Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Nazomeren op cultureel en spiritueel Cyprus

Groepsrondreis, Vliegreis

Het eiland in de Middellandse Zee met de aangenaamste temperaturen is Cyprus. Het is dan ook een prima bestemming om nog wat zon mee te pakken en ondertussen te genieten van al het moois, dat u hier aantreft. Cyprus kent een rijke geschiedenis van meer dan 10.000 jaar en heeft zowel cultureel als spiritueel veel te bieden. Het is niet voor niets dat de apostelen Barnabas en Paulus Cyprus als doel uitkozen voor hun eerste zendingsreis. Zo werd het de toegangspoort om het Evangelie te verkondigen. Dit vindt u ondermeer terug in de vele kerken en kloosters met prachtig bewaard gebleven fresco’s.  U bezoekt bijzondere Orthodoxe kerken en kloosters. Deze liggen veelal in een wonderschone rustgevende omgeving, zoals het Troödosgebergte.

Het noordelijke (Turkse) deel van Cyprus speelt in de Bijbel een belangrijke rol. Salamis was de eerste plaats die Paulus en Barnabas hebben aangedaan, nadat zij uit de haven van Seleucië vertrokken. De ruïnes van Salamis herinneren aan vervlogen tijden en het St. Barnabas klooster aan het zendingswerk van de apostel. Cyprus is ook het eiland van Aphrodite, godin van de schoonheid. Zij zou uit de golven van de zee zijn geboren. De zogenaamde rots van Aphrodite herinnert hier aan.

Tot de dag van vandaag is Cyprus een opgesplitst land; het noorden is Turks en het zuidelijke deel is Grieks. Nicosia is één van de laatste verdeelde hoofdsteden ter wereld. Die scheiding is nog steeds strikt en merkbaar. U maakt kennis met beide delen van het eiland.

Van dag tot dag

Dag 1, vrijdag 24 november: Reisdag naar Larnaca

Met een rechtstreekse vlucht van Transavia vliegt u van Amsterdam naar Larnaca. Na aankomst transfer naar uw hotel Larnaca voor een laat diner en overnachting.

 

Dag 2, zaterdag 25 november: Nicosia – Kyrenia

Bijzonder aan Cyprus is de scheiding van het land; een Turks gedeelte in het noorden en een Grieks gedeelte in het zuiden. Nicosia is één van de laatste verdeelde hoofdsteden ter wereld.  Dit is vooral zichtbaar bij de zogenaamde “green line”, een VN buffer-zone. In Nicosia is slechts één doorgang van het Turkse naar het Griekse deelt: Ledra Street. Via deze doorgang maakt u kennis met beide zones van de stad.

Met uw gids bezoekt u de hoogtepunten van de stad. Zo ziet u het Archeologische museum, de Famagusta poort, Venetiaanse muren,  Vrijheidsbeeld, bisschoppelijk paleis, de Johannes-kathedraal, oude stadswijken en Laiki Gitonia. In het noorden van Nicosia wandelt u naar de kathedraal van St. Sophia die omgebouwd is tot moskee en bezoekt u de lokale markt. 

Na de lunch gaat het naar het Turkse Kyrenia, een pittoreske havenplaats. Hier bekijkt u samen met de gids het bijzondere 13e-eeuwse Bellapais klooster, de abdij van de Vrede.

 

Dag 3, zondag 26 november: Vrije dag in Larnaca

Zondag, Vrije dag. ’s Morgens kunt u in de St. Lazarus kerk een viering bijwonen. Lunch op eigen gelegenheid. In de middag kan Larnaca op eigen gelegenheid verkend worden.

 

Dag 4, maandag 27 november: Famagusta – Ayia Napa

Vandaag staat volledig in het teken van Bijbels Cyprus, gelegen in het Turkse gedeelte. Ten noorden van de havenstad Famagusta liggen de ruïnes van Salamis. Deze stad heeft Paulus tijdens zijn eerste zendingsreis samen met Barnabas aangedaan. Ze bezochten de synagogen om aan de Joden het Evangelie te verkondigen. Met uw gids wandelt u over en langs archeologische ruïnes, zoals het theater en badhuis. Lunch in een lokaal restaurant. Ook bezoekt u het St. Barnabasklooster. Dit is gebouwd op de plaats waar het lichaam van Barnabas werd teruggevonden. Het is een herinnering aan de belangrijke rol die de kerk op  Cyprus speelt. Tevens gaat u naar de graftombe waar Barnabas zijn laatste rustplaats heeft gevonden. Vele christenen komen jaarlijks hier naar toe om een kaarsje te branden.

 

Dag 5, dinsdag 28 november: Lefkara – Limassol – Kolossi Kasteel – Kourion

U begint de dag met een bezoek aan het traditionele dorpje Lefkara, bekend om haar handwerk. Vervolgens rijdt u door naar de sfeervolle havenplaats Limassol en bezoekt het indrukwekkende middeleeuwse kasteel Kolossi, dat door wijngaarden omgeven is. Het originele kasteel is gebouwd in 1210 en was van groot belang voor de suikerproductie, het belangrijkste exportproduct van die tijd. Op de ruïnes hiervan werd rond 1450 het huidige kasteel door de Malteser Ridderorde gebouwd. Na de lunch naar Kourion waar u kennismaakt met de Romeinse en vroeg-christelijke periode van Cyprus. Kourion vindt z’n oorsprong in de 12e eeuw v. Chr. Het is een historische opgraving prachtig gelegen op een klif aan de zee. U maakt een reis terug in de tijd verleden. Zie voor u hoe in het theater eens de gladiatoren het publiek vermaakten of bekijk in de basiliek hoe christenen trachtten heidenen te bekeren. Terug naar Larnaca voor diner en overnachting.

 

Dag 6, woensdag 29 november: Troödosgebergte – Omodhos – Agios Nicolas Tis Stegis – Kykkos klooster – Baden van Aphrodite

Deze dag staan de authentieke dorpjes, bijzondere kloosters en kerken in het Troödosgebergte centraal. In de Byzantijnse tijd groeide het Troödosgebergte, onder invloed van de invallen van de Arabieren, uit tot een kunstcentrum. Het is niet voor niets dat er tien Byzantijnse kerken op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. Als eerste bezoekt u het traditionele Omodhos en Timios Stavrosklooster (Heilige Kruisklooster).  U bezoekt ook de Agios Nicolas Tis Stegis kerk, met zijn bijzondere dakconstructie. Een van de hoogtepunten is het 11e eeuwse Kykkos klooster. De vele prachtige mozaïeken op de buitenmuren vertellen verhalen uit de Bijbel. In de gangen vindt u een overdaad aan muurschilderingen. Binnen vindt u nog meer schatten waaronder prachtige iconen. In het klooster bevindt zich ook het graf van de aartsbisschop Makarios III, voormalig monnik van dit klooster en de eerste president van Cyprus. Voordat u naar Paphos doorreist, bezoekt u de baden van Aphrodite en het pittoreske vissersplaatsje Latchi. Diner en overnachting in Droushia, gelegen ca. 30 km ten noorden van Paphos.

 

Dag 7, donderdag 30 november: St. Neophytos klooster – Kato Paphos – Yeroskipou

De dag begint met een bezoek aan het klooster van de heilige Neophytos. Rond 1200 werd dit door de kluizenaar en schrijver Neophytos gebouwd. Uit de rotswand hakte hij eigenhandig zijn “cel” die nu enkele van de mooiste Byzantijnse fresco’s herbergt. De kloosterkerk is 200 jaar na zijn dood opgedragen aan Maria. Na de lunch gaat het naar Kato Paphos waar u het huis van Dionysos, god van de wijn, bezoekt. U kan er  genieten van 550 vierkante meter indrukwekkende mozaïeken. Ook ziet u hier de koningstombes en de Zuil van Paulus. Via het authentieke dorpje Yeroskipou keert u terug naar Droushia.

 

Dag 8, vrij 1 december: Paphos – Petra tou Romiou – terugreis naar Nederland

In de loop van de ochtend reist u naar Paphos waar u op eigen gelegenheid (zonder gids) de oude binnenstad kunt verkennen. In de loop van de middag transfer naar de luchthaven van Larnaca. Per rechtstreekse Transavia vlucht terug naar Amsterdam.

Accommodaties

Droushia Hights Hotel***

Het Droushia Heights Hotel ligt op een weelderige groene heuvel met zicht op zee. Het hotel biedt...

Droushia Hights Hotel***

Het Droushia Heights Hotel ligt op een weelderige groene heuvel met zicht op zee. Het hotel biedt modern ingerichte kamers en heeft een loungebar, een restaurant en zwembad. De stranden van Latchi en Polis liggen op 10 minuten rijden. De kamers beschikken een flatscreen-tv met satellietzenders, een waterkoker en een minibar. Het restaurant serveert Cypriotische en mediterrane gerechten. In de bar kunt u 's avonds genieten van een drankje. ’s Morgens wordt er een Cypriotisch ontbijt geserveerd.

terug

Livadhiotis Hotel**

Het Livadhiotis City Hotel is centraal gelegen in Larnaca, op 100 meter van het Phinikoudes strand...

Livadhiotis Hotel**

Het Livadhiotis City Hotel is centraal gelegen in Larnaca, op 100 meter van het Phinikoudes strand. Op minder dan 500 meter afstand bevinden zich de haven van Larnaca en de Byzantijnse kerk van Sint Lazarus. Het hotel biedt een bar en gratis WiFi in de openbare ruimtes. Uw kamer heeft een balkon, satelliet-tv, airconditioning, kluisje, haardroger en koffiezetapparaat. Het hotel verzorgt een continentaal ontbijt. De lobbybar Café Blu vormt een rustige plek voor een drankje of een hapje.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Nazomeren in Cyprus - 8 dagen

Inbegrepen

 • Vliegreis per Transavia inclusief luchthavenbelastingen
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • Vijf overnachtingen in Larnaca en twee overnachtingen in Droushia/Paphos
 • Tweepersoonskamer met ontbijt en diner (exclusief drankjes)
 • Lunches (exclusief drankjes) op dag 2 en 4 t/m 7
 • Entreegelden volgens programma
 • Lokale gids ter plaatse (Nederlandssprekend)
 • Fooien
 • DrieTour reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst vooraf

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 185,- per persoon
 • Niet vermelde lunches en drankjes
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Eenmalige poliskosten
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief