Maatwerkreis Duitsland Harz o.l.v. Ingrid Boer en Hans Romeijnsen

De Harz is een bijna 250 km groot bosgebied vol beuken en sparren met talloze opvallend oude dorpen en steden. Het Harz gebergte, zoals dit gebied vaak liefkozend wordt genoemd, heeft iets magisch. De regio bevindt zich op de grens tussen voormalig West- en Oost-Duitsland en is om die reden ook doorspekt met overblijfselen uit de moderne geschiedenis, zoals langs de Harzer Grensweg waar je nog grensmonumenten en oude wachttorens ziet. De sagen en mythen over heksen in de donkere bossen van dit h...

Over deze reis

De Harz is een bijna 250 km groot bosgebied vol beuken en sparren met talloze opvallend oude dorpen en steden. Het Harz gebergte, zoals dit gebied vaak liefkozend wordt genoemd, heeft iets magisch. De regio bevindt zich op de grens tussen voormalig West- en Oost-Duitsland en is om die reden ook doorspekt met overblijfselen uit de moderne geschiedenis, zoals langs de Harzer Grensweg waar je nog grensmonumenten en oude wachttorens ziet. De sagen en mythen over heksen in de donkere bossen van dit heuvelachtige gebied spreken tot de verbeelding en in de middeleeuwse stadscentra van onder andere Goslar vind je kleurrijke vakwerkhuizen.En leuk detail is, dat opvallend veel plekken in de Harz op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO staan. De berg Brocken is met 1.142 meter het hoogste punt in het noorden van Duitsland. Stap in de Brockenbahn-stoomtrein voor een nostalgisch ritje!
Wie gaat er mee?

Bestemming

Algemene informatie Duitsland

De Bondsrepubliek Duitsland ligt in Centraal-Europa met Berlijn als hoofdstad. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen, die bestaat uit 16 deelstaten met een grote mate van autonomie.
Duitsland grenst in het noorden aan de Oost- en Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië. In het zuiden grenst het aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Zo is Duitsland het Europese land met de meeste buurlanden.
Het land heeft een lange en zeer bewogen geschiedenis. In de Romeinse tijd vormde de Rijn de buitengrens met de Germaanse stammen. In de Middeleeuwen was er sprake van het Heilige Roomse Rijk, waarbij de keizer verkozen werd door alle hertogdommen, graafschappen en andere entiteiten die deel van het rijk uitmaakten. Officieel bestond het Roomse Rijk tot het begin van de 19e eeuw en werd het ontbonden door een besluit van Napoleon. Na diens val werd Pruisen de machtigste staat binnen wat nu Duitsland is. Onder Pruisische leiding werd in 1870 Duitsland een keizerrijk, dat ten einde kwam met het eind van de Eerste Wereldoorlog in 1918. Toen werd een republiek uitgeroepen, die een kort en roerig bestaan leidde. In 1933 kwamen de Nationaalsocialisten aan de macht, iets dat uiteindelijk een tot alles vernietigende oorlog en de genocide op de Joden tot gevolg had.
Na 1945 werd het westelijk deel van Duitsland bezet door de Amerikanen, Britten en Fransen. Het oosten viel toe aan de Sovjet-Unie. Hieruit ontstonden twee zelfstandige naties: West-Duitsland, een democratisch geregeerde federale republiek, en Oost-Duitsland, waar de Communistische partij aan de macht was. Door de bouw van een scheidingsmuur tussen beide landen in het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw leek deze deling permanent tot in 1989 de Muur onverwacht viel en kort daarop Duitsland weer één natie werd.
Het land heeft een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit een hooggebergte, dat tot de Alpen behoort.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken, die niet altijd goed verstaanbaar zijn. Steeds meer Duitsers verstaan en spreken goed Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. Het noorden heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is gevarieerd en overvloedig en kan per regio flink verschillen wat specialiteiten aangaat. In het algemeen komen vleesliefhebbers goed aan hun trekken. Er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades, visgerechten, wild en paddenstoelen. Duitsland is ook het land van de vele worstsoorten. De bekendste zijn de Brat- en Currywurst, die veelal verkocht worden bij zgn. Wurstbude, meestal een stalletje op straat.
Bij een goede maaltijd drinkt men graag een goed glas wijn of bier gedronken. In Duitsland worden tal van goede wijnen geproduceerd, zoals bijvoorbeeld de Moezelwijnen. Bijna elk stad en ieder dorp heeft z’n eigen, vaak ambachtelijke bierbrouwerijen.

Wist u dat

- De boekdrukkunst, het bierbrouwen en aspirine Duitse uitvindingen zijn?
- Er meer dan 1500 verschillende worstsoorten in Duitsland gegeten worden?
- De kathedraal van Ulm de hoogste kerktoren van de wereld heeft, nl. ruim 161 meter?

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

WO: Heenreis

Vertrek vanuit Veenendaal en Zevenaar naar Hameln, bekend van de rattenvanger. Na de lunch brengen we een kort bezoek aan dit stadje en rijden vervolgens door naar het hotel Achtermann in Braunlage, waar we zullen verblijven. Diner en overnachting.

dag
2

DO: Quedlinburg

Vandaag brengen we een bezoek aan Quedlinburg, een stad die op de werelderfgoed lijst staat en ten noorden van de Harz ligt. Deze oude stad is een bezoek meer dan waard! Beroemd is vooral de Schlossberg met de Stiftskerk en het kasteel. De smalle steegjes en de vele vakwerkhuizen vertellen vele eeuwen geschiedenis.

dag
3

VR: Stolberg en Wurmberg

In de ochtend gaan we naar Stolberg, een bergresort dat bekendstaat om zijn middeleeuwse vakwerkhuizen en smalle straatjes met kinderkopjes, met name rond de Martkplatz, het plein in het centrum. Een gezellige plaats. In de middag gaan we met de Wurmberg Gondel naar de Wurmberg. Het is de langste gondelbaan van Noord Duitsland.

dag
4

ZA: Berlijn

We maken een dagtocht naar Berlijn, de hoofdstad van Duitsland. Berlijn is een stad met een bewogen geschiedenis, zo zullen we vandaag ontdekken. We maken een rondrit met een Nederlandstalige gids langs de meest interessante bezienswaardigheden van deze stad. We zien onder meer de beroemde Friedrichstrasse - ooit de Kalverstraat van Berlijn -, de Gendarmenmarkt met zijn tweeling-Domkerken tegenover elkaar en het Schauspielhaus. Ook rijden we over de prachtboulevard Unter den Linden met de Staatsoper (operagebouw) en de Humboldtuniversiteit, waar Albert Einstein werkte en Karl Marx studeerde. We zien het Museuminsel, Checkpoint Charlie, ooit een controlepost bij de Muur en de Potsdamer Platz. Een lange dag met veel onvergetelijke indrukken! Daarna terug naar het hotel voor diner en overnachting.

dag
5

ZO: Vrije dag

Het is zondag. We verzorgen zelf een kerkdienst en de rest van de dag is ter vrije besteding. Voor wie wil, wordt er een wandeling gemaakt.

dag
6

MA: Thale

Vandaag staat Thale op het programma, gelegen in het dal van de Bode. Thale is bekend om een heksendansplaats. We gaan omhoog met een stoeltjeslift en bezoeken de Rosstrappe, een meer dan 400 meter hoge granietrots tegenover de heksendansplaats. Ook maken we een rit met een smalspoortreintje, bekend onder de naam Rübelandbahn.

dag
7

DI: Goslar

De Keizerstad Goslar is gelegen aan de rand van de Harz en met zijn 1500 vakwerkhuizen een bezoek meer dan waard. De stad kent een rijke geschiedenis. Tijdens onze rondwandeling door de Altstadt zullen we een aantal hoogtepunten in het historische centrum ontdekken. We bezoeken onder andere de Kaiserpfalz (keizerlijk paleis) en de oude markt met het beroemde klokkenspel dat de geschiedenis vertelt van de mijnbouw in deze omgeving. Goslar is niet voor niets Unesco werelderfgoed!

dag
8

WO: Wenigerode

Wernigerode behoorde tot de val van de Berlijnse muur tot de DDR. Het is een prachtige stad. We laten ons met de ‘Schlossbahn’ naar het slot brengen. Hier vandaan hebben we een schitterend uitzicht over de stad. Na een bezoekje aan de prachtige oude binnenstad stappen we in de stoomtrein die ons naar de top van de hoogste berg in de Harz brengt, de Brocken. Hier hebben we alweer een fantastisch uitzicht, maar nu over de Harz! Na deze spectaculaire tocht brengt onze bus ons terug naar het hotel.

dag
9

DO: Rammelsberg en Hahnenklee

De Harz is van oudsher een mijnbouwgebied. Een bezoek aan een mijn mag daarom niet ontbreken! We zullen ons deze dag met een treintje in de Rammelsbergmijn laten brengen, waar we van alles te weten zullen komen over de mijnbouw in de Harz. Deze museum-mijn staat op de Werelderfgoedlijst. ’s Middags gaan we naar het plaatsje Hahnenklee, aan de voet van de Bocksberg. Een gondel brengt ons naar de top en terug. Daarna brengen we een kort bezoekje aan de bijzondere Gustaf Adolf Staafkerk. Staafkerken bevatten vele heidense symbolen, en deze bijzondere kerk heeft daarnaast vele verwijzingen naar de scheepsbouw. Wat dacht u van een kroonluchter in de vorm van een stuurrad en kajuitramen?

dag
10

VR: Duderstadt en boottocht

In Duderstadt zullen we herinneringen ophalen aan de tijd van de DDR. In het Grenslandmuseum kunnen we alles te weten komen over de geschiedenis van Duitsland in Europa van 1945 tot 1990 en over de val van de muur. Een interessant bezoek. Natuurlijk mag een boottocht niet ontbreken. Vandaag schepen we in voor een anderhalf uur durende boottocht over de Okersee, een stuwmeer midden in de Harz. Een mooie afsluiting van de reis.

dag
11

ZA: Terugreis

De reis zit er op en we vertrekken richting Nederland. In Soest (Duitsland) zullen we lunchen en daarna rijden we door naar Zevenaar en Veenendaal, waar de bus ons weer afzet.

Accommodaties

Hotel Achtermann***

Braunlage,
Hotel Achtermann ligt in Braunlage, op 5 km van het Nationaal Park Harz, en biedt gratis WiFi in alle ruimtes. Het hotel heeft een goede ligging om de omgeving te verkennen.

Alle kamers van het hotel zijn voorzien van een bureau, een flatscreen-tv, een eigen badkamer en een kledingkast. Hotel Achtermann verzorgt dagelijks een ontbijtbuffet. In het restaurant kan gedineerd worden.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon
In de buurt
Goede uitvalsbasis

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Veenendaal
Opstapplaats 2
Busopstapplaats Zevenaar

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer per comfort class touringcar
 • Verblijf in 3 sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Alle lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Fooienbedrag

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 100,-
 • Toeslag 2-persoonskamer voor alleengebruik €220,-
 • Reis- en Annuleringsverzekering
 • Bijdrage SGR
 • Calamiteitenfonds
 • Overige persoonlijke uitgaven

Overige informatie

Het minimum aantal deelnemers voor deze reissom is 26 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de actuele Corona informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/duitsland/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Hans Romeijnsen En Ingrid Boer

Reisleiders DrieTour sinds 1995.

In welke landen hebben jullie gereisd?

Samen hebben we in meer dan 57 landen gereisd: van Liechtenstein tot Nieuw Zeeland en van Duitsland tot Zuid Afrika.

Wat maakt reizen met DrieTour zo inspirerend?

Het samen op reis zijn leidt tot verbinding, ontmoeting en verrijking. De ontmoeting met mensen, waar dan ook, inspireert ons, door de wijze waarop we met elkaar onderweg zijn, nieuwsgierig naar andere landen en culturen. Met aandacht en respect voor elkaar en voor de mensen bij wie we te gast zijn!

Waarom is reizen met DrieTour bijzonder voor jullie?

Drietour is bijzonder voor ons door de uiterst plezierige samenwerking met de medewerkers van het kantoor die het reizen voor ons mogelijk maken. Goed voorbereid op pad gaan, gesteund door het kantoor, telkens met een andere groep mensen, in een fijne sfeer, is altijd weer een bijzondere ervaring. Het is een geweldig leuke uitdaging om een DrieTourreis tot een onvergetelijke ervaring te maken!