Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Reis o.l.v. Dick den Bakker

9 dagen

Groepsrondreis, Vliegreis

De reis gaat langs allerlei Bijbelse plaatsen en zal voor deelnemers die in de christelijke traditie zijn opgegroeid veel herkenning (of juist niet, want het de werkelijkheid is vaak anders dan wat je je voorstelt) leiden. Het is belangrijk om je te realiseren dat dit echter geen kerkelijke reis is of een reis voor gelovige mensen. De reis zal wel leiden tot reflectie op het land Israël, op de spanningen die er zijn tussen Israëliërs en Palestijnen, op de betekenis van de verhalen uit de Bijbel. En hopelijk leidt de reis tot reflecties op ons eigen handelen gelet op de vele maatschappelijke vraagstukken en het vreedzaam samen willen leven met elkaar in ons eigen land. We bezoeken een aantal ‘heilige plaatsen’ in het bijzondere en het ‘spannende’ land Israël, waar drie wereldgodsdiensten bij elkaar komen en zullen zeker een aantal inspirerende momenten beleven, bijvoorbeeld op de boot varende over het Meer van Gallilea of in het Soemoed-huis in Bethlehem.

Programma

Dag 1 - woensdag 5 mei 2021

’s Ochtends vliegen we vanaf Schiphol naar Tel Aviv. Aan het eind van de middag komen we aan in ons hotel in Netanya. We ontmoeten elkaar ’s avonds een moment om nader kennis te maken en ons voor te bereiden op de komende reis.

Overnachting in Netanya.

 

Dag 2 – donderdag 6 mei 2021

Vanuit Netanya rijden we naar het noorden. We komen door Haifa en slaan een blik op de beroemde Baha’i-tempel. Vervolgens rijden we door naar Caesarea, een kustplaats met overblijfselen vanaf de derde eeuw van onze jaartelling tot de 13e eeuw na Chr. toen kruisvaarders zich in deze stad vestigden. Het bekijken van een aquaduct en het amfitheater behoren tot het programma. We lunchen in Nes Ammim.

Daarna bezoeken we de Arabische plaats Akko. Ook hier vinden we sporen van de kruisvaarders en bezoeken we de haven.

Vervolgens rijden we door naar Nazareth, de plaats waar de geboorte van Jezus aan zijn moeder Maria is aangezegd en waar hij is opgegroeid.

Tot slot eindigen we deze dag in Tiberias, waar we een hotel hebben met uitzicht over het meer.

Overnachting in Tiberias.

 

Dag 3 – vrijdag 7 mei 2021

Deze dag starten we in de joods-orthodoxe kunstenaarsstad Sefad en bezoeken daar een synagoge. Vervolgens rijden we over de Golan-hoogvlakte en gaan we naar de Berg van de Zaligsprekingen, waar Jezus zijn beroemde Bergrede uitsprak. We wandelen naar de Kerk van de Broden en de Vissen bij Tabgha en bezoeken Kapernaum. We eindigen met een boottocht en een korte viering op het Meer van Tiberias.

Bij zonsondergang begint de joodse sabbat.

Overnachting in Tiberias.

 

Dag 4 – zaterdag 8 mei 2021

We vertrekken deze dag vroeg voor een mooie tocht door de Jordaanvallei. Net voor Jericho buigen we even af richting Jordanië om daar de onlangs weer geopende plek te bezoeken waar de doop van Jezus wordt herdacht. Het is een plek waar veel mensen zich ook nu weer laten dopen.

Vervolgens gaan we Jericho in en bezoeken daar het klooster op de Berg der Verzoeking. We gaan daarvoor met de kabelbaan naar boven.

’s Middag bezoeken we Qumran, de plaats in de woestijn waar in 1948 de zgn. Dode Zee-rollen zijn gevonden. We gaan daarna terug naar Jericho, waar we in het hotel even bij kunnen komen van alle indrukken. ’s Avonds gaan we naar het centrum van Jericho om de sfeer van deze plaats te proeven.

Overnachting in Jericho.

 

Dag 5 – zondag 9 mei 2021

We vertrekken uit Jericho zuidwaarts langs de Dode Zee richting Massada, een citadel op een rots bij de Dode Zee, waarover we al lezen in het jaar 40 voor Chr. Daarna rijden we weer terug naar Ein Gedi. Dit is een oase in de woestijn.

Vervolgens gaan we naar de Dode Zee om daar te dobberen in het zoute water.

Tot slot vertrekken we naar Jeruzalem.

Overnachting in Jeruzalem.

 

Dag 6 – maandag 10 mei 2021

We starten deze dag in de Oude Stad van Jeruzalem. We bezoeken – als het mogelijk is - het Tempelplein met de Rotskoepel en de Al Aqsa Moskee. Vervolgens gaan we naar de Klaagmuur om de Bar Mitswa-viering mee te maken: Jongens van 13 jaar worden ‘Zoon der Wet’. Een bijzondere ervaring om mee te maken. We wandelen verder door de Joodse wijk.

’s Middags gaan we naar West-Jeruzalem en bekijken de grote Menorah voor het gebouw van de Knesset. Daarvoor bezoeken we Yad Vashem, het Holocaust-museum.

Na het diner komen we voor een korte ontmoeting bij elkaar om onze ervaringen te delen.

Overnachting in Jeruzalem.

 

Dag 7 – dinsdag 11 mei 2021

We starten deze dag op de Olijfberg met een prachtig uitzicht over de Jeruzalem. We wandelen de berg af langs de tuin van Gethsemané en de Kerk van Alle Naties.

We wandelen verder over de Via Dolorosa en bezoeken de Heilig Graf-kerk, die één van de belangrijkste pelgrimageplekken van de christelijke kerk is, en vervolgens bezoeken we de Graftuin.

In de loop van de middag vertrekken we naar Bethelehem, waar we de Geboortekerk en de herdersvelden bezoeken.

Overnachting bij Palestijnse gezinnen. Een bijzondere ervaring.

 

Dag 8 – woensdag 12 mei 2021

We zijn te gast bij het Arabic Educational Institute (AEI).

Bezoek aan het Sumud-huis (Verhalenhuis) en spreken daar Palestijnse vrouwen met een christelijke en een moslim-achtergrond. Het Verhalenhuis beoogt vrouwen die door de afscheidingsmuur en andere beperkingen in hun bewegingsvrijheid zijn getroffen een hart onder de riem te steken. We zingen samen met het Sumud-koor. We lunchen vlakbij het Sumud-huis. We wandelen langs de muur in Noord-Bethlehem en door het Palestijnse vluchtelingenkamp Aida. We verkennen de omgeving van het Sumud Story House nabij de muur. We kunnen souvenirs kopen in de winkel van Claire, één van de vrouwen uit het koor. In de loop van de middag verlaten we Bethlehem en gaan terug naar Jeruzalem, waar we de rest van de middag vrij kunnen besteden.

‘s Avond komen we bij elkaar om onze indringende ervaringen in Bethlehem te bespreken.

Overnachting in Jeruzalem.

 

 

Dag 9 – donderdag 13 mei 2021

Alweer de laatste dag van onze reis. We vertrekken uit Jeruzalem richting Tel Aviv. We gaan eerst naar de oude havenplaats Jaffo en verblijven vervolgens nog even op het strand van Tel Aviv. Direct na de lunch vertrekken we naar Ben Gurion-airport voor onze vlucht terug naar Amsterdam. Het programma van deze dag is onder voorbehoud van een middagvlucht. Lukt dit niet, dan vertrekken we reeds ’s ochtends vroeg naar Amsterdam.

 

Data & prijzen
Vertrek
Reisleider(s)
 
Status
5-5-2021
 
Te boeken
Prijsinformatie

Reissom inclusief                 

 • Vliegreis                      
 • Luchthavenbelasting                
 • Brandstoftoeslag                    
 • Vervoer ter plaatse                  
 • Verblijf in 3 of 4  sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner               
 • Lunches                                   
 • Excursie- en entreegelden         
 • Nederlandssprekende gids                  
 • Fooienbedrag                          

Reissom exclusief                 

 • Reisverzekering          
 • Annuleringsverzekering 
 • Bijdrage Calamiteitenfonds       
 • Lunches op de 2 reisdagen  
 • 1-persoonskamer toeslag 380,-                

Extra informatie

Minimum aantal personen: 20 personen

 

Paspoort

Uw paspoort dient na vertrek uit Israël  nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. 

 

Vaccinaties

Neem voor de laatste informatie over vaccinaties contact op met de huisarts of GGD

 

Prijsindicatie (nog gebaseerd op prijzen 2020):

Reissom ongeveer €1.900,- p.p.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief