Maatwerkreis Duitsland Moezel o.l.v. Ingrid Boer en Hans Romeijnsen

De Moezelstreek, wie kent het niet? Voor dit najaar hebben Hans Romeijnsen en Ingrid Boer een prachtige en geheel verzorgde reis naar het gebied van de Moezel voor u samengesteld. De Moezel kronkelt door het dal waar aan weerszijden prachtige oude stadjes met een roemrijk verleden te vinden zijn en met in goudgele herfsttinten getooide wijngaarden. Ook is het bekend om de unieke vakwerkhuizen, oude burchten en kastelen en niet te vergeten de beroemde moezelwijn! Voor wie wil genieten van de ...

Over deze reis

Eén hotel, twee rivieren en drie landen

De Moezelstreek, wie kent het niet?
Voor dit najaar hebben Hans Romeijnsen en Ingrid Boer een prachtige en geheel verzorgde reis naar het gebied van de Moezel voor u samengesteld. De Moezel kronkelt door het dal waar aan weerszijden prachtige oude stadjes met een roemrijk verleden te vinden zijn en met in goudgele herfsttinten getooide wijngaarden. Ook is het bekend om de unieke vakwerkhuizen, oude burchten en kastelen en niet te vergeten de beroemde moezelwijn! Voor wie wil genieten van de nazomer dicht bij huis maar toch heel anders, is dit een leuke reis. Heeft u zin om mee te gaan?

Bestemming

Algemene informatie Duitsland

De Bondsrepubliek Duitsland ligt in Centraal-Europa met Berlijn als hoofdstad. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen, die bestaat uit 16 deelstaten met een grote mate van autonomie.
Duitsland grenst in het noorden aan de Oost- en Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië. In het zuiden grenst het aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Zo is Duitsland het Europese land met de meeste buurlanden.
Het land heeft een lange en zeer bewogen geschiedenis. In de Romeinse tijd vormde de Rijn de buitengrens met de Germaanse stammen. In de Middeleeuwen was er sprake van het Heilige Roomse Rijk, waarbij de keizer verkozen werd door alle hertogdommen, graafschappen en andere entiteiten die deel van het rijk uitmaakten. Officieel bestond het Roomse Rijk tot het begin van de 19e eeuw en werd het ontbonden door een besluit van Napoleon. Na diens val werd Pruisen de machtigste staat binnen wat nu Duitsland is. Onder Pruisische leiding werd in 1870 Duitsland een keizerrijk, dat ten einde kwam met het eind van de Eerste Wereldoorlog in 1918. Toen werd een republiek uitgeroepen, die een kort en roerig bestaan leidde. In 1933 kwamen de Nationaalsocialisten aan de macht, iets dat uiteindelijk een tot alles vernietigende oorlog en de genocide op de Joden tot gevolg had.
Na 1945 werd het westelijk deel van Duitsland bezet door de Amerikanen, Britten en Fransen. Het oosten viel toe aan de Sovjet-Unie. Hieruit ontstonden twee zelfstandige naties: West-Duitsland, een democratisch geregeerde federale republiek, en Oost-Duitsland, waar de Communistische partij aan de macht was. Door de bouw van een scheidingsmuur tussen beide landen in het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw leek deze deling permanent tot in 1989 de Muur onverwacht viel en kort daarop Duitsland weer één natie werd.
Het land heeft een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit een hooggebergte, dat tot de Alpen behoort.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken, die niet altijd goed verstaanbaar zijn. Steeds meer Duitsers verstaan en spreken goed Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. Het noorden heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is gevarieerd en overvloedig en kan per regio flink verschillen wat specialiteiten aangaat. In het algemeen komen vleesliefhebbers goed aan hun trekken. Er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades, visgerechten, wild en paddenstoelen. Duitsland is ook het land van de vele worstsoorten. De bekendste zijn de Brat- en Currywurst, die veelal verkocht worden bij zgn. Wurstbude, meestal een stalletje op straat.
Bij een goede maaltijd drinkt men graag een goed glas wijn of bier gedronken. In Duitsland worden tal van goede wijnen geproduceerd, zoals bijvoorbeeld de Moezelwijnen. Bijna elk stad en ieder dorp heeft z’n eigen, vaak ambachtelijke bierbrouwerijen.

Wist u dat

- De boekdrukkunst, het bierbrouwen en aspirine Duitse uitvindingen zijn?
- Er meer dan 1500 verschillende worstsoorten in Duitsland gegeten worden?
- De kathedraal van Ulm de hoogste kerktoren van de wereld heeft, nl. ruim 161 meter?

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis

Vertrek vanuit Veenendaal en via Zevenaar richting Wasserliesch, waar u zult verblijven in Wald Hotel Albachmühle, dat in een natuurgebied vlakbij de Moezel ligt. Onderweg zullen we lunchen aan de Rijn, in Remagen. Diner en overnachting in het hotel.

dag
2

DI: Saarburg en boottocht

Vandaag bezoeken we Saarburg, een idyllisch klein stadje aan de Saar, en het middelpunt van een romanistisch rivier en wijngaardlandschap. We zullen het gezellige stadje leren kennen van bovenaf met de stoeltjeslift, te voet door het centrum en vanaf het water met een boottocht op de Saar. Diner en overnachting in het hotel

dag
3

WO: Naar Echternach

We steken de grens over naar Luxemburg, waar we kennis maken met de oudste stad van dit Groothertogdom: Echternach, gelegen aan de Sûre. Tijdens de korte wandeling zien we o.a. de Abdij van Willibrordus, waar hij ook ligt begraven. Misschien is er nog tijd om even te ontspannen aan het meer. We sluiten deze dag af met een wijnproeverij, die in een moezelreis natuurlijk zeker niet mag ontbreken!

dag
4

DO: Maginotlinie

Vandaag duiken we de geschiedenis in. Na een bezoek aan het Europamuseum in Schengen, bekend van de verdragen uit 1985 reizen we naar Frankrijk voor een indrukwekkend bezoek aan de Maginot linie. Een verdedigingslinie van 750 kilometer lang. We bezoeken met een ondergrondse trein Fort Hackenberg. Na deze dag rijden we terug naar ons hotel. ’s Avonds diner en overnachting.

dag
5

VR: Trier

Vlakbij ons hotel ligt de stad Trier. Het is de oudste stad van Duitsland met prachtige bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld de overbekende Romeinse Porta Nigra uit het jaar 180. Ook de indrukwekkende Dom en de Lieve Vrouwenkerk in het historische centrum zullen we bezichtigen. Na de lunch maken we een mooie rondvaart over de Moezel.

dag
6

ZA: Luxemburg

Deze dag gaan we opnieuw de grens over naar Luxemburg. Nu voor een bezoek aan de hoofdstad van dit kleine land, Luxemburg-Stad. Na een korte kennismaking met de stad Luxemburg zullen we worden ontvangen voor een rondleiding in het Europese Hof van Justitie. Dan terug naar Duitsland, naar ons hotel voor diner en overnachting

dag
7

ZO: Vrije zondag

Het is zondag. ’s Morgens een kerkdienst en samen koffie drinken. ’s Middags met elkaar lunchen. De rest van de dag is ter vrije besteding. In de omgeving van het hotel kan bijvoorbeeld een mooie wandeling gemaakt worden.

dag
8

MA: Bezoek aan Metz

In de regio Lotharingen in Frankrijk ligt de stad Metz, die we vereren met een bezoek. Metz is een mooie en gezellige stad en is beroemd om zijn prachtige Kathedraal met enorme glas in lood ramen (o.a. van de Franse schilder Marc Chagall). Ook de botanische tuin is een bezoek waard. Na ons bezoek rijden we terug naar ons hotel.

dag
9

DI: Naar Cochem

Dit keer steken we niet de grens over, maar bezoeken we Cochem, een klein toeristisch stadje aan de oever van de Moezel. Wie heeft er niet van gehoord? Boven de stad torent een oude burcht uit. We bezoeken het mosterd museum in de 200 jaar oude Mosterdmolen en gaan met een stoeltjeslift naar boven zodat u kunt genieten van het uitzicht over het stadje met de burcht en de Moezel. Al met al weer een afwisselende dag.

dag
10

WO: Bern-Kastel en boottocht

Het is al weer de laatste dag om er op uit te trekken. Wie in de streek De Moezel verblijft moet zeker een bezoek brengen aan Bern-Kastel. Het ligt aan de Moezel tussen de wijngaarden en bestaat uit twee delen. Wij verkennen het middeleeuwse centrum. U kunt zelfs op de foto aan de schandpaal… We sluiten deze reis af met nog een mooie boottocht op de Moezel. Diner en overnachting in het hotel.

dag
11

DO: Terugreis

Helaas zit onze mooie en afwisselende reis er op. Na het ontbijt checken we uit en start de terugrit via een mooie route naar huis. De bus zet ons weer af in Zevenaar of Veenendaal. Onderweg nog een warme lunch.

Accommodaties

Wald Hotel Albachmühle ***

Wasserliesch, Duitsland
Dit gezellige hotel met grote tuin ligt prachtig in het bos en beschikt over een eigen restaurant/bar en ruim 30 kamers, allen voorzien van eigen badkamer, televisie, telefoon en föhn. In het hotel is een lift aanwezig en er is wifi beschikbaar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon
In de buurt
Natuurlijk gelegen
Goede uitvalsbasis

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Veenendaal
Opstapplaats 2
Busopstapplaats Zevenaar

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer per comfort class touringcar
 • Verblijf in 3 sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches en warme lunch laatste dag
 • Excursie- en entreegelden
 • Fooienbedrag
 • DrieTour reisbegeleiding

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 150,-
 • Reis- en Annuleringsverzekering
 • Bijdrage SGR
 • Calamiteitenfonds
 • Overige persoonlijke uitgaven

Overige informatie

Het minimum aantal deelnemers voor deze reissom is 21 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de actuele Corona informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/duitsland/reizen/reisadvies

Reisleiding

Hans Romeijnsen

Reisleiders DrieTour sinds 1995.

In welke landen hebben jullie gereisd?

Samen hebben we in meer dan 57 landen gereisd: van Liechtenstein tot Nieuw Zeeland en van Duitsland tot Zuid Afrika.

Wat maakt reizen met DrieTour zo inspirerend?

Het samen op reis zijn leidt tot verbinding, ontmoeting en verrijking. De ontmoeting met mensen, waar dan ook, inspireert ons, door de wijze waarop we met elkaar onderweg zijn, nieuwsgierig naar andere landen en culturen. Met aandacht en respect voor elkaar en voor de mensen bij wie we te gast zijn!

Waarom is reizen met DrieTour bijzonder voor jullie?

Drietour is bijzonder voor ons door de uiterst plezierige samenwerking met de medewerkers van het kantoor die het reizen voor ons mogelijk maken. Goed voorbereid op pad gaan, gesteund door het kantoor, telkens met een andere groep mensen, in een fijne sfeer, is altijd weer een bijzondere ervaring. Het is een geweldig leuke uitdaging om een DrieTourreis tot een onvergetelijke ervaring te maken!