Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

In de voetsporen van St. Olav

Groepsrondreis, Vliegreis

De reis die je altijd al had willen maken!

Beleef dit prachtige, ongerepte land en ontdek het echte Noorwegen met de fjorden, natuur, bijzondere Viking-geschiedenis en cultuur.

 

Om meer te weten over de Noorse geschiedenis en cultuur treden we tijdens deze reis in de voetsporen van de Noorse Viking St. Olav, de belangrijke koning die in de Middeleeuwen het Christendom naar Scandinavië heeft gebracht. We volgen zijn route van Oslo naar Trondheim en trekken daarna verder langs de mooiste fjordenkust, naar Ålesund. We doen dat met de bus en uiteraard lopen we ook delen van de beroemde St. Olav pelgrimsroute. In het weekend ben je op Tautra, een eiland in de Trondheimfjord. Op dit eiland heeft tot de reformatie, altijd een belangrijk klooster gestaan. In de Noorse literatuur komt dat veel terug. Op het eiland bezoek je het nieuwe prachtige Benedictijner klooster.

 

In de voetsporen van St. Olav

Ook in Noord-Europa loopt een Pelgrimsroute namelijk, de St.Olavsroute. In de Middeleeuwen behoorde deze route, met Santiago de Compostela, Rome en Jeruzalem, tot de vier belangrijkste bedevaartsoorden. Wie (een deel van) de route loopt, bewandelt de paden van middeleeuwse pelgrims die op weg waren naar het graf van de heilige Olav. Er zijn overigens meerdere St. Olavsroutes. Echter hebben al die routes hetzelfde eindpunt, Trondheim, het vroegere Nidaros. Er zijn dus vele wegen die naar Trondheim leiden, maar de route van Oslo naar Trondheim is de bekendste.

 

De Lutherse staatskerk verbood na 1544 de pelgrimstochten; men wilde geen ‘katholieke fratsen’. Sinds 1997 is de route opnieuw toegankelijk gemaakt. In vergelijking met de route naar Santiago is deze route een oase van rust. Je loopt door een land vol zuivere lucht en eindeloze natuur. Loop mee door boerenland, langs prachtige meren, door bossen en over ruige hoogvlaktes.

 

Over St. Olav

Olav Haraldszoon was een Middeleeuwse Vikingkoning die woest strijdend door Europa trok. Hij voer naar Engeland, Frankrijk en Rusland maar kwam onderweg bij zinnen. In Engeland bekeerde hij zich tot het Christendom en vond hij een levensdoel. Zijn doel was om een groot en Christelijk Scandinavische rijk te vormen. Het St. Olavspelgrimspad is de route die Olav (zwaar bewapend) richting Trondheim volgde met dit plan voor ogen.

Programma

Dag 1, maandag 17 juli: Van Amsterdam naar Oslo

We ontmoeten elkaar op Schiphol en vertrekken naar Oslo. Na aankomst worden we naar het hotel gebracht. Na de incheck in het hotel is er ruim de tijd voor een stadswandeling en een eerste kennismaking met St. Olav. We bezoeken onder meer het ‘Middelalderparken’; de belangrijke herdenkingsplaats aan St. Olav in Oslo en Åker Brygge, een centrale, gezellige plek aan het Oslofjord met winkels en terrasjes. We dineren en overnachten de komende twee nachten in het hotel in Oslo.

 

Dag 2, dinsdag 18 juli: Ontdek de historie en de cultuur van Oslo

Vandaag ontdekken we de historie en de cultuur van Oslo. We nemen ruim de tijd om alle belangrijke bezienswaardigheden te bekijken. Deze bijzondere stad heette vroeger Christiania, later Kristiania en wordt vanaf 1925, na de onafhankelijkheid van Denemarken, Oslo genoemd. De stad ademt overal de bijzondere geschiedenis van Noorwegen, een geschiedenis van overheersing en overheersd worden. We bekijken het markante stadhuis dat volledig in Art Deco is ingericht, de Vigelandparken met de beroemde beelden en het Nationaal Museum waar een Munch-tentoonstelling is. Deze Noorse schilder is vooral bekend van het iconische schilderij ‘ de Schreeuw’. ‘s Middags hebben we alle tijd om er zelf op uit te gaan. Natuurlijk heeft de reisleider adviezen en tips en als je dat prettig vindt gaat ze graag met je mee.

 

Dag 3, woensdag 19 juli: Hamar – Lillehammer, Ruige natuur en cultuur

Na het ontbijt rijden we 100km door een ruige streek, naar Hamar. We bezoeken daar het gezellige centrum met restaurantjes en winkeltjes. Daarna zetten we onze eerste stappen in de voetsporen van St.Olav en volgen een deel van het St. Olavspad; een wandeling van ongeveer 40 minuten. We lopen door een prachtig landschap met vergezichten langs het Mjøsa-meer naar Domkirkeodden met het Hedmarksmuseum. Het is toch bijzonder te weten dat St. Olav hier ook gelopen heeft toen hij van Oslo naar Trondheim liep en na hem vele pelgrims. Aan het einde van de wandeling bezoeken we met een gids de ruïne van de Middeleeuwse Kathedraal van Hamar en het museumpark met openlucht tentoonstellingen en bijzondere architectuur. Daarna is het nog 50 km rijden naar Lillehammer waar we dineren en overnachten.

 

Dag 4, donderdag 20 juli: Lillehammer – Hjerkinn – Oppdal; wandeling in de natuur

Bij het ontbijt maken we ons eigen lunchpakket waarna de bus ons naar Hjerkinn brengt. Vanaf hier vervolgen we het St. Olavspad naar Jøroskloppa,  een wandeling van ongeveer 8km. Onderweg picknicken we in de natuur zodat we volop kunnen genieten van de schoonheid van de omgeving. Aan het einde van de wandeling pikt de bus ons in Jøroskloppa op en brengt ons verder naar Oppdal. Het kleine centrum van Oppdal ligt op loopafstand van het hotel.

                              

Dag 5, vrijdag 21 juli: Oppdal – Trondheim; Wandeling, stilte en cultuur

Bij het ontbijt maken we weer ons eigen lunchpakket klaar waarna we naar Kastberga worden gebracht. Vanaf hier vervolgen we het St. Olavspad naar het Sverresborg Museum. Vergaap je onderweg aan de prachtige natuur en het ruige landschap en geniet van de oorverdovende stilte. Tijdens deze prachtige wandeling van ongeveer 9 km kom je tot jezelf. Onderweg picknicken we opnieuw in de natuur. Na een bezoek aan het Sverresborg Museum brengt de bus ons naar Trondheim.

 

Daar aangekomen maken we een kennis met deze Hansestad door middel van een stadswandeling.

Trondheim is een zeer interessante, prachtige Hanzenstad aan de enorme Trondheimfjord.

De stad ligt als het ware net om de bocht van zuid Noorwegen. Hierdoor ligt het in de luwte en heeft het een milder klimaat en regent het er veel minder. Trondheim is een middeleeuwse Vikingstad en het is de stad waar de heilige St. Olav in de Kathedraal begraven ligt. Het is een levendige universiteitsstad met een rijk verleden die weerspiegeld wordt in een mooi oud, authentiek centrum met interessante bezienswaardigheden.

 

We bezoeken de Nidarosdomen, de wereldberoemde kathedraal waar St. Olav begraven is. Ook bezoeken we de  bijzondere Erkebispegården buiten de kathedraal. Diner en overnachting in het hotel Trondheim.

 

Dag 6, zaterdag 22 juli: Trondheim – Frosta en Tautra; Rust, stilte en weidse uitzichten

Na het ontbijt rijdt de bus ons langs de weidse Trondheimfjord naar het schiereiland Frosta. Hier heb je tijd om een heerlijke wandeling te maken. Diner en overnachting in het hotel op Frosta.

 

Dag 7, zondag 23 juli: Tautra – kloosterbezoek op vogeleiland

Op het eiland Tautra is in de tijd van St. Olav een klooster gebouwd dat na de reformatie is verdwenen. 15 jaar geleden is er een nieuw, prachtig Benedictijner klooster gebouwd . Zusters uit verschillende delen van de wereld hebben daar samen een nieuwe gemeenschap opgebouwd. Er woont ook een Nederlandse zuster. Het gebouw heeft diverse architectuurprijzen gekregen. Het heeft een glazen achterwand, waardoor je overal, ook in de kapel, uitzicht hebt over de fjord. Het kloostergebouw heeft een paar binnentuinen, patio’s. En patio is ingericht als herdenkingsplaats voor de Monniken die in 1990 in Algerije zijn omgebracht (Des hommes et des Dieux; film 2010) en een andere patio is een herdenkingsplaats voor de jongeren die op 22 juli 2011 op het eiland Utøya  zijn omgebracht.

 

Na het ontbijt worden we naar Tautra gebracht waar we in het Maria Kloster naar de kerk kunnen gaan. Na de dienst drinken koffie met de zusters. Als je dat wilt, kun je ook de middag op het kloosterterrein blijven en de gebedsdiensten bijwonen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook de lunch gebruiken in de enige gelegenheid op het eiland; een authentiek Noors restaurantje, in een voormalige boeren hoeve. Dit etablissement ligt aan de voet van de ruines van het voormalige klooster.

 

Je bepaalt in ieder geval zelf wanneer je het eiland weer wilt verlaten. Je loopt over de dijk, die het eiland Tautra verbindt met het schiereiland Frosta, terug naar het hotel. Eventueel kun je nog een wandeling maken in de prachtige omgeving van het hotel.

 

Dag 8, maandag 24 juli: langs de prachtigste fjorden van de westkust naar Kristiansund

Na het ontbijt begint een lange bustocht die grote indruk op ons zal maken. De route volgt de fjordenkust, die na iedere bocht weer anders is. Onderweg stappen we regelmatig uit om van het uitzicht te genieten of omdat de bus met een pont een fjord moet oversteken. In de namiddag arriveren we in Kristiansund en is er vast nog wel tijd voor een wandeling en een terrasje. Diner en overnachting in het hotel in Kristiansund.

 

Dag 9, dinsdag 25 juli: Ålesund – Atlantische kust, fjorden, de Alpen van Sunnmøre en architectuur

Na  het ontbijt wordt de prachtige, afwisselende tocht langs fjorden, de Atlantische oceaan en door bergen, vervolgd naar Ålesund; een stad die op de werelderfgoedlijst staat. In deze stad Ålesund maken we een stadswandeling. Ålesund is in het begin van 1900 geheel afgebrand, waarna het in de stijl van toen weer is opgebouwd. Deze stad staat zodoende bekend om haar architectuur in Art Nouveau-stijl. Ook staat het bekend vanwege de omliggende fjorden en de hoge toppen van de Alpen van Sunnmøre, waar we met de bus doorheen zijn gereden. Na deze bijzondere, veelzijdige, afwisselende dag komen we bij ons hotel in Ålesund.

 

Dag 10, woensdag 26 juli: Terugreis Ålesund – Amsterdam

’s Morgens is er nog tijd voor een wandeling of om nog even te winkelen. In de loop van de ochtend worden we naar het vliegveld van Ålesund gebracht voor de terugvlucht naar Nederland.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Noorwegen 10 dagen

Inclusief

 • Rechtstreekse vlucht Amsterdam – Oslo en Ålesund – Amsterdam

 • Ruimbagage 20 kg

 • Vervoer ter plaatse

 • 9 overnachtingen in een tweepersoonskamers  op basis van halfpension

 • Picknick lunch op dag 4 en 5 (zelf gemaakt van het ontbijtbuffet)

 • Excursies en entreegelden volgens programma

 • Stadswandeling met gids in Oslo

 • Entree Nationaal Museum

 • Entree en gids Domkirkeodden

 • Entree en gids Sverresborg Museum

 • Stadswandeling met gids in Trondheim

 • Entree en gids Nidarosdomen

 • Stadswandeling met gids in Ålesund

 • Begeleiding Rimke van der Veer

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 260

 • Overige lunches

 • Drankjes bij de maaltijden

 • Persoonlijke uitgaven

 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekering

 • Poliskosten
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief