Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Natuurschoon in Macedonië

Natuurschoon in Macedonië
Macedonië is gezegend met een nog ongerepte natuur. Het land is zeer bergachtig en kent vele prachtige meren, watervallen, rivieren, kloven, bergtoppen, natuurparken en veel meer.


Veruit het meest bekende natuurschoon is het meer van Ohrid, één van de schoonste wateren ter wereld. Niet voor niets wordt het meer van Ohrid dan ook door de Unesco beschermd als natuurerfgoed. Dit tektonische meer is één van de oudste, grootste en hoogstgelegen meren van Europa. Het meer is honderden meters diep en dankzij het heldere en schone water wonen er specifieke planten en dieren die alleen hier voorkomen, waaronder de Ohrid forel of de Ohrid zalm.

 

Het meer kent zo'n 167 bodemdieren en uit de heldere bronnen van het meer kan letterlijk water gedronken worden! Deze bronnen worden zorgvuldig beschermd. De natuur mag hier haar gang gaan; zoals de natuur het wil, zo moet het zijn.

 

In en rondom het meer zijn vele bezienswaardigheden, waaronder overblijfselen van een oude gemeenschap in het meer, ook wel ‘the bay of bones’ genoemd, of de verschillende privé strandjes en kloosters die alleen bereikbaar zijn met een bootje.


Een ander bekend meer is het Prespameer, dat letterlijk ondergronds verbonden is met het meer van Ohrid. Het Prespameer staat voornamelijk bekend vanwege de verschillende soorten vogels. Om maar enkele voorbeelden te noemen: dwergaalscholvers, roze pelikanen en zelfs kroeskoppelikanen.


Macedonië kent meerdere natuurparken. Eén van deze parken is het nationaal park Galicica, bekend vanwege haar bijzondere plantensoorten, die alleen hier in de wereld te vinden zijn. Het park kent bijvoorbeeld een eigen soort krokus, ui, knoopkruid en anjer. Ook komen hier nog geregeld gemzen, lynxen, beren, wolven, slangen en wilde honden voor.


De laatste natuurbezienswaardigheid die ik kort behandel is het nationale natuurpark van Mavrovo, o.a. bekend vanwege haar grote aantal imposante vlinders; het Macedonisch zandoogje, grote boswachter en blauwe ijsvogelvlinders. Verder drukt Mavrovo haar stempel vanwege haar beukenkastanje- en sparrenbossen die als het ware voor een groene mantel zorgen voor de bergen Sara en Desat. 


Tot slot kent Macedonië nog andere prachtige bezienswaardigheden als het op de natuur aankomt, waaronder de Matka kloof, de watervallen van Gabrovo en omstreken, de meren van Berovo en Dojran, het granietgebergte van Prilep, de verschillende soorten uitgestrekte bossen rondom Bitola, het nationale park Pelister en veel meer.
 

Tekst: Traje Kocirov, lokale gids

 

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief