Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Kerstreis Apulië

Groepsrondreis, Vliegreis

Een witte kerst

Bij een witte kerst denk je waarschijnlijk niet aan het zuiden van Italië. In de landstreek Apulië is de kleur wit echter nadrukkelijk aanwezig: overal in het landschap zie je witte stadjes en dorpjes. Wit is ook de kleur van één van de mooiste baroksteden van Italië, Lecce. Maar bovenal is het de kleur van de Trulli, die typisch ronde huisjes, die alleen in de streek rond Alberobello voorkomen. Als je een “witte” kerst wilt beleven, is Apulië zo gek nog niet…

 

Trulli, “kabouterhuisjes”

De Trulli zijn uniek en alleen te vinden in Apulië. Het is een raadsel waarom juist hier tussen 1600 en 1800 zo veel Trulli zijn gebouwd. Het zijn meestal kleine ronde huisjes met een stenen puntdak, die liefkozend “kabouterhuisjes” worden genoemd. Alberobello is het bekendste Trulli stadje en herbergt ongeveer 1000 Trulli. In de kersttijd zijn ze prachtig verlicht, waardoor ze nog sprookjesachtiger tonen dan in de rest van het jaar.

 

Levende Kerststal Matera

In de kersttijd vind je overal in Italië kerststallen. Een heel bijzondere bezoek je in Matera. Matera ligt op de rand van een diep ravijn met een levendige bovenstad en een verstilde benedenstad, Sassi. In Sassi leefde men tot in de jaren zestig van de 20ste eeuw in uitgehakte grotten. In de rotsen werden ook complete kloosters en maar liefst 120 kerken uitgehouwen! En in dit decor is een levende kerststal te bewonderen. De bijzondere plaats en de daarbij horende devotie maken juist deze stal uniek.

 

Kerstmarkten

Bij kerstmarkten denk je waarschijnlijk aan dat soort markten in Duitsland met een decor van sneeuw, Glühwein en kerstbomen. Maar ook in het zuiden van Italië komen ze veelvuldig voor. Tijdens je reis kom je op de kerstmarkten van Bari, Matera en Lecce. De geschiedenis van de meeste van die kerstmarkten gaat vele jaren terug. Elke stad heeft z’n eigen tradities als het om een kerstmarkt gaat. Alleen al de locatie maakt elke markt uniek. In Bari is het middeleeuwsse centrum het decor. De markt in Matera speelt zich af tussen de grotwoningen van Sassi. En bij die in Lecce dwaal je door de baroktijd. De kerstmarkten beginnen rond half december en gaan door tot Driekoningen op 6 januari.

 

Papier-maché

Karakteristiek is dat je op al die markten terecht kan voor een keur aan ambachtelijk gemaakte kerststallen en kerstdecoraties, vaak origineel handwerk gemaakt in lokale ateliers. In Lecce zijn dat bijv. “pupi”, poppen gemaakt van papier-maché. Ook kun je op de markten je hart ophalen als je van zoetigheid houdt. Het aanbod is groot en alles is net zo lekker als het ruikt!

Programma

Dag 1 – woensdag 21 december

Met Alitalia vlieg je, met een overstap in Milaan, naar Bari. Na aankomst transfer naar je hotel in het centrum van de stad. ’s Avonds maak je alvast een wandeling, waarbij je direct in kerstsfeer komt. De hele binnenstad is prachtig versierd en feeëriek verlicht.

 

Dag 2 – donderdag 22 december

Stadswandeling Bari.

Met je gids wandel je door de sfeervolle binnenstad. Het historische, oude centrum met zijn talrijke kerken, pleinen en kasteel, is goed bewaard gebleven. Je zwerft door de straatjes en over de pleinen van deze havenstad. Ook bezoek je de Basiliek van Sint-Nicolaas. Hier worden de stoffelijke resten bewaard van Sint Nicolaas, bisschop van Myra. Die werden in de 11e eeuw door zeelieden uit  Bari meegenomen. De heilige Nicolaas is beschermheilige van de stad. Het gaat hier om dezelfde sint wiens naamdag op 5 en 6 december bij ons uitgebreid wordt gevierd.

 

Kerstmarkt

Na de lunch bezoek je een van de sfeervolste kerstmarkten van Italië. Tussen de Romeinse ruïnes en oude monumenten komt de magie van Kerstmis tot leven op de markt È Natale a Bari Vecchia. Dit is het historische deel van de stad en biedt zo een middeleeuws decor voor de altijd druk bezochte kerstmarkt.

Aan het eind van de middag reis je door naar Alberobello.

 

Dag 3 – vrijdag 23 december

Matera

Vandaag ga je naar een heel bijzondere stad, Matera. Het ligt op de rand van een diep ravijn. Vooral de verstilde benedenstad Sassi is een bezoek meer dan waard. In Sassi leefde men tot in de jaren zestig van de vorige eeuw in uitgehakte grotten. In de rotsen werden ook complete kloosters en kerken uitgehouwen! Dit “wereldwonder” staat terecht op de werelderfgoedlijst.

De Sassi bieden tijdens de kerstdagen een extra uitnodigende aanblik. Hoewel het meestal niet erg koud wordt, is de kerstsfeer overduidelijk merkbaar op de markt in het oude centrum. Lekkernijen, kerstdecoraties, cadeautjes… alles wat bij een kerstmarkt hoort, vind je hier! Heel bijzonder is de levende kerststal (presepe).

 

Dag 4 – zaterdag 24 december

Grotten van Castellana

’s Morgens neemt je gids je mee naar de Grotten van Castellana. De geschatte ouderdom is zo’n 50 miljoen jaar, maar ze zijn pas in 1938 ontdekt. Er is een uitgebreid gangenstelsel, dat je naar ruimtes voert vol met stalagmieten en stalactieten. De grotten zijn 1,5 kilometer lang met een gemiddelde diepte van 65m. De Grotta Bianca (de witte grot) met z’n fenomenale kristalformaties vormt het hoogtepunt.

 

Alberobello

Het stadje Alberobello is de plaats waar je de meeste trulli in Apulië vindt. Het zijn die karakteristieke ronde witte huisjes, die de sfeer van dit plaatsje bepalen. Over de oorsprong van deze ‘kabouterhuisjes’ is weinig bekend, maar ze vormen een unieke attractie en hebben een plaatsje op de UNESCO werelderfgoedlijst. Rond kerst zijn ze ook nog eens prachtig verlicht, wat ze een extra feestelijk tintje geeft. Ook bezoek je de kerk, die met kerst een kerstkribbe heeft.

 

Kerstavond

Kerstavond begint met een maaltijd die recht doet aan de geldende tradities, dus geen vlees, maar wel fritti, pastagerechten en vis.

Na het diner kun je de nachtmis bijwonen. Alleen al de wandeling door het fraai verlichte stadje is reden om ter kerke te gaan….

 

Dag 5 – zondag 25 december

Kerstochtend

‘s Morgens heb je de mogelijkheid om in Alberobello een Kerstmis bij te wonen. Hoewel de viering in het Italiaans is, klinken het verhaal en de liederen voor iedereen bekend.

 

Kerstlunch

De belangrijkste maaltijd voor Italianen op Kerstdag is de lunch, en dan het liefst met de hele familie daarbij. Die traditie van een uitgebreide, gezamenlijke kerstmaaltijd, houden we in ere. In de beste Italiaanse gewoonte tafel je ’s middags zeer uitgebreid en in goed gezelschap van je reisgenoten.

 

Dag 6 – maandag 26 december

Na het ontbijt reis je door naar het zuiden. In de loop van de middag kom je in Lecce aan met onderweg een bezoek aan Ostuni.

 

Ostuni

La città bianca (‘het witte stadje’), zoals Ostuni wordt genoemd, ligt er prachtig bij. Zeker bij zonnig weer stralen de witte huizen. De inwoners zijn verplicht hun huis elk jaar opnieuw te witten . Zo biedt het plaatsje al van ver een sprookjesachtige aanblik. Met je gids dwaal je door het oude centrum. Vanaf het Piazza della Libertà wandel je omhoog tot aan het Piazzetta Cattedrale. De kathedraal, nog helemaal in kersttooi, is zeker een bezoek waard. Al lopend geniet je steeds van de witte huizen, en in de verte de zee.

 

Dag 7 – dinsdag 27 decemberLecce

Hoewel je de afgelopen dagen al veel moois hebt gezien, is misschien wel het mooiste voor het laatst bewaard…. Met je gids ontdek je één van Italië’s best bewaarde geheimen: Lecce. De ommuurde binnenstad is in een weelderige barokstijl gebouwd en zorgvuldig gerestaureerd. Dankzij die bijzondere uitstraling wordt Lecce wel “Florence van het Zuiden” genoemd.

 

Kerstmarkt

Lecce heeft één van de grootste en feestelijkste kerstmarkten van Zuid – Italië, de Fiera dei Presepi e dei Pupi op het Piazza Sant’Oronzo. Ingrediënten zijn een sfeervolle kerstverlichting, gezellige kraampjes en streekspecialiteiten. Vergeet vooral de cartapesta niet: papier-maché is de lokale kunstvorm en er worden prachtige poppen (pupi) van gemaakt.

 

Dag 8 – woensdag 28 december

In de loop van de ochtend volgt de transfer naar de luchthaven van Brindisi. Je vliegt met Alitalia (overstap in Rome) terug naar Amsterdam.

Accommodaties

Delle Palme hotel Lecce

Hotel Delle Palme (4-sterren), ligt net buiten de stadsmuren van Lecce. Een ideale positie om het...

Delle Palme hotel Lecce

Hotel Delle Palme (4-sterren), ligt net buiten de stadsmuren van Lecce. Een ideale positie om het autovrije centrum te verkennen. Je vindt in het hotel een restaurant en lounge. De hotelkamers hebben een klassieke en luxe uitstraling en beschikken over alles wat je nodig hebt voor een prettig verblijf, zoals gratis Wifi.

terug

Ramapendula hotel Alberrbello

Hotel Ramapendula in Alberobello is een sfeervol 3-sterren hotel iets buiten het centrum van deze...

Ramapendula hotel Alberrbello

Hotel Ramapendula in Alberobello is een sfeervol 3-sterren hotel iets buiten het centrum van deze gezellige plaats. Je wandelt er binnen 10 minuten naar toe. Het centrale deel van het hotel, waar je de receptie, het restaurant en de bar vindt, bestaat uit een aantal originele trulli. De verzorgd ingerichte kamers beschikken over bad of douche, toilet, tv, safe (gratis). In het centrale deel kun je gratis van Wifi gebruik maken.

terug

Palace hotel Bari

In Bari verblijf in het Palace hotel, een 4-sterren hotel in het hartje van de stad. De belangrijke...

Palace hotel Bari

In Bari verblijf in het Palace hotel, een 4-sterren hotel in het hartje van de stad. De belangrijke bezienswaardigheden, zoals de St. Nicolaasbasiliek liggen in de onmiddellijke omgeving. In het hotel vind je een restaurant en bar. Je kamer is comfortabel ingericht met een bad of douche, toilet, tv, minibar, kluisje en gratis Wifi.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief

 • Vliegreis

 • Vervoer ter plaatse

 • 2-persoonskamer

 • Alle maaltijden (behalve diner op 24 december)

 • Entrees

 • Fooien

 • Engelssprekende gids

 • Reisleiding

 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 190
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief