Normandië en Bretagne, een historische reis

Nergens vindt u zo veel historie als langs de Atlantische kust van Frankrijk. De kustlijn van Normandië is grillig met hoge kliffen die hier en daar worden onderbroken door de zogeheten invasiestranden. De Tweede Wereldoorlog heeft hier duidelijk zijn sporen achtergelaten. Op de heenreis is er ook aandacht voor de Eerste Wereldoorlog door een kort bezoek aan Arras, een strategische plaats. Tijdens deze reis hoort u wat onze bevrijders hier hebben meegemaakt. Een reis om samen met elkaar stil te...

Over deze reis

Normandië en Bretagne, een reis door de historie en wereldoorlogen in Frankrijk

Nergens vindt u zo veel historie als langs de Atlantische kust van Frankrijk. De kustlijn van Normandië is grillig met hoge kliffen die hier en daar worden onderbroken door de zogeheten invasiestranden. De Tweede Wereldoorlog heeft hier duidelijk zijn sporen achtergelaten. Op de heenreis is er ook aandacht voor de Eerste Wereldoorlog door een kort bezoek aan Arras, een strategische plaats. Tijdens deze reis hoort u wat onze bevrijders hier hebben meegemaakt. Een reis om samen met elkaar stil te staan wat hier gebeurd is en te luisteen naar het verhaal. Tijdens een bezoek aan de invasiestranden, het Le Memorial museum in Caen en de bijzondere 360 graden film in Arromanches krijgt u daar een goede indruk van. U stapt nog verder het verleden in met een bezoek aan de middeleeuwse bouwwerken in Dinan en Saint-Malo. De abdij op het beroemde rotseiland Mont St. Michel is een stukje Frankrijk dat u niet mag missen! Deze reis is een combinatie van een bewogen geschiedenis, een veelvoud aan bezienswaardige steden in een mooi stukje van Frankrijk.

Bestemming

Algemene informatie

Frankrijk, officieel de Republiek Frankrijk, grenst in het noorden aan België en Luxemburg. In het oosten zijn Duitsland, Zwitserland en Italië de buren en de zuidgrens is met de Middellandse Zee, Andorra, Monaco en Spanje. De gehele westkust grenst aan de Atlantische Oceaan. Bij Frankrijk hoort ook het eiland Corsica, net als vele overzeese gebieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Franse deel van het eiland St. Maarten. Het noorden van Frankrijk bestaat uit laagvlakten en meer naar het zuiden wordt het landschap steeds heuvel- en bosachtiger. In het westen en zuiden zijn talrijke stranden en baaien te vinden. Bergen zijn er vooral in het oosten en zuiden en beslaan bijna 25% van het landoppervlak. Het land wordt doorsneden met rivieren, soms wild stromend en anderen traag kabbelend. De langste is de Loire met een totale lengte ruim 1000 kilometer.

De sporen van menselijke aanwezigheid voeren bijna 1 miljoen jaar terug. Beroemd zijn de rotsschilderingen van Lascaux, die nog “maar” zo’n 15.000 jaar oud zijn. In die tijd werd het land bewoond door een veelheid aan stammen, die rond 50 voor Chr. onder de naam Galliërs bekend stonden en onderworpen werden aan de Romeinen. Gallië maakte tot in de vierde eeuw deel uit van het Romeinse Rijk. Zo rond 500 werden de contouren van het huidige Frankrijk zichtbaar. Onder keizer Karel de Grote maakte Frankrijk deel uit van het enorme rijk, dat door Karel geregeerd werd. Na zijn dood viel dit rijk echter snel uit een en werd het westen van lieverlee verenigd onder één koning. Dit ging niet zonder slag of stoot en pas aan het eind van de 15e eeuw was de Franse koning ook echt heerser over het grootste deel van het land. Geleidelijk nam de macht van de koningen toe en werd Frankrijk een absolute monarchie en een van de leidende naties in Europa. Aan de macht van de koning kwam een abrupt einde door de Franse Revolutie in 1789. De toenmalige koning, Lodewijk XVI, werd onthoofd en met hem werden veel andere mensen onthoofd in een felle strijd om de macht. Als winnaar kwam Napoleon tevoorschijn, die zichzelf tot keizer kroonde en een groot deel van Europa veroverde. Na zijn beslissende nederlaag bij Waterloo brak weer een roerige tijd in Frankrijk aan. In de 19e eeuw was het afwisselend een monarchie, republiek en keizerrijk tot het in 1870 wederom een republiek werd en bleef. Samen met Duitsland was Frankrijk steeds in conflict om de macht op het Europese vasteland. Dit leidde uiteindelijk tot de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, waar vooral Noord Frankrijk zwaar onder heeft geleden. Frankrijk kwam wel als een van de overwinnaars uit dit conflict, maar de strenge vredesbepalingen die werden opgelegd aan Duitsland legden de kiem voor een nog veel gruwelijker oorlog, de Tweede Wereldoorlog. Na deze oorlog kwam er een vorm van Frans-Duitse samenwerking tot stand, die uiteindelijk leidde tot de oprichting van EEG, de voorloper van de Europese Unie.

Informatie over Frankrijk

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Frankrijk

Beste reistijd

Afhankelijk van het reisdoel is Frankrijk in alle jaargetijden goed te bezoeken. Voor zonaanbidders is de Mediterrane zomer ideaal. Steden, zoals Parijs, zijn vooral in het voor- en najaar aanrader.
De westkust is vooral in de zomer aantrekkelijk. Frankrijk heeft drie klimaatzones. Het grootste deel kent een gematigd zeeklimaat met milde winters, zachte zomers en gedurende het jaar neerslag. Het zuiden heeft een Middellandse Zee klimaat met zachte winters en warme, droge zomers. In Midden Frankrijk heerst een semilandklimaat met strenge winters en zomers met hoogoplopende temperaturen.

Taal

De officiële taal is Frans, een van oorsprong Romaanse taal. Wereldwijd is het voor bijna 130 miljoen de eerste taal, zoals de regio rond Montreal in Canada en veel West-Afrikaanse landen. Naast Frans worden er regionaal ook andere officieel erkende talen gesproken, zoals Bretons in Bretagne en Baskisch in het zuidwesten.

Eten & drinken

De Franse keuken is wereldberoemd en kenmerkt zich door een enorme diversiteit. Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten of het nu om vis, vlees, gevogelte, schaal- of schelpdieren gaat. Ieder chef weet hier de heerlijkste gerechten van te bereiden. Frankrijk is bij uitstek het land van de wijn. Smaak, kleur en samenstelling van de wijn zijn afhankelijk van het soort druif, de streek, de grondsoort en de weersomstandigheden.

Wist u dat?

- Er jaarlijks in Frankrijk zo’n 500 miljoen slakken gegeten worden?
- Niet wijn, maar mineraalwater het meest gedronken wordt, zo’n 103 liter per persoon?
- Het Franse leger nog postduiven “in dienst” heeft?

Dagprogramma

dag
1

MA: Nederland - Arras - Amiens

Per luxe touringcar gaat het richting Frankrijk. Onderweg een korte stop in Arras, bekend als de strategische plaats voor de Britse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. De stad is als rokende puinhoop achtergelaten maar daarna weer opgebouwd. Tijdens een wandeling ziet u o.a. de mooie pleinen, de kathedraal, de Sint Vaas abdij en het stadhuis met de belfort (klokkentoren). In Arras bevinden zich nog groeven die tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt werden als kelders en opslagplaatsen voor goederen en strategische plaats voor de geallieerden. Aansluitend reist u door naar Amiens voor het diner en de overnachting.

dag
2

DI: Amiens – Mont Saint-Michel – Pontorson

Na het ontbijt gaat de reis richting Pontorson, het volgende overnachtingsadres. Voordat u daar aankomt, eerst een bezoek aan de prachtige baai van Mont Saint-Michel met de beroemde oprijzende abdij op het rotseiland voor de kust. Vroeger kon het eiland alleen bij eb te voet bereikt worden maar tegenwoordig verbindt een dijk het vasteland met het schiereiland. Op de toren van de abdijkerk staat het beeld van de heilige Michaël dat 170 meter boven de baai uitsteekt. Vanaf 1979 behoort het abdijcomplex en de baai van Mont Saint-Michel tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

dag
3

WO: Saint Malo - Dinan

Langs de Bretonse kust naar de oude piratenstad Saint-Malo. Deze stad dankt haar naam aan de Keltische monnik Maclow, later Saint-Malo genaamd, die bisschop werd van het stadje d’Alet. Vanwege de aanhoudende invallen van de Noormannen, vluchtten de bewoners van d’Alet naar het voor de kust gelegen rotseiland. Hier vindt u nog het graf van de bisschop. De inwoners stichtten daar een nieuwe nederzetting waar nu de ommuurde stad Saint-Malo ligt. In de Tweede Wereldoorlog werd Saint Malo bij de invasie op 6 juni voor een groot deel verwoest. Na de oorlog werd het weer opgebouwd, overwegend in achttiende-eeuwse stijl. Hier maakt u onder leiding van een gids een wandeling en bezoekt het kasteel en de stadsmurenwal. In de middag naar het fotogenieke Dinan, een pittoreske middeleeuwse stad met een zeer rijk verleden waar de hertogen van Bretagne de scepter zwaaiden. Slenter door de authentieke straten en loop door de steile Rue du Jerzual langs de vakwerkhuizen met puntgevels naar de jachthaven. Bezoek ook het prachtige veertiende-eeuwse kasteel dat trots boven de stad uitsteekt. De rest van de middag kunt u naar eigen inzicht indelen.

dag
4

DO: Invasiestranden - Caen

Deze dag staat in het teken van D-Day. Op 6 juni 1944 landden de geallieerden op het door de Duitsers bezette Frankrijk tijdens operatie Overlord. Utah was het meest rechtse strand, links daarvan lag Omaha Beach en Pointe du Hoc tussen de twee Amerikaanse landingsplaatsen in. Een lokale gids geeft een inleiding over de gebeurtenissen die zich toen hebben afgespeeld. Pointe du Hoc is een klif van ruim dertig meter die boven het water uitrijst. Speciaal getrainde Rangers vochten hier drie dagen lang tegen de Duitse bezetters. De locatie is sinds de gruwelijke strijd niet veranderd en is een van de meest indrukwekkende oorlogsmonumenten. Vanaf hier heeft u een goed uitzicht op het strand van Colleville die de codenaam Omaha Beach kreeg. Bezoek na afloop het Amerikaanse oorlogskerkhof van Colleville-sur-Mer. Dit kerkhof is zeventig hectare groot met oneindig en kaarsrecht lopende rijen met witte, marmeren kruisen over het gazon. Duizenden Latijnse kruisen staan hier met af en toe een davidsster. Ook stopt de bus in Longues-sur-Mer waar de Duitsers verdedigingswerken hadden opgesteld en restanten nog te zien zijn. Ter afsluiting van deze dag naar Arromanches om de film te zien over de oorlog en bevrijding. Reis na deze indrukwekkende dag, via de hoge krijtrotsen aan de kust, verder naar Caen. Deze dag heeft vast veel indruk gemaakt.

dag
5

VR: Caen

In de ochtend een bezoek onder leiding van een gids aan het invasiemuseum Le Memorial. Op een interactieve manier komt u in dit moderne museum meer te weten over de invasie die twee maanden duurde. U ziet heel duidelijk welke gevaren de geallieerden getrotseerd hebben en hoe goed zij zich hadden voorbereid op de invasie. Hierna lunch op eigen gelegenheid in Caen. In de middag staat er een bezoek aan de twee kloosters L'Abbaye aux Dames en l'Abbaye aux Hommes op het programma. Deze kloosters bleven gespaard ondanks de zware strijd tijdens de invasie van 1944.

dag
6

ZA: Rouen - Nederland

U neemt afscheid van Frankrijk en rijdt weer terug naar Nederland. U maakt een korte stop in Rouen. Hier vindt u de sfeervolle straatjes met vakwerkhuizen naar de Place de Vieux-Marché (de oude marktplaats), het indrukwekkende Palais de Justice en de prachtige Notre-Dame. Net over de grens wacht een heerlijk afscheidsdiner.

Accommodaties

Hotel Ibis Amiens Centre Cathédrale***

Parijs, Frankrijk
Hotel Ibis Amiens Centre Cathédrale, behorende bij de Accor groep, is gelegen in het centrum van Amiens. De kamers zijn licht en modern ingericht, alsmede de receptie en het restaurant. Het is goed vertoeven in dit hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
In de kamer
Airco
In de buurt
Historisch centrum
Restaurant

Hotel Ariane***

Pontorson, Frankrijk
Hotel Ariane is een sfeervol hotel, gelegen op nog geen 10minuten van Mont St. Michel. Het heeft een ruime tuin, waar het bij mooi weer heerljk is om te vertoeven. De kamers zijn modern ingericht en van alle gemakken voorzien.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Campanille Caen Est***

Mondeville, Frankrijk
Dit moderne hotel is gelegen op een zeer gunstige plek, niet ver van de historische stad Caen en andere bijzondere bezienswaardigheden. De kamers zijn licht en modern ingericht en van alle gemakken voorzien zoals koffie-thee faciliteiten. Het restaurant biedt in de avond een uitgebreid buffet aan.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Koffie en thee
Telefoon

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Utrecht
Opstapplaats 2
Busopstapplaats Rotterdam

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele touringcar
 • 5 overnachtingen op een 2-persoonskamer
 • Verblijf op basis van halfpension
 • Alle genoemde (exclusief entreegelden)
 • Lokale, Engelssprekende gids
 • Entreegelden
 • Fooien
 • Kopje koffie op de heenreis
 • Afscheidsdiner op de terugreis
 • DrieTour reisleider
 • Kenninsmakingsbijeenkomst

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 169,- per persoon
 • Lunches
 • Drankjes bij de maaltijden
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 20 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

Reisleiding

Frank Beuger

Reisleider DrieTour sinds 1994.

In welke landen heb je gereisd?

Israël, Jordanië, Indonesië, Mexico, Canada

Wat maakt reizen met DrieTour inspirerend?

Bij DrieTour is tijd en aandacht voor het verhaal van de reiziger en de reisleider. De mens staat bij hen op de eerste plaats. DrieTour een betrouwbare organisatie is waar je je gezien en gehoord voelt.