Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Sicilië, Napels en Rome

Groepsrondreis, Vliegreis

12-daagse rondreis in het spoor van Paulus

Van Sicilië via Napels naar Rome

 

Deze 12-daagse rondreis door Italië staat in het teken van Paulus, een van de belangrijkste bouwers aan het christendom. Je bezoekt plaatsen waar hij is geweest en die in zijn tijd van belang waren. Je begint de reis op Sicilië, waar Paulus drie dagen verbleef. Je gaat naar Syracuse, waar hij voet aan wal zette. Je vaart — net als hij deed — van Sicilië naar het vasteland. Hier ga  je naar Pozzuoli en Napels en eindigt  de reis in Rome.

 

Terwijl je je verdiept in het verhaal over Paulus, ontdek je de rijke geschiedenis en cultuur van dit land. Ook krijg je volop de kans om de prachtige natuur te ervaren. Je beklimt vulkanen, zoals de Etna en de Vesuvius. Culinair kom je uiteraard ook aan je trekken. We eten in heerlijke restaurants en er is volop gelegenheid om te genieten van een espresso, cappuccino of heerlijk glas wijn op een van de vele terrasjes!

 

Je verblijft drie dagen op Sicilië, vier dagen in Napels en drie dagen in Rome. Je overnacht een keer op de boot van Sicilië naar Napels. In Rome verblijf je in de kloosteraccommodatie Residenza Madri Pie, een oase midden in de stad op slechts een paar honderd meter van het Sint Pietersplein. Deze accommodatie wordt geleid door de religieuze orde Madri Pie di Nostra Signora della Spaienza, die in de 18e eeuw is gesticht om jongeren te onderwijzen. Tegenwoordig zijn de zusters vooral werkzaam in Peru. Een groot deel van de inkomsten van de Residenza is voor dit missiewerk bestemd. Met je verblijf in Madri Pie steun je dus dit mooie werk!

 

Programma

Dag 1, maandag 

Heenreis Amsterdam — Catania
Je vliegt van Amsterdam via Milaan naar Catania op Sicilië. Transfer naar je hotel. Diner en overnachting in Syracuse.

 

Dag 2, dinsdag

Wandeling door historisch Syracuse

Na het ontbijt maken we een wandeling door het mooie Syracuse, dat al in de 8e eeuw voor Christus een Griekse kolonie was. De wiskundige Archimedes (3e eeuw voor Christus) woonde in deze toen belangrijke stad. Paulus verbleef drie dagen in deze havenplaats. Je begint in de Archeologische zone, waar je een van de grootste Griekse theaters bekijkt. Na de lunch gaan we naar de wijk Ortygia, het historische centrum dat is gelegen op een schiereiland met een oppervlakte van slechts een vierkante meter.  Al in de tijd van Paulus was dit eiland met een stenen brug verbonden aan de wal. Paulus zou hebben gepreekt in de tempel die is gewijd aan de Griekse godin Athena en is gebouwd rond 500 voor Christus. Voor de imposante Dom op het Piazzo Duoma, niet ver de tempel, staat een beeld van Paulus.

 

Wetenswaardig is overigens dat de Nederlandse zeeheld Michiel de Ruyter in 1676 stierf in Syracuse, nadat hij was geraakt door een kanonskogel tijdens de slag bij Agosta. Hij streed daar samen met de Spanjaarden tegen de Fransen, met wie de Republiek der Nederlanden toen in oorlog was.

Tegen de avond komt het historisch centrum tot leven. Je ziet dan dat Syracuse niet alleen een indrukwekkende geschiedenis heeft, maar ook zeer trendy is!

 

Diner en overnachting in Syracuse. 

 

Dag 3, woensdag

Oogverblindend uitzicht vanaf de Etna

Na het ontbijt rijden we — als de omstandigheden dat toelaten — naar de Etna, de op-een-na hoogste vulkaan in Europa en de hoogste berg van het eiland: waar je ook bent op Sicilië, je ziet altijd wel de rookpluimen die uit deze actieve vulkaan opstijgen. Je gaat met de bus naar boven en vanaf een van de kraters op 2000 meter hoogte heb je een schitterend uitzicht over het hele eiland! Na de lunch in een restaurant op de flanken van de Etna gaan we naar Taormina, parel aan de Ionische zee. Je reisleider  leidt je rond in dit mooie en gezellige plaatsje, gelegen aan een prachtige baai op een uit zee oprijzend plateau. Bijzonder is het Griekse theater uit de 3e eeuw voor Christus, waar nog altijd voorstellingen en concerten worden georganiseerd.

 

Diner en overnachting in Syracuse.

 

Dag 4, donderdag

Boottocht naar Napels

Na het ontbijt gaan we per touringcar naar Catania. Onderweg stoppen we voor een bezoek aan de ‘Villa Romana della Casale’, een oude Romeinse villa bij Piazza Armerina. Hier zijn prachtige mozaïeken bewaard gebleven, die pas in de 20e eeuw zijn opgegraven. De villa zou hebben toebehoord aan Maximianus Hercules, die tussen 286 en 305  door keizer Diocletianus (en christenvervolger) was aangesteld als ‘medekeizer’.

 

Aan het begin van de avond ga je aan boord op een luxe ferryboot voor de oversteek naar Napels. Deze vaartocht duurt ongeveer twaalf uur.

Je dineert aan boord en je slaapt in een eigen hut.

 

Dag 5, vrijdag

Titiaan en Botticelli in Capodimonte

Je ontbijt aan boord van de boot. Na in Napels te zijn aangekomen, verken je met een Nederlandstalige gids deze bruisende stad deels te voet, deels per touringcar. In de wijk Capodimonte bezoek je het park van  het gelijknamige paleis dat diende als zomerresidentie voor de koningen van de Beide Siciliën, de unie van het Koninkrijk Sicilië en het Koninkrijk Napels tussen 1816 - 1860.

 

Na de lunch in een sfeervol lokaal restaurant staat een bezoek gepland aan het Museo Archeologico Nazionale (Nationaal Archeologisch Museum), een van de belangrijkste archeologische musea ter wereld. Hier kun je prachtige sculpturen bezichtigen, zoals de ‘Hercules Farnese en de Farnesische stier’. Deze grootste beeldengroep uit de Oudheid laat zien hoe de mythische Amphion en Zhetos, de tweelingzonen van Zeus, de wrede Dirce op een stier vastbinden.

 

Diner en overnachting in hotel in Napels.


Dag 6, zaterdag

Beklimming van de Vesuvius

Na het ontbijt rijden we, als de omstandigheden dit toelaten, naar de Vesuvius. Het laatste stuk leg je onder leiding van een ervaren gids wandelend af. In zo’n veertig minuten loop je naar de kraterrand. Op de hellingen van de vulkaan groeien druiven waaruit de fameuze Napolitaanse wijn Lacryma Christi wordt gemaakt. De wijnboer die deze wijn produceert, biedt je een lunch en een wijnproeverij aan. Als je goed proeft, herken je aan de speciale aroma’s van deze wijn dat de druivenranken groeien op lava, stenen en as!

 

Na de wijnproeverij bezoek je het antieke Pompeï, dat in 79 na Christus door een zware uitbarsting van de Vesuvius werd bedekt met een dikke laag as en stenen. Je wandelt door deze indrukwekkende ‘versteende’ stad, met goed bewaarde badhuizen, theaters, tempels, winkels en woningen van de rijken. Prachtige zijn de mozaïekvloeren en de fresco’s die de muren sieren.

 

Diner en overnachting in Napels.

 

Dag 7, zondag

Vrije dag in Napels

Deze dag kun je zelf vrij besteden. In de ochtend is er gelegenheid om een kerkdienst bij te wonen. Diner en overnachting in Napels.

 

Dag 8, maandag

Bezoek aan Pozzuoli

Na het ontbijt gaan we naar Pozzuoli, een van oorsprong Griekse stad aan de baai van Napels. Door de beschutte ligging en het aangename klimaat groeide de stad al in de Griekse tijd uit tot een havenplaats van belang. Paulus zette hier voet aan land. Pozzuoli ligt in de Camp Flegrei (Brandende Velden), een benaming die stamt uit de Griekse Oudheid en verwijst naar de strijd tussen de Titanen en de Olympische Goden en het vulkanisch landschap. Een gids leidt je rond door dit welvarende havenstadje. Je gaat onder meer naar het Flavisch Amfitheater, waar de Heilige Januarius (San Gennaro) werd onthoofd tijdens de vervolging van de christenen door keizer Diocletianus. Volgens de legende ving een vrouw wat van het bloed op, dat ze bewaarde in een ampul. Dit bloed en het lichaam van de heilige werden na zijn dood overgebracht naar Napels en bewaard in de catacomben van de stad. Sinds de 17e eeuw liggen de overblijfselen in een crypte onder het altaar in de kathedraal van Napels.

 

Je bezoekt ook de Sant'Angelo in Formis, een kerk en een Benedictijner abdij uit 1100 na Christus met een schitterende fresco uit de Romaanse tijd. Deze muurschilderingen bestaan uit een reeks uitbeeldingen van vooral verhalen uit het Nieuwe Testament, ook is er een uitbeelding van het Laatste Oordeel.

 

Diner en overnachting in Napels.

 

Dag 9, dinsdag

Door naar Rome

Na het ontbijt gaan we op weg naar Rome. Rond lunchtijd kom je in de Eeuwige Stad aan, en lunch je in de buurt van het St. Pietersplein.

’s Middags kun je op eigen gelegenheid de St. Pieter bezoeken en bijvoorbeeld de koepel beklimmen voor een adembenemend uitzicht over Vaticaanstad en Rome.

 

Diner in een lokaal restaurant, aan de andere zijde van het St. Pietersplein. In de avonduren is het plein relatief rustig en kun je de bijzondere atmosfeer op je in laten werken als je van het restaurant naar je hotel wandelt!

 

Dag 10, woensdag

Het verhaal van Paulus in Rome

Na het ontbijt verdiepen we ons in het verhaal van Paulus. Je kunt een klein stukje van de oorspronkelijke Via Appia Antica te voet afleggen. Daarbij kom je langs de Quo Vadiskerk, waar volgens de legende Petrus een ontmoeting met Jezus gehad zou hebben. Toen Petrus hem vroeg waar Hij heen ging (Quo vadis), antwoordde Jezus: ‘Ik ga naar Rome om opnieuw gekruisigd te worden.’  Je bezoekt ook het uitgestrekte Parco della Caffarella (het Cafarellapark) met een grote diversiteit aan planten en vogels. In dit park liggen de catacomben van Sint Sebastiaan, waar je via de Kerk Sint Sebastiaan buiten de Muren naar binnen kunt. Hier is Sint Sebastiaan begraven die in de 3e eeuw na Christus door keizer Diocletianus werd vermoord. Vervolgens loop je naar de basiliek Sint Paulus buiten de Muren, gebouwd op het graf van Paulus. Tot slot ga je naar Tre Fontane, de plaats waar Paulus volgens de rooms-katholieke overlevering zou zijn onthoofd.

 

Diner in het restaurant bij het Sint Pietersplein. Overnachting in het kloosterhotel Madri Pie.

 

Dag 11, donderdag

Ontdek het Joodse leven 

Vandaag verdiepen we ons in het Joodse leven in Rome. In Paulus’ tijd was het Jodendom nog een bekerende religie en was het gebruikelijk om ‘heidenen’ aan te spreken zich te bekeren. Paulus, die zelf volledig deel uitmaakte van de Joodse cultuur, maakte tijdens zijn reizen gebruik van de instellingen van de joodse gemeenschap. Wanneer hij in een stad aankwam, preekte hij eerst in de synagoge. Dat deed hij ook in Rome.

Je bezoekt vandaag de oude Joodse wijk en de grote synagoge, die is gebouwd uit 1904 in een Art Deco-stijl. Bij de synagoge hoort ook een Joods-cultureel centrum en een museum dat de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Rome toont.

 

Na de lunch in een van de restaurants in deze wijk, kun je op eigen gelegenheid Rome verder verkennen. Bezoek de Sint Pieter, wandel door de winkelstraten met de hippe en luxe winkels of rust lekker uit op een terras of in een park.

 

Diner in het restaurant bij het Sint Pietersplein.

 

Dag 12, vrijdag

Terugreis Rome-Amsterdam

Na het ontbijt transfer naar het vliegveld. Vlucht terug naar Amsterdam.

 

 

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Sicilië, Napels en Rome 12 dagen

Inclusief

 • Vliegreis
 • Vervoer ter plaatse
 • 2-persoonskamer
 • Alle maaltijden
 • Entrees
 • Fooien
 • Lokale gidsen
 • Reisleiding DrieTour
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag éénpersoonskamer 260,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief