Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

De historische route in Noord-Ethiopië

15 dagen

Groepsrondreis, Verre reis, Vliegreis

Elk land heeft z’n eigen verhaal. Neem bijvoorbeeld Ethiopië, waar het christendom al vroeg aardde en de christelijke cultuur de boventoon voert in de samenleving. De meerderheid van de bevolking is Ethiopisch orthodox christelijk, maar ook andere religies zoals de islam spelen een rol in Ethiopië.

 

De afwisseling van landschappen en culturen maakt Ethiopië een unieke bestemming. Prachtige landschappen wisselen elkaar in hoog tempo af. U doorkruist hooggebergtes, woestijnvlaktes en grote meren. En in het groene noorden wordt het orthodoxe geloof zichtbaarder. Hier vindt u bijvoorbeeld eeuwenoude kastelen, kloosters en de unieke rotskerken van Lalibela. Ga terug in de geschiedenis in Axum, waar volgens de overlevering de originele Ark van het Verbond zou liggen. Axum is ook bekend vanwege de nederzettingen van de legendarische Bijbelse koningin Sheba, die koning Salomo bezocht in Jeruzalem. Veel Ethiopiërs zijn ervan overtuigd dat de eerste keizer van Ethiopië, Menelik, de zoon van koningin Sheba en koning Salomo was. 

 

Natuur, cultuur en historie gaan hand in hand met lokale ontmoetingen. Reis mee en beleef dit unieke land! 

Programma

Dag 1, woensdag: Amsterdam – Addis Abeba

Laat in de avond komt u aan op het vliegveld van Addis Abeba. Hier wordt u verwelkomd door onze lokale gids en begeleidt u naar het hotel.  

 

Dag 2, donderdag: Addis Abeba stadstour

Vandaag bezoekt u de snelst groeiende hoofdstad van Ethiopië, Addis Abeba. De dag begint met een rondrit langs de hoogtepunten van de stad. U bezoekt de plaats waar de stad 125 jaar geleden is gesticht. Kijk rond op de grootste openluchtmarkt van Afrika en snuif zo de eerste indrukken van deze bijzondere cultuur op.

 

Ook maakt u al kennis met het bijzondere geloof van Ethiopië, het Ethiopisch orthodoxe christendom. U bezoekt een aantal kenmerkende kerken, zoals de Holy Trinity kathedraal, de grootste orthodoxe kerk in het land, gebouwd in 1933 in opdracht van keizer Haile Selassie. Hier bevinden zich de graftombes van deze keizer en zijn vrouw. De Kiddist Maryam kerk is ouder en gesticht in 1911 door keizerin Zawditu. In de kerk ziet u het Menelik II mausoleum met de tombes van Menelik II, zijn vrouw keizerin Taitu en dochter Zawditu. Hiernaast staat de cirkelvormige Kidane Mihret Kerk met prachtige muurschilderingen en een heilig waterbron.

 

U eindigt de dag met een bezoek aan de Entoto bergen, net buiten de stad. Daar staat de achthoekige door keizer Menelik gebouwde Entoto Maryam kerk, de oudste kerk van Addis Abeba. Aan de achterzijde van de kerk bezichtigt u het "paleis", waar keizer Menelik en zijn familie woonden. Hier maakt u een korte wandeling over de met eucalyptusbomen bedekte hellingen. Geniet van het panoramische uitzicht over Addis Abeba.

 

Dag 3, vrijdag: Binnenlandse vlucht naar Mekele

Vandaag vliegt u van Addis Abeba naar Mekele, waarna u vervolgens richting het Gheraltha gebergte rijdt, gelegen tussen Axum en Mekele. De grillige bergtoppen rijzen hoog boven het vlakke terrein omhoog. Dit buitengewone landschap verbergt een geheim dat pas volledig werd ontdekt in 1966, toen een katholieke priester uit Adigrat het bestaan onthulde van tenminste 123 rots kerken in Tigray, waarvan meer dan 20 in Gheralta. Al deze kerken zijn kunstwerken die in rotsen zijn verstopt. Buiten vallen ze nauwelijks op, maar binnen vindt u prachtige oude architectuur. De muren zijn vaak bedekt met artistieke, kleurrijke schilderingen. Deze kerken zijn ontstaan tussen de 4e en 17e eeuw volgens de plaatselijke tradities, maar geleerden denken dat de oudste uit de 12e eeuw stammen. Ze liggen op hoge plateaus en kunnen alleen bereikt worden via een klim langs rotsen. Onderweg bezoekt u één of twee van deze kerken in de regio.

 

Dag 4, zaterdag: Axum

Vandaag bezoekt u de stad Axum onder begeleiding van een lokale gids. Bij binnenkomst van dit belangrijke koninkrijk uit de oudheid, gaat u ver terug in de geschiedenis. Het was één van de nederzettingen van de legendarische koningin Sheba. Haar zoon Menelik vervulde de rol als keizer van Ethiopië. Er is in vergelijking met vele andere oudheidkundige plekken niet heel veel overgeleverd, maar de geschiedenis is uniek. Lokale gidsen vertellen u de verhalen. In combinatie met de unieke archeologische schatten, krijgt u een goed beeld van het leven in de oudheid. 

 

Archeologische vondsten uit de oudheid

Het Stelae Field en bijbehorende archeologisch museum tonen de best bewaard gebleven overblijfselen. Het veld telt meerdere staande obelisken, die waarschijnlijk dienden als grafmonumenten en ongeveer 1700 jaar oud zijn. Ze vallen op door hun enorme formaat; de grootste is 33 meter. Deze is gevallen en ligt gebroken in meerdere stukken op de grond. De grootste nog steeds staande obelisk is 24 meter. Het archeologische museum toont een interessante tentoonstelling van Axum's opgravingen, zoals oude munten en huishoudelijke artikelen.

 

Andere overblijfselen uit deze periode vindt u net buiten Axum, zoals de graftombes van de koningen Kaleb en Gebre Meskel, het zwembad van Mai Shum (of "het bad van koningin Sheba") en een kleine hut met een tablet die is gegraveerd in Ge'ez, Sabean en Grieks. Iets verder is Gudit Stelae Field en Dungur, het paleis van de koningin van Sheba. Dit was waarschijnlijk het indrukwekkendste paleis ooit gebouwd in Axum en bestond uit meer dan 50 kamers, met een uitgebreid drainagesysteem.

 

In de bergen van Adwa, ten oosten van Axum, ziet u de eerste hoofdstad van Ethiopië, Yeha. Deze wordt beschouwd als de geboorteplaats van de vroegste beschaving van het land. De opmerkelijkste vondst is de goed bewaard gebleven 12 meter hoge stenen tempel van de maan, waarvan wordt aangenomen dat deze meer dan 2500 jaar oud is.

 

De ark van het verbond en andere christelijke historie

In Axum bevindt zich volgens de overlevering de originele Ark van het Verbond, met de stenen tafelen van de tien geboden. De ark zou in 900 voor Christus door Menelik meegenomen zijn uit Jeruzalem en naar deze plek gebracht. De ark ligt in een kapel vlakbij de kathedraal van de heilige Maria van Zion, maar is niet te bezichtigen. Wel vindt u hier een rijke historie van kerkelijke gebouwen. Er zijn resten gevonden van een eerste kathedraal uit de vierde eeuw na Christus. De 17e-eeuwse kathedraal is nu een klooster en mag alleen door mannen worden bezocht. De nieuwe kathedraal werd in de jaren vijftig gebouwd in opdracht van keizer Haile Selassi en is voor iedereen toegankelijk. Hier wordt nog steeds een prachtige 1000 jaar oude handgeschreven Bijbel gebruikt. Het nabijgelegen museum heeft een collectie bijzondere voorwerpen uit de tijd van de keizerrijken van Gondar.

 

Dag 5, zondag: Vrije dag

Vrije dag. Uw reisleider verzorgt een samenkomst in het hotel of u kunt een lokale kerkdienst bezoeken. De rest van de dag is vrij.

 

Dag 6, maandag: Simien Mountain: Dak van Afrika

Vandaag rijdt u in ongeveer 7 uur naar de Simien Mountains, die vaak ‘het dak van Afrika’ worden genoemd. De route maakt vooral aan het eind een enorme klim van bijna 1000 meter. De uitzichten zijn hier adembenemend. Aan het eind van de middag komt u aan bij de prachtige lodge midden in het nationale park. Geniet van het mooie uitzicht en de comfortabele lodge en maak vast een korte wandeling in de omgeving.

 

Dag 7, dinsdag: Gondar

Simien Mountains is een landschap met een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Het was ooit één van de grootste vulkanen op aarde. Door het ruige verleden is een ongewoon berglandschap ontstaan met steile, kromme toppen en extreem diepe dalen. In de bergen komen vele bijzondere dieren voor, zoals de gelada (de enige grasetende aap), de waliasteenbok, antilopen, verscheidene gieren, andere roofvogels en zelfs kat-achtigen zoals de luipaard en de Ethiopische wolf. Het gebied behoort tot één van de bedreigde werelderfgoed landschappen. Nu is het nog een genot om er te wandelen. In de ochtend maakt u een wandeling onder begeleiding en in de middag rijdt u in een kleine 3 uur naar Gondar.

 

Dag 8, woensdag: Gondar

Deze dag besteedt u in Gondar, een stad vol historie, met gebouwen en schilderingen vanaf de 17e eeuw. Gondar was eeuwenlang de hoofdstad van het keizerrijk Ethiopië, dat begon met keizer Fasilides of Fasilades. Hij en zijn nakomelingen hebben prachtige kastelen gebouwd, waarvan er zes te bewonderen zijn. Ook is Gondar bekend vanwege het Ethiopisch Orthodoxe Timkat festival op 19 januari, wanneer de stad het belangrijkste centrum is van ceremonies en festiviteiten. Ter plekke hoort u meer over dit belangrijke doopfeest. Bezoek het 17e-eeuwse bad van keizer Fasilides, waar gelovigen zich tijdens Timkat laten dopen. En bekijk de Debre Berhan Selassie kerk, een bijzondere en  historische kerk met 17e-eeuwse plafondschilderingen. Tot slot van deze dag bekijkt u Fasilides’ Compound, een unieke plek waar meerdere kastelen uit verschillende tijdperken bij elkaar staan. Deze plaats vertelt u veel van de geschiedenis van koningen en keizers in Ethiopië.

 

Dag 9, donderdag: Bahir dar – De watervallen in de Blauwe Nijl

Vandaag rijdt u in ongeveer 3 uur naar Bahir Dar. Dit wordt door velen de meest indrukwekkende stad in noordwest Ethiopië genoemd. Na de lunch bezoekt u de watervallen in de Blauwe Nijl. Met een immense kracht valt het water 45 meter naar beneden in de Nijl, die hier in het regenseizoen zo’n 400 meter breed is. Daarbuiten is de rivier een stuk smaller, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. U wandelt over de Portugese brug over de heuvels naar de watervallen. Vervolgens loopt u door de velden terug en neemt het bootje over de rivier.

 

Dag 10, vrijdag: Bahir dar – Tana Meer

Bahir Dar ligt aan het Tana meer, het grootste meer van het land. Op kleine (schier)eilandjes in het meer zijn kloosters gebouwd. Hier vindt u overblijfselen van oude Ethiopische heersers en schatten uit de Ethiopisch orthodoxe kerk. Zo zijn hier goed beweerde veertiende-eeuwse icoonschilderingen in de kloosterkerk te vinden. In de ochtend doet u rustig aan. In de middag bezoekt u de pittoreske plekken aan het meer. Op de terugweg is er kans om nijlpaarden te spotten aan de monding van de Blauwe Nijl in het Tana meer.

 

Dag 11, zaterdag: Lalibela

Vandaag staat weer een lange reisdag op het programma. Vanuit het noorden vertrekt u al vroeg naar Lalibela in het hart van Ethiopië. Geniet onderweg van de prachtige landschappen die aan u voorbijtrekken. U komt aan in een schilderachtige omgeving. Bewonder het stadje Lalibela met zijn 11 rotskerken vast terwijl u er doorheen rijdt.

 

Dag 12, zondag: Vrije dag

Vandaag kunt u een kerkdienst in de omgeving bijwonen. De verdere dag is vrij.

 

Dag 13, maandag: Lalibela

Lalibela is één van de historische hoogtepunten van Ethiopië. In deze stad zijn maar liefst elf middeleeuwse kerken prachtig in de rotsen uitgehouwen. Ze zijn gebouwd voor koning Lalibela, die in de 12e eeuw een ‘nieuw Jeruzalem’ wilde bouwen. Deze kerken vormen een meesterwerk dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt. Een uitgebreid stelsel van sloten en ceremoniële passages geven u toegang tot mystieke kluizenaarsgrotten en catacomben.

 

Beleef tijdens een van de avonden het traditionele uitgaansleven in “tej bet”, een lokale bar. Daar kunt u genieten van Asmari, lokale optredens, vergelijkbaar met stand-up comedians. En natuurlijk kunt u de heerlijke plaatselijke honingwijn proeven!

 

De kerken van Lalibela

De kerken in Lalibela bestaan uit twee groepen, de noordelijke en de zuidelijke kerken. De noordelijke groep bestaat uit zes kerken waaronder Bet Medhane Alem, de grootste van alle Lalibela-kerken. Deze heeft de vorm van een Griekse tempel en is volledig omringd door vierkante kolommen. Op een paar minuten lopen staat Bet Maryam, gewijd aan Maria. Er is een bad op de binnenplaats, waarvan wordt gezegd dat het wonderbaarlijke eigenschappen heeft; waar onvruchtbare vrouwen zich met name rond kerst laten dopen. Andere kerken in deze groep zijn Bet Meskal, Bet Danaghel, en de onderling verbonden kerken van Bet Golgotha en Bet Mika'el, met de Sillasie-kapel en de tombe van Adam. Zij vormen het meest mysterieuze complex.

 

De zuidelijke groep bestaat uit vier kerken, waaronder Bet Amanuel, met zijn mooi bewerkte buitenmuren, die veel wordt geprezen door kunsthistorici. Bet Merkoriois wordt verondersteld oorspronkelijk een seculier doel te hebben gediend. Bet Abba Libanos, die slechts aan drie kanten gescheiden is van het omringende land, is een bouwwerk van grote charme en een echte grotkerk. En de laatste maar niet de minste is Bet Gabriel-Rufael. Tenslotte bezoekt u de geïsoleerde, opmerkelijke kerk Bet Giyorgis. Deze is in een kruisvorm uitgehouwen en misschien wel de meest elegante van alle Lalibela-gebouwen.

 

Dag 14, dinsdag: Addis Abeba

Deze dag vliegt u terug van Lalibela naar Addis Abeba, waar u voor de laatste keer van de typisch Ethiopische muziek en dans kunt genieten tijdens het afscheidsdiner. Vervolgens de transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Nederland.  

 

Dag 15, woensdag: Addis Abeba en de terugvlucht

Aankomst in Amsterdam, waar een enerverend avontuur ten einde komt.

Data & prijzen
Vertrek
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
7-10-2020
Gerard Nooter
Niet te boeken
2.945,-
28-10-2020
Cor van Gils
Niet te boeken
2.945,-
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam – Addis Abeba v.v. met overstap incl. heffingen
 • Twee binnenlandse vluchten Addis Abeba – Mekele en Lalibela – Addis Abeba
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 14 overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden
 • Entrees
 • Lokale Engelssprekende gids
 • DrieTour reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO₂-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 190,-
 • Visum Ethiopië
 • Fooien
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

De minimale groepsgrootte is 15 personen.

 

Let op:

 • Om deel te nemen aan deze reis dient u in fysiek goede conditie te zijn, dit in verband met het intensieve programma en de zwaarte van de reis.
 • De kwaliteit van de wegen is in Ethiopië anders dan dat u gewend bent. Houdt er rekening mee dat de wegen niet altijd even goed begaanbaar zijn en dat dit soms tot vertragingen en programmawijzigingen kan leiden.
 • Voor een bezoek aan Ethiopië worden vaccinaties aangeraden. Neem voor de laatste informatie over vaccinaties contact op met uw huisarts of GGD.

 

Paspoort en visuminformatie

 • Uw paspoort dient na vertrek uit Ethiopië nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.
 • Een visum voor Ethiopië is verplicht. U dient dit zelf te regelen via de ambassade of een bemiddelingsbureau.

 

Hotelovernachtingen (wijzigingen onder voorbehoud)

Dag 2-4

Addis Abeba

Holiday Hotel

2 nachten

Dag 4-5

Mekele

Geraltha Lodge

1 nacht

Dag 5-7

Axum

Sabean

2 nachten

Dag 7-8

Debark

Simien Lodge

1 nacht

Dag 8-10

Gonder

Myleko

2 nachten

Dag 10-12

Bahir Dar

Avanti Hotel

2 nachten

Dag 12-15

Lalibela

Top 12

3 nachten

 

 

Totaal

13 nachten

 

Vluchtschema 07 oktober (onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Datum Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst
7 oktober 2020 Amsterdam Istanbul TK 1952 11.20 uur 15.50 uur
7 oktober 2020 Istanbul Addis Abeba TK 676 18.20 uur 23.45 uur
           
20 oktober 2020 Addis Abeba Istanbul TK 677 00.40 uur 06.10 uur
20 oktober 2020 Istanbul Amsterdam TK 1951 07.15 uur 09.50 uur


De vluchtinformatie voor de binnelandse vlucht volgt nog.

 

Vluchtschema 21 oktober (onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Datum Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst
28 oktober 2020 Amsterdam Istanbul TK 1952 12.10 uur 17.30 uur
28 oktober 2020 Istanbul Addis Abeba TK 676 19.35 uur 00.55 uur*
           
10 november 2020 Addis Abeba Istanbul TK 677 01.50 uur 07.30 uur
10 november 2020 Istanbul Amsterdam TK 1951 08.50 uur 10.40 uur

*Aankomst volgende dag

 

De vluchtinformatie voor de binnelandse vlucht volgt nog.

 

Kennismakingsbijeenkomst

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 7 oktober staat gepland voor zaterdag 19 september.

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 28 oktober staat gepland voor zaterdag 10 oktober.

 

De bijeenkomsten vinden plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief