Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Sicilië

Groepsrondreis, Vliegreis

Ontdekking van een eiland vol contrasten

Tijdens deze 11-daagse reis dompel je je onder in de rijke cultuur van Sicilië, het grootste eiland in de Middellandse zee. De geschiedenis van dit stukje Italië is zo omvangrijk en zo oud dat bijna alle volkeren uit het Middellandse zeegebied — en zelfs van daarbuiten — er zichtbaar hun sporen hebben nagelaten: Grieken, Romeinen, Arabieren, Spanjaarden, Moren en zelfs Normandiërs, die er in 1072 voet aan wal zetten en er tot 1194 hebben geregeerd. Al deze invloeden zorgen voor een heel eigen sfeer op Sicilië. De smeltkroes van culturen en volkeren is niet alleen terug te vinden in de kathedralen, kerken, gebouwen, straten en pleinen, maar ook in de levenskunst en de gastronomie: de Siciliaanse keuken is een reis op zichzelf, met specialiteiten als pasta met sardines, venkel, tomatensaus, pijnboompitten en krenten. Je zult aan de gerechten op je bord ook merken dat Sicilië een belangrijke producent is van fruit, groenten, diverse soorten kaas en olijfolie en natuurlijk drinken ze daar ook heerlijke wijn van goede kwaliteit bij!

Op deze rondreis bezoek je interessante steden, zoals de hoofdstad Palermo, visserstad Syracuse, het barokke Noto en de oude Griekse stad Cefalú met zijn prachtige stranden. We laten de mooie natuur van het eiland uiteraard niet links liggen. We maken een tocht naar een van de hogere punten van de Etna (als het weer en de omstandigheden dat toelaten). Deze nog altijd actieve vulkaan is overal waar je bent op het eiland zichtbaar. Je maakt ook mooie wandelingen door natuurparken en botanische tuinen die oriëntaals aandoen.

Frank de Heus en Frank Beuger, kenners van Sicilië, begeleiden deze reis. Zij zullen je alles vertellen over de gewoonten en eigenaardigheden van Sicilianen, de rijke geschiedenis en de hedendaagse cultuur van het eiland en zijn bewoners.

Programma

Dag 1

Vlucht Amsterdam - Catania

Transfer naar Syracuse, een levendige havenstad, die aan drie zijden door zee wordt omgeven. De stad is historisch interessant, maar ook heel trendy! De Nederlandse zeeheld Michiel de Ruyter stierf in 1676 in Syracuse, nadat hij was geraakt door een kanonskogel tijdens de slag bij Agosta. Hij streed daar samen met de Spanjaarden tegen de Fransen, met wie de Republiek der Nederlanden toen in oorlog was.

Diner en overnachting in Syracuse.


Dag 2

Ontdek Syracuse en Noto

Na het ontbijt, maken we ons klaar voor een uitgebreide wandeltocht door de wijk Ortygia, het historische centrum van Syracuse dat is gelegen op een schiereiland. De stad is in 733 voor Christus gesticht door Griekse pioniers. Daarmee werd Syracuse een van de eerste Griekse kolonies op Sicilië. De grote Griekse wiskundige Archimedes is in Syracuse geboren (3e eeuw voor Christus). Apostel Paulus verbleef er drie dagen en zou gepreekt hebben in de tempel die is gewijd aan de Griekse godin Athena (500 voor Christus). We bezoeken de imposante Dom op het Piazzo Duoma, waar een beeld van Paulus staat. Ook gaan we naar het archeologisch park met een Grieks theater, veel groen en oude steengroeven.

Na de lunch bezoeken we Noto, niet ver van Syracuse. Dit stadje ademt een heel bijzondere, barokke sfeer; nadat het in 1693 door een aardbeving was verwoest is het in opnieuw opgebouwd in de toen zo populaire stijl van de barok.

Diner en overnachting in Syracuse. 


Dag 3

Op bezoek in Villa Romana

Na het ontbijt rijden we door het heuvelachtige landschap van midden-Sicilië, dat wordt gedomineerd door de enorme vulkaan de Etna, de op-een-na grootste nog actieve vulkaan van Europa. We bezoeken een oude Romeinse villa, ‘Villa Romana della Casale’, bij Piazza Armerina. Hier zijn zeer fraaie mozaïeken bewaard gebleven, die pas in de 20e eeuw zijn opgegraven. De villa zou hebben toebehoord aan Maximianus Herculeus, die van 286 tot 305 na Christus naast Keizer Diocletianus regeerde. We eindigen deze dag in Enna, een typisch Siciliaans stadje boven op een berg met een interessant centrum, mooie kerken en een burcht. Je hebt vanuit de stad een prachtig uitzicht op de omgeving.

Diner en overnachting in Enna. 

 

Dag 4

Tempelvallei en wijnproeven in Marsala

Na het ontbijt rijden we door naar Marsala. Onderweg doen we de Vallei van de tempels aan, bij Agrigento aan de zuidkust van Sicilië. De vallei heet niet voor niets zo. Hier staat nog een aantal goed bewaarde Griekse tempels uit de vijfde eeuw voor Christus. De omgeving van Marsala staat bekend als wijngebied. We doen een wijnproeverij aan om ons de zoete, stevige wijn te laten smaken.

Diner en overnachting in Marsala.

 

Dag 5

Wandeling door de mooie natuur bij Segesta

Na het ontbijt gaan we op weg naar Palermo. Onderweg stoppen we in Erice, een klein stadje, bovenop een steile rots, met uitzicht op zee. Hier krijg je de tijd om op eigen gelegenheid door de straatjes te dwalen en de kleine bijzondere kerkjes te bezoeken. Na een gezamenlijke lunch vervolgen we onze weg richting de ruïnes van de Hellinistische stad Segesta. Daar maken we een rustige wandeling door de mooie natuur, waarbij we achtereenvolgens uitkomen bij een oude Griekse tempel en een Grieks theater, dat op de top van een heuvel ligt, tegen de bergwand aan. Aan het einde van de dag komen we aan in Palermo, de hoofdstad van Sicilië.

Diner en overnachting in Palermo.

 

Dag 6

Ontdek Normandisch en Moors Palermo

Deze dag staat geheel in het teken van Palermo. Na het ontbijt maken we een wandeling door Palermo. Je zult her en der in de stad Moorse invloeden tegenkomen, evenals een markt — de Vucciria — die Noord-Afrikaans aandoet. Het Pallazo Reale (Koninklijk Paleis) laat Arabische, Normandische en renaissancistische invloeden zien. Het paleis werd in de negende gebouwd in opdracht van de Arabische heerser en nadat de Normandiërs de stad in de 11e eeuw veroverden, werd het omgebouwd tot een Normandisch paleis. In de 16e eeuw werd het inmiddels bouwvallige paleis hersteld en verbouwd in renaissancestijl.

We gaan ook naar Monreale (Murriali), zo’n acht kilometer buiten Palermo, voor een bezoek aan de schitterende Kathedraal van Monreale (Santa Maria Nuova, 12e eeuw), een prachtig voorbeeld van de Normandische bouwstijl. Het interieur bevat een overdaad aan Siciliaanse en Byzantijnse mozaïeken. In de kapel (Cappella del Santissimo Crocifisso, 1686 ) hangt een bijzonder houten crucifix. In het voorjaar vindt rond de kathedraal het Festa del Santissimo Crocifisso plaats. Dit is een feest ter ere van de beschermheilige van Monreale met traditionele muziek, optredens van fanfares, paardenrennen en vendelzwaaiers. Op de derde en laatste dag van het feest wordt een beeld van de Santissimo Crocifisso door de stad gedragen.

Diner en overnachting in Palermo.


Dag 7

Griezelen in de catacomben van de kapucijnen

Na het ontbijt kun je op eigen gelegenheid het oude centrum van Palermo bezoeken. Daarna maken we kennis met de dodencultuur op het eiland als we de catacomben van de kapucijnen (Catacombe dei Cappuccini) bezoeken. Deze catacomben zijn aan het einde van de 16e eeuw ontstaan, toen er om de doden te begraven geen plaats meer was op het kerkhof van de abdij van de kapucijnen of minderbroeders (een tak van de orde van de Franciscanen, volgelingen van Sint Franciscus).  Hierop besloten de monniken onder het kerkhof crypten aan te leggen en de lichamen van de doden te balsemen of te mummificeren. De laatste monnik die werd bijgezet was Broeder Riccardo in 1871. In de jaren 1920 werden er nog enkele niet-religieuzen begraven, waaronder een twee jaar oud meisje.  De catacomben bevatten ruim achtduizend (!) mummies die tegen de muren zijn gelegd en gezet. Sommige lichamen zijn in poses gezet. De gangen zijn verdeeld in categorieën: mannen, vrouwen, maagden, kinderen, priesters, monniken.

Na bezichtiging van de catacomben rijden we naar Cefalú, een typisch Siciliaans stadje aan zee, met gezellige straatjes en een prachtige Dom (Duomo).

Diner en overnachting in Cefalú. 


Dag 8

Vrije dag in vissersplaats Cefalú

Je kunt de dag zelf in Cefalú en omgeving besteden. De stad heeft prachtige stranden, dus je kunt heerlijk ontspannen aan zee. Je kunt ook heerlijk winkelen in de stad of de Dom (Duomo, gebouwd in Arabische stijl) bezichtigen. Voor de actievelingen is de beklimming van La Rocca een uitdaging, de rots, in de vorm van een hoed, die de stad domineert. Onderaan La Rocca staat de Normandische kathedraal, die is gebouwd tussen 1133 en 1148 en een prachtig Byzantijns mozaïek bevat.

Diner en overnachting in Cefalú.


Dag 9

Wandeling door de kloof van Alcantara

Na het ontbijt vertrekken we uit Cefalú. We rijden langs de kust en maken een koffiestop in Tindari. Vervolgens gaan we naar Gole dell’Alcantara, een kloof die duizenden jaren geleden is ontstaan toen de loop van de rivier de Alcantare tijdens een uitbarsting van de Etna werd geblokkeerd door een lavastroom. Door het koude water stolde de lava sneller dan gebruikelijk en ontstonden in de rivier achthoekige steenzuilen. In de eeuwen daarna baande de Alcantara zich door dit lavagesteente een weg in de richting van de zee, waardoor de kloof haar huidige grillige vorm kreeg. We dalen in de kloof af om er een wandeling te maken. Tot slot kom je in een botanische tuin, waar je kunt genieten van heerlijke geuren en prachtige kleuren van de vegetatie. Aan het eind van de middag komen we aan in Taormina, een gezellig en vrolijk stadje met een Grieks theater aan zee.

Diner en overnachting in Giardini Naxos.


Dag 10

Beklimming van de Etna

Na het ontbijt maken we ons klaar voor de beklimming van de Etna. We maken eerst een busrit door olijfboomgaarden, langs lavastromen en door kleine dorpjes. Vervolgens beginnen we aan de beklimming van de vulkaan. Het eerste stuk ga je omhoog met een kabelbaan en om de top te bereiken wandel je het laatste stuk. Je komt door zwarte lavavelden en, zeker in het voorjaar, door metershoge sneeuw!

Diner en overnachting in Giardini Naxos. 


Dag 11

Terug naar huis
Terugvlucht Catania – Amsterdam.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Sicilië 11 dagen

Inclusief

 • Vliegreis
 • Vervoer ter plaatse
 • 2-persoonskamer
 • Alle maaltijden
 • Entrees
 • Fooien
 • Nederlandssprekende gids
 • Reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 275
 • Reisverzekering
 • Anuleringsverzekering
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief