Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Kerstreis in Rome, kerststal st. pietersplein
Kerstreis
Rome

Kerstreis Rome

Groepsreis vanuit één hotel, Vliegreis

Kerst in Rome

Het hele jaar is Rome een stad die een bezoek meer dan waard is. Het kerstfeest maakt een verblijf in Rome nog specialer. Pelgrims van over de hele wereld komen naar de Eeuwige Stad om samen het geboortefeest van Jezus te vieren. De ontmoetingsplaats is het St. Pietersplein.

 

St. Pietersplein

De St. Pieter en het St. Pietersplein, vernoemd naar de apostel Petrus, zijn het centrale punt van je reis. Dagelijks kom je op dit imposante plein, omgeven door de bekende zuilengalerijen van Bernini. Het hotel, de kloosteraccommodatie Residenza Madri Pie, ligt er naast.

Hier spreekt paus Franciscus op Eerste Kerstdag z’n Urbi et Orbi uit; de traditionele zegen voor de stad en de wereld en de bekende kerstgroet. Om de bijzondere rol van het plein in de kersttijd te benadrukken, mag ieder jaar een andere Italiaanse regio een enorme kerstboom aanbieden, die midden op het plein wordt neergezet. Vanaf half december worden de lichtjes ontstoken. Behalve de grote boom, schenkt de verkozen regio nog veertig kleinere bomen, die de pauselijke vertrekken opsieren en verlichten. Kerst is op en rond het plein letterlijk het feest van het Licht!

 

Kerk der Friezen

Aan het St. Pietersplein ligt nog een kerk: de Friezenkerk. Het is de kerk voor de Nederlandse gemeenschap in Rome. Hier vier je samen met andere Nederlanders kerst. Zo zijn er vieringen op Kerstavond en op Kerstmorgen.

 

Presepi (Kerststallen)

Op veel plekken in Rome zie je kerststallen, of Presepi op z’n Italiaans. Je vindt een hele grote op het St. Pietersplein. Speciaal is een bezoek aan de tentoonstelling “100 Presepi”. Je ziet er bijna 200 kerststalletjes. Ze komen uit alle Italiaanse windstreken. De variatie in stijlen en tradities is groot, maar elke stal is een eerbetoon aan Maria, Jozef, het kindje Jezus, herders, engelen, koningen en alle andere figuren die de Italiaanse kerststallen bevolken.

 

Romeinse culinaire kersttradities

Voor Italianen zijn maaltijden een wezenlijk onderdeel van het leven. Kerst kent dan ook z’n eigen tradities.

Zo eet men op Kerstavond geen vlees. Alle maaltijden worden bereid op basis van groenten, pasta en visgerechten. Ook “ fritti” zijn belangrijk. Dit zijn allerlei stukjes groenten die door een papje worden gehaald en dan worden gefrituurd. Zoals bijv. bloemkoolroosjes, artisjok, peentjes en courgette. Heerlijk!

De lunch is met kerstmis de hoofdmaaltijd. Er staat dan onder meer “Abbacchio” ( lamsvlees uit de oven met aardappeltjes) op het menu. Een gezamenlijke kerstmaaltijd is een middag- en maagvullend programma!

Op Tweede  kerstdag is de maaltijd lichter van samenstelling. Men eet dan dikwijls een soepje.

 

Kerstconcert

Kerst en muziek gaan goed samen. Op Eerste Kerstdag woon je ’s avonds een kerstconcert bij. De magie van kerst komt tot leven in een programma  waar aria’s, duetten en trios van Puccini, Verdi, Rossini en Mozart in afwisseling met beroemde Napolitaanse liederen ten gehore worden gebracht. De liederen, begeleid door een professioneel muzikaal ensemble, worden uitgevoerd door solisten, die verbonden zijn aan verschillende Italiaanse gezelschappen.

Programma

Dag 1 – donderdag 22 december

Met een directe Alitalia vlucht reis je van Amsterdam naar Rome. Na aankomst de transfer naar hotel Madri Pie, op steenworpafstand van het St. Pietersplein. Natuurlijk is er tijd voor een eerste kijkje op het prachtig verlichte plein met z’n stal en boom en de façade van waarschijnlijk ’s werelds bekendste basiliek.

 

Trastevere

Aan het begin van de avond ga je naar de gezellige “volkswijk” Trastevere. Geniet van het echte Italiaanse leven, dat zich hier deels op straat afspeelt. Je dineert in Trastevere bij La Trattoria de Gli Amici. Dit restaurant wordt beheerd door de Sant’ Egidio gemeenschap. Deze is ontstaan in Rome en werkt inmiddels wereldwijd om de zwakkeren en kansarmen in de samenleving perspectief te bieden. In Gli Amici werken mensen met een verstandelijke beperking, die het pas naar hun zin hebben als jij als gast het ook naar je zin hebt!

 

Dag 2 – vrijdag 23 december

St. Pieter

Samen met je gids, Kees van Duin, ga je naar de St. Pieter. Je gaat omhoog naar de koepel. Je kunt of vanaf het dak van de basiliek of het topje van de koepel genieten van het uitzicht over het plein en de “Eeuwige Stad”. Hierna bewonder je de St. Pieter van binnen. Extra bijzonder want de basiliek is al helemaal versierd voor het naderende kerstfeest.

 

Vaticaans Museum en Sixtijnse kapel

Na de lunch verken je Vaticaanstad verder en bezoek je het wereldberoemde Vaticaans Museum. Je gids leidt je, al vertellend, langs verschillende hoogtepunten, om tenslotte aan te komen in de Sixtijnse kapel. Vooral de fresco’s die Michelangelo op het plafond schilderde zijn indrukwekkend.

 

Dag 3 – zaterdag 24 december

“100 Presepi”

Te voet ga je naar de Piazza del Popolo, niet alleen één van de mooiste Romeinse pleinen, maar ook de plaats waar de Sale di Bramante staat. Hier bezoek je de expositie “100 presepi” (kerststallen). Inmiddels zijn er al veel meer dan 100 verschillende kerststallen, wel bijna 200…  Volgens de traditie gemaakt door o.a. Napolitanen, Sicilianen en Romeinen. De variatie in stijlen en tradities is groot, maar elke stal is een eerbetoon aan de boodschap van Kerst. Kortom, een must rond de kerstdagen.

 

Stadswandeling

’s Middags volgt een wandeling door de binnenstad van Rome. Je ziet het sfeervolle Piazza Navona, het 2000 jaar oude Pantheon en natuurlijk de Trevi fontein. Vergeet niet om over je schouder een muntje in de Trevi fontein te gooien. Je komt dan zeker terug in Rome! Je gids brengt de verschillende bezienswaardigheden in z’n verhaal tot leven.

 

Nachtmis

Na het diner in Romeinse traditie, kun je de nachtmis in de Kerk der Friezen bijwonen. Samen met andere Nederlanders vier je de geboorte van Jezus.

 

Dag 4 – zondag 25 december

Kerstdienst in de Kerk der Friezen en Urbi et Orbi

’s Morgens bieden we je de mogelijkheid de kerstviering in de Friezenkerk bij te wonen. Na een kop koffie of beker chocomel, kun je op het St. Pietersplein, de paus het Urbi et Orbi en z’n kerstgroet aan de wereld horen uitspreken.

 

Kerstlunch

De belangrijkste maaltijd voor Italianen op Kerstdag is de lunch. En dan het liefst met de hele familie daarbij. De traditie van een uitgebreide, gezamenlijke lunch houden we in ere. In de beste Romeinse gewoonte lunch je ’s middags uitgebreid en in goed gezelschap.

 

Kerstconcert

Tot slot van Eerste Kerstdag woon je een kerstconcert bij. Kerst komt  tot leven in de Methodistenkerk, waar aria’s, duetten en trios van Puccini, Verdi, Rossini en Mozart op het programma  staan in afwisseling met beroemde Napolitaanse liederen.

 

Dag 5 – maandag 26 december

Stadstour

In de ochtend maak je een uitgebreide bustour door Rome. Je gids, Kees, is ook van de partij om tekst en uitleg te geven. Je ziet onder meer het Forum Romanum, Colosseum en een aantal van de prachtige kerken en basilieken die Rome rijk is. De dag wordt onderbroken voor een gezamenlijke lunch en eindigt aan het eind van de middag bij Madri Pie.

 

Dag 6 – dinsdag 27 december

Aan het eind van de ochtend volgt de transfer naar de luchthaven van Rome. Je vliegt met een directe Alitalia vlucht terug naar Amsterdam.

Accommodaties

Residenza Madri Pie

Residenza Madri Pie is een zeer centraal gelegen hotel, vlakbij het St. Pietersplein. De...

Residenza Madri Pie

Residenza Madri Pie is een zeer centraal gelegen hotel, vlakbij het St. Pietersplein. De kloosteraccommodatie is eigendom van het Instituut Madri Pie di Nostra Signora della Sapienza, een religieuze orde, die werd gesticht in de 18e eeuw te Genua. Het doel is om jeugd van allerlei sociale achtergronden te onderwijzen. Tegenwoordig zijn de zusters vooral werkzaam in Peru. Een groot deel van de inkomsten van Residenza Madri Pie is bestemd voor het missiewerk in Peru. Met je verblijf in Madri Pie steun je dus indirect dit mooie werk!

terug
Data & prijzen
Prijsinformatie

Inclusief

  • Vliegreis
  • Vervoer ter plaatse
  • 2-persoonskamer
  • Alle maaltijden
  • Entrees
  • Fooien
  • Nederlandssprekende gids
  • Reisleiding DrieTour
  • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

  • Toeslag 1-persoonskamer € 125
Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief