Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Baltische Staten

Groepsrondreis, Vliegreis

Estland, Letland en Litouwen vormen samen de Baltische Staten. Het zijn historische landen met ieder hun eigen taal, cultuur en tradities. De gezellige hoofdsteden hebben allemaal een eigen stijl en charme.

 

Het middeleeuwse Tallinn is de hoofdstad van Estland, het meest noordelijke land. In het midden ligt Riga, de hoofdstad van Letland. Daar kunnen Jugendstil liefhebbers hun hart ophalen. En het barokke Vilnius is de hoofdstad van het zuidelijke broertje Litouwen. Buiten de grote steden vindt u in de Baltische Staten prachtige natuur, eindeloos lange zandstranden en volle bossen.

 

De Baltische Staten, Estland, Letland en Litouwen, worden vaak in één adem genoemd met Rusland. Maar dat is in

werkelijkheid onterecht. Estland, Letland en Litouwen liggen geografisch gezien dicht bij Rusland, maar op gebied van cultuur (en de taal) zijn ze totaal verschillend.

 

De inwoners van de Baltische Staten zijn trots op hun cultureel-historisch erfgoed. De onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie in 1991 was hierin een grote mijlpaal. Hoewel de overheersing lang heeft geduurd, heeft het nauwelijks de cultuur beïnvloed. Elk land heeft haar eigen identiteit weten te behouden. De Russische taal is daar simpelweg aan toegevoegd.

 

De grootste overeenkomst die ze met hun oostelijke buurman hebben, is eigenlijk alleen nog in culinair opzicht te vinden: veel aardappelen, vis en koolgerechten. Zo op het eerste oog lijken de drie Baltische staten op elkaar, maar voor een oplettend oog zijn er veel verschillen.

Programma

Dag 1

U vliegt van Amsterdam naar Vilnius. Transfer naar het hotel in Vilnius waar u twee nachten verblijft.

 

Dag 2

Het oude centrum van Vilnius staat al jaren op de Unesco lijst van historische steden en dat is terecht! U verkent de stad die wordt gedomineerd door de achthoekige Gediminastoren. U wandelt over Pilies Straat en bekijkt o.a. de imposante kathedraal, de gotische St. Annakerk en de synagoge.

’s Middags rijdt u naar Trakai, in de Middeleeuwen hoofdstad van Litouwen. Hier bezoekt u het kasteel. Niet voor niets draagt het de bijnaam ‘waterkasteel’. De weerspiegeling van het roodstenen kasteel in het water is prachtig.

 

Dag 3

Door groen en vlak Litouwen rijdt u richting de Oostzeekust. Onderweg bezoekt u het voormalige vissersdorp Palanga, een van de mooiste vakantieoorden aan de Baltische zee. U maakt een wandeling over de bekendste straat, de J. Basanavičiaus straat en bezoekt het Barnsteenmuseum dat is gevestigd in het voormalige paleis van graaf Feliksas Tiškevičius. Aansluitend reist u door naar Klaipeda waar u twee nachten doorbrengt.

 

Dag 4

De dag begint met een stadswandeling in het sfeervolle stadshart van Klaipeda met haar vooroorlogse vakwerkhuizen, pakhuizen en de fontein Äennchen. Ook gaat u naar de Koerse schoorwal, een langwerpige landtong met uitzonderlijk fraaie natuur. U wandelt door Nida, met haar kleurrijke houten huizen is dit zonder twijfel het mooiste dorpje van het schiereiland. Daarnaast neemt u een kijkje bij de 60 m hoge duinen die tot de hoogste van Europa behoren. Deze duinen verstuiven continu; het duinlandschap is gedurende de eeuwen alleen intact gebleven door menselijk ingrijpen. U wandelt door het dorpje en gaat naar de 60 m hoge zandduinen van Curronian Spit

 

Dag 5

Op weg naar Riga bezoekt u in Siauliai de Heuvel van Kruizen, een internationaal bedevaartsoord met een eeuwenoude religieuze geschiedenis. Door de eeuwen heen werden hier niet alleen kruizen geplaatst, maar ook grote crucifixen en heiligenbeelden. Het precieze aantal kruizen is onbekend, maar wordt geschat op 50.000.

’s Middags bezoekt u paleis Rundale, het belangrijkste barokke paleis in Letland en architectonisch hoogtepunt. Het paleis is gebouwd naar het voorbeeld van Versailles en heeft een weelderig interieur, een rijke collectie schilderijen, verguldsels en porselein. In de namiddag komt u aan in Riga, waar u drie nachten verblijft.

 

Dag 6

Vrije zondag.

 

Dag 7

Riga heeft prachtige Jugendstilgebouwen die haar rijke handelsverleden doen herleven. De architectuur uit die dagen kunt u ook duidelijk terugzien in de diverse kerken, kathedralen, gildehuizen en smalle geplaveide straten. U bekijkt o.a. de imposante 13e eeuwse kathedraal, de St. Peterskerk, de Zweedse Poort, de ‘drie broers’ en de kruittoren.

In de middag bezoekt u bakkerij Laci waar al ruim 20 jaar traditioneel Lets roggebrood wordt gebakken. U krijgt een rondleiding door de bakkerij en kunt met eigen handen een roggebrood maken.

 

Dag 8

U rijdt langs de Oostzee en via de kustplaats Pärnu naar melkboerderij Esko Talu waar u wordt rondgeleid en een film bekijkt over het productieproces. Natuurlijk volgt ook een proeverij van heerlijke streekproducten waaronder diverse kazen en kwark. Aansluitend rijdt u door naar Laheema National Park, het oudste en grootste nationaal park in Estland. Het nationaal park conserveert behalve natuur ook cultuurlandschappen en plaatselijke cultuurtradities zoals die in de vissersdorpen behouden zijn gebleven. U brengt de nacht door op een charmant 16e eeuws landgoed in het nationaal park.

 

Dag 9

De ochtend staat in het teken van een verkenning van het uitgestrekte Laheema National Park inclusief een rondleiding in Palmse Manor. Dit gerestaureerde paleis van de Baltisch-Duitse adellijke familie Von der Palme is omgeven door diverse tuinen en een oranjerie. ’s Middags bezoekt u het etnografische vissersdorpje Altja en het maritiem museum in Käsmu. Aan het einde van de middag komt u aan in Tallinn, waar u twee nachten verblijft.

 

Dag 10

Vandaag ontdekt u alle mooie plekjes van Tallinn, hoofdstad van Estland. De gezellige straten met aan weerszijden terrasjes nodigen u uit om rond te slenteren, te winkelen en te genieten van de middeleeuwse sfeer die de stad uitstraalt. Met een gids maakt u een stadswandeling en ziet u o.a. de Alexander Nevsky Kathedraal, Toompea Hill, de bekende toren ‘Kiek in de Kök’ en ‘Fat Margaret’. ’s Middags bezoekt u o.a. de ruïnes van het St. Brigitta klooster en KUMU Art Museum.

 

Dag 11

Transfer naar de luchthaven van Tallinn en de terugvlucht naar Amsterdam, met mogelijk onderweg een overstap.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief

 • Vliegreis
 • Vervoer ter plaatse
 • 2-persoonskamer
 • Alle maaltijden
 • Entrees
 • Fooien
 • Lokale gidsen
 • Reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 325
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief