Maatwerkreis Santiago o.lv. Dhr. R.L.M. Visser

Iedere reis vertelt een eigen Verhaal. Tijdens deze reis hoort en beleeft u het bijzondere verhaal over de apostel Jacobus en de pelgrimsweg naar Santiago de Compostela. Santiago is al sinds de 9e eeuw een van de belangrijkste bedevaartsplaatsen in Europa. Velen gingen u dan ook al voor. Tijdens deze reis bieden we de mogelijkheid om stukjes te wandelen van de beroemde Jacobsroute (Camino de Santiago). Uw reis begint in Limmen en leidt via Vézelay en Lourdes naar Santiago de Compostela, de stad...

Over deze reis

Onderweg naar Santiago

Iedere reis vertelt een eigen Verhaal. Tijdens deze reis hoort en beleeft u het bijzondere verhaal over de apostel Jacobus en de pelgrimsweg naar Santiago de Compostela. Santiago is al sinds de 9e eeuw een van de belangrijkste bedevaartsplaatsen in Europa. Velen gingen u dan ook al voor. Tijdens deze reis bieden we de mogelijkheid om stukjes te wandelen van de beroemde Jacobsroute (Camino de Santiago). Uw reis begint in Limmen en leidt via Vézelay en Lourdes naar Santiago de Compostela, de stad met het graf van de apostel Jacobus. De prachtige wegen, waar u pelgrim met de pelgrims bent, voeren u door afwisselende steden, langs verborgen heiligdommen, eeuwenoude kerken en kloosters. Een unieke en boeiende ervaring.
En “onderweg zijn” op de beroemde Camino is minstens net zo belangrijk als aankomen!

Bestemming

Algemene informatie

Frankrijk, officieel de Republiek Frankrijk, grenst in het noorden aan België en Luxemburg. In het oosten zijn Duitsland, Zwitserland en Italië de buren en de zuidgrens is met de Middellandse Zee, Andorra, Monaco en Spanje. De gehele westkust grenst aan de Atlantische Oceaan. Bij Frankrijk hoort ook het eiland Corsica, net als vele overzeese gebieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Franse deel van het eiland St. Maarten. Het noorden van Frankrijk bestaat uit laagvlakten en meer naar het zuiden wordt het landschap steeds heuvel- en bosachtiger. In het westen en zuiden zijn talrijke stranden en baaien te vinden. Bergen zijn er vooral in het oosten en zuiden en beslaan bijna 25% van het landoppervlak. Het land wordt doorsneden met rivieren, soms wild stromend en anderen traag kabbelend. De langste is de Loire met een totale lengte ruim 1000 kilometer.

De sporen van menselijke aanwezigheid voeren bijna 1 miljoen jaar terug. Beroemd zijn de rotsschilderingen van Lascaux, die nog “maar” zo’n 15.000 jaar oud zijn. In die tijd werd het land bewoond door een veelheid aan stammen, die rond 50 voor Chr. onder de naam Galliërs bekend stonden en onderworpen werden aan de Romeinen. Gallië maakte tot in de vierde eeuw deel uit van het Romeinse Rijk. Zo rond 500 werden de contouren van het huidige Frankrijk zichtbaar. Onder keizer Karel de Grote maakte Frankrijk deel uit van het enorme rijk, dat door Karel geregeerd werd. Na zijn dood viel dit rijk echter snel uit een en werd het westen van lieverlee verenigd onder één koning. Dit ging niet zonder slag of stoot en pas aan het eind van de 15e eeuw was de Franse koning ook echt heerser over het grootste deel van het land. Geleidelijk nam de macht van de koningen toe en werd Frankrijk een absolute monarchie en een van de leidende naties in Europa. Aan de macht van de koning kwam een abrupt einde door de Franse Revolutie in 1789. De toenmalige koning, Lodewijk XVI, werd onthoofd en met hem werden veel andere mensen onthoofd in een felle strijd om de macht. Als winnaar kwam Napoleon tevoorschijn, die zichzelf tot keizer kroonde en een groot deel van Europa veroverde. Na zijn beslissende nederlaag bij Waterloo brak weer een roerige tijd in Frankrijk aan. In de 19e eeuw was het afwisselend een monarchie, republiek en keizerrijk tot het in 1870 wederom een republiek werd en bleef. Samen met Duitsland was Frankrijk steeds in conflict om de macht op het Europese vasteland. Dit leidde uiteindelijk tot de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, waar vooral Noord Frankrijk zwaar onder heeft geleden. Frankrijk kwam wel als een van de overwinnaars uit dit conflict, maar de strenge vredesbepalingen die werden opgelegd aan Duitsland legden de kiem voor een nog veel gruwelijker oorlog, de Tweede Wereldoorlog. Na deze oorlog kwam er een vorm van Frans-Duitse samenwerking tot stand, die uiteindelijk leidde tot de oprichting van EEG, de voorloper van de Europese Unie.

Informatie over Frankrijk

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Frankrijk

Beste reistijd

Afhankelijk van het reisdoel is Frankrijk in alle jaargetijden goed te bezoeken. Voor zonaanbidders is de Mediterrane zomer ideaal. Steden, zoals Parijs, zijn vooral in het voor- en najaar aanrader.
De westkust is vooral in de zomer aantrekkelijk. Frankrijk heeft drie klimaatzones. Het grootste deel kent een gematigd zeeklimaat met milde winters, zachte zomers en gedurende het jaar neerslag. Het zuiden heeft een Middellandse Zee klimaat met zachte winters en warme, droge zomers. In Midden Frankrijk heerst een semilandklimaat met strenge winters en zomers met hoogoplopende temperaturen.

Taal

De officiële taal is Frans, een van oorsprong Romaanse taal. Wereldwijd is het voor bijna 130 miljoen de eerste taal, zoals de regio rond Montreal in Canada en veel West-Afrikaanse landen. Naast Frans worden er regionaal ook andere officieel erkende talen gesproken, zoals Bretons in Bretagne en Baskisch in het zuidwesten.

Eten & drinken

De Franse keuken is wereldberoemd en kenmerkt zich door een enorme diversiteit. Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten of het nu om vis, vlees, gevogelte, schaal- of schelpdieren gaat. Ieder chef weet hier de heerlijkste gerechten van te bereiden. Frankrijk is bij uitstek het land van de wijn. Smaak, kleur en samenstelling van de wijn zijn afhankelijk van het soort druif, de streek, de grondsoort en de weersomstandigheden.

Wist u dat?

- Er jaarlijks in Frankrijk zo’n 500 miljoen slakken gegeten worden?
- Niet wijn, maar mineraalwater het meest gedronken wordt, zo’n 103 liter per persoon?
- Het Franse leger nog postduiven “in dienst” heeft?

Algemene informatie

Spanje, gelegen op het Iberisch schiereiland is qua grootte het vierde land van Europa. In het noorden grenst het aan Frankrijk en Andorra en in het westen aan Portugal. Het land is grotendeels omringd door zeeën. De lange kust kent veel bekende toeristische streken met veel stranden, waar het goed toeven is. Het binnenland wordt gekenmerkt door uitgestrekte vaak droge hoogvlaktes en veel gebergten, zoals de Pyreneeën op de grens met Frankrijk en de Sierra Nevada in Andalusië. Met een gemiddelde hoogte van 660 meter boven zeeniveau komt Spanje op een tweede plaats in Europa na Zwitserland. Tot Spanje horen ook twee bekende groepen eilanden: de Balearen, waaronder Mallorca, in de Middellandse Zee en de Canarische eilanden in de Atlantische Oceaan. Hier maakt onder meer Tenerife deel van uit. Op dit eiland vindt u de hoogste berg van Spanje, El Teide (ruim 3700 meter). Het land werd al in de Oudheid bewoond. Op verschillende plekken zijn daar sporen van teruggevonden en vandaag de dag ook nog te zien. Vanaf rond 200 voor Christus tot het begin van de 5e eeuw na Christus maakte Spanje deel uit van het Romeinse Rijk. Overal zijn overblijfselen uit die periode te vinden. Aan het begin van de 8e eeuw werd vrijwel heel Spanje veroverd door de Moren, die uit Noord-Afrika kwamen, waarmee ook de Islam zijn intrede deed. Het leidde tot een periode van grote bloei op allerlei vlakken. Córdoba was het centrum van deze cultuur, die grote welvaart bracht en waarin kunsten, literatuur en wetenschappen opbloeiden. Op haar hoogtepunt had de stad zo’n één miljoen inwoners bestaand uit moslims, christenen en joden.

Ondertussen begon vanuit het christelijke noorden de herovering (Reconquista) van de verloren gegane gebieden. In 1492 werd het laatste Moorse bolwerk, Granada, veroverd en werd Spanje een land. Mede door de ontdekking en verovering van Zuid-Amerika kon Spanje lang een politieke hoofdrol in Europa spelen. Van lieverlee zette het verval in en namen de macht en welvaart van het land steeds verder af. De 20ste eeuw was een bewogen eeuw: pogingen tot revoluties, staatsgrepen en het uitroepen van een progressief georiënteerde republiek leidden tot een bloedige Burgeroorlog, waardoor generaal Franco als dictator aan de macht kwam. Na zijn dood in 1975 kreeg Spanje weer een koning en werd de democratie hersteld. Het land werd lid van de EU en de welvaart naam flink toe. De gevolgen van de economische crisis, die in 2009 begon, zijn echter nog steeds merkbaar. Het land heeft zo’n 47 miljoen inwoners, waarvan 95% rooms-katholiek is.

Informatie over Spanje

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Spanje

Taal

De officiële taal is Spaans (Castiliaans), een Romaanse taal. Naast het Spaans wordt in sommige regio’s, zoals Baskenland en Catalonië, een eigen taal gesproken. In toeristische gebieden kunt u steeds vaker met Engels terecht, maar het kan soms handig zijn om via Google Translate te communiceren.

Beste reistijd, weer en klimaat

In de zomer kan het in Spanje erg warm zijn, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot zo’n 40ºC. In voor- en najaar is de temperatuur prettiger, gemiddeld rond 25ºC. In de winter is het aan zuidelijke kusten goed toeven met temperaturen tussen de 18 en 22ºC.
In het binnenland en de oost- en zuidkust is de kans op neerslag klein. In het veel groenere noordwesten is er het hele jaar door kans op regen.

Eten & drinken

Spanjaarden zijn gek op lekker eten en maken daar veel werk van. De Spaanse keuken is behoorlijk verfijnd en zeer gevarieerd. De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. Er wordt dan warm en ook veel gegeten. Begonnen wordt met een voorgerecht, gevold door het hoofdgerecht met allerlei bijgerechten en natuurlijk een dessert. Men lunch gemiddeld genomen vanaf 14.00 uur met als afsluiter de siësta. De avondmaaltijd wordt vaak pas vanaf 22.00 uur gebruikt en bestaat uit lichte gerechtjes, waaronder Tapas. In hotels zijn ontbijt en diner meer aan de gangbare Europese standaard aangepast en worden de maaltijden meestal in buffetvorm geserveerd. Spanje is een belangrijke wijnproducent en staat wereldwijd gezien op de derde plaats. De bekendste wijnen zijn Rioja en Navarra wijnen. Een populair drankje is sangria, een mix van rode wijn, kaneel, suiker, (soms) cognac en vruchten. Uit de streek rond Jerez de la Frontera komt de sherry, een versterkte wijn die alleen in Spanje geproduceerd wordt.

Wist u dat

- Het Spaanse volkslied geen officiële tekst bij de muziek heeft?
- Spaans de tweede wereldtaal is en door ruim 500 miljoen mensen gesproken wordt?
- Spanje met 48 vermeldingen op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst staat? Alleen China en Italië hebben er meer.
- Wanneer op Oudejaarsavond 12 uur is het nieuwe jaar wordt ingeluid met het eten van 12 druiven?

Dagprogramma

dag
1

MA: Op pelgrimsreis

Vanaf de Dusseldorperweg bij de Corneliuskerk vertrekt de bus vanuit Limmen voor de eerste 750 km. ’s Avonds zijn we in Avallon in Oost Frankrijk, waar de nacht wordt doorgebracht. ’s Middags wordt in Compiègne of Noyon (één van de oude pleisterplaatsen op de weg naar Santiago) een stop gemaakt en de lunch gebruikt.

dag
2

DI: Vézelay en doorreis naar Macon

In de morgen een bezoek aan Vézelay: startpunt van één van de vier oude pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. Met uw gids bekijkt u onder meer de basiliek. ’s Middags gaat de tocht verder via Nevers, de plaats waar Bernadette uit Lourdes begraven ligt, naar het volgende hotel in Macon.

dag
3

WO: Taizé en Cluny

Na het vroege ontbijt gaan we naar Taizé, waar de door frère Roger gestichte oecumenische broedergemeenschap woont; hier zullen we het ochtendgebed meemaken. Daarna verder naar Cluny; waar de ruïnes van het ooit beroemde benedictijnerklooster bezocht worden. ’s Middags gaat de tocht verder naar het volgende hotel in Egleton.

dag
4

DO: Rocamadour en aankomst Lourdes

De pelgrimstocht wordt voortgezet in de richting van de Pyreneeën. Onderweg wordt er gestopt in Rocamadour, al eeuwenlang vanwege een beeltenis van de zwarte Madonna een markant punt op de route naar Santiago de Compostela. Via een bezoek aan Moissac komen we in Lourdes aan.

dag
5

VR: Lourdes

We blijven in Lourdes voor een bezoek aan de grot en aan andere bijzondere plekken in deze
bedevaartsplaats. ’s Avonds maken we de
lichtprocessie mee. De lunch is vandaag niet inbegrepen.

dag
6

ZA: Aankomst in Spanje

Al vroeg vertrekken we naar Saint Jean Pied de Port, aan de voet van de Pyreneeën. Hier kan voor de liefhebbers een stuk van de pelgrimstocht te voet worden afgelegd. Vervolgens gaat de reis per bus door de Pyreneeën, langs Roncevalles, waar zich het slagveld uit het ‘Roelantslied’ bevindt. Vervolgens komen we via Pamplona in Puenta la Reina ; dat stadje zullen we ook als pelgrims te voet doorkruisen. Daarna gaan we naar het hotel.

dag
7

ZO: Burgos

Vandaag reizen we via Estella, Logrono en Santo Domingo de la Calzada naar Burgos; deze stad met een magnifieke kathedraal zullen we bezichtigen. Daarna rijden we via Formista naar Leon, waar ons volgende hotel staat

dag
8

MA: Leon en Santiago de Compostela

De dag begint met een bezoek aan Leon en zijn kathedraal met zijn gebrandschilderde ramen. Vanaf Leon gaat de tocht verder via Astorga, waar de beroemde Spaanse architect Gaudi het bisschoppelijk paleis bouwde. We komen langs Cruz Ferro, waar de pelgrims alle loden last van zich kunnen afwerpen; daarna bereiken we Cebreiro de Piedrafita, het hoogste punt van de route; vandaar kan er weer een stuk van de route gelopen worden. En aan het eind van de dag komen we aan in Santiago de Compostela.

dag
9

DI: Santiago de Compostela

De hele dag zijn we in Santiago de Compostela.
Natuurlijk zijn we de avond ervoor al bij het
beeld van Jacobus in de kathedraal geweest en
hebben we een eerste indruk gekregen.
Vandaag gaan we de kathedraal en de rest van
de stad beter verkennen. ’s Ochtends
gezamenlijk met een gids en ’s middags
is ieder vrij om te gaan waar die wil. Om die
reden is de lunch vandaag weer voor eigen
rekening,

dag
10

WO: De terugreis begint

De terugreis gaat beginnen. We nemen afscheid van Santiago de Compostela en rijden door het Noord Spaanse landschap terug naar de Pyreneeën. We maken in de middag een stop in Oviedo en logeren die nacht in Zarauz.

dag
11

DO: Tours

Door Frankrijk gaat de terugreis verder in de richting van Tours, de stad van Sint Maarten. Daar zullen we de nacht doorbrengen, maar voordat we bij ons hotel aankomen, bezichtigen we eerst de kathedraal van Tours.

dag
12

VR: Thuiskomst

De laatste dag. Vanuit Tours rijden we langs Parijs terug naar Limmen. Voordat we thuis zijn, krijgen we in Nazareth (België) een warme maaltijd voorgeschoteld.

Accommodaties

Hotel Ibis Avallon***

Avallon, Frankrijk
Hotel Ibis Avalon is strategisch gelegen en heeft uitzicht op een mooi park. Het hotel heeft een eigen restaurant, airconditioning en wifi is gratis beschikbaar. De kamers zijn voorzien van een eigen badkamer en een televisie.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Airco
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Goede uitvalsbasis

Hotel Ibis Macon Sud Creches***

MACON, Frankrijk
Dit Ibis Hotel is gunstig gelegen en daarom een prima uitvalsbasis op doorreis. Het hotel heeft 80 kamer, een mooi terras met buitenzwembad, een bar, restaurant en snack-corner. Er is gatis wifi beschikbaar. Alle kamers zijn voorzien van een badkamer, televisie en hebben ook wifi.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon
In de buurt
Goede uitvalsbasis

Hotel Ibis Egletons***

Egletons, Frankrijk
Het Ibis Egletons Hotel ligt gunstig en bij een park. Het hotel beschikt over een bar/restaurant en gratis wifi. De kamers zijn voorzien van eigen badkamer, televisie, telefoon, radio en koffiezetapparaat.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon
In de buurt
Natuurlijk gelegen
Goede uitvalsbasis

Hotel Christina***

Lourdes, Frankrijk
Hotel Christina is gunstig gelegen en kijkt uit over de Pyreneeën. Het hotel beschikt over een bar, restaurant en terrassen. Er is een fitnessruimte en sauna. De kamers zijn voorzien van een eigen badkamer, een föhn, televisie, waterkoker en kluisje.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Sauna
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum
Natuurlijk gelegen

Hotel Jakue***

Puente la Reina, Spanje
Het eenvoudige maar degelijke hotel Jakue in Puente la Reina beschikt over een bar, café en restaurant met terras. De kamers zijn ruim en beschikken over airco, televisie en een eigen badkamer. Er is wifi beschikbaar in het hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Airco
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Natuurlijk gelegen
Goede uitvalsbasis

Hotel Husa Abad San Antonio****

Leon, Spanje
Dit moderne hotel ligt op loopafstand van het centrum van Leon (2km) en beschikt over een restaurant, bar/café, 91 ruime kamers en gratis wifi. De kamers zijn voorzien van eigen badkamer, airco, televisie en föhn.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Santiago Apostol ***

Santiago de Compostela, Spanje
Hotel Santiago Apóstol ligt in de wijk San Lázaro, op 10 minuten rijden van het historische centrum van Santiago de Compostela. Het hotel beschikt over een eigen restaurant met een spectaculair uitzicht over de stad.

Uw kamer is ruim en comfortabel ingericht.

Hotel Zarauz***

Zarauz, Spanje
Hotel Zarauz beschikt over een bar en lounge, een restaurant, een computerhoekje en 75 kamers, allen voorzien van een eigen badkamer, föhn, televisie en telefoon. Er is gratis wifi beschikbaar in het hotel en op de kamers.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon
In de buurt
Strand

Hotel Ibis Tours Centre Gare

Tours, Frankrijk
Dit hotel ligt gunstig t.o.v. station en snelweg en ook maar op 15 minuten lopen van het centrum van Tours. Het beschikt over een bar en restaurant en moderne kamers met badkamer, televisie en telefoon. Er is gratis wifi beschikbaar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
In stadscentrum
Goede uitvalsbasis

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Corneliuskerk Limmen

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer per comfort class touringcar
 • Vervoer volgens schema
 • Verblijf in 3 sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches, behalve dag 5 en 9
 • Excursie- en entreegelden
 • Gids ter plekke volgens schema
 • Fooienbedrag 24,- p.p.

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 355,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage SGR 5,- p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Lunches op dag 5 en 9

Overige informatie

De minimale groepsgrootte is 35 personen.

Een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist voor deze reis.

Kijk voor de laatste bepalingen t.a.v. corona op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/frankrijk/reizen/reisadvies en https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/spanje/reizen/reisadvies

Reisleiding