Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Roemenië

Groepsrondreis, Vliegreis

Om van te houden…

Waarom Roemenië? Vanwege de gastvrije onthaal door de kleurrijke Roemenen die hun folklore en tradities in stand hebben kunnen houden. De unieke archaïsche dorpen waar huizen met bloemen zijn versierd en vrolijke kinderen die op blote voeten buitenspelen en opzij springen voor een ossenkar die met krakende wielen voorbijrijdt. Maar ook vanwege het ruige en ongeschonden natuurschoon, de mooiste Byzantijnse kloosters en kerken, adembenemende fresco’s, oude kastelen en historische steden. Roemenië is een land om van te houden!

 

Roemenië is een bonte verzameling van volkeren en talen: Roemeens, Hongaars, Duits, Moldavisch, Oekraïens en Turks. Het volk is gastvrij, overwegend Orthodox en nauw verbonden met het verleden en de oude tradities.

 

Het is een land van een imposante schoonheid dat mede door zijn geïsoleerde ligging weinig is veranderd. Maramures is een oude landstreek met een apart volk en unieke archaïsche dorpen waar de tijd is blijven stilstaan. Boekovina is bekend voor zijn middeleeuwse kerken, van onder tot boven bedekt met fresco’s. Het ongerepte plateau van Transsylvanië is ruig en geheimzinnig. De regio Walachije kenmerkt zich door vlakten en velden.

 

Roemenië heeft ook middeleeuwse steden en een schat aan kloosters en kerken die vandaag behoren tot het werelderfgoed van de Unesco. Deze grote verscheidenheid aan elementen behoren bij deze reis. Maar zonder een bezoek aan de hoofdstad, Boekarest, zou het reisprogramma onvolledig zijn.

 

Alles wat je gaat zien, horen en beleven zal nieuw licht werpen op jouw visie betreffende dit land. Een reis door het hart van Europa, een reis om niet te missen!

Programma

Dag 1

We vliegen van Amsterdam rechtstreeks met KLM naar Boekarest. We treffen de Nederlandssprekende gids die ons de gehele reis zal vergezellen. Jouw kennismaking met Roemenië begint in Boekarest met een wandeling door het centrum*. Eerst naar het Piatra Revolutei (Plein van de Revolutie). Het plein is de plaats waar het regime van Nicolae Ceausescu begon af te takelen in december 1989. Tevens bevinden zich hier: het Koninklijke Paleis (nu het Nat. Museum van Roemeense kunst, met de kostbaarste kunstwerken), het Roemeens Atheneum (de belangrijkste concerthal, geopend in 1888, ontworpen door de Franse architect Albert Galleron), de Biserica Kretelescu (Kretelescu Kerk), historisch de meest geëerde kerk van het land, en de Piata Universitatii (Universiteitsplein) met een herinnering aan de eerste slachtoffers gevallen tijdens de revolutie. Aansluitend transfer naar hotel Grand Continental in Boekarest waar we een nacht verblijven.

*Dit programma onderdeel is onder voorbehoud van eventuele vluchtwijzigingen door KLM. Mocht de aankomsttijd in Boekarest gewijzigd worden, zal de stadswandeling op een ander moment worden ingepland.

 

Dag 2

Na het ontbijt gaat het richting de bergen, de Roemeense Karpaten. Op het programma staat een bezoek aan het Sinaia klooster, gebouwd tussen 1690-1695 door de leger commandant Mihail Cantacuzino na zijn terugkeer van de Berg Sinaï (daar is de naam van de stad naar genoemd).

Na de lunch rijden we de berg op in Sinaia om het fameuze Peles kasteel te bezoeken, de vroegere zomerresidentie van de Roemeense koningen, op 120 km van Boekarest. Nu is het kasteel een museum. Het is een van de waardevolle architecturale monumenten van Roemenië. Het doet ook denken aan de fameuze kastelen van koning Ludwig van Beieren met Germaanse, Gotische en Renaissance elementen. Men noemt het ‘de parel van de Karpaten’. De locatie is gekozen door Prins Carol I van Hohenzollern die koning en stichter werd van het moderne Roemenië. In het kasteel zijn vele schatten te bewonderen. Het Peles kasteel is ook de laatste rustplaats van verschillende Roemeense monarchen. Via het skioord Predeal bereiken we Poiana Brasov, het grootste resort in Roemenië, aan de noordelijke kant van de Pastavaru bergen.

 

Dag 3

De dag begint met een bezoek aan de kerk van Prejmer. Prejmer was de meest oostelijke van de weerkerken van Transsylvanië en tegelijk een van de meest indrukwekkende. In de 14 meter hoge muur zijn vluchtkamers gebouwd waar de bevolking, in tijden van oorlog, een onderkomen vond en zijn gewone leven verder kon voortzetten.

Het Bran kasteel ligt 30 km buiten Brasov en draagt de naam van de plaats waar het is opgericht. Aan dit spectaculaire kasteel zijn vele verhalen en legenden verbonden vooral in verband met Prins Vlad Tepes. Het kasteel is gebouwd in 1377 op een 60 m hoge rots met een commercieel en strategisch doel. Het kasteel heeft nog vele elementen van de oorspronkelijke Gotische stijl en is nu een museum van feodale kunst. Koningin Maria van Roemenië, echtgenote van koning Ferdinand en kleindochter van koningin Victoria was misschien wel de meest beroemde bewoonster van het kasteel. Naast het kasteel is ook nog een etnografisch museum dat bezocht kan worden. Bran wordt vaak gezien als het eerste centrum van landelijk en ecologisch toerisme.

Brasov is de grootste stad in de Karpaten en is een belangrijk economisch centrum. Het is de vierde grootste stad van Roemenië. Oorspronkelijk heette het Corona. In de middeleeuwen had het contacten met West-Europa en de Oriënt. Het heeft jarenlang weerstand geboden tegen de Turkse invasies.

Bijzonder zijn: De Witte en de Zwarte toren, die beiden een sleutelrol hebben gespeeld in de verdediging van de Oude Stad. De Zwarte Kerk (14de – 15de eeuw), is het grootste religieuze heiligdom in Europa (89 m lang, 38 m breed, 21 m hoog, buiten 40 m hoog) en beschikt over het grootste orgel in Europa. Voor de kerk staat een groot standbeeld van de Duitse humanist Johannes Honterus. Overnachting in Poiona Brasov.

 

Dag 4

We rijden naar Tusnad Spa, de kleinste stad van Roemenië met 1800 inwoners. Het is zeer bekend voor zijn mineraal water en is ook een startpunt voor wandelingen in het Harghita-gebergte. Verder rijden we naar Miercurea Ciuc, de hoofdstad van de provincie Harghita aan de linkeroever van de Old River. In de 16de eeuw werd het een vrijstad en in de 17de eeuw werd het platgebrand door de Turken.

Via Gheoghieni, gelegen in de laagte van de oostelijke Karpaten komen we bij Lacul Rosu, ‘het Rode Meer’. Het meer is ontstaan in 1834 door een massale grondverschuiving die de Bicaz rivier afsloot.

Na de lunch bezoeken we de kloof van Bicaz, de diepste en meest spectaculaire van Roemenië (korte wandeling).

Aansluitend gaat het naar Piatra Neamt waar we overnachten. Deze stad wordt vermeld in documenten uit de 14de eeuw, in een expeditie van koning Sigismund van Luxemburg. In het begin van de 18de eeuw was er een belangrijke handelsbeurs van landbouwproducten en werktuigen. De stad is het belangrijkste handelscentrum in de provincie Neamt.

 

Dag 5

Allereerst naar het Agapiaklooster, gebouwd van 1642-1647 door de Roemeense koning Vasile Lupu. De kerk is verschillende malen herbouwd en gerestaureerd en is geschilderd door Nicolea Grigorescu in 1858-1861.

Daarna rijden we naar Targu Neamt, een kleine stad aan de Neamt rivier. Dankzij de bouw van een kasteel in 1375 breidde de stad zich uit. Het kasteel weerstond de aanvallen van Hongaren, Turken en Polen. De plaats werd een belangrijke veemarkt op de weg naar Transsylvanië en werd gedurende meer dan honderd jaar bestuurd vanuit het Neamt-klooster uit de 13de eeuw.

De lunch gebruiken we in het rustieke dorpje Ruginoasa. De roodachtige bodem gaf de naam aan het dorp, de vertaling van de naam betekent: "roest"(kleur). In 1881 bouwde een adellijke familie een mooi kasteel, nu een museum.

Voorts naar Iasi, de hoofdstad van de historische regio van Moldavië. Het belangrijkste culturele, wetenschappelijke, industriële en administratieve centrum van Oost-Roemenië. De eerste universiteit werd hier opgericht in 1860.

De charme van de oude stad en de moderniteit van het nieuwe deel zal indruk op je maken. Overnachting in Iasi.

 

Dag 6

Na het ontbijt verkennen we het centrum van Iasi met bezoeken aan het Cultuur Paleis, de Trei Ierarhi Kerk en de Metropolitan Kerk.

Het Cultuurpaleis werd gebouwd tussen 1906-1925. Het rust op de ruïnes van het oude Koninklijke Hof van 1434. De basis van het genoemde Hof werd gebruikt gedurende 1806-1812 voor de bouw van het actuele paleis. Momenteel is het paleis de host van het Nationaal Museum Complex Moldavië met 4 afzonderlijke musea: Moldavië's History, Moldavië etnografisch museum, Kunstmuseum en Wetenschap en Techniek museum. Het paleis is het mooiste toonbeeld van de nieuwe Europese gotische stijl van de 20ste eeuw. Koning Ferdinand is hier ingehuldigd in 1926.

De Trei Ierarhi kerk werd gebouwd in 1637-1639 en is gelegen in het oude deel van de stad op de Koningsweg. De Moldavische koning Vasile Lupu is de bouwer van dit meesterwerk van kerkelijke architectuur. De buitenkant met stenen decoratie is een echt meesterwerk van beeldhouwkunst in een mooie combinatie van de Roemeense, Europese en Oosterse motieven. Het schilderwerk werd uitgevoerd door de meest beroemde schilders van die tijd. De luxe van de Byzantijnse wereld is ruim aanwezig in het interieur. Beroofd en verbrand en tweemaal opgeschrikt door aardbevingen is het gebouw vele malen door de eeuwen heen gerestaureerd. Laatst nog in de 19e en 20e eeuw. In de kerk rustten sinds 1641 de heilige overblijfselen van St. Parascheva, de beschermer van Moldavië.

Roemenië is een van de grootste wijnproducerende landen ter wereld. In het wijndistrict Cotnari wordt een zoete dessertwijn geproduceerd, die in de 18de eeuw tot de meest populaire van Europa behoorde. De wijn Graša de Cotnari, genoemd naar de gelijknamige druif, stond bekend als ‘de koning onder de Roemeense wijnen’. Hij wordt nog wel gemaakt, maar is internationaal in de vergetelheid geraakt. De lunch wordt geserveerd in een wijnkelder.

’s Middags bezoeken we het Voronet-klooster gebouwd in 1448 door Stefan de Grote. De binnen schilderingen zijn origineel. De schilderingen buiten zijn gemaakt in 1547 met gebruik van het Voronet-blauw. De schildering van de ‘De Dag van de Verdoemenis’ is een meesterwerk.

Aan het einde van de middag komen we aan in Gura Humorului waar we het weekend doorbrengen.

 

Dag 7

’s Ochtends wonen we een viering bij in het klooster waarna je de lunch gebruikt in een traditionele herberg. De rest van de dag is vrij.

 

Dag 8

De dag start met de fantastische Unesco werelderfgoed kloosters Moldovita en Sucevita nabij Gura Humorului. Het Moldovita klooster is gebouwd in 1410 door Alexandru cel Bun en herbouwd door Peru Rares in 1532. De 2de en 5de eeuwse muurschilderingen worden overheerst door de kleur geel. Het Sucevita-klooster is opgericht in 1606 door de Movila broeders. Het is het laatste muurgeschilderde klooster met een overheersende groene kleur. Dit klooster wordt beschouwd als ‘het testament van de oude Moldavische kunst’.

Vóór Regin, bekend om zijn fabriek van muziekinstrumenten, hout- en voedingsindustrie rijden we naar Bistrita, de hoofdstad van de provincie Bistrita Nasaud. In de 14de eeuw was het een belangrijke stad op de handelsroute van Transsylvanië naar Moldavië. De belangrijkste bezienswaardigheid is de kerk gebouwd in 1280 met een 77 m hoge klokkentoren en het oude handelscentrum met de massieve, gelijkvloerse huizen en winkels.

Na de lunch reizen we verder naar Targu Mures, een van de belangrijkste steden van Transsylvanië, gelegen aan de rivier de Mures. Het was een handelsstad nabij de Oostelijke Karpaten, door de Grieken Agropolis genoemd (graanhandelsstad). In 1601-1602 is de stad verwoest door de Hongaren en de Turken. De stad is snel daarna weer herbouwd. Het fort van de stad telt 900 m muren, 7 torens en een Orthodoxe Kathedraal (1933), Teleky Palace. We overnachten in Targu Mures.

 

Dag 9

’s Ochtends rijden we naar Sighisoara, dit is de meest versterkte middeleeuwse stad, nog steeds bewaard in zijn oorspronkelijke vorm. Eveneens behorend tot het werelderfgoed van Unesco. De klokkentoren was oorspronkelijk gebouwd als stadstoren met twee verdiepingen. Tot 1556 bevond zich het stadhuis op het 1ste verdieping. In 1898 werd de toren een museum. Het meest waardevolle monument is de Kerk Op de Heuvel (1345). Er is ook een overdekte trap(weg) die gebouwd werd in 1662 en oorspronkelijk 300 treden telde, bedoeld om de studenten op hun weg naar school te beschermen. Daarvan zijn nog 175 treden overgebleven. We gebruiken de lunch in de citadel van Sighisoara.

Aansluitend rijden we naar Biertan. De Burchtkerk (ook Unesco-erfgoed) staat op een heuvel midden in het dorp en is een voorbeeld van een Burchtfamilie Kerk.

Via Medias, de 2de belangrijkste stad in de provincie Sibiu, rijden we naar de prachtige stad Sibiu, “het Brugge van Roemenië”. We verblijven hier twee nachten.

 

Dag 10

Buiten Sibiu bezoeken we openluchtmuseum Astra, met oorspronkelijke monumenten, huizen, transport en levensstijl van de Roemeense dorpen. Er zijn 340 constructies en duizenden voorwerpen samengebracht.

’s Middags verkennen we Sibiu, de Culturele Hoofdstad van Europa in 2007. Het is een van de mooiste steden in Transsylvanië. De stad is als het ware een openluchtmuseum en bezit vele oude huizen en gebouwen, een toonbeeld van middeleeuwse architectuur. We wandelen o.a. over ‘het Grote Plein’ of ‘de Grote Ring’. Het was reeds in 1411 bekend als graanmarkt. Verder te bezichtigen zijn: ‘De Raadhuistoren’ die vele functies heeft vervuld – opslagplaats – observatiepunt – gevangenis. Vanaf de 7de verdieping heeft men een schitterend overzicht over de stad. Men kan er ook het uurwerkmechanisme bewonderen. Verder is er het Brukental Museum in barokstijl en de Evangelische Kerk, een bouwwerk uit het midden van de 14de eeuw met mooie elementen van renaissancestijl. In de namiddag is er nog enige vrije tijd voor eigen ontdekkingen.

 

Dag 11

Op weg naar Boekarest bezoekten we het Cozia-klooster, gebouwd in 1386 door de Roemeense koning Mircea cel Batran. Het heeft een mooie kerk met een gouden kruis op de top.

Na Cozia rijden we richting Boekarest. Onderweg passeren we Ramnicu Valcea, voor de Roemenen bekend als een mooie en rustige stad. Dankzij de bloementeelt heeft de stad zich sterk ontwikkeld. De tocht gaat verder via Pitesti, bekend om zijn tulpen. Na de lunch in Boekarest bezoeken we het meest indrukwekkende administratieve bouwwerk in Europa – Palatul Parlamentului (Paleis van het Parlement). Het omvat honderden kantoren, tientallen salons voor recepties en wetenschappelijke, culturele en socio-politieke vergaderingen. Het is het voormalige paleis van Ceausescu met 1100 kamers en 12 verdiepingen hoog. Maar ook nog 92 m onder de grond. Na het Pentagon is dit het grootste regeringsgebouw ter wereld. In het gebouw zijn ondermeer verwerkt: een miljoen kubieke meter marmer; 3500 metrische tonnen kristal – 480 kandelaars, 1409 plafonlichten en spiegels. Plus nog grote hoeveelheden andere materialen. In volume is het tien procent groter dan de grote piramide van Gizeh.

 

Daarna bezoeken we de Palatul si Biserca Curtea Veche (het Hofpaleis en Kerk). Het oude Boekarest is ontstaan rond het Oude Hofpaleis en Kerk dat gebouwd werd in de tweede helft van de 15de eeuw. De ruïnes van het paleis zijn herbouwd en dienen nu als museum. Stukken oorspronkelijke muur uit de 15de eeuw als ook delen van het Troonpaleis zijn te bezichtigen. Naast het paleis bevindt zich de Oude Hofkerk, de oudste kerk van Boekarest. De fresco’s zijn aangebracht in 1847 door Maestros Costatin Lecca en Misu Papa.

Vervolgens bezoeken we Manuc’s Inn gebouwd in de 19de eeuw. Vandaag is het een van de meest belangrijke en architecturale monumenten van de hoofdstad. Ook een bezoek aan de Patriarch Kathedraal mag je niet missen. Sinds de 17de eeuw is de Kathedraal het centrale punt geweest van de Roemeens Orthodoxe Kerk. Vlakbij is eveneens de Residentie van het hoofd van de Roemeens Orthodoxe Kerk, gebouwd in 1708.

Overnachting in Boekarest.

 

Dag 12

Transfer naar de luchthaven van Boekarest en de terugvlucht naar Amsterdam.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief

 • vliegreis
 • vervoer ter plaatse
 • 2-persoonskamer
 • alle maaltijden
 • entrees
 • fooien
 • Nederlandssprekende gids
 • reisleiding
 • kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • toeslag 1-persoonskamer € 280
 • reisverzekering
 • annuleringsverzekering

Overige informatie

 • Uw paspoort dient bij terugkomst van uw reis nog minimaal 3 maanden geldig te zijn.
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief