Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Cappadocië / West-Anatolië: Paulus achterna

11 dagen

Bijbelse groepsreis, Vliegreis

Paulus achterna…….  op zendingsreis

Iedere reis heeft zijn verhaal. Turkije is het land waar veel Bijbelverhalen tot leven komen. De apostelen Paulus en Johannes hebben een groot deel van hun leven in Turkije doorgebracht. Johannes schreef zijn brieven in Openbaring aan zeven gemeenten in Turkije. En Paulus trok tijdens zijn drie zendingsreizen met name door Turkije om het Evangelie te verkondigen. Hij wordt niet voor niets ook wel de apostel der Heidenen genoemd. Hij geloofde er in om iedereen, ook niet-Joden, tot het Evangelie te bekeren. Hij stichtte christelijke gemeenten en schreef brieven die deel uitmaken van het Nieuwe Testament. Paulus is een zeer belangrijke figuur in het christendom geweest en nog steeds. Paulus inspireert velen, maar wie was hij nu echt?  

 

Tijdens deze 11-daagse rondreis treedt u niet alleen in de voetsporen van de apostel Paulus, maar ontdekt u ook het sprookjesachtige Cappadocië.  Allereerst beleeft u de wondere wereld van rotskerken en kloosters; heel bijzonder om te zien. Van daaruit volgt u een gedeelte van de route van de tweede en derde zendingsreis van Paulus; door prachtige landschappen, via oude nederzettingen en machtige steden. Zo leert u de schrijver, prediker, apostel en de mens Paulus een beetje beter kennen.

Dagprogramma

Dag 1, dinsdag Heenreis via Istanbul naar Kayseri

Met Turkish Airlines vliegt u van Amsterdam via Istanbul naar Kayseri. Aansluitend volgt een transfer naar uw hotel in Avanos, gelegen in het hart van Cappadocië.

 

Dag 2, woensdag Göreme - Zelve              

Na het ontbijt vertrekt u voor een excursie naar het openluchtmuseum Göreme: een opmerkelijke wereld van tufsteen pilaren, zuilen, torens tot wel 40 meter hoogte en grotten. Hier vindt u woningen en kerkjes uit de begintijd van het christendom, zoals de ‘appelkerk’ en de ‘slangenkerk’, met bijzondere muurschilderingen. Aansluitend naar de grotten van Zelve, die tot ver in de 20e eeuw nog bewoond waren. Ook ziet u hier ondergrondse kerkjes met mooie fresco’s.

 

Dag 3, donderdag Urgüp – Eski Gümus

Vandaag staat in het teken van de Byzantijnse kloosterkerk van Gümüsler, Eski Gümüs, uniek in de rotsen uitgehouwen met prachtige fresco’s die worden beschouwd als een van de best bewaarde voorbeelden ter wereld. U ziet onder andere fresco’s van de geboorte van Jezus, apostelen, de Maagd Maria en engelen.

Aansluitend naar Urgüp, een levendige plaats waar u een goede indruk krijgt hoe de mensen in die tijd in de grotten leefden. Bijzonder is de zogenaamde Pancarlik kerk, een verlaten kerk met prachtige fresco’s.

 

Dag 4, vrijdag Derinkuyu - Ilhara vallei - Konya

Cappadocië telt 37 ondergrondse steden. Een van de meest indrukwekkende is Derinkuyu (diepe bron). Deze stad die pas in 1963 is ontdekt, is het diepste gangennetwerk ter wereld en bood plaats aan meer dan 20.000 mensen. Beeldt u zich dat eens in.

U vervolgt uw weg richting de bijzondere Ilhara-vallei, die zich kenmerkt door wel 105 in de rotsen uitgehouwen kerken en heiligdommen.  

Tot slot naar Konya, het voormalige Iconium en stad van de beroemde dansende Derwisjen. Niets herinnert nog aan de periode dat Paulus het evangelie heeft verkondigd. Maar vele Grieken en Joden zijn in Konya tot het geloof gekomen. ’s Avonds bezoekt u het kerkje van de “Little Sisters of Jesus” oftewel de Heilige Apostel Paulus kerk, waar de zusters u rondleiden.

 

Dag 5, zaterdag Antiochië - Pisidië – Pamukkale/Denizli

“Paulus en Barnabas gingen van Perge verder en kwamen te Antiochië in Pisidië”  (Hand. 13:14): het centrum van cultuur en religie met vele tempels en theaters. Denkt u zich eens in wat een barre tocht dit te voet voor hen moet zijn geweest. Bij de ruïne van de Byzantijnse kerk, gebouwd op een voormalige synagoge, heeft Paulus zijn langste preek gehouden (Hand.13:14-52). Laat het verhaal op u inwerken en u begrijpt waarom Paulus juist hier het Evangelie wilde verkondigen.

U vervolgt de route naar Denizli voor de overnachting.

 

Dag 6, zondag Vrije dag

Zondag. ’s Morgens kunt u een ceremonie in een Orthodoxe kerk bijwonen. Een inspirerende ervaring. Lunch in het hotel. De rest van de dag is er geen programma.

 

Dag 7, maandag Laodicea - Pamukkale – Hiërapolis

Laodicea, Pamukkale en Hiërapolis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Paulus heeft een brief geschreven aan de gemeente te Laodicea, net als de apostel Johannes in Openbaring. Paulus verwijst in zijn brief aan de Kolossenzen onder andere naar Hiërapolis, de stad die vandaag ook op het programma staat.  Eerst naar Laodicea, dat zich kenmerkt door de aanbidding van de Griekse goden: Zeus, Appolo en Asclepius, maar ook door het warme water.

 

Aansluitend naar een van ’s werelds bekendste natuurwonderen: het katoenkasteel Pamukkale, een massief van heetwaterbronnen waar water uit de hete bron over stroomt richting Laodicea. Ervaart u zelf hoe de warmte aan uw voeten voelt. 

 Achter Pamukkale ligt de antieke stad Hiërapolis waar Paulus in zijn brieven over schrijft; een indrukwekkende opgraving met een Necropolis, Apollo tempel en de kerk van de evangelist Philippus.

               

Dag 8, dinsdag Efese – Selcuk 

Vandaag ontdekt u Efese, het commerciële en religieuze centrum van de Oudheid. Efese is een van de mooiste opgravingen van Turkije. Paulus is er meerdere keren geweest, waaronder een periode van drie jaar. Het is in deze periode dat Paulus heel intensief het Evangelie verkondigde.

U wandelt dezelfde weg die Paulus bewandeld heeft en staat letterlijk op dezelfde plekken vanwaar Paulus zijn toespraken hield. Stelt u zich eens voor, als u op de agora of in het theater staat,  hoe het in die tijd geweest moet zijn. Bekijkt u ook de prachtig gerestaureerde bibliotheek.

Via Selcuk terug naar Kusadasi voor de overnachting.

 

Dag 9, woensdag Sardes - Dikili

Via Sardes naar Dikili. Sardes is een voormalige christelijke gemeente die Paulus met zijn zendingswerk heeft gesticht. Sardes biedt prachtige opgravingen waaronder het gymnasium en de synagoge. U bezoekt ook de tempel van Artemis; waar de Joden een synagoge en de Christenen een kerk hebben gebouwd.

Vervolgens door naar Dikili voor de overnachting, waar de zendingsreis van Paulus voor u eindigt.

 

Dag 10, donderdag Pergamon - Izmir

Vandaag naar Pergamon dat u mooie verhalen vertelt en u indrukwekkende dingen laat zien. Het is een van de zeven gemeenten waaraan Johannes zijn brieven in Openbaring schreef. Het theater dat als een adelaarsnest tegen een berg ligt, is de meest in het oog springende ruïne. Maar ook het altaar van Zeus, de heilige weg, het Serapisheiligdom en de tempel van Trajanus zijn de moeite waard.

Door naar Izmir voor de overnachting.

 

Dag 11, vrijdag Terugreis naar Nederland

Transfer naar de luchthaven van Izmir. Met Turkish Airlines vliegt u via Istanbul terug naar Amsterdam.

 

Accommodaties

Hotel By Cappadocia – Avanos

By Cappadocia  Hotel & Spa ligt in het hart van Cappadocië en vormt een prima uitvalsbasis om...

Hotel By Cappadocia – Avanos

By Cappadocia  Hotel & Spa ligt in het hart van Cappadocië en vormt een prima uitvalsbasis om Cappadocië te ontdekken. Het hotel beschikt over vele faciliteiten waaronder een buitenzwembad, een restauant, bar en fitness. De kamers zijn comfortabel en netjes ingericht en van alle gemakken voorzien waaronder airconditioning en wifi. Alle kamers beschikken over een balkon of terras. 

terug

Hotel Bera - Konya

Hotel Bera ligt op een gunstige locatie in het centrum van Konya, op 8 minuten rijden van het...

Hotel Bera - Konya

Hotel Bera ligt op een gunstige locatie in het centrum van Konya, op 8 minuten rijden van het archeologisch museum en op 10 minuten rijden van het museum en het mausoleum van Mevlana. U hebt gratis toegang tot de fitnessruimte, de sauna en de Turkse hamam. De kamers zijn ingericht met lichte kleuren en houten meubels, voorzien van een minibar, gratis WiFi, kabel-tv, een kluisje en een eigen badkamer. Bera Hotel heeft een restaurant dat Turkse gerechten serveert en een buffetrestaurant met internationale gerechten. U kunt ook ontspannen met een warm drankje in de lobbybar.

terug

Hotel Richmond Thermal - Denizli

Hotel Richmond Thermal ligt op ca. 3 km afstand van de travertijnen van Pamukkale, die op de...

Hotel Richmond Thermal - Denizli

Hotel Richmond Thermal ligt op ca. 3 km afstand van de travertijnen van Pamukkale, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Het hotel biedt veel faciliteiten: een tuin met pijnbomen, een buitenbad, een overdekt thermaalbad, moderne fitnessruimte, een spacentrum met een hamam en sauna. De kamers zijn uitgerust met een flatscreen-tv met satellietzenders en een eigen badkamer met luxe toiletartikelen. In het restaurant met uitzicht op de tuin kunt u genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en de verfijnde smaken van Turkse en internationale gerechten. Ook biedt het hotel een bar bij het zwembad.

terug
Data & prijzen
Vertrek
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
22-9-2020
 
Niet te boeken
1.345,-
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vlucht met Turkish Airlines Amsterdam (met overstap) naar Kayseri

     en van Izmir (met overstap) naar Amsterdam incl. hefingen

 • Ruimbagage 23 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 10 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden
 • Entrees
 • Nederlandssprekende gids
 • Fooien
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • DrieTour reisleider
 • 100% CO2-compensatie van uw vliegreis via Green Seat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 175,-
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

De minimale groepsgrootte is 15 personen.

 

Vaccinaties

Neem voor de laatste informatie over vaccinaties contact op met de huisarts of GGD.

 

Paspoort

Voor Turkije dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs dat na terugkeer in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is.

 

Vluchtinformatie beide vertrekdata (wijzigingen onder voorbehoud)

Datum Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst
12 mei en 22 september Amsterdam Istanbul TK 1952 11.20 uur 15.50 uur
12 mei en 22 september Istanbul Kayseri Erkilet TK 2020 17.30 uur 19.05 uur
           
22 mei en 2 oktober Izmir Istanbul TK 2319 12.15 uur 13.35 uur
22 mei en 2 oktober Istanbul Amsterdam TK 1953 15.05 uur 17.30 uur

 

Kennismakingsbijeenkomst

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 12 mei stond gepland voor zaterdag 25 april maar is tot nader order geannuleerd.

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 22 september staat gepland voor zaterdag 5 september.

 

De bijeenkomsten vinden plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief