Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Rembrandtreis naar St. Petersburg

Groepsreis vanuit één hotel, Vliegreis

Pracht, praal en Hollandse historie

Tijdens deze 5-daagse kunstreis maak je kennis met de ongekende innerlijke en uiterlijke rijkdom die Sint-Petersburg ons te bieden heeft. Je ontdekt hoezeer Peter de Grote was beïnvloed door de Nederlandse steden toen hij de stad in 1703 stichtte. Zo liet hij er meer dan veertig grachten aanleggen om de drassige grond droog te leggen. Ook de architectuur van veel huizen uit die tijd lijkt verrassend veel op die van de Amsterdamse grachtenpanden. Niet alleen Peter de Grote, ook Nederlandse immigranten (van veelal gereformeerde huize) begonnen vanaf het midden van de 18e eeuw hun stempel op de stad te drukken. Daarbij hielden ze er vaak een aanzienlijk minder sobere leefstijl op na dan in hun vaderland! Tijdens deze reis bezoeken we dit Nederlandse culturele erfgoed, evenals de belangrijkste paleizen, kerken en kloosters van de tsaren.

 

Rembrandt en Catharina de Grote

Wereldberoemd is de verzameling Hollandse Meesters in de Hermitage, waaronder een groot aantal bijzondere werken van Rembrandt. Het is aan de Russische tsarina Catharina de Grote (1729-1796) te danken dat Sint-Petersburg deze toonaangevende verzameling Nederlandse schilderkunst bezit. Voor Catharina, een van oorsprong Duitse prinses, was het van groot belang zich als waardige opvolgster van tsaar Peter de Grote (1672-1725) te manifesteren. Ieder jaar besteedde zij meer dan twaalf procent (!) van het bruto nationaal product aan kunst en architectuur. Deze uitgaven beschouwde zij als een noodzakelijke investering om de jonge stad een glansrijk uiterlijk te geven. Met kunst en cultuur probeerde ze ook haar ideeën, in lijn met de Verlichting, tot uitdrukking te brengen: ze wilde van het tot dan toe tamelijk feodale Rusland een verlichte natie maken die kon wedijveren met landen als Frankrijk en Engeland. Dat ze er genoegen in schepte om andere Europese vorstenhuizen de loef af te steken, zal zeker ook meegespeeld hebben. 

 

Een van de hoogtepunten van deze reis is ‘De Terugkeer van de Verloren Zoon’ van Rembrandt, dat Catharina de Grote in 1766 kocht. Dit schilderij met het Bijbelse thema van de verloren zoon heeft mensen over de hele wereld weten te raken. We zullen het werk ook via de ogen van de Nederlandse priester en schrijver Henri Nouwen beschouwen.

 

Overdag en ’s avonds is ook steeds ruimte voor rust, om even tot inkeer te komen of om met elkaar de opgedane indrukken te delen.

 

Deze reis staat onder deskundige leiding van kunsthistorica en Rembrandtkenner drs. Andrea M.R. Smith

Andrea Smith groeide op in een Engels/Duits gezin in Nederland. Na haar studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Leiden werkte zij voor Sotheby’s, Bonhams, de Tefaf, het Amsterdam Museum, het RKD en Museum het Rembrandthuis. Zij heeft haar eigen bureau en is vooral geboeid in wat wij van de kwaliteit van de Oude Meesters kunnen leren. Andrea is daarnaast ook een groot bewonderaarster van de boeken van Henri Nouwen. Haar aanstekelijk enthousiasme over Rembrandt, Sint-Petersburg en de meditaties van Nouwen zullen je zeker inspireren.

 

 

Bij Rembrandt thuis 

Voor wie zich op een speciale manier wil voorbereiden op deze reis bieden wij aanvullend een dagprogramma Amsterdam aan. Op deze dag kun je het genie van Rembrandt ervaren tijdens een speciale rondleiding in Museum het Rembrandthuis. Daarnaast maken we een Rembrandtwandeling door Amsterdam, waarbij we plekken bezoeken die een rol speelden in het leven van Rembrandt. Ook andere geïnteresseerden zijn welkom. Andrea Smith zal ook deze dag begeleiden.

 

Bekijk hier de dagtocht Amsterdam 'Thuis bij Rembrandt'

 

Gratis bij je boeking: "Eindelijk thuis" van Henri Nouwen

Bij je boeking voor de Rembrandtreis naar Sint-Petersburg ontvang je gratis een exemplaar van de bestseller "Eindelijk thuis" van Henri Nouwen (ter waarde van € 19,95, 1 exemplaar per adres). Dit boek is een persoonlijk getuigenis van de schrijver van de inspirerende werking van het schilderij van Rembrandt, dat je tijdens de reis kunt aanschouwen in Museum de Hermitage. Een perfecte voorbereiding op deze prachtige reis.

 

programma

Dag 1, donderdag 

Heenreis Amsterdam - Sint-Petersburg. Daarna transfer naar het hotel. Gezamenlijk welkomstdiner in het hotel, waarbij je uitgebreid kunt kennismaken met je reisgenoten.

 

Overnachting in Hotel On Rimskogo-Korsakova in Sint-Petersburg.

 

Dag 2, vrijdag

Bezoek aan het Hollandse culturele erfgoed

Na het ontbijt maken we een tour door de stad langs plaatsen die aan Nederland verbonden zijn: ‘Novaya Gollandiya’ (Nieuw Holland-eiland), de Hollandse wijk Nevski Prospect, waar je een gereformeerde kerk aantreft, de Kazankathedraal en de Kathedraal van de Opstanding ‘Onze Verlosser op het bloed’, de Petrus-en Paulusvesting op het Hazeneiland in de rivier de Neva met de gelijknamige kathedraal binnen de vesting, de Izaakkathedraal, dat nu een museum voor mozaïek is.

 

Lunch (drie gangen) in een café-restaurant in het levendige centrum van Sint-Petersburg.

 

Betoverend bezoek aan het Fabergé Museum

Catharina’s grote liefde voor juwelen en met edelstenen bezette gouden snuisterijen werd door alle latere tsaren en hun families voortgezet. Peter Carl Fabergé (1846-1920) wist als geen andere goudsmid met zijn creatieve geest en zijn vakmanschap ware kunstwerken van goud, emaille en edelstenen te creëren. Het museum, ingericht in een paleis, toont de kwintessens van de pracht en praal van het tsarenrijk en natuurlijk zul je daar ook de wereldberoemde Fabergé-eieren kunnen bewonderen.

 

Diner op eigen gelegenheid. De lokale gids zal je een aantal suggesties geven.

 

Wanneer dat mogelijk is, kun je naar een ballet of operavoorstelling in het wereldberoemde Mariinskitheater (voorheen Kirovtheater), het thuistheater van onder meer balletdansers Njiinski en Noerejev.

 

Overnachting in Hotel On Rimskogo-Korsakova in Sint-Petersburg.

 

Dag 3, zaterdag 

Kunstgenot in de Hermitage

De hele dag staat in het teken van de Hermitage. Na het ontbijt zal Andrea Smith in het hotel een inleiding geven op de indrukwekkende collectie Hollandse meesters en in het bijzonder Rembrandt, van wie topstukken uit al zijn levensfases in de Hermitage te bewonderen zijn. De schilders van de Gouden Eeuw stonden aan het begin van de realistische traditie in de schilderkunst en door hun diepe bewondering voor het dagelijkse leven en de natuur, beschikten zij over het vermogen de schoonheid van alledaagse voorwerpen of momenten te laten zien. Zij zijn van grote invloed geweest op alle latere Russische schilders. De Hermitage kan alleen met een audiotour en niet meer met een gids bezocht worden. Andrea zal ter plekke (voorafgaand en achteraf) al je vragen beantwoorden en nadere uitleg geven.

 

Lunch is vandaag op eigen gelegenheid. Zo heeft iedereen de kans om in eigen tempo de kunstwerken op zich in te laten werken. Je kunt zo lang blijven als je wilt.

 

Aan het einde van de dag is er weer vervoer geregeld naar het hotel.

 

Na deze intensieve dag vol kunst is de avond vrij om alles te laten bezinken. Diner op eigen gelegenheid. Overnachting in Hotel On Rimskogo-Korsakova in Sint-Petersburg.

 

Dag 4, zondag

Orthodoxe dienst in het Alexander Nevski-klooster

Na het ontbijt gaan we per touringcar naar het Alexander Nevski-klooster (Aleksandro Nevskaja Lavra) dat in 1710 in opdracht van Peter de Grote werd gebouwd om er de relikwieën van Alexander Nevski, beschermheilige van de stad, in onder te brengen. Op het terrein staan onder meer twee kerken, en een kathedraal die is gewijd aan de Heilige Drie-Eenheid. Je kunt in een van de kerken een orthodoxe dienst meemaken. Verder bevinden zich op het terrein van het klooster maar liefst drie begraafplaatsen, waarvan de Lazarev-begraafplaats en de Tichvin-begraafplaats wereldberoemd zijn. Op deze begraafplaatsen bevinden zich onder meer de graven van de componisten Tsjaikovski en Moessorgski en van schrijver Dostojevski. Hun graven en die van de vele andere (beroemde) Russen zijn bijzonder fraai.

 

Na de kerkdienst en het bezoek aan de begraafplaatsen ontmoeten we later op de ochtend een orthodoxe priester. Je krijgt voldoende tijd om met hem te praten en van gedachten te wisselen.

 

Tot slot lunchen we gezamenlijk in het café (trapeznaya) op het kloosterterrein. 

 

Na de lunch kun je op eigen gelegenheid het Petershof te bezoeken (optioneel). Peter de Grote heeft de aanzet gegeven tot de bouw van dit paleizencomplex, met de prachtige tuinen en fonteinen. De bouw is voortgezet tot het jaar 1917, het jaar van de Russische revolutie. Petershof wordt ook wel het Russische Versailles genoemd, en doet daar zeker niet voor onder!

 

Afscheidsdiner in restaurant Gloss aan de Nevski Prospect. Overnachting in Hotel On Rimskogo-Korsakova in Sint-Petersburg.

 

Dag 5, maandag

Excursie naar het Tsarendorp en terugreis

Na het ontbijt bezoeken we het Catharinapaleis in het Tsarendorp (Tsarskoje Selo), de voormalige zomerresidentie van Catharina de Grote en de latere Russische tsaren iets ten zuiden van Sint-Petersburg. Het ligt nu in de stad Poesjkin en is opgenomen op de Unesco-lijst voor Werelderfgoed.

Het paleis dankt zijn bekendheid aan de unieke Barnsteenkamer, de grote balzaal met een prachtig beschilderd plafond en haar grote collectie boeken en kunstvoorwerpen. Terwijl het zomerpaleis in een weelderige representatieve rococostijl is gebouwd, is het opmerkelijk dat Catharina de Grote deze voor haar vrije tijd niet passend vond en vervolgens nog een sober gebouw in Grieks klassieke stijl liet neerzetten om zelf te bewonen.

Hier leren wij de meestal verborgen kant van Catharina de Grote kennen, die naast alle macht en uiterlijk vertoon, ook de intelligente conversatie, de intimiteit en de persoonlijke groei zocht. 

 

Voordat we naar het vliegveld vertrekken is er nog tijd om op eigen gelegenheid te lunchen en afscheid te nemen van Catharina de Grote en haar St. Petersburg. 

 

Vlucht terug naar Amsterdam.

 

Accommodaties

Hotel On Rimskogo-Karsakova

Dit uitstekende hotel ligt in het historisch centrum van Sint-Petersburg op slechts 300 meter van...

Hotel On Rimskogo-Karsakova

Dit uitstekende hotel ligt in het historisch centrum van Sint-Petersburg op slechts 300 meter van het Mariinskitheater. In de omgeving vind je vele restaurants, cafés en terrasjes. Het hotel heeft een restaurant waar continentaal ontbijt en diner geserveerd worden. De kamers zijn van alle gemakken voorzien. Er is gratis WiFi in de hele accommodatie. Een geweldige uitvalsbasis om levendig Sint-Petersburg te verkennen!

 

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Rusland 5 dagen

Inclusief

 • Vliegreis Amsterdam – Sint-Petersburg v.v. met Austrian Airlines incl. 8kg handbagage, brandstoftoeslag en taxen
 • Vervoer ter plaatse per touringcar
 • Vier overnachtingen in 3-sterren Hotel On Rimskogo-Karsakova in 2-persoonskamer met continentaal ontbijt
 • Lunches (drie gangen) op dag 2 en 4
 • Welkomstdiner (drie gangen met koffie/thee) in het hotel op dag 1
 • Afscheidsdiner (vier gangen met koffie/thee) in restaurant Gloss op dag 4
 • Entrees
 • Fooien
 • Nederlandssprekende lokale gids
 • Reisleiding door kunsthistorica Andrea Smith
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 130
 • Niet genoemde maaltijden
 • Optionele excursies
 • Visum Rusland (circa € 95)
 • Ruimbagage
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Je betaalt eenmalig poliskosten ad € 5,50 bij het afsluiten van een of meerdere verzekeringen

Overige informatie

Het paspoort dient bij terugkomst nog minimaal 9 maanden geldig te zijn.
Voor een bezoek aan Rusland is een toeristenvisum nodig. DrieTour kan dit voor je verzorgen.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief