. Een interessante middag dus! Aansluitend reist u door naar Atakpame.

 

Dag 6, woensdag:  Atakpame - Kara

Na een stadstour reist u verder naar het noorden door kleine dorpjes met lemen huizen en kleurrijke markten. In de middag arriveert u in Kara.

 

Dag 7, donderdag: Kara – Koutamakou – Boukombe

Vanmorgen bezoekt u de Takienta gemeenschap. Zij leven in het Koutammakou landschap, dat sinds 2004 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.  De Takienta leven in bijzondere torenhuisjes gemaakt van gedroogde modder, Batammariba genaamd. De meeste huisjes hebben twee verdiepingen en een kegelvormig dak. Deze huisjes zijn hét symbool van Togo geworden en staan volgens een bepaald systeem bij elkaar. Uw gids legt u er alles over uit. Tevens is er gelegenheid de huisjes van binnen te bekijken en de lokale bevolking te ontmoeten. In de loop van de middag steekt u de grens met Benin over en reist u door naar het dorp Boukombe.

 

Dag 8, vrijdag: Boukombe

De hele dag verkent u met uw gids het gebied rondom Boukombe: het land van het Somba (Tamari) volk. Zij staan erom bekend om hun lichaam ritueel te bewerken. Dit begint vaak al op jonge leeftijd. Het wordt beschouwd als een soort identificatie tatoeages, waaruit spreekt tot welk volk zij behoren. Soms zitten deze op het gezicht, maar meestal op de buik en rug. De Somba leven in lemen huizen van meerdere verdiepingen. Vandaag bezoekt u meerdere dorpen, bekijkt hun huizen en ontmoet de lokale, traditioneel geklede stamhoofden.

 

Ook maakt u kennis met een aantal lokale ambachtslieden. Boukombe staat bekend om de pottenbakkerijen, traditioneel gemaakte sieraden en ‘shea butter’, een plantaardige boter die wordt gewonnen uit de noten van de Afrikaanse Shea Boom. Het heeft een heilzame werking voor de huid. Daarom wordt de Shea Boom ook wel de  Karité Boom genoemd, wat Boom des Levens betekent.

 

Dag 9, zaterdag: Boukombe – Natitingou-Parakou

Via het stadje Natitingou met het lokale biermuseum en prachtige West-Afrikaanse landschappen met pittoreske dorpjes, baobab bomen en savannes, reist u naar Parakou. Hier bezoekt u de markt, een van de grootste en kleurrijkste van Noord Benin.

 

Dag 10, zondag: vrije dag

Uw reisleider organiseert een samenkomst in het hotel of u bezoekt een lokale kerk. Rest van de dag ter vrije besteding.

 

Dag 11, maandag: Parakou – Abomey

In de morgen bezoekt u Savè. Een plaats bekend om zijn vele voodoo tempels. Aansluitend naar Dassa Zoume, een klein stadje gelegen in het land van de 41 heuvels. Men spreekt altijd van de 41 heuvels, omdat dit een belangrijk voodoo getal is, in werkelijkheid zijn het er meer. Vroeger boden ze een veilig onderkomen voor wie wilde ontsnappen aan de slavenhandelaren. Op de heuvels zijn nog  restanten van tempels, paleizen en dorpjes te zien. U beklimt  een van de heuvels en geniet van het prachtige uitzicht. Daarna door naar Abomey.

 

Dag 12, dinsdag: Abomey – Bopa – Quidah

In Abomey ziet u de geschiedenis van de oude koninkrijken van Dahomey. Ooit stonden er meer dan tien paleizen in deze stad. Toen de Fransen kwamen, stak de toenmalige koning deze allemaal in brand. Behalve één, het Royal Palace, nu een schitterend museum. Aansluitend reist u naar Bopa aan het Aheme meer; bij uitstek een voodoo regio! Hier ontmoet u ook een Shango priester en ziet het altaar met menselijke schedels. Tevens bent u te gast bij lokale vissers. Zij vertellen u graag alles over de vissen en hun werk!

 

Daarna doorreis naar Quidah, de voodoo hoofdstad. U heeft ruim de tijd om Quidah te verkennen. Zoals de ‘Door of No Return’, een gedenkteken voor de tot slaaf gemaakte Afrikanen die uit de slavenhaven van Ouidah naar Amerika werden gebracht. Tevens bezoekt u het Braziliaanse deel van de stad en de Python tempel.

 

Dag 13, woensdag: Ouidah – Ganvié – Cotonou

Vanaf Ouidah reist u naar Ganvié in het meer van Nokoue. Per motorboot bezoekt u de Tofinu gemeenschap. Deze leeft op het meer in huizen op palen. Een boot is daar het enige vervoermiddel. U vaart door het dorp en luncht in het centrum. U maakt kennis met deze Tofnu gemeenschap en hun dagelijkse leven. Tot slot reist door naar Cotonou.

 

Dag 14, donderdag: Cotonou – Brussel

De laatste dag in West Afrika, in Benin. U bezoekt de bekende  Dantokpa markt, de kathedraal en heeft tijd voor de laatste inkopen.  Aan het eind van de dag via de kust terug naar Togo voor de terugvlucht naar Brussel.

 

Dag 15, zaterdag: Brussel

Aankomst in Brussel waar u met een koffer vol herinneringen huiswaarts keert.

Data & prijzen
Vertrek
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
11-9-2020
Cor van Gils
Niet te boeken
2.895,-
Prijsinformatie

 Inbegrepen

 • Vlucht Brussel - Lomé v.v. inclusief heffingen
 • Ruimbagage 23 kilo
 • Transfer luchthaven – hotel v.v.
 • Vervoer ter plaatse
 • 13 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunch op zondag
 • Entrees
 • Lokale Engelssprekende gids
 • Fooien
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • DrieTour reisleider
 • 100% CO₂-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer: 425,-
 • Overige lunches 
 • Visa Togo en Benin
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

De minimale groepsgrootte is 21 personen.

 

Paspoort en visuminformatie

 • U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat nog 6 maanden geldig is na terugkeer.
 • Een visum is verplicht voor beide landen. U dient dit zelf te regelen via de ambassade of een bemiddelingsbureau.

 

Vaccinaties

 • Voor deze reis is een gele koorts vaccinatie verplicht. Neem voor de laatste informatie over vaccinaties contact op met de huisarts of GGD.

 

Hotelovernachtigingen (wijzigingen onder voorbehoud)

Dag 1-4

Hotel Napoleon Lagune

Lomé

3 nachten

Dag 4-5

Hotel Jess

Kpalime

1 nacht

Dag 5-6

Hotel Luxembourg

Atakpame

1 nacht

Dag 6-7

Hotel Kara

Kara

1 nacht

Dag 7-9

Tata Koubetti Boukombe

Boukombe

2 nachten

Dag 9-11

Hotel Le Routier

Parakou

2 nachten

Dag 11-12

Sun City Hotel

Abomey

1 nacht

Dag 12-13

Hotel Casa de Papa

Ouidah

1 nacht

Dag 13-14

Hotel du Lac

Cotonou

1 nacht

    Totaal 13 nachten

 

Vluchtinformatie met Brussels Airlines (wijzigingen onder voorbehoud)

Datum

Van

Naar

Vluchtnummer Vertrek Aankomst

11-09-2020

Brussel

Lomé

SN 277

10.40 uur

17.05 uur

 

 

 

 

 

 

24-09-2020

Lomé

Brussel

SN278

20.15 uur

06.40 uur

 

Kennismakingsbijeenkomst

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 11 september staat gepland voor zaterdag 22 augustus.

 

De bijeenkomsten vinden plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief