Berlijn, stad met Schwung

BERLIJN, stad met Schwung Altijd in beweging, nooit af, kosmopolitisch en bruisend, mix van oud en modern Berlijn, stad met Schwung! Na de val van de Muur in 1989 werd Berlijn weer de trotse hoofdstad van Duitsland, veranderde van een verdeelde stad in een dynamisch Europees cultuurcentrum. Een stad waarin vooral in de 20e eeuw een bewogen geschiedenis werd geschreven, maar ook een stad met grandeur, met monumentale oude en nieuwe bouwwerken en bezienswaardigheden: het Brandenburger Tor,...

Over deze reis

BERLIJN, stad met Schwung
Altijd in beweging, nooit af, kosmopolitisch en bruisend,
mix van oud en modern
Berlijn, stad met Schwung!

Na de val van de Muur in 1989 werd Berlijn weer de trotse hoofdstad van Duitsland, veranderde van een verdeelde stad in een dynamisch Europees cultuurcentrum. Een stad waarin vooral in de 20e eeuw een bewogen geschiedenis werd geschreven, maar ook een stad met grandeur, met monumentale oude en nieuwe bouwwerken en bezienswaardigheden: het Brandenburger Tor, symbool van de Duitse eenheid, waar John F. Kennedy in 1963 de historische woorden Ich bin ein Berliner sprak, de Rijksdag (parlementsgebouw) met z’n nieuwe glazen koepel en een spectaculair uitzicht over de hele stad, de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche, die niet werd afgebroken maar als ruïne bleef staan, als Mahnmal ,waarschuwing, voor volgende generaties, de nieuwe Gedächtniskirche met opvallende, blauwe ramen en de zwevende, goudkleurige Christusfiguur, de Berlijnse Muur, hét symbool van de Koude Oorlog waarvan een deel als East Side Gallery bewaard bleef, de Potsdamer Platz, waarover de Muur liep en die van een druk handelscentrum veranderde in een kale vlakte met grenswachttorens en prikkeldraad, nu een markant plein met futuristische gebouwen, zoals het Sony Center, het indrukwekkende Holocaustmonument, ter herdenking aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Joods Museum - grootste Joodse museum van Europa - ontworpen door architect Daniël Libeskind die met de bijzondere architectuur van het gebouw een verhaal vertelt. De vorstelijke boulevards Kurfüstendamm en Unter den Linden, de regeringsgebouwen en het Bundeskanzleramt, werkplek van Angela Merkel, het Museumeiland met onder andere het Pergamonmuseum en
het enorme Pergamonaltaar en de blauwe Poort van Babylon.

Berlijn, stad met flair en hippe, trendy wijken waar studenten, kunstenaars en jonge ondernemers de sfeer bepalen. Met operagebouwen, theaters en de wereldberoemde Berliner Philharmonie en haar ‘huisorkest’ de Berliner Philharmoniker. Berlijn, in elk jaargetijde aantrekkelijk, áltijd levendig, opwindend, overweldigend! Voor wie een niet al te verre maar wel een inspirerende bestemming zoekt: Berlin ist eine Reise wert! zoals de Berlijners zelf zeggen.

Bestemming

Algemene informatie Duitsland

De Bondsrepubliek Duitsland ligt in Centraal-Europa met Berlijn als hoofdstad. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen, die bestaat uit 16 deelstaten met een grote mate van autonomie.
Duitsland grenst in het noorden aan de Oost- en Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië. In het zuiden grenst het aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Zo is Duitsland het Europese land met de meeste buurlanden.
Het land heeft een lange en zeer bewogen geschiedenis. In de Romeinse tijd vormde de Rijn de buitengrens met de Germaanse stammen. In de Middeleeuwen was er sprake van het Heilige Roomse Rijk, waarbij de keizer verkozen werd door alle hertogdommen, graafschappen en andere entiteiten die deel van het rijk uitmaakten. Officieel bestond het Roomse Rijk tot het begin van de 19e eeuw en werd het ontbonden door een besluit van Napoleon. Na diens val werd Pruisen de machtigste staat binnen wat nu Duitsland is. Onder Pruisische leiding werd in 1870 Duitsland een keizerrijk, dat ten einde kwam met het eind van de Eerste Wereldoorlog in 1918. Toen werd een republiek uitgeroepen, die een kort en roerig bestaan leidde. In 1933 kwamen de Nationaalsocialisten aan de macht, iets dat uiteindelijk een tot alles vernietigende oorlog en de genocide op de Joden tot gevolg had.
Na 1945 werd het westelijk deel van Duitsland bezet door de Amerikanen, Britten en Fransen. Het oosten viel toe aan de Sovjet-Unie. Hieruit ontstonden twee zelfstandige naties: West-Duitsland, een democratisch geregeerde federale republiek, en Oost-Duitsland, waar de Communistische partij aan de macht was. Door de bouw van een scheidingsmuur tussen beide landen in het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw leek deze deling permanent tot in 1989 de Muur onverwacht viel en kort daarop Duitsland weer één natie werd.
Het land heeft een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit een hooggebergte, dat tot de Alpen behoort.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken, die niet altijd goed verstaanbaar zijn. Steeds meer Duitsers verstaan en spreken goed Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. Het noorden heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is gevarieerd en overvloedig en kan per regio flink verschillen wat specialiteiten aangaat. In het algemeen komen vleesliefhebbers goed aan hun trekken. Er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades, visgerechten, wild en paddenstoelen. Duitsland is ook het land van de vele worstsoorten. De bekendste zijn de Brat- en Currywurst, die veelal verkocht worden bij zgn. Wurstbude, meestal een stalletje op straat.
Bij een goede maaltijd drinkt men graag een goed glas wijn of bier gedronken. In Duitsland worden tal van goede wijnen geproduceerd, zoals bijvoorbeeld de Moezelwijnen. Bijna elk stad en ieder dorp heeft z’n eigen, vaak ambachtelijke bierbrouwerijen.

Wist u dat

- De boekdrukkunst, het bierbrouwen en aspirine Duitse uitvindingen zijn?
- Er meer dan 1500 verschillende worstsoorten in Duitsland gegeten worden?
- De kathedraal van Ulm de hoogste kerktoren van de wereld heeft, nl. ruim 161 meter?

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

DO: Op naar Berlijn

Per touringcar reist u dwars door Duitsland richting Berlijn. Onderweg hoort u al van alles over het land en de stad. Er wordt een paar keer gestopt, ook voor een lunch en laat in de middag/ vroeg in de avond koerst de bus richting het centraal gelegen Hotel Dietrich Bonhoeffer.

Wie heeft zin om na het diner alvast even wat van de veelgeprezen Berliner Luft op te snuiven?

dag
2

VR: Citytour

Onder leiding van een Nederlands sprekende gids begint de tour door deze enorme stad: per bus, met een paar stops en soms te voet krijgt u een fantastische indruk van Berlijn: zo ziet u bijvoorbeeld het verschil tussen voormalig West- en Oost Berlijn, waar de typische Sovjetstijl met de ‘Plattenbau’ opvalt. U ziet de beroemde Friedrichstrasse aan - ooit de Kalverstraat van Berlijn -, de Gendarmenmarkt met zijn tweeling - Domkerken tegenover elkaar en het Schauspielhaus: in 1774 door Frederik de Grote als theater gebouwd, maar omdat er sinds 1994 alleen nog concerten klinken nu Konzerthaus heet.

U rijdt over de prachtboulevard Unter den Linden met de Staatsoper en de Humboldtuniversiteit, waar Albert Einstein werkte en Karl Marx en Friedrich Engels studeerden. De Museuminsel met een aantal topmusea (Pergamonmuseum en Egyptische Museum) en de Nicolaiwijk (een soort Oud-Berlijn), Checkpoint Charlie, ooit een controlepost bij de Muur.
U maakt kennis met de Potsdamer Platz en het Kulturforum, waar zich de Philharmonie (met de Berliner Philharmoniker) en de Neue Nationalgalerie bevinden: museum voor 20e-eeuwse kunst, ontworpen door de bekende architect Mies van der Rohe.

Er is gelegenheid om te lunchen en dan gaat de tour verder langs Schloss Bellevue, residentie van de Bondspresident, de regeringswijk met onder andere het Kanzleramt, nu nog de werkplek van Bondskanselier Merkel en het Brandenburger Tor. Aan de westkant van deze poort werd in 1961 de Berlijnse Muur gebouwd.
Ook bezoekt u het Holocaustmonument, in 2005 geopend ter nagedachtenis van de Joodse slachtoffers van WO II: een verzameling grote betonblokken waar bezoekers doorheen kunnen lopen: een uitzichtloos, beklemmend gevoel, symbolisch voor de ervaringen van de Joodse bevolking tijdens het naziregime. Motto van het monument: “Het is gebeurd en daarom kan het weer gebeuren” (citaat van de Italiaanse schrijver Primo Levi).

dag
3

ZA: Oost en West Berlijn

’s Ochtends ziet/bezoekt u nog meer gedenkwaardige plaatsen: het Muurmonument in de Bernauerstrasse, de straat die destijds door de Muur doormidden gesneden werd, waar wanhopige bewoners uit hun ramen sprongen en de vrijheid zochten. Ook is er een interessant museum.
Verder, in voormalig Oost Berlijn de beroemde Alexanderplatz, door de Berlijners liefkozend Alex genoemd. Ooit een aantrekkelijk plein met gras, veel bloemen en bomen. Na de oorlog bouwden de communisten het weer op: in de typische Sovjetarchitectuur die een metropoolgevoel zou moeten geven. Maar het betonnen plein had een vrij troosteloze uitstraling, die nooit helemaal verdween. De Alex werd wereldnieuws toen er in november 1989 een enorme volksdemonstratie tegen het DDR-regime plaats had. Vijf dagen later viel de Muur.
Een bezoek aan de East Side Gallery mag niet ontbreken: het langste (1.316 m) stuk Muur dat nog in tact, maar niet in originele staat is. Kort na de val van de Muur werden kunstenaars uitgenodigd om er kunstwerken op te maken, waarin ze hun visie op vrijheid weergeven.

Om 12.00 uur is er gelegenheid om in de Berliner Dom het middaggebed (20 minuten, met orgelmuziek) bij te wonen. Dan een wandeling naar de Hackesche Markt. Ook dit is Berlijn: dé plek met exclusieve, alternatieve boetiekjes, hippe shops en kunstgaleries, cafés en restaurants.
De Hackesche Höfe horen er ook bij: een doolhof van met elkaar verbonden binnenhofjes met kleine winkels, cafés . . . . Minstens even spannend zijn de modebewuste, trendy bezoekers!

Na de lunch is er vrije tijd om zelf Berlijn verder te verkennen: misschien een van de musea op het Museumeiland, of het DDR-Museum? Of liever een kijkje in KaDeWe (Kaufhaus des Westens), een spectaculair warenhuis te vergelijken met Harrods in Londen? Of in uw eigen tempo door de stad dwalen of over de beroemde Kurfürstendamm slenteren? Onze gids geeft tips!

dag
4

ZO: Gedächtniskirche - Joods Museum

’s Ochtends kunt u in de nieuwe Gedächtniskirche een dienst bijwonen. Deze kerk staat naast de ruïne van de in 1943 gebombardeerde vorige kerk en werd in 1961 ingewijd. De acht muren van de kerk hebben ca. 20.000 ramen van gebrandschilderd glas in blauwtinten, wat een indrukwekkend effect heeft.
’s Middags bezoekt u het Joods Museum: het gebouw is een ervaring op zich! Schuine muren, puntige hoeken en gapende, lege ruimtes vertellen de geschiedenis van de Joden in Duitsland. Op 23 augustus 2020 wordt na een verbouwing/sluiting van 2 jaar een nieuwe, permanente tentoonstelling geopend, waarbij de Joodse geschiedenis, cultuur en actualiteit centraal staan. Verder vrije tijd en eigen invulling van de rest van de middag: onze gids geeft tips!

dag
5

MA: Weer naar Nederland

Na het ontbijt rijdt de bus door het uitgestrekte landschap van Duitsland terug naar Nederland. Onderweg is er natuurlijk een lunchmogelijkheid en eind van de middag bent u weer bij een van de uitstapplaatsen.

Avondprogramma

Elke avond na het diner is er optioneel een mogelijkheid om een concert of opera bij te wonen, in een van de schitterende zalen van de stad: een onvergetelijke ervaring! Op dit moment zijn de programma’s nog niet bekend. U ontvangt hier over op een later moment meer informatie.

Accommodaties

Hotel Dietrich Bonhoeffer Haus***

Berlijn, Duitsland
Het 3-sterren hotel Dietrich Bonhoeffer Haus ligt zeer centraal in Berlijn en is daarmee een prima uitvalsbasis om de stad te verkennen. Uw kamer is voorzien van bad of douche en toilet. Het hotel beschikt over een restaurant, waar ontbijtbuffet en diner geserveerd worden.
Tevens is er in het gehele hotel gratis Wifi.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
Rookvrij hotel
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Veenendaal
Opstapplaats 2
Busopstapplaats Duiven

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer per luxe Comfort Class touringcar
 • 4 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunches dag 1 en 5
 • Excursies en entrees volgens programma
 • Nederlandssprekende gids (dag 2 t/m 4)
 • Fooien
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 120,-
 • Lunches dag 2,3 en 4
 • Facultatieve excursies
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 15 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.Reisleiding

Hermine Tien

Reisleider DrieTour sinds 1993

In welke landen heb je gereisd?

Oezbekistan-Kirgizië, Namibië, Argentinië-Chili, Vietnam, Laos-Cambodja, Sumatra-Bali, Finland-Rusland, Canada en Armenië-Georgië

Wat maakt reizen met DrieTour inspirerend?

"Ervaren dat onze wereld in veel opzichten zoveel grootser en rijker is dan Nederland, en daar wijzer van worden!"

Waarom is DrieTour bijzonder voor jou?

De reizen zijn kwalitatief goed en ook heel persoonlijk: een bijzondere combinatie!