Mecklenburg-Vorpommern...steden, zee en meren

Noord-Duitsland biedt met zijn 2000 glinsterend blauwe meren, 1700 kilometer Oostzeekust, goudgele koolzaadvelden, diepgroene bossen, weilanden en witte krijtrotsen van het eiland Rügen een veelzijdige en prachte natuur. Maar ook geschiedenis en historie van de trotse Hanzesteden als Rostock, Schwerin, Stralsund en Wismar met prachtige kastelen, parken en tuinen. U maakt een mooie merentocht per boot en ziet vanaf het water dit prachtige deel van Noord-Duitsland op een ander manier. Veel histori...

Over deze reis

Noord-Duitsland biedt met zijn 2000 glinsterend blauwe meren, 1700 kilometer Oostzeekust, goudgele koolzaadvelden, diepgroene bossen, weilanden en witte krijtrotsen van het eiland Rügen een veelzijdige en prachte natuur. Maar ook geschiedenis en historie van de trotse Hanzesteden als Rostock, Schwerin, Stralsund en Wismar met prachtige kastelen, parken en tuinen. U maakt een mooie merentocht per boot en ziet vanaf het water dit prachtige deel van Noord-Duitsland op een ander manier. Veel historie en een prachtige, veelzijdige natuur is wat Mecklenburg Vorpommern u te bieden heeft.

Bestemming

Algemene informatie Duitsland

De Bondsrepubliek Duitsland ligt in Centraal-Europa met Berlijn als hoofdstad. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen, die bestaat uit 16 deelstaten met een grote mate van autonomie.
Duitsland grenst in het noorden aan de Oost- en Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië. In het zuiden grenst het aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Zo is Duitsland het Europese land met de meeste buurlanden.
Het land heeft een lange en zeer bewogen geschiedenis. In de Romeinse tijd vormde de Rijn de buitengrens met de Germaanse stammen. In de Middeleeuwen was er sprake van het Heilige Roomse Rijk, waarbij de keizer verkozen werd door alle hertogdommen, graafschappen en andere entiteiten die deel van het rijk uitmaakten. Officieel bestond het Roomse Rijk tot het begin van de 19e eeuw en werd het ontbonden door een besluit van Napoleon. Na diens val werd Pruisen de machtigste staat binnen wat nu Duitsland is. Onder Pruisische leiding werd in 1870 Duitsland een keizerrijk, dat ten einde kwam met het eind van de Eerste Wereldoorlog in 1918. Toen werd een republiek uitgeroepen, die een kort en roerig bestaan leidde. In 1933 kwamen de Nationaalsocialisten aan de macht, iets dat uiteindelijk een tot alles vernietigende oorlog en de genocide op de Joden tot gevolg had.
Na 1945 werd het westelijk deel van Duitsland bezet door de Amerikanen, Britten en Fransen. Het oosten viel toe aan de Sovjet-Unie. Hieruit ontstonden twee zelfstandige naties: West-Duitsland, een democratisch geregeerde federale republiek, en Oost-Duitsland, waar de Communistische partij aan de macht was. Door de bouw van een scheidingsmuur tussen beide landen in het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw leek deze deling permanent tot in 1989 de Muur onverwacht viel en kort daarop Duitsland weer één natie werd.
Het land heeft een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit een hooggebergte, dat tot de Alpen behoort.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken, die niet altijd goed verstaanbaar zijn. Steeds meer Duitsers verstaan en spreken goed Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. Het noorden heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is gevarieerd en overvloedig en kan per regio flink verschillen wat specialiteiten aangaat. In het algemeen komen vleesliefhebbers goed aan hun trekken. Er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades, visgerechten, wild en paddenstoelen. Duitsland is ook het land van de vele worstsoorten. De bekendste zijn de Brat- en Currywurst, die veelal verkocht worden bij zgn. Wurstbude, meestal een stalletje op straat.
Bij een goede maaltijd drinkt men graag een goed glas wijn of bier gedronken. In Duitsland worden tal van goede wijnen geproduceerd, zoals bijvoorbeeld de Moezelwijnen. Bijna elk stad en ieder dorp heeft z’n eigen, vaak ambachtelijke bierbrouwerijen.

Wist u dat

- De boekdrukkunst, het bierbrouwen en aspirine Duitse uitvindingen zijn?
- Er meer dan 1500 verschillende worstsoorten in Duitsland gegeten worden?
- De kathedraal van Ulm de hoogste kerktoren van de wereld heeft, nl. ruim 161 meter?

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

WO: Heenreis naar Rostock

De reis gaat beginnen. Per comfortabele touringccar rijdt u naar Rostock waar de komende dagen verblijft. Onderweg maken we een stop in Bremen. Maakt u eens een korte wandeling door de oudste wijk, Schnoor, waar de historie tot leven komt. En loopt u naar het symbool van de stad, de Marktplatz met het raadhuis. Aan het einde van de middag komen we aan in Rostock.

dag
2

DO: Rostock - Bad Doberan

Onder leiding van een Engelssprekende gids wandelt u door de oude Hanzestad Rostock. U bewondert de markante gebouwen, het stadhuis met zijn zeven torentjes, de Mariakirche met het astronomische uurwerk uit 1472 en de Stadthafen. 's Middags naar Bad Doberan een voormalige zomerresidentie van de hertogen van Mecklenburg. Hier maakt u een ritje met de historische smalspoortrein Molli en rijdt o.a. door smalle lindelanen naar de Oostzeebadplaats Kühlungsborn. Hier kunt u uitwaaien, over de mooie boulevard met zijn prachtig oude villa’s wandelen en genieten van de zeelucht.

dag
3

VR: Rügen - Stralsund

Vandaag een dagtocht naar Rügen, het grootste eiland van Duitsland. Op Rügen kunt u genieten van een grote verscheidenheid aan landschappen: grillige kusten met witte krijtrotsen van het Jasmund National Park van 100 m. hoog en zandstranden met prachtige oude badhuizen bij Binz, idyllische vissersplaatsjes en zeebadplaatsen als Putbus. Putbus is de oudste badplaats van het eiland dat aan het begin van de 19e eeuw de residentie van de vorsten van Putbus was. Maakt u een mooie wandeling door het kasteelpark, loop langs de kerk, de Orangerie en de oude stallen. Het oude kasteel uit 1810, dat in WOII gebruikt werd door de nazi’s, is hierna in verval geraakt en uiteindelijk geheel gesloopt. Op de terugweg een kort bezoek aan Stralsund, een indrukwekkende Hanzestad. Binnen de stadsmuren vindt u sporen van de baksteengotiek in o.a. de machtige Nicolaikerk, het imposante stadhuis en de schitterende herenhuizen.

dag
4

ZA: Merentocht

Het Mecklenburgse Merenplateau komt het beste vanaf het water tot zijn recht. U maakt een meren-boottocht van Malchow naar Waren. U vaart langs draaibruggen en door kanalen via de Fleesensee, Kölpinsee naar de Müritz: Duitsland’s grootste binnenzee. Sfeervol Waren kunt u op eigen gelegenheid bezoeken.

dag
5

ZO: Vrije dag

Uw reisleider houdt een samenkomst in het hotel. Het is ook mogelijk een lokale dienst bij te wonen. In het oude stadscentrum van Rostock staan verschillende prachtige oude kerken zoals de Mariakirche waar in de ochtend een evangelisch-Luterse dienst wordt gehouden. Na de gezamenlijke lunch in het hotel is de middag vrij.

dag
6

MA: Lübeck

Vandaag staat de koningin van de Hanzesteden op het programma. De oude binnenstad van Lübeck met ongeveer 1.800 monumentale gebouwen. Niet voor niets staat Lübeck op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Onder leiding van een lokale gids maakt u een wandeling langs de vele bezienswaardigheden die deze stad rijk is. U wandelt over het marktplein met het in verschillende bouwstijlen opgetrokken stadhuis, langs de prachtige koopmanshuizen en kloosters, zoals het Burgkloster. Ook bezoekt u de Marienkirche. Door de eeuwen heen moest het rijke en welvarende Lübeck zich beschermen tegen externe bedreigingen en dat deed de stad door sterke muren en vestingwerken. Tot de 19e eeuw beschikte Lübeck nog over vier poorten waarvan u de twee overgebleven poorten zult zien: de laatmiddeleeuwse Holstentor en de kasteelpoort. De middag bent u vrij om deze stad verder te ontdekken. Een aanrader is een bezoek aan het Europees Hanzemuseum dat antwoord geeft op bijvoorbeeld de vraag waarom de Hanze zo lang heeft kunnen bestaan? Ervaar de wereld en het leven tijdens deze periode van de Hanze en wees getuige van diplomatieke onderhandelingen, piraterij, oorlogen en het lijden tijdens de grote pestepidemie in deze roerige tijd.

dag
7

DI: Schwerin - Wismar

Schwerin, hoofdstad van Mecklenburg-Vorpommern, was tot 1918 een residentiestad en dat is te zien aan zijn elegantie. U bezoekt allereerst het sprookjeskasteel, met zijn vele torentjes en prachtige interieur, omgeven door mooie kasteeltuinen die tot een wandeling uitnodigen. Dit kasteel, gebouwd in de 19e eeuw in Franse stijl, bevindt zich op het schiereiland in de Schweriner See. Aansluitend een korte wandeling door het historische centrum langs de statige Dom en het marktplein. Terug via Wismar, de parel van de Hanzesteden, waarvan de binnenstad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. U ziet het fraaie marktplein, omringd door statige huizen en ook het Fürstenhof, een belangrijk gebouw uit de tijd van de Renaissance.

dag
8

WO: Terugreis

Na het ontbijt reist u terug naar Nederland en er wordt onderweg regelmatig gestopt.

Accommodaties

Hotel InterCity Rostock***

Rostock, Duitsland
Het IntercityHotel Rostock ligt direct naast het centraal station van Rostock. Een uitstekende locatie om de prachtige oude stad met zijn gotische baksteenarchitectuur of de omgeving van Mecklenburg-Vorpommern te verkennen. Modern ingerichte kamers met kabel tv, bureau, badkamer met douche en toilet; gratis WiFi.. Het hotel heeft een restaurant voor het uitgebreide ontbijtbuffet en in de avond met heerlijke Hanza-specialiteiten, een bar en een rustige binnenplaats. Gasten ontvangen een gratis ticket voor het openbaar vervoer in Rostock.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Veenendaal
Opstapplaats 2
Busopstapplaats Duiven

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele touringcar
 • 7 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunch op dag 5
 • Entrees
 • Fooien
 • Engelssprekende gidsen
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer € 185,- (juni), 195,- (september)
 • Overige lunches en drankjes
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 20 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Reisleiding