Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Kerst op spiritueel Cyprus

Kerst, Vliegreis

Kala Christougena – Vrolijk kerstfeest

Kerst is het feest van Jezus’ geboorte. Dit staat op Cyprus vooral op eerste Kerstdag centraal. Op tweede Kerstdag ligt de nadruk op Maria als moeder van Jezus. Kerst is het feest van warmte, gezelligheid en saamhorigheid. Met DrieTour viert u tijdens een culturele rondreis samen Kerst op het gezegende eiland Cyprus.

 

Spiritueel en cultureel Cyprus

Het eiland Cyprus is gezegend met een rijke geschiedenis van meer dan 10.000 jaar en heeft op cultureel, maar ook op spiritueel gebied veel te bieden. Het is niet voor niets dat de apostelen Barnabas en Paulus Cyprus als plek hebben uitgekozen tijdens hun eerste zendingsreis. Cyprus werd de toegangspoort om het Evangelie te verkondigen. En dit vindt u o.a. terug in de vele bijzondere kerken en kloosters met prachtig bewaard gebleven fresco’s. Natuurlijk brengt u een bezoek aan de Bijbelse plaats Salamis en maakt u kennis met bijzonder Orthodoxe kerken en kloosters, veelal gelegen in een wonderschone rustgevende omgeving.

 

meer weten over kerst op Cyprus, lees gauw verder.

Van dag tot dag

Dag 1 – donderdag 20 december

Vlucht van Amsterdam naar Larnaca. Na aankomst transfer naar hotel Kapetanios Odysseia, centraal gelegen in het centrum van Limassol. ’s Avonds diner in het hotel.

 

Dag 2 – vrijdag 21 december

De verdeelde hoofdstad Nicosia

Bijzonder aan het eiland Cyprus is de scheiding van het land; een Turks gedeelte in het noorden en een Grieks gedeelte in het zuiden. Nicosia is één van de laatst verdeelde hoofdsteden ter wereld. Dit wordt zichtbaar door de zogenaamde “green line”, een VN bufferzone. In Nicosia is slechts één doorgang mogelijk in Ledra Street van het Turkse naar het Griekse gedeelte. U passeert deze doorgang en maakt kennis met beide gedeelten van de stad. Samen met een gids bezoekt u de hoogtepunten van de stad: het Archeologische museum, de Famagusta poort, Venetiaanse muren, Vrijheidsbeeld, bisschoppelijk paleis, de oude stadswijken en Laiki Gitonia. In het noorden van de stad wandelt u naar de lokale markt en de kathedraal van St. Sophia die omgebouwd is tot de Selimiye moskee.

 

Turks Kyrenia – Bellapais klooster

Na de lunch rijdt u naar het Turkse Kyrenia, een pittoreske havenplaats. Natuurlijk bekijkt u het kasteel dat dateert uit de 12e eeuw en het scheepswrak museum. Maar u bezoekt ook samen met de gids het bijzondere 13e-eeuwse  Bellapais klooster, de abdij van de Vrede.

 

Dag 3 – zaterdag 22 december

Larnaca

Larnaca is een heerlijke plaats om te verblijven. Haar mooie palmenpromenade en oude charmante wijken geven deze havenplaats haar karakter. Maar ook de kerk van St. Lazarus, een van de belangrijkste religieuze gebouwen van Cyprus draagt hier aan bij.  Het verhaal gaat dat Lazarus na zijn opwekking uit de doden naar Cyprus vluchtte en hier nog 30 jaar geleefd heeft. Door Paulus en Barnabas is hij aangesteld tot bisschop van het vroegere Kition en na zijn dood begraven in Larnaca.

 

Bijbels Cyprus: Salamis en St. Barnabas Klooster

Verder staat deze dag in het teken van Bijbels Cyprus, gelegen in het Turkse gedeelte. Ten noorden van de havenstad Famagusta liggen de ruïnes van Salamis die Paulus tijdens zijn eerste zendingsreis samen met Barnabas heeft aangedaan, nadat zij uit de haven van Seleucië waren vertrokken. Hier bezochten zij de synagogen om aan de Joden het Evangelie te verkondigen. U wandelt over de archeologische ruïnes van het theater en badhuis. Ook bezoekt u het St. Barnabasklooster, gebouwd op de plaats waar het lichaam van de apostel St. Barnabas. Dit herinnert aan de belangrijke plaats die de kerk in het christendom van Cyprus heeft gespeeld. Tevens ziet u de graftombe waar de heilige Barnabas zijn laatste rustplaats heeft gevonden. Vele christenen komen jaarlijks naar deze plaats om een kaarsje te branden.

 

Dag 4 – zondag 23 december

Zondag. ’s Morgens te voet naar de katholieke St. Katerina kerk om de mis (in het Engels) bij te wonen. Ook is het mogelijk naar de orthodoxe St. Nikolas kerk te gaan. De ceremonie is in het Grieks en een bijzondere ervaring.

Lunch in het hotel.

In de middag is er geen programma. Misschien bezoekt u op eigen gelegenheid het indrukwekkende middeleeuwse kasteel met museum in Limassol.

 

Dag 5 – maandag 24 december

Kerken en kloosters in het Troödosgebergte

Vandaag staan de authentieke dorpjes en bijzondere kloosters en kerken in het Troödosgebergte centraal. In de Byzantijnse tijd groeide het Troödosgebergte, onder invloed van de invallen van de Arabieren aan de kust, uit tot een centrum van Byzantijnse kunst. Het is niet voor niets dat er tien Byzantijnse kerken op de werelderfgoedlijst van de Unesco staan. Allereerst naar het traditionele dorp Omodhos. Hier bezoekt u het Heilige Kruis klooster en proeft de heerlijke wijnen. Slenter door de smalle straatjes en drink een kopje koffie in een van de traditionele koffiebarretjes, kafenio, aan het plein. Aansluitend naar de Agios Nicolas Tis Stegis kerk met zijn bijzondere dakconstructie en de kerk van de aartsengel Michael.

 

Kykkos klooster

U bezoekt het belangrijkste en rijkste klooster van Cyprus dat uit de 11e eeuw dateert: het Kykkos klooster. De vele prachtige mozaïeken aan de buitenmuren van het klooster vertellen verhalen uit de Bijbel. De gangen zijn bedekt met muurschilderingen. Binnen in het museum vindt u nog meer schatten waaronder prachtige iconen. In het klooster bevindt zich het graf van de aartsbisschop Makarios III, voormalig monnik in het klooster.

 

Kerstavond

Kerstavond is een bijzondere avond op Cyprus. Dan wordt de boodschap verteld dat Christus in Bethlehem is geboren. U kunt genieten van een heerlijk kerstdiner. En natuurlijk proeft u een stukje van het traditionele Christopsomo (kerstbrood). U kunt aansluitend de nachtmis in de St. Katerina of St. Nikolas kerk bijwonen.

 

Dag 6– dinsdag 25 december Eerste kerstdag

Na het ontbijt naar een van de kerken op loopafstand voor een speciale kerstmis. Aansluitend een heerlijke kerstlunch in het hotel. De rest van de dag kunt u naar eigen inzicht besteden. Misschien maakt u een wandeling door het sfeervolle Limassol of bezoekt u de haven.

 

Dag 7 – woensdag 26 december Tweede kerstdag

Paphos en omgeving

Onderweg naar Paphos bezoek aan Kourion waar u kennis maakt met de Romeinse en vroegchristelijke periode van Cyprus. Kourion, een historische opgraving prachtig gelegen op een klif aan de zee, heeft haar oorsprong al in de 12e eeuw v. Chr. Hier waant u zich in het verleden. Beeldt u zich eens in hoe de gladiatoren van de Romeinse tijd het publiek vermaakten in het theater of bekijk in de vroegchristelijke basiliek hoe de christenen hebben geprobeerd heidenen te bekeren.

 

Petra tou Rominou

Een fotostop bij Petra tou Rominou, de rots van Aphrodite aan de kust van Cyprus. Volgens legenden zou Aphrodite, de godin van de schoonheid, bij deze rots uit de golven van de zee zijn geboren. 

 

Dionysos mozaïeken

Via de kustweg reist u verder naar Agia Kyriaki Chrysopolitissa, met de bekende Dionysos mozaïeken. Op deze archeologische site van Paphos ziet u historische schatten, opgegraven uit Paphos en de omliggende regio's! Het terrein is gevuld met oudheden, herenhuizen, tempels en nog veel meer. Hier ziet u ook de koningstombes van Ayia Solomoni en de St.Paul’s zuil.

Voor de terugkeer naar Limassol nog een bezoek aan het traditionele dorpje Yeroskipou waar u de lokale zoetigheid mag proeven.

 

Dag 8, donderdag 27 december

Na het middaguur transfer naar de luchthaven van Larnaca voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Kapetanios Odysseia*** - Limassol

Het Kapetanios Odyssia ligt op slechts 100 meter afstand van het strand van Limassol. Deze...

Hotel Kapetanios Odysseia*** - Limassol

Het Kapetanios Odyssia ligt op slechts 100 meter afstand van het strand van Limassol. Deze accommodatie beschikt over twee restaurants, een bar, en een verwarmd zwembad. Wifi is gratis beschikbaar. Alle kamers zijn comfortabel ingericht en van alle gemakken voorzien. De meeste kamers hebben uitzicht op het zwembad of de zee.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Cyprus - 8 dagen

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam – Larnaca – Amsterdam
 • Luchthavenbelastingen en overige heffingen
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 7 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer in hotel Kapetanios Odysseia o.b.v. halfpension
 • Alle maaltijden (behalve lunch op aankomst- en vertrekdag)
 • Gala Kerstdiner in het hotel op Kerstavond 24 december
 • Entrees volgens programma
 • Fooien
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst

 

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 259,-
 • Lunch op aankomst- en vertrekdag
 • Drankjes
 • Optionele excursies
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

 • Het minimumaantal deelnemers voor deze reis is 20 personen.
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief