Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Berlijn in Kerstsfeer

Winter, Kerst, Advent, Busreis

Stad met Schwung, 

altijd in beweging, nooit af,

kosmopolitisch en bruisend,

mix van oud en modern

 

Na de val van de Muur in 1989 werd Berlijn weer de trotse hoofdstad van Duitsland, veranderde van een verdeelde stad in een dynamisch Europees cultuurcentrum.

 

Een stad waarin vooral in de 20e eeuw een bewogen geschiedenis werd geschreven, maar ook een stad met grandeur, met monumentale oude en nieuwe bouwwerken en bezienswaardigheden:

 

het Brandenburger Tor, symbool van de Duitse eenheid,

waar John F. Kennedy in 1963 de historische woorden Ich bin ein Berliner sprak, de Rijksdag (parlementsgebouw) met z’n nieuwe glazen koepel en een spectaculair uitzicht over de hele stad,

 

de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche, die niet werd afgebroken maar als ruïne bleef staan, als Mahnmal (waarschuwing) voor volgende generaties,

de nieuwe Gedächtniskirche met opvallende, blauwe ramen en de zwevende, goudkleurige Christusfiguur,

 

de Berlijnse Muur, hét symbool van de Koude Oorlog waarvan een deel als East Side Gallery bewaard bleef,

de Potsdamer Platz, waarover de Muur liep en die van een druk handelscentrum veranderde in een kale vlakte met grenswachttorens en prikkeldraad,

nu een bruisend plein met futuristische gebouwen, zoals het Sony Center,

 

het indrukwekkende Holocaustmonument, ter herdenking aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het Joods Museum - grootste Joodse museum van Europa - ontworpen door architect Daniël Libeskind

die met de bijzondere architectuur van het gebouw een verhaal vertelt.

 

De vorstelijke boulevards Kurfüstendamm en Unter den Linden,

de regeringsgebouwen en het Bundeskanzleramt, werkplek van Angela Merkel, het Museumeiland met onder andere het Pergamonmuseum en het enorme Pergamonaltaar en de blauwe Poort van Babylon.

 

Berlijn, stad met flair en hippe, trendy wijken waar studenten, kunstenaars en jonge ondernemers de sfeer bepalen.

Met operagebouwen, theaters en de

wereldberoemde Berliner Philharmonie en haar ‘huisorkest’ de Berliner Philharmoniker.

 

En dan, vanaf eind november Berlijn in Advents en Kerststemming: 

verlicht en versierd, overal fonkelende kerstmarkten, ook op de Gendarmenmarkt, wel het mooiste plein van de stad genoemd.

 

Na werktijd treffen Berlijners elkaar graag op een van de kerstmarkten: voor een praatje, natuurlijk mét Glühwein!

 

Kortom, wie er in dit bijzondere jaar 2020 nog even uit wil en

een niet al te verre, maar wel een zeer inspirerende bestemming zoekt:

 

Berlin ist eine Reise wert!

 

zoals de Berlijners zelf zeggen

 

Programma

Dag 1, donderdag: op naar Berlijn

Per touringcar reist u dwars door Duitsland richting Berlijn. Onderweg hoort u al van alles over het land en de stad. Er wordt een paar keer gestopt, ook voor een lunch en laat in de middag/ vroeg in de avond koerst de bus richting het centraal gelegen Hotel Dietrich Bonhoeffer.

Wie heeft zin om na het diner alvast even wat van de veelgeprezen Berliner Luft op te snuiven?

 

Dag 2, vrijdag: city tour

Onder leiding van een Nederlands sprekende gids begint de tour door deze enorme stad: per bus, met een paar stops en soms te voet krijgt u een fantastische indruk van Berlijn: ziet u bv. het verschil tussen voormalig West- en Oost Berlijn, waar de typische Sovjetstijl met de ‘Plattenbau’ opvalt. U ziet de beroemde Friedrichstrasse aan - ooit de Kalverstraat van Berlijn -, de Gendarmenmarkt met zijn tweeling - Domkerken tegenover elkaar en het Schauspielhaus: in 1774 door Frederik de Grote als theater gebouwd, maar dat sinds er vanaf 1994 alleen nog concerten klinken nu Konzerthaus heet.

 

U rijdt over de prachtboulevard Unter den Linden met de Staatsoper (operagebouw) en de Humboldtuniversiteit, waar Albert Einstein werkte en Karl Marx en Friedrich Engels studeerden. De Museuminsel met een aantal topmusea (Pergamonmuseum en Egyptische Museum) en de Nicolaiwijk (een soort Oud-Berlijn), Checkpoint Charlie, ooit een controlepost bij de Muur.

U maakt kennis met de Potsdamer Platz (zie introductietekst) en het Kulturforum, waar zich de Philharmonie (met de Berliner Philharmoniker) en de Neue Nationalgalerie bevinden: museum voor 20e-eeuwse kunst, ontworpen door de bekende architect Mies van der Rohe.

 

Er is gelegenheid om te lunchen en dan gaat de tour verder langs Schloss Bellevue, residentie van de Bondspresident (de Duitse ‘koning’), de regeringswijk met onder andere het Kanzleramt, nu nog net de werkplek van Bondskanselier Merkel en het Brandenburger Tor. Aan de westkant van deze poort werd in 1961 de Berlijnse Muur gebouwd.

Ook bezoekt u het Holocaustmonument, dat in 2005 werd geopend ter nagedachtenis van de Joodse slachtoffers van WO II: een verzameling grote betonblokken waar bezoekers doorheen kunnen lopen: een uitzichtloos, beklemmend gevoel, symbolisch voor de ervaringen van de Joodse bevolking tijdens het naziregime. Motto van het monument: “Het is gebeurd en daarom kan het weer gebeuren” (citaat van de Italiaanse schrijver Primo Levi).

 

Na het diner is er optioneel een mogelijkheid om een (Advents) concert of een opera bij te wonen, in een van de schitterende zalen van de stad: een onvergetelijke ervaring! Op dit moment zijn de programma’s nog niet bekend.

 

Dag 3, zaterdag: oost en west Berlijn

’s Ochtends ziet/bezoekt u nog meer gedenkwaardige plaatsen: het Muurmonument in de Bernauerstrasse, de straat die destijds door de Muur doormidden gesneden werd, waar wanhopige bewoners uit hun ramen sprongen en de vrijheid zochten. Ook is er een interessant museum.

Verder, in voormalig Oost Berlijn de beroemde Alexanderplatz, door de Berlijners liefkozend Alex genoemd. Ooit een aantrekkelijk plein met gras, veel bloemen en bomen. Na de oorlog bouwden de communisten het weer op: in de typische Sovjetarchitectuur die een metropoolgevoel zou moeten geven. Maar het betonnen plein had een vrij troosteloze uitstraling, die nooit helemaal verdween. De Alex werd wereldnieuws toen er in november 1989 een enorme volksdemonstratie tegen het DDR-regime plaats had. Vijf dagen later viel de Muur.

Een bezoek aan de East Side Gallery mag niet ontbreken: het langste (1.316 m) stuk Muur dat nog in tact, maar niet in originele staat is. Kort na de val van de Muur werden kunstenaars uitgenodigd om er kunstwerken op te maken, waarin ze hun visie op vrijheid weergeven.

 

Om 12.00 uur is er gelegenheid om in de Berliner Dom het middaggebed (20 minuten, met orgelmuziek) bij te wonen. Dan een wandeling naar de Hackesche Markt. Ook dit is Berlijn: dé plek met exclusieve, alternatieve boetiekjes, hippe shops en kunstgaleries, cafés en restaurants.

De Hackesche Höfe horen er ook bij: een doolhof van met elkaar verbonden binnenhofjes met kleine winkels, cafés . . . . Minstens even spannend zijn de modebewuste, trendy bezoekers!

 

Na de lunch is er vrije tijd om zelf Berlijn verder te verkennen: misschien een van de musea op het Museumeiland, of het DDR-Museum? Of liever een kijkje in KaDeWe (Kaufhaus des Westens), een spectaculair warenhuis te vergelijken met Harrods in Londen? Of in uw eigen tempo over een van de kerstmarkten dwalen of over de beroemde Kurfürstendamm slenteren? Onze gids geeft tips!

 

Na het diner: zie bij dag 2

 

Dag 4, zondag: Gedächtniskirche en Joods Museum

’s Ochtends kunt u in de nieuwe Gedächtniskirche een adventsdienst bijwonen. Deze kerk staat naast de ruïne van de in 1943 gebombardeerde vorige kerk en werd in 1961 ingewijd. De acht muren van de kerk hebben ca. 20.000 ramen van gebrandschilderd glas in blauwtinten, wat een indrukwekkend effect heeft.

’s Middags bezoekt u het Joods Museum: het gebouw is een ervaring op zich! Schuine muren, puntige hoeken en gapende, lege ruimtes vertellen de geschiedenis van de Joden in Duitsland. Op 23 augustus 2020 wordt na een verbouwing/sluiting van 2 jaar een nieuwe, permanente tentoonstelling geopend, waarbij de Joodse geschiedenis, cultuur en actualiteit centraal staan. Verder vrije tijd en eigen invulling van de rest van de middag: onze gids geeft tips!

 

Na het diner: zie bij dag 2 en 3

 

Dag 5, maandag: en weer naar Nederland

Na het ontbijt rijdt de bus door het winterlandschap van Duitsland weer terug naar Nederland. Onderweg is er natuurlijk een lunchmogelijkheid en eind van de middag bent u weer bij een van de uitstapplaatsen.

 

Accommodaties

Hotel Dietrich Bonhoeffer Haus

 

Het 3-sterren hotel Dietrich Bonhoeffer Haus ligt zeer centraal in Berlijn en is daarmee een prima...

Hotel Dietrich Bonhoeffer Haus

 

Het 3-sterren hotel Dietrich Bonhoeffer Haus ligt zeer centraal in Berlijn en is daarmee een prima uitvalsbasis om de stad te verkennen. Uw kamer is voorzien van bad of douche en toilet. Het hotel beschikt over een restaurant, waar ontbijtbuffet en diner geserveerd worden.

Tevens is er in het gehele hotel gratis Wifi.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vervoer per luxe Comfort Class touringcar
 • 4 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunches dag 1 en 5
 • Excursies en entrees volgens programma
 • Nederlandssprekende gids (dag 2 t/m 4)
 • Fooien
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 120,-
 • Lunches dag 2,3 en 7
 • Facultatieve excursies

Overige informatie

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

 

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 16 personen.

 

Opstapplaatsen: Veenendaal en Duiven.

 

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief