Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Israël onder leiding van Adri Bloemendal

Groepsrondreis, Bijbelse groepsreis, Vliegreis

Israël, een klein en fascinerend land met een grote diversiteit aan cultuur en natuur. Van het groene en heuvelachtige Galilea in het noorden tot de woeste Negev in het zuiden. Maar ook het oude Jeruzalem zal niet ontbreken, boordevol historie maar bruisend tegelijk. En wat denkt u van drijven op de Dode Zee, het laagste punt ter wereld….? Israël, het land waar de Bijbel gaat leven, een land dat je omarmt.

van dag tot dag

Dag,1 maandag 06/05

We vliegen van Amsterdam naar Tel Aviv met overstap op Wenen. Vervolgens brengt de bus ons naar het hotel in de Negev.

 

Dag 2, dinsdag 07/05

Deze dag staat in het teken van de Negev-woestijn. Allereerst bezoeken we Sde Boker, de kibboets waar Ben Goerion en zijn vrouw Paula woonden. Hun huis is onveranderd gelaten en een bezichtiging waard! In het nabijgelegen museum is een doorlopende expositie over Ben Goerion en de kibboets. Het dorp leeft met name van de landbouw, in lijn met Ben Gurions streven om van de woestijn vruchtbare grond te maken.

Vervolgens maken we een mooie wandeling in het nationaal park Ein Avdat. Het landschap is indrukwekkend met steile rotswanden van wit kalksteen, kraters, steppen en doorwaadbare plaatsen. Opvallend is de rijke flora en fauna: palmen, acacia’s, pistachebomen, gieren, vossen, kamelen en zelfs luipaarden leven hier. Bij Ein Avdat mondt de rivier de Zinn uit in een ijskoude poel water. Dit zorgt midden in de woestijn voor een heel bijzondere vegetatie. Veel dieren komen hier in de vroege morgen drinken van het frisse water.

Ook bezoeken we opgravingen van de oude Nabatese stad Avdat. Je vindt er resten van woningen, kerken en badhuizen. Op een half uurtje verder rijden ligt de krater van Ramon (Machtesh Ramon), een van de grootste kraters ter wereld. Een prachtig uitzichtpunt!

 

Dag 3, woensdag 08/05

Vandaag verlaten we de Negev en gaat de reis richting Jeruzalem. Voordat we daar aankomen, brengen we een bezoek aan de mooie Bijbelse Landschapstuin Neot Kedumim. Hier valt veel te zien en te leren over het leven in de tijd van de Bijbel en over bijbelse bomen en planten. Je proeft de rust nog van vroeger. We volgen het Christian Program en Herding sheep and goats.

Na de lunch rijden we naar Jeruzalem. Daar beginnen we bij de Citadel, de ‘Toren van David’. Hier brengen we een kort bezoek aan het museum voor de geschiedenis van Jeruzalem. Vanaf het dak genieten we van een prachtig uitzicht over de oude en de nieuwe stad. Vervolgens maken we een wandeltocht door de Joodse Wijk. Bij voldoende tijd krijgen we een rondleiding door de Hurva Synagoge, die jarenlang in puin lag, maar in 2010 weer in gebruik is genomen. Daarna naar het hotel.

 

Dag 4, donderdag 09/05

Vandaag gaat de reis richting de Dode Zee. Eerst brengt de bus ons naar Engedi, een kloof in een kalkrotswand. We maken een wandeling naar de Shulamit-waterval, ook wel de bron van David. David verborg zich hier in een van de vele natuurlijke grotten voor Koning Saul, die uit jaloezie David wilde doden, zo vertelt het verhaal in het Oude Testament. Het was hier dat David de kans kreeg om Saul te doden, dat niet deed maar slechts een stuk uit Sauls mantel sneed. De kans is groot dat je hier ook een paar klipdassen of steenbokken tegenkomt.

Daarna bezoek je de burcht Massada en hoor je het bijzondere verhaal van wat zich afspeelde in het jaar 73, op deze plaats hoog boven de Dode Zee.

Ten slotte ga je naar Ein Bokek, een badplaats en kuuroord aan de Dode Zee. Drijven op het zoute water van dit meer is een belevenis op zich en bovendien een weldaad voor je huid. Je bevindt je op het diepste punt ter aarde en kunt al dobberend uitkijken over Jordanië. In de bus terug naar Jeruzalem kun je uitrusten en nogmaals genieten van de vergezichten over de Dode Zee en de woestijn van Juda.

 

Dag 5, vrijdag 10/05

’s Morgens brengen we eerst een bezoek aan de Sionsberg, met het graf van Koning David en het Cenakel, de zaal van het Laatste Avondmaal. We wandelen naar de Kerk van Petrus Gallicantu (Kerk van het Hanengekraai), waar volgens de overlevering Petrus tot driemaal toe Jezus verloochend heeft. Daarna naar de tunnel van Hizkia. Hier zie je met eigen ogen hoe eeuwen geleden de stad van water werd voorzien. Als je wilt, kun je door de tunnel lopen die zo’n 2700 jaar geleden werd gegraven, uniek!

Na de lunch gaan we met de bus naar Betlehem, dat zo’n negen kilometer ten zuiden van Jeruzalem ligt. Eerst bezoeken we de Geboortekerk, gebouwd op de plaats waar Jezus geboren moet zijn. De exacte plek wordt aangegeven door een zilveren ster met veertien punten. Om naar binnen te gaan, moet je bukken: om de kerk te beschermen voor aanvallen hebben kruisvaarders de hoofdingang zodanig dichtgemetseld dat alleen een lage doorgang open bleef. Op deze manier konden ruiters te paard of met een kameel de kerk niet aanvallen. Verder gaan we ook naar de Herdersvelden van Beit Sahur.

Aan het einde van de middag gaan we naar de Klaagmuur om het begin van de Sabbat mee te maken. Je zult zien dat Joden al zingend en musicerend de trappen van de Joodse wijk afdalen op weg naar de Klaagmuur. Een ervaring die je niet snel zult vergeten!

 

Dag 6, zaterdag 11/05

Na het ontbijt rijden we naar de Olijfberg, een bergrug ten oosten van de stad. Vanaf de berg heb je een prachtig uitzicht over de stad. Vervolgens wandelen we naar beneden langs Dominus Flevit naar de tuin van Getsemané, de plaats waar Jezus werd overgeleverd aan de Romeinen. Via de Leeuwenpoort kom je de Oude Stad binnen en zie je het badhuis Betesda, waar Jezus de man genas die al 38 jaar ziek was. Ook kom je langs de kerk van Sint Anna, gebouwd op de geboorteplek van Maria.

Daarna volg je de Via Dolorosa, waarlangs Jezus naar Golgotha is gevoerd. Zo kom je bij de Heilig Grafkerk, die is gebouwd op de plek waar Hij vermoedelijk is gekruisigd en begraven. Ten slotte wandel je door de soek en via de Damascuspoort naar de Graftuin. Een indrukwekkende dag!

 

Dag 7, zondag 12/05

’s Morgens hebben we een kerkdienst aan de Jaffastraat 17, de plaats van de Bat Sion gemeente van messiasbelijdende Joden. Ds. Ben Zvi zal de dienst leiden, in het Hebreeuws, terwijl zijn vrouw Mirjam de vertaling levert. Verder heb je vandaag vrij, met de mogelijkheid om een wandeling te maken op de oude stadsmuren of een bezoek te brengen aan Yad Washem.

 

Dag 8, maandag 13/05

Op deze morgen brengen we eerst een bezoek (als het lukt) aan het Tempelplein met de Rotskoepel en de Al Aksa Moskee. Vervolgens maken we de Bar Mitswa-viering bij de Klaagmuur mee: wanneer een Joodse jongen 13 jaar is wordt hij Bar Mitswa (zoon van het gebod). De viering bij de Klaagmuur is openbaar; de jongen leest dan voor het eerst uit de Tora voor, krijgt de zegen en daarna wordt er uitbundig gefeest.

Dan verlaten we Jeruzalem en gaan we via het Jordaandal naar het noorden. De bus brengt je allereerst naar de kruisvaarderburcht Belvoir, prachtig gelegen op de heuvels. Het uitzicht naar alle kanten is adembenemend mooi. Vandaar rijden we verder richting het Meer van Galilea. De bus zet je af op een plek net onder Nabi Shuaib en de Horens van Hittin. Hiervandaan wandel je over de Gospeltrail, een mooie route langs heuvels en bossen in de richting van de Berg Arbel. Het is heerlijk om al wandelend te kunnen genieten van de natuur. De bus pikt je weer op net onder het dorp Arbel, bij Wadi Hamam, en brengt je naar het hotel in Tiberias.

 

Dag 9, dinsdag 14/05

Deze dag voert ons als eerste naar de Berg van de Zaligsprekingen. Daar sprak Jezus de beroemde Bergrede, een oproep tot liefde in plaats van geweld. Vervolgens lopen we door de velden naar Tabgha. Daar speelde zich het verhaal van de broodvermenigvuldiging af: Jezus gaf hier vijfduizend mensen te eten met vijf broden en twee vissen. Daarna gaan we naar het iets verderop gelegen Kafarnaüm, dat letterlijk ‘het dorp van compassie en troost’ betekent. In dit kleine stadje woonde Jezus een deel van zijn leven en predikte in de oude synagoge, waarvan de restanten te zien zijn, evenals het huis van zijn discipel Petrus.

Na de lunch rijden we naar Kana, waar Jezus het eerste wonder deed: Hij veranderde water in wijn. Daarna brengen we een bezoek aan Nazareth Village, een soort openluchtmuseum over de tijd van Jezus. Hoe zagen de huisjes eruit en hoe bakte men pitabroodjes? Je ziet het daar! Na een mooie, afwisselende dag brengt de bus je terug naar Tiberias.

 

Dag 10, woensdag 15/05

We sluiten ons verblijf in Tiberias af met een boottocht op het Meer van Galilea. Daarna verlaten we Tiberias en gaan richting de Middellandse Zee. In het uiterste noorden bezoeken we Rosh Hanikra: de witte krijtrotsen op de grens met Libanon. Met de kabelbaan gaan we naar beneden om de grotten te bezichtigen. Het contrast tussen de witte krijtrotsen en de blauwe zee is geweldig. Daarna rijden we richting het zuiden. We maken een rit door het Karmelgebergte en bezoeken het karmelietenklooster Muhraka. Hiervandaan heb je een schitterend uitzicht over de vlakte van Jizreël, de graanschuur van Israël, met boerderijen, dorpjes en velden. ’s Middags kom je op tijd aan in het hotel in Netanya, waar je nog gelegenheid hebt om de stad te bezichtigen of een duik te nemen in het water van de Middellandse Zee.

 

Dag 11, donderdag 16/05

De ochtend is nog vrij te besteden. Dan transfer naar Ben Gurion Airport en terugvlucht naar Nederland met overstap in Wenen.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Israël 11 dagen

Inbegrepen

 • Vlucht inclusief luchhavenbelasting en brandstoftoeslag
 • Al het vervoer ter plaatse
 • Verblijf in drie- of viersterrenaccommodatie op basis van halfpersion (ontbijt en diner)
 • verblijf in tweepersoonskamer
 • Lunches
 • Alle excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids
 • Fooien

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 470,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Eenmalige poliskosten
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Lunch laatste dag

Overige informatie

 • Op basis van het aantal voorinschrijvingen wordt bepaald wat de uiteindelijke reissom van de reis wordt.

 

De prijsindicatie:

Bij 25 – 30 deelnemers

1.978,-

Bij 20 – 24 deelnemers

2.091,-

Bij 15 – 19 deelnemers

2.254,-

 

Hotelovernachtingen

Tijdens deze reis verblijf u in hotels in de volgende plaatsen:

 

Yerucham

2 nachten

Jeruzalem

5 nachten

Tiberias

2 nachten

Netanya

1 nacht

 

 

 

 

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief