Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Interieur basiliek St. Maria Magdalena Vézelay
De weg
naar huis

Meditatieve wandelreis rondom Cluny, Taizé en Vézelay

Groepsrondreis, Busreis

“Alleen het gaan zelf is van belang, alleen dat blijft, en niet het doel. Dat bestaat slechts in de verbeelding van de reiziger.

Antoine de Saint-Exupéry, Franse schrijver”

 

De weg naar huis…..een meditatieve wandelreis rond Taizé en Vézelay

Tijdens deze meditatieve wandelreis van 9 – 16 juni in de omgeving van Taizé en Vézelay, begeleid door Mirjam Dirkx en Joke Litjens, reis je naar letterlijk en figuurlijk naar “huis”. Iedere dag begint met een korte meditatie en een lichamelijke oefening. Ook is er dagelijks een inspirerend en passend verhaal dat tot nadenken stemt.

 

Rondom Taizé en Vézelay

Je start in Taizé, het verste punt van de reis. Van daaruit bewandel je letterlijk en figuurlijk  de weg naar huis; deels over de pelgrimswegen naar Santiago de Compostella. Wandelend door het Bourgondische land proef je de rijkdom van het landschap en de cultuur. Oude Romaanse kerkjes, wijngaarden, bossen en landerijen strekken zich voor je ogen uit en laten je deel worden van een rijk verleden en een hoopvolle toekomst; op weg naar inspirerende spirituele plekken. Bijvoorbeeld Taizé waar ieder jaar vele duizenden jongeren te gast zijn. Of naar de ruïnes van een indrukwekkend Middeleeuws klooster in Cluny, een Boeddhistisch klooster van 1000 Boeddha’s midden op een Frans landgoed waar de lama je wegwijs maakt, maar ook naar de indrukwekkende basiliek van Vézelay.

 

Pelgrimeren

Wie een pelgrimswandeltocht maakt, weet dat het niet gaat om het doel, maar om de weg die je gaat. Al wandelend trekt het mooie landschap aan je voorbij. Maar ook het landschap van je ziel ontvouwt zich met hoogte- en dieptepunten. Gevoelens van vreugde en blijdschap, boosheid en teleurstelling, verdriet en  pijn, maar ook van wijsheid en ervaring. Gaande de weg  raak je (weer) thuis bij jezelf; dat is de ervaring van veel pelgrims.

 

Programma

Dag 1, vrijdag 9 juni

Vandaag is een reisdag. Per luxe touringcar vertrek je vroeg voor de reis naar Hotel Odilon in Cluny, waar je de komende vier nachten verblijft.

 

Dag 2, zaterdag 10 juni

Taizé

Na 11 kilometer wandelen arriveer je in Taizé, een spirituele plek waar jaarlijks duizenden jongeren komen, die deelnemen aan de wekelijkse ontmoetingen. De broedergemeenschap van Taizé bestaat uit een honderdtal katholieke en protestants-christelijke broeders uit meer dan 30 verschillende landen. De broeders leven van hun eigen werk en accepteren geen giften. Iedereen binnen de gemeenschap is gelijk.

 

Ook jij mag vandaag even onderdeel zijn van de gemeenschap van Taizé. Je neemt deel aan het middaggebed en net als iedereen sta je in de rij voor de maaltijd. En dan volgt een bijzondere ontmoeting met een (Nederlandse) jongere die voor langere tijd deel uitmaakt van de broedergemeenschap. Wat brengt jou naar Taizé, wat zoek je en wat heeft het verblijf je gebracht? Vragen waar we antwoord op proberen te krijgen. Maar ook mag je tijdens een repetitie meezingen in het koor, verken je het terrein en bezoek je de winkel.

 

Voor het diner keer je weer terug naar het hotel. Wie wil, kan ’s avonds ook het avondgebed bijwonen.

 

Dag 3, zondag 11 juni

Viering Taizé

Na het ontbijt keer je weer terug in Taizé, zodat je de viering om 10:00 uur kunt bijwonen. Een bijzondere ervaring. Vervolgens door naar Cluny waar je op eigen gelegenheid de lunch gebruikt.

 

Cluny

Het spirituele Cluny is vooral bekend vanwege haar Benedictijnenabdij, de zetel van de grootste kloosterorde in West Europa. Deze bijzondere abdij, opgericht door Willem de Vrome in 910, werd rechtstreeks onder bescherming van Rome geplaatst. Het klooster heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van politiek en spiritualiteit.  
 
Het centrum van Cluny is net zo groot als het voormalige klooster. Veel van wat je nu ziet, maakte er ooit deel van uit. Olaf Spronk, een Nederlander die zich in Cluny gevestigd heeft, leidt je rond.

 

Dag 4, maandag 12 juni

Wandelen rondom Cluny

Vandaag wandel je vanaf het hotel ongeveer 15 kilometer  door het prachtige landschap bij Cluny. Je loopt een gedeelte van de Jacobsweg naar Santiago de Compostella. Het eerste gedeelte gaat al klimmend Cluny uit. Het stijgingspercentage neemt dan wat af en gaat een stuk geleidelijker. Tot je over de toppen van de heuvels loopt met een schitterend uitzicht. Dan wandel je een gedeelte naar beneden met als eindpunt een meer waar het heerlijk toeven is.

 

Dag 5, dinsdag 13 juni

Boeddhistisch klooster Paldenshanga La Boulaye

Onderweg naar Vézelay bezoek je het indrukwekkende Tibetaanse Boeddhistische klooster Paldenshanga La Boulaye, de tempel van  1000 Boeddha’s. Een plek waar men zijn of haar geluk kan vinden. Het is een plek waar iedereen welkom is: gelovig of niet, waar ruimte is voor persoonlijke bezinning.

 

Ontmoeting Lama Jean-Pail Cantillon

Wellicht is het wat vreemd om in het Franse heuvelland draken en wapperende gebedsvlaggen te zien opduiken. Maar na de rondleiding door lama Jean-Paul Cantillon wordt veel duidelijk over de achtergronden van dit klooster. Een fascinerende ontmoeting.

 

Klein stukje geschiedenis

Het was Kyabje Kalu Rinpoche die tijdens zijn tweede reis richting het Westen het Dashang Kagyu Ling Centre oprichtte waar men de complete en traditionele 3-jaar durende retraite kon volgen. Deze geestelijke afstamming van het Tibetaans Boeddhisme gaat ver terug tot in de 11e eeuw en is dankzij de vele meesters eeuwen lang gewaarborgd. 

 

Reiservaring 

 “Ik voel me in een vreemde wereld, alsof ik duizenden kilometers ver weg ben. De prachtige kleuren van de tempel strelen mijn oog. Er zijn vreemde taferelen te zien, uitbeelding van verhalen die ik niet ken. Onze schoenen gaan uit als we de gebedsruimte betreden. Immense beelden kijken ons aan” – Mirjam Dirkx

 

De dag sluit je af met een gezamenlijke picknick voordat je naar hotel de la Poste in Avallon gaat. Hier blijf je de komende nachten.
 

Dag 6, woensdag 14 juni

Wandelen gedeelte Jacobsroute

Vandaag loop je wederom een gedeelte van de Jacobsroute naar Santiago de Compostella van circa  7 kilometer. Je loopt vanaf Foissy-le-Vézelay  in omgekeerde richting het eerste gedeelte van de eerste etappe. De weg start stijgend, maar al snel wordt het vlakker. Je wandelt door weilanden, bossen en wijngaarden. Na een stop in een pelgrimscafé gaat de weg steil omhoog naar de basiliek van Vézelay. Je klim wordt ruimschoots beloond.

 

Sainte- Marie - Madeleine Basiliek Vézelay

Vézelay is een bijzonder dorp dat bol staat van geschiedenis, cultuur en religie en is voor velen een bedevaartsoord. Bij de entree van Vézelay vind je de Jacobsschelp als symbool voor het begin van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. De Abdijkerk Sainte-Marie-Madeleine, op de top van de heuvel, herken je al van ver en vormt een magnifiek aangezicht. Verschillende pelgrimswegen komen hier bij elkaar. De basiliek is imponerend vanwege haar eenvoud.

 

“Vanuit de verte zie ik je al liggen, oude basiliek, die al zoveel pelgrims heeft ontvangen en geherbergd. Hoog boven de velden en de huizen uit sta je als een baken. Het kost wel even kruim om op te klimmen naar jouw poort. En dan verwelkom je mij met je ontzaglijke ruimte. Je ramen richten mij op naar het licht. Al lopen tientallen mensen om mij heen, even zijn wij heel stil, jij en ik. Even ademen we eeuwigheid” – Mirjam Dirkx.

 

Je kunt hier het middaggebed bijwonen, waarna je op eigen gelegenheid luncht. ’s Middags word je door een van de monniken van de Fraternité de Jérusalem rondgeleid.

 

Tot slot retour naar het hotel in Avallon.

 

Dag 7, donderdag 15 juni

Wandelen Pontaubert - Vézelay

Vandaag loop je circa 14 kilometer vanaf Pontaubert. De wandeling brengt je via Vault-de-Lugny, Domecy en Asquins richting Vézelay. Ook nu gaat de route bergop, maar dit keer geleidelijker. De route voert je door prachtige landschappen en geeft mooie doorkijkjes. Het laatste stukje gaat bergopwaarts met een bijzonder uitzicht op de basiliek van Vézelay die hoog boven op de heuvel troont. Je wandelt naar de kapel van La Cordelle, een bijzondere stilteplek.

 

Dag 8, vrijdag 16 juni

Een korte wandeling  langs de Cousin. Deels langs de oever en deels langs de weg leg je de laatste etappe van deze reis af. Na een kop koffie bij Moulin de Tempeliers start de terugreis naar huis.

 


 

 

Data & prijzen
Prijsinformatie - Cluny, Taizé en Vézelay 8 dagen

Inclusief:

 • busvervoer per luxe touringcar
 • overnachtingen in 2-persoonskamer o.b.v. logies en ontbijt
 • lunches dag 2, 4, 5 en 7
 • diners in lokale restaurants
 • rondleiding Cluny incl. bezoek abdij
 • bezoek Taizé en ontmoeting
 • rondleiding lama tempel van 1000 Boeddha's
 • rondleiding basiliek Vézelay
 • kennismakingsbijeenkomst
 • begeleiding Mirjam Dirkx en Joke Litjens

Exclusief:

 • overige lunches
 • toeslag 1-persoonskamer € 375,-
 • persoonlijke uitgaven
 • reisverzekering
 • annuleringsverzekering
Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief