Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Normandië - de geboortestreek van het Impressionisme

Groepsrondreis, Busreis

 

Vraagt een kunstcriticus aan Monet: “En wat, Monsieur, is het onderwerp van dat schilderij ?”

Monet: “Het onderwerp, mijn beste kameraad, is het LICHT." 

"Ik wil het onbereikbare. Ik wil de lucht schilderen, die de brug, het huis en de boot omringt. En de schoonheid van de lucht waar deze objecten zich bevinden.

 

Nu is het moment             

Om de drie jaar, en dit jaar voor de derde keer, wordt tot eind september overal in Normandië het Impressionisme festival gehouden. Dit groots opgezette kunst- en cultuurfestival omvat vele verschillende programmaonderdelen zoals exposities, evenementen, muziek, dans en literatuur. Het festival biedt je de unieke gelegenheid het licht, de natuur en de plaatsen te leren kennen, die de kunstenaars van het Impressionisme zo inspireerden. De kans om tot hun kunstwerken van tijdloze schoonheid en zeggingskracht te komen.

 

DrieTour heeft daarom deze speciale reis samengesteld. Je bezoekt de plaatsen waar veel van de impressionistische meesterwerken zijn ontstaan. Zoals Étretat, Rouen, Giverny en Parijs. Ook bezoek je de meest belangrijke kunsttentoonstellingen van het festival en de musea waar de werken van de Impressionistische schilders worden getoond. Niet alleen in Normandië, maar ook in Parijs.

 

En dat alles samen met kunsthistorica drs. Andrea M.R. Smith die de reis begeleidt en lezingen verzorgt.


"Aan het einde van zijn leven ging Monet vooral de waterlelies (Nymphéas) in zijn eigen vijver in Giverny schilderen. De rust die hiervan uitgaat, geeft ook jezelf rust. En wie weet, helpt het licht van Monet, je eigen licht, je eigen diepste kern beter te leren kennen." drs. Andrea M.R. Smith - Kunsthistorica

programma

Dag 1 – maandag 19 september

Reisdag naar Normandië – inleiding door drs. Andrea M.R. Smith

Per luxe touringcar vertrekken we vroeg vanuit Nederland via Étretat en Sainte Adresse naar Le Havre, de belangrijke havenstad van Normandië. In de bus geeft Andrea alvast een uitgebreide inleiding over de reis en de verschillende toonaangevende kunstenaars van het impressionisme: Monet, Renoir, Sisley, Pissaro, Degas als ook Boudin, de voorloper van de Impressionisten. 

 

Étretat

In de late middag bezoeken we Étretat, dat beroemd is vanwege haar steile krijtrotsen en de rotsboog. Vooral Claude Monet trok vele malen naar deze bijzondere plek om het licht, de lucht, het water en de unieke rotsformaties te schilderen. Je hebt hier de tijd om een korte wandeling langs de kust te maken, van het prachtige uitzicht te genieten en zelf te ervaren wat deze plaats zo speciaal maakt.

 

Sainte Adresse

In vroege avond nemen we de kustweg naar Le Havre, waar wij nog een korte tussenstop in Sainte Adresse maken. Hier is één van Monet’s mooiste pre-impressionistische schilderijen ontstaan: “De Tuin van Sainte-Adresse”.

 

We overnachten in Novotel Le Havre Centre Gare waar we tijdens het diner elkaar beter kunnen leren kennen.

 

Dag 2 – dinsdag 20 september

Museum André Malraux en de tentoonstelling “Boudin, het atelier van het licht”

In de ochtend staat het Museum André Malraux in Le Havre, één van de belangrijkste musea voor het impressionisme in Frankrijk op het programma. Naast de vaste collectie bezoeken wij met een lokale gids, de Impressionisme Festival tentoonstelling: “BOUDIN, HET ATELIER VAN HET LICHT”. Boudin was één van de eerste Franse landschapschilders die in de open lucht werkte. Zijn marines vormen een directe band tussen het naturalisme van de vroege en het impressionisme van de late 19e eeuw. Boudin was ook de eerste die het talent van de 15-jarige Claude Monet opmerkte en hem aanraadde in de buitenlucht te schilderen. Hij schijnt tegen hem gezegd te hebben: “Ik wil dat je het licht gaat zien”.

 

Pont de Normandie en Honfleur: Sainte Catherinekerk en Musée Eugène Boudin

Via de meer dan 2 km lange Pont de Normandie, de langste tuibrug van Europa, rijden we over de plaats waar de Seine in Het Kanaal uitmondt. Ten zuiden van de monding van de Seine ligt het pittoreske havenstadje Honfleur, met zijn authentieke oude havenkom. Niet voor niets is Honfleur het meest geschilderde havenplaatsje van Normandië. Aan het “Vieux Bassin” zullen we op eigen gelegenheid op een terrasje van één van de vele bistro’s of crêperieën lunchen.

 

Na de lunch wandel je samen met Andrea door de kleine straatjes van Honfleur met hun antiekzaken en galerieën en bezoeken we de Sainte-Catherinekerk, de grootste houten kerk van Frankrijk uit de15e eeuw. Ook bezoeken we het Musée Eugène Boudin. Hier is de festival tentoonstelling te zien: “JONG ZIJN TEN TIJDE VAN DE IMPRESSIONISTEN (1860-1910)”

 

Aan het eind van de middag rijden we naar Rouen waar we in het Ibis Barentin Rouen Nord overnachten. Het diner gebruik je op eigen gelegenheid.

 

Dag 3 – woensdag 21 september

Rouen – Lezing Andrea Smith in het atelier van Monet

Vandaag blijven we de hele dag in Rouen, dé hoofdplaats van Normandië gelegen aan de Seine. Rouen is beroemd vanwege Jeanne d’Arc, haar imposante gotische kathedraal en haar oude binnenstad.

 

De dag begint met een lezing van Andrea op een historische plek: in het oude atelier van Claude Monet, tegenover de kathedraal. Zij vertelt over Monets unieke serie schilderijen die hij over de kathedraal heeft gemaakt, waar HET LICHT tot onderwerp is verheven. Zijn standpunt bleef nagenoeg hetzelfde, alleen de weersomstandigheden wisselden. Monet schilderde deze serie tussen 1892 en1894.

 

Kathedraal en cultuur-historische stadswandeling door oude hart van Rouen

Na de lezing van Andrea bezoeken we samen met een lokale gids de Notre-Dame, de prachtige gotische kathedraal  en maken we een wandeling door het historische centrum van Rouen, langs de vele oude vakwerkhuizen, le Gros Horloge en andere Renaissance gebouwen. Daarna heb je even vrij en kun je op eigen gelegenheid de lunch gebruiken.

 

Musée des Beaux Arts

In de middag gaan we naar het Musée des Beaux Arts de Rouen. Hier wordt de tweede belangrijke tentoonstelling van het Impressionisme Festival gepresenteerd: “MANET, RENOIR, MONET, MORISOT... SCÈNES UIT HET IMPRESSIONISTISCHE LEVEN.”

Een museumgids vertelt ons alle ins en outs.

 

De avond kan zelf ingevuld worden en het diner is op eigen gelegenheid.

 

Dag 4 – donderdag 22 september

Giverny – Woonhuis en tuin van Claude Monet

Langs de Seine reizen we verder stroomopwaarts naar Giverny, waar Claude Monet met zijn familie de tweede helft van zijn leven doorbracht en meer dan 40 jaar woonde. In die tijd legde hij een grote tuin met twee vijvers aan, die de rest van zijn leven het thema van al zijn schilderijen zou blijven. Een plaatselijke gids zal ons hier maximaal drie uur door deze paradijselijke idylle rondleiden. Ook bestaat er voldoende tijd om te rusten en de sfeer op je in te laten werken of op eigen gelegenheid uitgebreid te lunchen. Volgens Monet was deze tuin zijn mooiste meesterwerk en in zijn huis ontving hij graag gasten, waar hij dan gastronomische heerlijkheden, vaak naar eigen recept, liet opdienen.

 

Optioneel: Museum van de Impressionisten of Sainte Radegonde

Ook bestaat de mogelijkheid het Museum van de Impressionisten te bezoeken, waar in het kader van het Impressionisme Festival de tentoonstelling: “SOROLLA, EEN SPAANSE SCHILDER IN PARIJS”, is te zien. Wil je nog meer te weten komen over Claude Monet, dan kun je ook naar de kerk Sainte Radegonde wandelen, waar op het kerkhof Claude Monet en enkele van zijn familieleden liggen begraven.

 

Parijs

In de namiddag vertrekken we richting Parijs. Na aankomst in hotel Ibis La Villette kun je op eigen gelegenheid sfeervol Parijs verkennen. Parijs leeft. Met haar 8000 restaurants is er voor ieder wat wils. Maar mocht je die avond naar een speciaal restaurant willen gaan, is het verstandig voor vertrek vanuit Nederland een reservering te maken. 

 

Dag 5 – vrijdag 23 september

Museum Marmottan

Na het ontbijt neemt Andrea je mee naar het Musée Marmottan en het Musée de l’Orangerie. Het Musée Marmottan ligt buiten het centrum van Parijs aan de rand van het Bois de Boulogne en herbergt de grootste collectie schilderijen van Claude Monet ter wereld. Het museum geeft een mooi overzicht van zijn ontwikkeling als schilder. Hier bevindt zich onder meer het beroemde schilderij “IMPRESSIE – ZONSOPGANG” uit 1872, dat aan de hele schilderbeweging de naam heeft gegeven. Maar er zijn ook enkele van zijn late waterlelieschilderijen die Monet vanaf 1890 begon te maken. Tevens is in het museum een belangrijke schenking van werken van de schilderes Berthe Morisot te zien, en een omvangrijke collectie schilderijen van Monets vrienden en tijdgenoten: Pissaro, Renoir, Sisley, Daumier, Gauguin, Corot, Boudin, Guillaumin en Carrière.

 

Museum de l’Orangerie

Daarna rijden we terug naar het centrum van Parijs naar het Musée de l’Orangerie. In een speciaal hiervoor ontworpen zaal wordt Monets grootste meesterwerk en testament getoond, een panorama van 100m lengte van zijn waterlelies in de tuin van Giverny.

Hij begon in 1914, op 74 jarige leeftijd kort na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, aan dit grote project.  Op 11 november 1918, toen de wapenstilstand werd ondertekend, signeerde Monet de twee eerste doeken als een symbool van de vrede. Het is aan de Franse president Clemenceau te danken, dat Monet tot aan zijn dood aan deze serie heeft gewerkt waardoor uit twee monumentale doeken een van de meest omvangrijke schilderijen cycli van de 20ste eeuw is ontstaan. Hier eindigt het kunsthistorische programma van de reis.

 

De rest van de dag is ter vrije besteding en ontspanning. ’s Avonds genieten we van een gezamenlijk diner, waarbij we alle opgedane kunst- en natuurindrukken met elkaar kunnen delen.

 

Dag 6 -  zaterdag 24 september

Terugreis naar Nederland

Met de touringcar reizen we in de loop van de ochtend weer naar huis.

 

 

 

Accommodaties

Hotel Ibis La Villette

Het 3-sterren hotel Ibis Paris La Villette Cité is in het noordwesten van Parijs gelegen, tegenover...

Hotel Ibis La Villette

Het 3-sterren hotel Ibis Paris La Villette Cité is in het noordwesten van Parijs gelegen, tegenover Canal de l'Ourcq. De airconditioned kamers zijn comfortabel ingericht en voorzien van WIFI.

 

 

terug

Hotel Ibis Barentin Rouen

Het 3-sterren hotel Ibis Barentin Rouen Nord is centraal gelegen, op slechts 10 minuten loopafstand...

Hotel Ibis Barentin Rouen

Het 3-sterren hotel Ibis Barentin Rouen Nord is centraal gelegen, op slechts 10 minuten loopafstand van het oude centrum van Rouen. De aircinditioned kamers zijn comfortabel ingericht.

 

 

 

terug

Novotel Le Havre Centre Gare

In dit comfortabele 4-sterren hotel in Le Havre kun je heerlijk ontspannen. Het hotel beschikt over...

Novotel Le Havre Centre Gare

In dit comfortabele 4-sterren hotel in Le Havre kun je heerlijk ontspannen. Het hotel beschikt over vele faciliteiten. De ruime kamers zijn modern ingericht en zijn van alle gemakken voorzien.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
prijsinformatie

Inclusief:

 • vervoer per VIP-touringcar
 • 5 overnachtingen in goede 3 - 4 sterren hotel op basis van logies en ontbijt
 • twee diners
 • alle entrees voor de genoemde musea
 • begeleiding door museumgidsen
 • gegidste rondleiding Rouen incl. bezoek aan de kathdraal
 • 1e Lezing kunsthistorica Andrea Smith: Een inleiding over het impressionisme en de toonaangevende kunstenaars
 • 2e Lezing kunsthistorica Andrea Smith: Claude Monet in zijn oude atelier in Rouen
 • Reisbegeleiding kunsthistorica Andrea Smith

 

Exclusief:

 • optionele excursies en entrees
 • lunches
 • overige diners
 • fooien
 • reisverzekering
 • annuleringsverzekering
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief