Maatwerkreis Duitsland Extra Zwarte Woud o.l.v. Ingrid Boer en Hans Romeijnsen

Wegens groot succes hebben Hans Romeijnsen en Ingrid Boer een tweede prachtige reis naar het Zwarte Woud voor u samengesteld. Heeft u zin om mee te gaan? Het is een standplaatsreis, dus u hoeft niet steeds de koffer in- en uit te pakken. Alle excursies worden vanuit Furtwangen gemaakt. Het Zwarte Woud in het zuidwesten van Duitsland is één van de meest populaire vakantie bestemmingen. Wie kent niet de Schwarzwalderkirschtorte, de koekoeksklokken, de prachtige bergen en meren. De naaldbossen en w...

Over deze reis

Wegens groot succes hebben Hans Romeijnsen en Ingrid Boer een tweede prachtige reis naar het Zwarte Woud voor u samengesteld. Heeft u zin om mee te gaan? Het is een standplaatsreis, dus u hoeft niet steeds de koffer in- en uit te pakken. Alle excursies worden vanuit Furtwangen gemaakt. Het Zwarte Woud in het zuidwesten van Duitsland is één van de meest populaire vakantie bestemmingen. Wie kent niet de Schwarzwalderkirschtorte, de koekoeksklokken, de prachtige bergen en meren. De naaldbossen en watervallen, vergezichten en oogstrelende natuur waren een inspiratiebron voor vele sprookjes van de gebroeders Grimm. We zien mooie vakwerkhuizen in pittoreske en fotogenieke stadjes. Naast diverse boottochten maken we bovendien spectaculaire treinritten. Ook het milde klimaat maakt dit tot een uitstekende vakantie bestemming. Koekkoek!

Bestemming

Algemene informatie Duitsland

De Bondsrepubliek Duitsland ligt in Centraal-Europa met Berlijn als hoofdstad. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen, die bestaat uit 16 deelstaten met een grote mate van autonomie.
Duitsland grenst in het noorden aan de Oost- en Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië. In het zuiden grenst het aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Zo is Duitsland het Europese land met de meeste buurlanden.
Het land heeft een lange en zeer bewogen geschiedenis. In de Romeinse tijd vormde de Rijn de buitengrens met de Germaanse stammen. In de Middeleeuwen was er sprake van het Heilige Roomse Rijk, waarbij de keizer verkozen werd door alle hertogdommen, graafschappen en andere entiteiten die deel van het rijk uitmaakten. Officieel bestond het Roomse Rijk tot het begin van de 19e eeuw en werd het ontbonden door een besluit van Napoleon. Na diens val werd Pruisen de machtigste staat binnen wat nu Duitsland is. Onder Pruisische leiding werd in 1870 Duitsland een keizerrijk, dat ten einde kwam met het eind van de Eerste Wereldoorlog in 1918. Toen werd een republiek uitgeroepen, die een kort en roerig bestaan leidde. In 1933 kwamen de Nationaalsocialisten aan de macht, iets dat uiteindelijk een tot alles vernietigende oorlog en de genocide op de Joden tot gevolg had.
Na 1945 werd het westelijk deel van Duitsland bezet door de Amerikanen, Britten en Fransen. Het oosten viel toe aan de Sovjet-Unie. Hieruit ontstonden twee zelfstandige naties: West-Duitsland, een democratisch geregeerde federale republiek, en Oost-Duitsland, waar de Communistische partij aan de macht was. Door de bouw van een scheidingsmuur tussen beide landen in het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw leek deze deling permanent tot in 1989 de Muur onverwacht viel en kort daarop Duitsland weer één natie werd.
Het land heeft een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit een hooggebergte, dat tot de Alpen behoort.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken, die niet altijd goed verstaanbaar zijn. Steeds meer Duitsers verstaan en spreken goed Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. Het noorden heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is gevarieerd en overvloedig en kan per regio flink verschillen wat specialiteiten aangaat. In het algemeen komen vleesliefhebbers goed aan hun trekken. Er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades, visgerechten, wild en paddenstoelen. Duitsland is ook het land van de vele worstsoorten. De bekendste zijn de Brat- en Currywurst, die veelal verkocht worden bij zgn. Wurstbude, meestal een stalletje op straat.
Bij een goede maaltijd drinkt men graag een goed glas wijn of bier gedronken. In Duitsland worden tal van goede wijnen geproduceerd, zoals bijvoorbeeld de Moezelwijnen. Bijna elk stad en ieder dorp heeft z’n eigen, vaak ambachtelijke bierbrouwerijen.

Wist u dat

- De boekdrukkunst, het bierbrouwen en aspirine Duitse uitvindingen zijn?
- Er meer dan 1500 verschillende worstsoorten in Duitsland gegeten worden?
- De kathedraal van Ulm de hoogste kerktoren van de wereld heeft, nl. ruim 161 meter?

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis

Vertrek vanuit Veenendaal en/of Zevenaar naar Furtwangen. We rijden vandaag deels over de Schwarzwaldhochstrasse, een 60 km lange en ook de oudste en beroemdste panoramaweg van Duitsland. Langs de route kom je niet alleen langs kleine gezellige dorpjes, maar ook langs schitterende uitzichtpunten, klaterende watervallen en meren. Diner en overnachting in het hotel.

dag
2

DI: Furtwangen en bezoek Hexenlochmühle

Vandaag beginnen we met een bezoek aan het beroemde koekoeksklokkenmuseum in Furtwangen. Al meer dan 300 jaar worden in het Zwarte Woud uurwerken uit hout gemaakt. Het museum bezit meer dan 8000 exemplaren uit de hele wereld en heeft de grootste uurwerkverzameling van Duitsland .We zullen hier dus alles te weten komen over de koekoeksklok! Na de lunch aan een bron van de Donau bezoeken we de Hexenlochmühle, een traditionele molen uit 1825, typisch voor het Zwarte Woud.

dag
3

WO: Treinrit en stadswandeling

We reizen met de Schwarzwaldbaan trein vanaf Triberg naar Donaueschingen We zien hier een andere bron van de Donau, namelijk waar de Brigach en de Breg samenstromen. Ook een stadswandeling door dit mooie stadje met zijn jugendstil huizen staat op het programma. Onze bus brengt ons terug naar het hotel.

dag
4

DO: Bezoek Freiburg en met de gondelbaan

Bezoek aan Freiburg, de onofficiële hoofdstad van het Zwarte Woud, met zijn prachtige historische centrum. Waar je ook bent, van alle kanten zie je de imposante Munster kathedraal, hoogtepunt van de gotische bouwkunst. Bijzonder zijn ook de met stromend water gevulde goten langs de straten (Báchle). De hele ochtend is er de tijd om deze mooie stad te verkennen. In de middag laten we ons met Duitslands langste gondelbaan , de Schauinslandbaan.(3,6 km) naar een hoogte brengen van 1284 meter. Het uitzicht is adembenemend!

dag
5

VR: Met de stoomtrein en de boot

In Blumberg stappen we op de zogenaamde Varkensstaartstoomtrein. Na een spectaculaire rit met vele bochten (‘varkensstaart’) gaan we aan boord voor een prachtige boottocht van Schaffhausen naar Stein am Rhein, waar onze chauffeur ons opwacht voor de terugreis naar ons hotel. Alweer een mooie en afwisselende dag.

dag
6

ZA: Bezoek aan Gengenbach en Triberg

In Triberg stappen we op de Schwarzwaldbaan trein die ons brengt naar het historische stadje Gengenbach met prachtige pittoreske gebouwen. Door de geometrische balken van de vakwerkhuizen en de opvallende kerkspitsen lijkt deze plaats zo uit een sprookje te komen. Na een rondwandeling gaan we naar Haslach. Dit zeer oude stadje heeft een schilderachtig centrum. Na de lunch bezoeken we de grootste koekoeksklok ter wereld in Triberg. Het imposante uurwerk is 4½ meter hoog.

dag
7

ZO: Vrije dag

Het is zondag. ’s Morgens een kerkdienst en samen koffie drinken. ’s Middags met elkaar lunchen. De rest van de dag is ter vrije besteding.

dag
8

MA: Titisee

Deze dag stappen we in Kirchzarten op de Hollentalbaan trein die ons naar het plaatsje Titisee-Neustadt brengt. De Titisee is een meer dat ontstaan is door de Feldberg gletsjer. Natuurlijk zal een boottocht op dit beroemde meer niet ontbreken! Onze bus brengt ons terug naar het hotel.

dag
9

DI: Sankt Peter en de Feldberg

We bezoeken vandaag Sankt Peter. Dit stadje is bekend om de prachtige Petrus en Paulus kerk met een schitterend interieur. Het vroegere Benedictijner klooster is een pronkstuk van de barokke bouwkunst . Vervolgens gaan we naar de Feldberg ,de hoogste berg van het Zwarte Woud (1493 meter). Hier gaan we met een kabelbaan omhoog. Bij helder weer kunt u de Alpen zien!

dag
10

WO: St. Blasien en boottocht

We beginnen deze laatste dag in St Blasien. dat wordt gedomineerd door de Domkerk en het bijbehorende klooster. Deze voormalige abdijkerk heeft een indrukwekkende façade en heeft één van de grootste koepels van Europa. Vervolgens sluiten we de reis af met een boottocht op de Schluchsee, het grootste meer van het Zwarte Woud.

dag
11

DO: Terugreis

Helaas zit onze mooie en afwisselende reis er op. Na het ontbijt checken we uit en start de terugrit naar huis. De bus zet ons weer af in Zevenaar of Veenendaal. Onderweg nog een lunch.

Accommodaties

Gasthof Kreuz am Escheck***

FURTWANGEN, Duitsland
Dit prachtig gelegen hotel beschikt over comfortabele hotelkamers, een restaurant en bar een een mooi terras. De kamers zijn voorzien van eigen badkamer, telefoon en televisie. Er is gratis wifi beschikbaar in het hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
24 uurs receptie
Rookvrij hotel
In de kamer
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Natuurlijk gelegen

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Veenendaal
Opstapplaats 2
Busopstapplaats Zevenaar

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer per comfort class touringcar
 • Verblijf in 3 sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches en warme lunch laatste dag
 • Excursie- en entreegelden
 • Fooienbedrag
 • DrieTour reisbegeleiding

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 125,-
 • Reis- en Annuleringsverzekering
 • Bijdrage SGR
 • Calamiteitenfonds
 • Overige persoonlijke uitgaven

Overige informatie

Het minimum aantal deelnemers voor deze reissom is 26 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de actuele Corona informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/duitsland/reizen/reisadvies

Reisleiding

Hans Romeijnsen

Reisleiders DrieTour sinds 1995.

In welke landen hebben jullie gereisd?

Samen hebben we in meer dan 57 landen gereisd: van Liechtenstein tot Nieuw Zeeland en van Duitsland tot Zuid Afrika.

Wat maakt reizen met DrieTour zo inspirerend?

Het samen op reis zijn leidt tot verbinding, ontmoeting en verrijking. De ontmoeting met mensen, waar dan ook, inspireert ons, door de wijze waarop we met elkaar onderweg zijn, nieuwsgierig naar andere landen en culturen. Met aandacht en respect voor elkaar en voor de mensen bij wie we te gast zijn!

Waarom is reizen met DrieTour bijzonder voor jullie?

Drietour is bijzonder voor ons door de uiterst plezierige samenwerking met de medewerkers van het kantoor die het reizen voor ons mogelijk maken. Goed voorbereid op pad gaan, gesteund door het kantoor, telkens met een andere groep mensen, in een fijne sfeer, is altijd weer een bijzondere ervaring. Het is een geweldig leuke uitdaging om een DrieTourreis tot een onvergetelijke ervaring te maken!