Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Kerstreis Cyprus

Groepsrondreis, Vliegreis

Kala Christougena - Vrolijk Kerstfeest

Kerst,het feest van de geboorte van Jezus; Kerst, het feest van warmte, gezelligheid en saamhorigheid. Met DrieTour vier je samen Kerst- en Oud&Nieuw tijdens een culturele rondreis op het gezegende eiland Cyprus.

 

Spiritueel en cultureel Cyprus

Het eiland Cyprus is gezegend met een rijke geschiedenis van meer dan 10.000 jaar en heeft op cultureel, maar ook op spiritueel gebied veel te bieden. Het is niet voor niets dat de apostelen Barnabas en Paulus Cyprus als plek hebben uitgekozen tijdens hun eerste zendingsreis. Cyprus werd de toegangspoort om het Evangelie te verkondigen. En dit vind je o.a. terug in de vele bijzondere kerken en kloosters met prachtig bewaard gebleven fresco’s. Natuurlijk bezoeken we de Bijbelse plaats Salamis, maar ook maak je kennis met bijzonder Orthodoxe kerken en kloosters veelal gelegen in een wonderschone rustgevende omgeving.

 

 

Kerst en Oud & Nieuw op Cyprus

Geen witte kerst op Cyprus, maar het is zeker wel een plek waar Kerst op een traditionele wijze gevierd wordt. Mensen verheugen zich om samen de geboorte van Jezus te vieren en warme en waardevolle tijd door te brengen, cadeautjes uit te wisselen en kerstliederen te zingen. Ook de jaarwisseling wordt samen met familie en vrienden gevierd onder het genot van een stukje Vasilopitta (Santa Claus taart).

 

Santa Claus taart

 

Dat je welkom bent, voel je door de hartelijke en gastvrije glimlach van de Cyprioten.

 

Programma

Dag 1 – vrijdag 23 december

Reisdag naar Larnaca

Met een rechtstreekse vlucht van Transavia vlieg je van Amsterdam naar Larnaca. Je overnacht in het mooi gerenoveerde 3-sterren boutique Rise hotel, centraal gelegen in het centrum van de sfeervolle havenplaats Larnaca. ’s Avonds dineer je in het hotel.

 

Dag 2 – zaterdag 24 december

De "verdeelde" hoofdstad Nicosia

Bijzonder aan het eiland Cyprus is de scheiding van het land; een Turks gedeelte in het noorden en een Grieks gedeelte in het zuiden. Nicosia is één van de laatste verdeelde hoofdsteden ter wereld. Dit wordt zichtbaar door de zogenaamde “green line”, een VN bufferzone. In Nicosia is slechts één doorgang mogelijk in Ledra Street van het Turkse naar het Griekse gedeelte. Je passeert deze doorgang en maakt kennis met beide gedeelten van de stad.

 

Samen met een gids bezoek je de hoogtepunten van de stad: het Archeologische museum, de Famagusta poort, de Johannes-kathedraal, de kathedraal van St. Sophia die omgebouwd is tot de Selimiye moskee en de lokale markt.  

 

Turks Kyrenia – Bellapais klooster

Na de lunch rijd je naar het Turkse Kyrenia, een pittoreske havenplaats. Natuurlijk bekijk je het kasteel dat dateert uit de 12e eeuw en het scheepswrakmuseum. Maar je bezoekt ook samen met de gids het bijzondere 13e eeuwse Bellapais klooster, de abdij van de Vrede.

 

Gala kerstdiner

Kerstavond is een bijzondere avond op Cyprus. Dan wordt de boodschap verteld dat Christus in Bethlehem is geboren. Samen geniet je van een heerlijk kerstdiner. Aansluitend kun je de kerstnachtviering bijwonen in de St. Lazaruskerk in Larnaca. En natuurlijk proef je een stukje van de traditionele Christopsomo (kerstbrood).

 

Dag 3 – zondag 25 december Eerste kerstdag

Na het ontbijt kun je de speciale kerstmis bijwonen in de St. Lazaruskerk. Na een heerlijke kerstlunch kun je de rest van de dag naar eigen wens invullen. Het diner is in het hotel.

 

Dag 4 – maandag 26 december Tweede kerstdag

Klooster van Aya Tekla

Tweede Kerstdag begint met een bezoek aan het Aya Tekla klooster, gelegen in een prachtige groene vallei waar de kloostergemeenschap in rust en stilte kan wonen en werken. Het verhaal gaat dat Sint Helena dit klooster aan het begin van de 4e eeuw heeft gebouwd. Toen zij in deze regio aankwam, bad zij tot God waarna het water begon te stromen. Dit was zo bijzonder dat zij besloot dit klooster, te wijden aan de eerste volgelinge van Paulus, Aya Tekla. En als we geluk hebben, zijn de nonnen iconen aan het schilderen.

 

Smaken van Cyprus

Aansluitend word je verwacht in Chirokitia waar je de authentieke Cypriotische smaken proeft: hallouni en anari kaas, heerlijk versgebakken brood, honing, siroop en allerlei andere delicatessen. En dan volgt nog een verrassing…….

 

Klooster van Agios Minas

De dag eindigt met een bezoek aan het 15e eeuwse Byzantijnse klooster Agios Minas. Sinds 1965 wonen en werken hier weer nonnen, nadat het klooster jarenlang verlaten was. Zij schilderen iconen en kweken bloemen, fruit en houden bijen. In de kerk zie je prachtige iconen van Sint Joris en Sint Mina. 

 

Dag 5, dinsdag 27 december

Bijbels Cyprus: Salamis

Deze dag staat volledig in het teken van Bijbels Cyprus, gelegen in het Turkse gedeelte. Ten noorden van de havenstad Famagusta liggen de ruïnes van Salamis, de plaats die Paulus tijdens zijn eerste zendingsreis samen met Barnabas heeft aangedaan, nadat zij uit de haven van Seleucië waren vertrokken. Hier bezochten zij de synagogen om aan de Joden het Evangelie te verkondigen. Samen met de gids wandel je over de archeologische ruïnes  zoals het theater en badhuis.

 

St. Barnabasklooster

Ook bezoek je het St. Barnabasklooster gebouwd op de plaats waar het lichaam van de apostel St. Barnabas, als herinnering aan de belangrijke plaats die de kerk in het christendom van Cyprus heeft gespeeld. Tevens bezoek je de graftombe waar de heilige Barnabas zijn laatste rustplaats heeft gevonden. Vele christenen komen jaarlijks naar deze plaats om een kaarsje te branden.

 

Dag 6, Woensdag 28 december

Larnaca

Larnaca is een heerlijke plaats om te verblijven. Haar mooie palmenpromenade en oude charmante wijken geven deze havenplaats haar karakter. Maar ook de kerk van St. Lazarus, een van de belangrijkste religieuze gebouwen van Cyprus draagt hier aan bij.  Het verhaal gaat dat Lazarus na zijn opwekking uit de doden naar Cyprus vluchtte en hier nog 30 jaar geleefd heeft. Door Paulus en Barnabas is hij aangesteld tot bisschop van het vroegere Kition en na zijn dood begraven in Larnaca.

 

Het zoutmeer en de Hala Sultan Tekke Moskee

Net ten zuiden van Larnaca ligt een kunstmatig zoutmeer dat in vroegere jaren gebruikt werd om zout te winnen. Nu is het een prachtig stukje natuur waar met name in de wintermaanden flamingo’s en zwanen neerstrijken. Als we geluk hebben, kunnen we ze bewonderen. Direct aan het zoutmeer vind je de Hala Sultan Tekke Moskee (Um Harram), gebouwd rond het graf van Hala Sultan: de tante van de profeet Mohammed. Een afgelegen en geïsoleerd Islamitisch heiligdom op het Griekse gedeelte van het eiland.

 

De dag sluiten we af met een bezoek aan het traditionele dorp Lefkara bekend om haar kantwerk.

 

Dag 7, donderdag 29 december

Kolossi Kasteel

Op weg naar Platres, gelegen in het hart van het Troödosgebergte, rijd je door de sfeervolle havenplaats Limassol en bezoek je het indrukwekkende middeleeuwse kasteel Kolossi omgeven door wijngaarden. Het originele kasteel is gebouwd in 1210 en was van groot belang voor de suikerproductie van het eiland, het belangrijkste exportproduct van die tijd. Op de ruïnes van dit kasteel is in 1454 het huidige kasteel door de Malteser Ridderorde gebouwd.

 

Kourion

Aansluitend naar Kourion waar je kennismaakt met de Romeinse en vroeg-christelijke periode van Cyprus. Kourion, een historische opgraving prachtig gelegen op een klif aan de zee, heeft haar oorsprong al in de 12e eeuw v. Chr. Hier waan je jezelf in het verleden. Beeld je in het theater eens in hoe de gladiatoren van de Romeinse tijd het publiek vermaakten of bekijk in de vroeg-christelijke basiliek hoe de christenen hebben geprobeerd heidenen te bekeren.  

 

Tot slot via Omodos naar Platres voor de overnachting.

 

Dag 8, vrijdag 30 december

Kerken en kloosters in het Troödosgebergte

Vandaag staan de authentieke dorpjes en bijzondere kloosters en kerken in het Troödosgebergte centraal. In de Byzantijnse tijd groeide het Troödosgebergte, onder invloed van de invallen van de Arabieren aan de kust, uit tot een centrum van Byzantijnse kunst. Het is niet voor niets dat er tien Byzantijnse kerken op de werelderfgoedlijst van de Unesco staan. Je bezoekt bijvoorbeeld de Panagia Tis Podythou met zijn schitterende Byzantijnse fresco’s. Maar ook de Agios Nicolas Tis Stegis kerk met zijn bijzondere dakconstructie en de kerk van de aartsengel Michael. En tot slot het St. John Lambadistis klooster, waar zich drie kerken onder één dak bevinden.

 

Je dineert en overnacht wederom in Platres.

 

Dag 9, zaterdag 31 december

De laatste dag van het jaar. Vanavond vier je Oud en Nieuw in Paphos tijdens een speciaal Galadiner. Wie vindt de geluksmunt in de Vasilopetta taart? Maar eerst naar het Kykkos klooster.

 

Kykkos klooster

Dit is het belangrijkste en rijkste klooster van Cyrpus en dateert uit de 11e eeuw. De vele prachtige mozaïeken aan de buitenmuren van het klooster vertellen verhalen uit de Bijbel. En de gangen zijn bedekt met muurschilderingen. Binnen in het museum vind je nog meer schatten waaronder prachtige iconen. In het klooster bevindt zich ook het graf van de aartsbisschop Makarios III, voormalig monnik in het klooster. 

 

Dag 10, zondag 1 januari

Nieuwjaardag. Vandaag is er geen programma. Je kunt de dag naar eigen wens invullen.

 

Dag 11, maandag 2 januari

Een laatste dag op Cyprus.

 

Paphos en omgeving

Allereerst bezoek je samen met een gids het klooster van de heilige Neophytos. Rond 1200 werd dit klooster door de kluizenaar en schrijver Neophytos gebouwd. Uit de rotswand hakte hij eigenhandig zijn “cel” die nu enkele van de mooiste Byzantijnse fresco’s herbergt. Nog steeds zie je hier zijn uit rotssteen gehouwen bed en tafel. De kerk van het klooster is 200 jaar na zijn dood opgedragen aan de Heilige Maagd Maria.

 

Vervolgens naar Kato Paphos waar je het huis van Dionysos, god van de wijn, bezoekt. Hier kun je genieten van 550 vierkante meter indrukwekkende mozaïeken.

 

Via het traditionele dorpje Yeroskipou terug naar Paphos voor het diner en de overnachting.

 

Dag 12, dinsdag 3 januari

Transfer naar de luchthaven van Larnaca. Je vliegt rechtstreeks met Transavia terug van Paphos naar Amsterdam.

 

Accommodaties

Capital coast Resort & Spa, Paphos

Het viersterren hotel Capital Coast Resort & Spa met haar warme en gastvrije uitstraling is gelegen...

Capital coast Resort & Spa, Paphos

Het viersterren hotel Capital Coast Resort & Spa met haar warme en gastvrije uitstraling is gelegen tussen de oude haven van Paphos en de parchtige stranden van Coral Bay.  U komt hier niets te kort en kunt heerlijk ontspannen. Het hotel beschikt over vele faciliteiten waaronder een verwarmd binnenzwembad. Uw kamer is warm en comfortabel ingericht en van alle gemakken voorzien.  

terug

Forest Park Hotel, Platres

Het 4-sterren Forest park Hotel is prachtig gelegen in het hart van het Troödos-gebergte aan de rand...

Forest Park Hotel, Platres

Het 4-sterren Forest park Hotel is prachtig gelegen in het hart van het Troödos-gebergte aan de rand van een naaldbomenbos. Laat u verrassen door prachtige vergezichten. Het hotel biedt vele faciliteiten: lounge, restaurants, bars, bibliotheek, sauna, Jacuzzi, verwarmd binnen- en buitenzwembad, verschillende tuinen en WIFI in de openbare ruimtes. Uw comfortabele kamer is van alle gemakken voorzien.

terug

Boutique Hotel Rise, Larnaca

In Larnaca verblijft u in het geheel gerenoveerde boutique hotel Rise, zeer centraal gelegen in het...

Boutique Hotel Rise, Larnaca

In Larnaca verblijft u in het geheel gerenoveerde boutique hotel Rise, zeer centraal gelegen in het centrum van de stad op slechts 100 meter van de beroemde Finikoudes boulevard. Het hotel beschikt over een eigen restaurant. Uw luxe kamer is van alle gemakken voorzien.

 

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief:

 • Rechtstreekse vlucht Amsterdam - Larnaca v.v. met Transavia.com
 • Vervoer ter plaatse
 • Zes overnachtingen in hotel Rise in Larnaca op basis van halfpension
 • Twee overnachtingen in hotel Forest Park in Platres op basis van halfpension
 • Drie overnachtingen in hotel Dionysos Central in Paphos op basis van halfpension
 • Gala kerstdiner op Kerstavond in hotel Rise
 • Kerstlunch op eerste Kerstdag in hotel Rise
 • Nieuwjaars Galadiner op Oudjaarsavond in hotel Dionysos Central 
 • Lunches
 • Nederlandssprekende gids m.u.v. tweede kerstdag
 • Engelssprekende begeleiding op eerste en tweede kerstdag
 • Alle entrees
 • Fooien
 • Reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief:

 • Toeslag 1-persoonskamer € 340,-
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief