Maatwerkreis Duitsland o.l.v. Ingrid Boer en Hans Romeijnsen

Wie gaat er mee naar het prachtige berggebied rond de Chiemsee, gelegen in Zuid-Duitsland. Ingrid Boer en Hans Romeijnsen hebben een mooi en afwisselend programma opgesteld dat u meeneemt naar de mooiste plekje in dit wat minder bekende gebied van Duitsland. U maakt boottochten, gaat met de gondel omhoog om van de prachtige vergezichten te genieten en bezoekt diverse fraaie burchten. Maar ook een bezoek aan de mooie stad München zal niet ontbreken. Stapt u in?

Over deze reis

In de buurt van de Chiemsee

Wie gaat er mee naar het prachtige berggebied rond de Chiemsee, gelegen in Zuid-Duitsland. Ingrid Boer en Hans Romeijnsen hebben een mooi en afwisselend programma opgesteld dat u meeneemt naar de mooiste plekje in dit wat minder bekende gebied van Duitsland. U maakt boottochten, gaat met de gondel omhoog om van de prachtige vergezichten te genieten en bezoekt diverse fraaie burchten. Maar ook een bezoek aan de mooie stad München zal niet ontbreken. Stapt u in?

Bestemming

Algemene informatie Duitsland

De Bondsrepubliek Duitsland ligt in Centraal-Europa met Berlijn als hoofdstad. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen, die bestaat uit 16 deelstaten met een grote mate van autonomie.
Duitsland grenst in het noorden aan de Oost- en Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië. In het zuiden grenst het aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Zo is Duitsland het Europese land met de meeste buurlanden.
Het land heeft een lange en zeer bewogen geschiedenis. In de Romeinse tijd vormde de Rijn de buitengrens met de Germaanse stammen. In de Middeleeuwen was er sprake van het Heilige Roomse Rijk, waarbij de keizer verkozen werd door alle hertogdommen, graafschappen en andere entiteiten die deel van het rijk uitmaakten. Officieel bestond het Roomse Rijk tot het begin van de 19e eeuw en werd het ontbonden door een besluit van Napoleon. Na diens val werd Pruisen de machtigste staat binnen wat nu Duitsland is. Onder Pruisische leiding werd in 1870 Duitsland een keizerrijk, dat ten einde kwam met het eind van de Eerste Wereldoorlog in 1918. Toen werd een republiek uitgeroepen, die een kort en roerig bestaan leidde. In 1933 kwamen de Nationaalsocialisten aan de macht, iets dat uiteindelijk een tot alles vernietigende oorlog en de genocide op de Joden tot gevolg had.
Na 1945 werd het westelijk deel van Duitsland bezet door de Amerikanen, Britten en Fransen. Het oosten viel toe aan de Sovjet-Unie. Hieruit ontstonden twee zelfstandige naties: West-Duitsland, een democratisch geregeerde federale republiek, en Oost-Duitsland, waar de Communistische partij aan de macht was. Door de bouw van een scheidingsmuur tussen beide landen in het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw leek deze deling permanent tot in 1989 de Muur onverwacht viel en kort daarop Duitsland weer één natie werd.
Het land heeft een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit een hooggebergte, dat tot de Alpen behoort.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken, die niet altijd goed verstaanbaar zijn. Steeds meer Duitsers verstaan en spreken goed Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. Het noorden heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is gevarieerd en overvloedig en kan per regio flink verschillen wat specialiteiten aangaat. In het algemeen komen vleesliefhebbers goed aan hun trekken. Er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades, visgerechten, wild en paddenstoelen. Duitsland is ook het land van de vele worstsoorten. De bekendste zijn de Brat- en Currywurst, die veelal verkocht worden bij zgn. Wurstbude, meestal een stalletje op straat.
Bij een goede maaltijd drinkt men graag een goed glas wijn of bier gedronken. In Duitsland worden tal van goede wijnen geproduceerd, zoals bijvoorbeeld de Moezelwijnen. Bijna elk stad en ieder dorp heeft z’n eigen, vaak ambachtelijke bierbrouwerijen.

Wist u dat

- De boekdrukkunst, het bierbrouwen en aspirine Duitse uitvindingen zijn?
- Er meer dan 1500 verschillende worstsoorten in Duitsland gegeten worden?
- De kathedraal van Ulm de hoogste kerktoren van de wereld heeft, nl. ruim 161 meter?

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis

Vertrek per bus vanuit Veenendaal en vervolgens via de opstapplaats Zevenaar naar ons tussenstation Nördlingen, waar we dineren en overnachten.

dag
2

DI: Nördlingen-Chiemsee

In de ochtend kunt u een stadswandeling maken door het oude Nördlingen, dat in de middeleeuwen een belangrijk handelscentrum was. De stad wordt omringd door verdedigingsmuren met 15 oude torens. Ook de St.-Joriskerk is de moeite waard. Een andere optie is een bezoek aan het Krater museum. De stad ligt namelijk in het Riesebassin, een krater die miljoenen jaren geleden ontstond door de inslag van een meteoor. Na de lunch vertrek richting de Chiemsee, waar u verblijft in hotel Unterwirt in Eggstätt.

dag
3

WO: De Duitse Alpen

Bezoek aan Reit im Winkl, gelegen aan de beroemde Duitse Alpenstrasse. We gaan hier met een Bergbahn omhoog de bergen in en kunnen genieten van een prachtig uitzicht over het berglandschap.

dag
4

DO: Bezoek München

München is de grootste stad en hoofdstad van Beieren en de derde stad van Duitsland. We gaan deze bekende stad per bus en te voet ontdekken. Heel bekend is de Mariënplatz, de vroegere mais- en zoutmarkt. Maar München is ook bekend om de Pinakotheek, de Englischer Garten en de Residentie. Kortom, een heerlijke dag in de stad.

dag
5

VR: Wendelsteinbahn

We gaan naar de Wendelsteinbahn Deze Bahn is wereldberoemd en bestaat uit twee aparte delen, een gondel en een tandradbahn. We gaan met de ene omhoog, en met de ander dalen we af. Vervolgens gaan we naar Aschau waar u een “bankjes wandeling” gaat maken. Er zijn meer dan honderd heel bijzondere bankjes. Daarna terug naar ons hotel.

dag
6

ZA: Chiemsee

We maken een boottocht over de Chiemsee en bezoeken het Hereneiland met het slot van koning Lodewijk de tweede. Het is naar het voorbeeld van het slot in Versailles gebouwd. Daarna gaan we naar het Vrouweneiland met het mooie vrouwenklooster. Wie wil kan er eventueel met een koets naar het slot (optioneel). Een afwisselende dag.

dag
7

ZO: Vrije zondag

Het is zondag. Deze dag is ter vrije besteding. We drinken met elkaar koffie en lunchen met elkaar. Verder is iedereen vrij deze dag.

dag
8

MA: Kufstein

Dagtocht per bus naar Kufstein, een kleine maar bekende vestingstad in het noorden van Tirol. In het centrum staat de vesting/burcht, die we bezoeken. Het heeft een openluchtorgel waar elke dag om 12.00 uur een concert wordt gegeven, dat tot 6 km afstand in het dal wordt gehoord. Heel bijzonder.

dag
9

DI: Bezoek Burghausen

Vandaag rijden we met de bus naar Burghausen, dat op de grens ligt met Oostenrijk. Het is een zeer pittoresk plaatsje, gelegen aan de rivier Salzach en is bekend om de langste burcht ter wereld (1051 meter). Deze burcht, die op een vlakke bergrug ligt, gaan we uitgebreid bezoeken. Het torent boven het dorp uit. Dan terug naar ons hotel.

dag
10

WO: Oostenrijkse meren

We maken een mooie rondrit door Oostenrijk.Via Pertisau en de Achensee rijden we naar de Tegernsee. Hier maken we een mooie boottocht en kunnen genieten van de wereld om ons heen. Dan terug naar Eggstätt.

dag
11

DO: Wasserburg en Gstadt

We beginnen in Wasserburg am Inn. Dit stadje met een prachtige altstadt ligt ingesloten in een bocht van de rivier de Inn. Vooral de Brucktor, Rathaus en Kernhaus hebben fraaie gevels. Daarna gaan we naar Gstadt, waar we heerlijks langs het meer kunnen wandelen. Een mooie slotdag van deze vakantie.

dag
12

VR: Terugreis

Terugreis naar huis met onderweg een warme afscheidslunch. U wordt weer afgezet in Zevenaar of Veenendaal.

Accommodaties

Kaiserhof Hotel Sonne***

Nördlingen, Duitsland
Kaiserhof Hotel Sonne ligt in het hart van Nördlingen en beschikt over een restaurant en bar. De kamers zijn voorzien van een eigen badkamer, föhn, televisie, telefoon en minibar. Er is gratis wifi beschikbaar in het hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Gasthof Unterwirt

Eggstätt, Duitsland
Hotel Unterwirt ligt in een van de oudste natuurgebieden van Beieren en vlakbij de Hartsee. Het restaurant biedt traditionele Beierse gerechten. De kamers zijn comfortabel en beschikken over een eigen badkamer. Veel kamers hebben een eigen balkon. In de omgeving zijn er verschillende wandel- en fietsmogelijkheden.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
Kluisje - gratis
Telefoon

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Veenendaal
Opstapplaats 2
Busopstapplaats Zevenaar

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer per comfort class touringcar
 • Verblijf in 4 sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Alle lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Fooienbedrag
 • Warme slotlunch

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 160,-
 • Reis- en Annuleringsverzekering
 • Bijdrage SGR
 • Calamiteitenfonds
 • Overige persoonlijke uitgaven

Overige informatie

Het minimum aantal deelnemers voor deze reissom is 26 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de actuele Corona informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/duitsland/reizen/reisadvies

Reisleiding