Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Dichter bij Luther

Groepsrondreis, Busreis

Iedere bestemming heeft zijn eigen verhaal en sommigen een wel heel bijzonder verhaal. Tijdens deze reis voert DrieTour u mee langs de vele beelden die voor Maarten Luther zijn opgericht. Zij zijn bedoeld om indruk op u, als bezoeker, te maken. Al is het maar omdat hij steeds boven u uittorent. Maar is dat wel de echte Luther? De naam Luther roept bij vrijwel iedereen wel bepaalde associaties op. Sommigen kennen een jaartal, 1517. En was er niet iets met 95 stellingen? Vaak reikt onze kennis niet verder. Maar wie was Luther nou echt? En wat heeft hij allemaal teweeg gebracht? Bent u ook benieuwd naar het hele verhaal over de man die ruim 500 jaar geleden de wereld voorgoed veranderde?

 

Een bron van inspiratie

Erfurt, waar Luther zijn eerste liefdesgedichten schreef, is nog steeds een gezellige studentenstad. Wandelend over de Krämerbrücke hoort u hoe Luther in een duel gewond raakte. De weken die hij daardoor aan bed gekluisterd was, gebruikte hij om luit te leren spelen. Zo ontdekte Luther de muziek en de emotionele kracht ervan. Als u zo dichter bij Luther komt, merkt u dat zijn muziek en verhalen eeuwen later nog altijd een bron van inspiratie zijn.

 

Een weloverwogen levensgenieter

U ziet de plek waar Luther vele uren achter zijn schrijftafel zat om de Bijbel te vertalen. Maar ook het landschap waardoor hij meestal te voet van plaats naar plaats trok. Luther genoot van een goed onderkomen en een overvloedige maaltijd. Hij dronk graag Torgauer bier of Rijnwijn, maar ook de wijn uit zijn geboortestreek. Een wijnproeverij laat u ontdekken dat Luther het leven liefhad, maar het nooit zag als iets dat vanzelf spreekt. Het goede leven is onbetaalbaar. Dat is in wezen ook de kern van zijn 95 stellingen.

Programma

Dag 1 - maandag

Vanuit Nederland reist u naar Erfurt waar u in de loop van de middag aankomt. U verblijft twee nachten in Erfurt.

 

Augustijnenklooster

Na aankomst bezoekt u het kloostercomplex en de bijbehorende kerk van de Augustijnse emeriti die rond 1300 gebouwd werden. Ter nagedachtenis aan Luther, die in 1505 toetrad tot het klooster, is hier de permanente tentoonstelling “Bijbel-Klooster-Luther” te zien. Een gids toont u de mooiste plekken zoals de 14e-eeuwse Kapittelzaal en de gereconstrueerde Luther cel. Sinds 1988 dient het klooster als oecumenisch organisatie- en congrescentrum, als gedenkplaats voor Luther en herberg voor het Lutherpelgrimspad.

 

Dag 2 - dinsdag

De Wartburg in Eisenach en historisch Erfurt

De dag begint met een bezoek aan Erfurt waar Luther studeerde en enkele jaren als Augustijner monnik in het klooster verbleef. U maakt een stadswandeling en geniet van de middeleeuwse vakwerkhuizen op de unieke Krämerbrücke. Blikvanger is de schitterende gotische St. Mariendom op de Domberg. Er is volop gelegenheid om het hoog gotische koor en de Romaanse torens met de grootste vrij bewegende middeleeuwse klok ter wereld, de Gloriosa, te bewonderen. Aansluitend verder naar Eisenach, een van de meest bezochte Luthersteden in Thüringen.

 

Nog een Duitse beroemdheid

Na aankomst een wandeling door het sfeervolle centrum van Eisenach langs de Sankt Georgenkirche, waar Luther preekte en de beroemde componist Johann Sebastian Bach is gedoopt. Overigens, de sporen van Bach zijn in Thüringen tastbaar aanwezig. Niet alleen is hij geboren en getogen in Eisenach, hij componeerde ook de melodie voor het bekende Luther gezang: “Een vaste burcht”.

 

Lutherhaus Eisenach

Na de gezamenlijke lunch bezoekt u het recent gerestaureerde Lutherhaus in Eisenach. Hier woonde Luther tijdens zijn schooljaren. Nu herbergt het over drie verdiepingen de interactieve tentoonstelling “Luther en de Bijbel” gewijd aan de historische Bijbelvertaling van Luther. Hier bevinden zich vele (kunst)historische schatten zoals schilderijen van Cranach en de doopkaart van Johann Sebastian Bach.

 

Hierna een bezoek aan de op een heuveltop gelegen Wartburg. Hier leefde Luther als jonker Jörg van 1521 tot 1522 en vertaalde hij het Nieuwe Testament vanuit het Grieks naar het Duits in slechts elf weken! Een ongeëvenaarde bijdrage aan het ontstaan van de moderne Duitse taal. Zijn werkkamer is in oude staat terug gebracht. Vanaf de burcht een wandeling (bij goed weer) via het Luther belevingspad vol prachtige beelden en spreuken naar het historisch stadshart van Eisenach.

 

Dag 3 - woensdag

Mansfeld

Niet lang na de geboorte van Luther verhuisde het gezin naar het rustige stadje Mansfeld. Destijds was Mansfeld een centrum van mijnbouw. Luthers vader was in Mansfeld een man van aanzien. Binnen afzienbare tijd floreerde het familiebedrijf en betrok de familie een mooi woonhuis binnen de stadsmuren. U bekijkt het ouderlijk huis van Luther en de laatgotische St. Georgskirche waar de familie Luther ter kerke ging. Ook loopt u langs het schoolgebouw waar de kleine Maarten leerde lezen en schrijven.

 

Luthers Geboortehuis

Aan het eind van de ochtend gaat de reis verder naar Eisleben. Luther werd op 10 november 1483 geboren in Eisleben in een vrij welgestelde boeren- en later mijnwerkersfamilie. Na de lunch bezoekt u zijn prachtig herstelde geboortehuis aan de Lutherstraβe, dat nu als museum is ingericht. Hier komt u meer te weten over de familie van Luther en ziet u onder meer een doopsteen uit 1518 die Luthers band met Eisleben onderstreept.

 

Luthers Sterfhuis

Luther woonde als kind slechts een half jaar in zijn geboorteplaats. Als volwassene keerde hij regelmatig naar de stad terug. Zo ook in februari 1546. Op 18 februari stierf hij er aan een hartkwaal, in een patriciërswoning aan de Andreaskirchplatz. In het indrukwekkende museum dat hier nu gevestigd is, wordt het originele lijkkleed van Luther bewaard.

 

Wijnproeverij Mansfeld

“Bier is mensenwerk”, zei Luther, “maar wijn is een geschenk van God!”. U bezoekt de wijngaard Alte Schrotmühle waar de Lutherwijn vandaan komt. Tijdens een rondleiding kunt u genieten van de heerlijke wijnen. Verder naar Leipzig waar u de komende dagen zult verblijven.

 

Dag 4 - donderdag

Lutherstad Wittenberg

In de ochtend bekijkt u de prachtige Slotkerk met de wereldberoemde deur waar zeer waarschijnlijk Luthers 95 stellingen tegen de aflaat zijn vastgespijkerd op 31 oktober 1517. Dit betekende het begin van de wereldwijde Reformatie.

 

Het pronkstuk van de Onze-Lieve-Vrouwekerk (of Stadskerk) is het Reformatie-altaar uit 1547 geschilderd door Lucas Cranach de Oude. Hierop staat een afbeelding van de viering van het Laatste Avondmaal door Jezus en zijn volgelingen. Op de zijvleugels, die waarschijnlijk door Lucas Cranach de Jongere zijn gemaakt, staan afbeeldingen van de door Luther erkende sacramenten: de doop en de biecht.

 

Lutherhaus

Het Lutherhaus staat in de binnenhof van het Augusteum. Het was van 1524 tot aan zijn overlijden in 1546 het woonhuis van de reformator Maarten Luther en zijn gezin. Op initiatief van een Wittenbergse burgemeester werd besloten het gebouw in te richten als een museum over de geschiedenis van de Reformatie. Het werd in 1883 geopend en bevat zo’n 1000 voorwerpen uit het leven van Maarten Luther. Hieronder zijn schilderijen van onder meer Lucas Cranach de Oude, maar ook gewone gebruiksvoorwerpen.

 

Panorama Assisi

In het jubileumjaar 2017 is dit bijzondere project ontstaan: Wittenberg ten tijde van de Reformatie. In een 360°-panorama van Yadegar Asisi gaat u in de Lutherstad terug naar de dagen dat Luther hier rond liep.

 

Dag 5 - vrijdag

Thomaskerk in Leipzig

Vandaag staat Leipzig op het programma. Geheel terecht promoot Leipzig zichzelf als de Bachstad! Op geen andere plaats heeft Bach zo lang gewerkt en zo veel beroemde werken gecomponeerd. De Thomaskerk was een van Johann Sebastian Bach’s belangrijkste podia. Hij was als Thomascantor lange tijd in dienst van de stad Leipzig. In de Thomaskerk werd ook de Matthäus Passion voor het eerst ten gehore gebracht. U bezoekt deze beroemde kerk waar ook Luther zijn sporen heeft achtergelaten.

 

Bachmuseum

Liefhebbers van de muziek van Johann Sebastian Bach kunnen het Bachmuseum bezoeken. U ziet hier een interactieve multimedia tentoonstelling over leven en werk van Bach. De parel van het museum is de schatkamer met originele manuscripten en andere kostbare voorwerpen van de fameuze componist.

 

Oude Raadhuis

Aan de Markt ligt het Oude Raadhuis, een juweel uit de renaissancetijd. Het is het Stadshistorisch Museum, dat de geschiedenis van de stad Leipzig toont. Ook ziet u hier schilderijen en voorwerpen uit de tijd van de Reformatie. Zoals de authentieke trouwring van Katharina von Bora met wie Luther op 13 juni 1525 in het huwelijk trad.

 

Nikolaikirche

Het oudste bouwwerk van Leipzig is de Nikolaikirche uit 1165 waar Maarten Luther preekte. De kerk dankt zijn naam aan de patroonheilige van kooplieden, Sint Nicolaas. De binnenzijde van de kerk is verrassend mooi: zuilen met palmbladeren en een plafond in roze, appeltjesgroen en wit.

 

Een avondprogramma, muziek of cultuur, behoort tot de mogelijkheden en is afhankelijk van het programma aanbod en de wensen.

 

Dag 6 - zaterdag

Maagdenburg

Luther ging naar school in Maagdenburg en deed inspiratie op bij de “broeders van het gemene leven” (navolgers van Geert Groote uit Deventer). Hij had het niet breed en verdiende zijn brood met zingen langs de huizen en bedelen. U bekijkt de imposante gotische Dom van Maagdenburg.

 

Terugreis

Aansluitend reist u terug naar Nederland. Aan het begin van de avond aankomst in Nederland.

 

NB programmaonderdelen en –volgorde zijn onder voorbehoud.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele bus
 • 5 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden (behalve lunches op dag 1, 4, 5 en 6)
 • Entrees
 • Lokale Nederlands- of Duitssprekende gidsen
 • Fooiengeld
 • DrieTour reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst vooraf

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 139,-
 • Lunches dag 1, 4, 5 en 6
 • Drankjes bij de gezamenlijke maaltijden
 • Optionele excursies en avondprogramma
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 20 personen.

 

Busopstapplaatsen

- Driebergen / Zeist

- Veenendaal

 

De hotelinformatie volgt later nog.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief