Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

In de voetsporen van Franciscus van Assisi

Groepsreis vanuit één hotel, Vliegreis

Pelgrimsreis Assisi

Tijdens deze 6-daagse reis ga je wandelen en mediteren in een van de mooiste gebieden van Italië: het groene, heuvelachtige Umbrië, het land van Sint Franciscus en Santa Clara. Je stapt in de voetsporen van deze twee bijzondere personen, die aandacht vroegen voor kwetsbare mensen én voor de schoonheid van de schepping.

 

Assisi

Uitvalsbasis van de reis is de stad Assisi, zo’n 175 kilometer ten noorden van Rome. Hier werden Franciscus (1182 -1226) en Clara (1195 - 1254) geboren. Het middeleeuwse karakter van het stadje is prachtig bewaard gebleven. Het bestaat uit een wirwar van kleine met bloembakken opgefleurde straatjes. We bezoeken prachtige kerken, waaronder de San Francesco-basiliek uit 1228 met het graf van Franciscus. Deze basiliek torent hoog boven de stad uit en bestaat uit twee boven elkaar gebouwde kerken, opgetrokken uit witte en roze stenen. Beide kerken zijn versierd met bekoorlijke fresco’s, waaronder taferelen uit het leven van Franciscus, van de 13e-eeuwse kunstenaars Bencivieni di Pepo, Simone Martini en Giotto di Bondone. Ook bezoeken we de sobere en serene Sint Clara-basiliek. Haar tombe, een glazen schrijn, is heel bijzonder.

 

San Damiano

De wandelingen gaan naar plekken buiten de stadsmuren. Je bezoekt tijdens die tochten bijzondere plekken, zoals het mooi bewaard gebleven klooster van San Damiano, waar Clara als jonge vrouw van 18 jaar op aanraden van Franciscus een kloosterorde opzette. Ze stond aan het hoofd daarvan tot aan haar dood. Het was ook op deze plek, in het kerkje van San Damiano, waar de jonge en welgestelde Franciscus — die eigenlijk ridder wilde worden — de stem van Christus hoorde, die hem opdroeg de kerk te herstellen. Hij nam deze opdracht letterlijk en begon aan restauratiewerkzaamheden. Tot hij besefte dat hij geroepen was om de christelijke gemeenschap in geestelijk zin te herstellen!

 

Santa Maria degli Angeli

Een andere wandeling voert naar de Onze-LieveVrouw-van-de-Engelen- basiliek (Basilica di Santa degli Angeli), een monumentale kerk uit de late renaissance aan de voet van de heuvel van Assisi in het buurtschap (frazione) Santa Maria degli Angeli. De basiliek is over een kleine kapel heen gebouwd, de zogenaamde Portiuncula, de heiligste plaats voor Franciscanen. Daar kreeg de rijke jongeling Franciscus een helder besef van zijn roeping en nam hij afstand van de wereld om, te midden van de armen, in armoede te leven. In de Portiuncula begon de bedelorde van de Franciscanen of minderbroeders.

 

Je wandelt over goed begaanbare paden, maar je doet er goed aan rekening te houden met hoogteverschillen. De afstanden die je loopt liggen tussen de 5 en 10 kilometer per dag.

Behalve de grote religieuze betekenis hebben Assisi en de andere plaatsen die we bezoeken ook een belangrijke kunsthistorische en culturele waarde. Patricia Blanquart, die woont en werkt in Assisi, is onze gids en zal hier — in het Nederlands —over vertellen.

Mirjam Dirkx — werkzaam als coach en gespecialiseerd in spirituele meditatie — begeleidt de reis; zij gaat uitgebreid in op de grote betekenis van Franciscus en Clara in de katholieke traditie, hun mystieke spiritualiteit en hun boodschap van echte ontmoeting en eenvoud in onze tijd en voor ons persoonlijk kan hebben. Tijdens de reis wordt er voldoende tijd genomen voor bezinning en stilte, zodat alles wat je tijdens de reis ervaart voedsel voor je ziel kan worden. 

Programma

Dag 1

Heenreis Amsterdam — Rome — Assisi

Na de rechtstreekse vlucht per Alitalia van Amsterdam naar Rome, brengt een touringcar je van Rome naar Assisi (transfertijd ongeveer 2,5 uur). Je hotel ligt midden in het centrum van dit prachtige stadje.

Diner en overnachting in Assisi.

 

Dag 2

Wandeling door middeleeuws Assisi

Na het ontbijt, wandelen we naar de San Francesco-basiliek. Je krijgt er een rondleiding van Patricia Blanqaert, die woont en werkt in Assisi.

Je kunt lunchen op eigen gelegenheid, bijvoorbeeld in een van de leuke trattoria’s in de stad. In de middag maken we, zonder gids, een stadswandeling. We bezoeken het geboortehuis van Franciscus, de basiliek van Santa Clara en de Santa Maria della Rose, een kleine kerk waar bijzondere moderne religieuze kunst wordt tentoongesteld. Daar is een meditatief moment op zijn plaats.

Diner en overnachting in Assisi

 

Dag 3

Via de wijngaarden naar San Damiano

Na het ontbijt gaan we voor een viering met onze groep naar de kerk San Stefano. Volgens de overlevering begonnen de klokken van deze kerk spontaan te luiden tijdens Franciscus’ doodstrijd en op het moment van zijn overlijden. Na bezichtiging maken we ons op voor een mooie wandeling via de wijngaarden naar San Damiano, het klooster waar Clara met haar zusters woonde en de plek waar Sint Franciscus Christus’ oproep hoorde om de Kerk te herstellen. Na dit bezoek lopen we, ook weer via wijngaarden, naar het dal waar de monumentale kerk Sint Maria degli Angeli staat. Deze prachtig gedecoreerde kerk is gebouwd ‘over’ het oude klooster Portiuncula, dat nu een bedevaartsoord voor Franciscanen is. Franciscus sterft op 3 oktober 1226 in de Transito-kapel van dit klooster.

We zullen onderweg op een mooi plekje pauzeren voor een picknick.

Na het bezoek aan Santa Maria wandelen we terug naar de stad Assisi, die je al in de verte op de heuvel ziet liggen. Alles bij elkaar maken we vandaag een wandeling van zo’n tien kilometer.

Diner en overnachting in Assisi.

 

Dag 4

Ontmoeting met de melaatse

We vertrekken per touringcar naar Spello, een prachtig bewaard middeleeuws stadje, waar je een rondleiding krijgt van Patricia Blanquart. Voor of na de wandeling lunchen we in Spello. De wandeling in de omgeving van zo’n twee uur wordt begeleid door Patricia.

Vervolgens brengt de bus ons naar Rivotorto, waar een beeld staat van de ontmoeting van Franciscus met de melaatse. Volgens de overlevering gaf Franciscus, toen hij een melaatse ontmoette, verschrikt zijn paard de sporen en vluchtte hij weg. Maar al snel kreeg hij berouw en herinnerde hij zich de christelijke boodschap van barmhartigheid en liefde. Hij keerde terug en kuste de melaatse op de mond. We staan bij de boodschap van deze ‘omkerende’ ontmoeting stil en maken ruimte voor een meditatie.

De bus brengt je terug naar Assisi.

Diner en overnachting in Assisi.

 

Dag 5

Meditatie op de top van Monte Subasio

Na het ontbijt maken we ons klaar voor een bergwandeling (afdaling). Met een busje of een taxi ga je naar de top van de Monte Subasio, onderdeel van het beschermde bosrijke natuurgebied Parco del Monte Subasio. De berg, ten oosten van Assisi, is zo’n 1290 meter hoog en het roze gesteente ervan is gebruikt voor de bouw van onder meer de San Francesco-basisiliek. Na een meditatie wandelen we de berg af. Je komt onder meer langs de Fonte Bregno, een bron die al in de Romeinse tijd voor drinkwater wordt gebruikt. Steeds heb je een prachtig zicht op de vallei. Vervolgens lopen we naar de Eremo delle Carcieri. Deze wandeling duurt ongeveer drie uur ongeveer. De Carcieri is de plek waar Franciscus en andere broeders in een kluis in de bossen verbleven. Na bezichtiging en een meditatie op deze bijzondere plek, haalt de bus je hier op en brengt je terug naar Assisi. We hebben ons eigen lunch bij ons en picknicken onderweg. Vanaf 15.00 uur ongeveer kun je de middag verder zelf invullen.

Diner en overnachting in Assisi.

 

Dag 6

Kersttaferelen en terugvlucht

We ontbijten vroeg en verlaten met onze koffers het hotel. De bus brengt ons naar Greccio, (twee uur rijden), een kluizenarij waar Franciscus in 1224 de eerste levende kerststal bouwde om mensen gevoelig en bewust te maken van de armoede van Jezus. Hij werd met die eerste kribbe de grondlegger van de traditie om met Kerst een stalletje neer te zetten. In de kluizenarij kun je diverse kersttaferelen uit verschillende tijden bezichtigen.

Tot slot rijden we naar het vliegveld in Rome voor de terugvlucht naar Schiphol.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
prijsinformatie - Assisi 6 dagen

Inclusief

 • Vliegreis
 • Vervoer ter plaatse
 • Bagage 23 kilo
 • 2-persoonskamer op basis van halfpension
 • Lunches (behalve dag 1 en 2)
 • Entrees
 • Fooien
 • Nederlandssprekende gids
 • Reisleiding Miriam Dirkx
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Lunches dag 1 en 2
 • Toeslag 1-persoonskamer € 185
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Poliskosten

 

 

 

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief