Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Sint-Petersburg

Groepsreis vanuit één hotel, Vliegreis

Orthodox Pasen

Voor de orthodoxe christenen is Pasen – meer dan Kerstmis - de belangrijkste religieuze feestdag van het jaar. En sinds de val van het communisme mag dit belangrijke feest weer met de nodige luister worden gevierd. Een christelijk feest dat door de Russen zeer intens wordt beleefd. Wij laten je deze riten beleven in de mooie St Nicolaaskerk.

 

St. Petersburg, een fascinerende stad

Voor sommigen een droomstad, voor anderen een fata morgana. Maar voor reizigers van vandaag een “ tastbare” stad met geschiedenis. Ruslands tweede grootste stad werd gebouwd op zompige bodem. Op 27 mei 1703 gesticht door Peter de Grote als een haven voor handel met het Westen. Drie eeuwen was Sint-Petersburg de hoofdstad van een internationale grootmacht, het toneel van politieke, wetenschappelijke en culturele actie, maar ook van sociale drama’s. Een stad gebouwd op miljoenen dennen palen, bezet met paleizen van gedomesticeerde adel, elk volgens hun  rang en vermogen. De stad is geïnspireerd op Amsterdam met zijn  grachtengordel; een stad van perspectieven en schoonheid. Door de tsaar zelf ontworpen als een ideale leefomgeving voor de hoge adel, ambtenaren, ambachtslui en handelaars.

 

Sint-Petersburg werd gebouwd door duizenden lijfeigenen- boeren. Volgens Fjodor Dostojevski, een stad gebouwd op beenderen. Het is uiteraard ook het toneel van vele andere menselijke drama’s geweest: van opstanden en revoluties tot de stalinistische Grote Terreur en het onnoemelijke leed van de slachtoffers van het Duitse beleg tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

Culturele biografie

Deze reis duikt in de culturele biografie van St. Petersburg en brengt een verhaal van de visies van de tsaren over samenleving  en de daarmee verbonden stadsontwikkeling langs de Mojka en Fontanka, met fabelachtige paleizen, bruggen en parken. Prominente architecten uit Italië en later ook  Russische architecten, gaven de stad een westers gelaat. Elisabeth, de dochter van Peter de Grote gaf de stad een eigen barokstijl en onder Catharina de Grote en de tsaren uit de 19de eeuw een classicistish karakter. Gevolgd door een eigen nieuwe imperiale stijl onder Stalin. Uniek is de gordel van zomerpaleizen met hun prachtige parklandschappen rond de stad: in het beroemde Peterhof, ook het “Versailles van het Noorden” genoemd, Tsarskoje Selo, Pavlovsk en andere.

De hele binnenstad werd in 1990 op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Dag-tot-dag programma

Dag 1, Donderdag 13 april

Eerste kennismaking met St. Petersburg

Je vliegt van Zaventem via Frankfurt of München naar Sint Petersburg. De stad wordt verkend met een uitgebreide stadsrondrit. Je rijdt langs de Nevski Prospekt, de belangrijkste van de drie radiale assen van het centrum van Sint-Petersburg. Je ziet onderweg o.a. het Winterpaleis van de tsaren, de Admiraliteit (hét symbool van de stad) en het standbeeld van Peter de Grote (“de Bronzen Ruiter”), het oudste standbeeld in Rusland. Je bezoekt de Onze Lieve Vrouw van Kazankerk, gebouwd als dank voor de overwinning op Napoleon. In de kerk bevindt zich het graf van Michaïl Koetoezov, de Russische veldheer die Napoleon versloeg.

 

Dag 2, Vrijdag 14 april

Drievuldigheidskathedraal

Je bezoekt de Drievuldigheidskathedraal, een schitterende kerk van het Izmailovski-regiment van de keizerlijke garde;  een traditionele Russische kruiskoepelkerk uit de vroege 19de eeuw.

 

St. Nicolaaskerk

De Sint-Nicolaaskerk, een pareltje van Russische barok, gelegen in wat vroeger het kwartier van de zeelui was, werd opgericht voor de marine. De matrozen bezochten een sombere en kleine benedenkerk die sterk afsteekt tegen de bovenkerk voor de officieren, vol vergulde barokversiering. In de Sint-Nicolaaskerk kun je Paasviering op zaterdagavond bijwonen.

 

Wederopstandingskerk

Verder rijden we naar de Wederopstandingskerk, ook de kerk van de Verlosser op het Bloed genoemd. Deze kerk is gebouwd op de plek waar Alexander II, de bevrijder van de lijfeigenen, in 1881 door een groep revolutionairen vermoord werd. Een kerk met 7000 m2 mozaïeken  is de opvallendste van de typische Russische kerken uit die tijd, in nationalistische neostijl.

 

Petrus- en Paulusvesting

De reis wordt vervolgd door een bezoek aan de Petrus- en Paulusvesting, het eerste bouwwerk van de stad. De kathedraal van Petrus en Paulus, een langgerichte barokkerk, betekende een totale breuk met de traditionele kruiskoepelkerkenbouw in Rusland. De kathedraal bevat de graven van de meeste Romanovs, inclusief het geïdentificeerde stoffelijk overschot van de laatste tsaar, Nikolaas II, en zijn familie, die in 1918 door de communisten werden gefusilleerd.

 

Hermitage

Ten slotte wordt het Hermitage bezocht. Een te algemene naam voor een meerledig complex. Aan de statie- en prachtige privévertrekken van de tsaren in het Winterpaleis leunen het Kleine Hermitage, waar Catharina de Grote haar kunstcollectie opborg, het Oude Hermitage en het Nieuwe Hermitage. En vergeet niet het Hermitage Theater dat zich graag de schaduw van Palladio noemde.

 

Omdat dit complex één van de grootste musea ter wereld herbergt, overvol van kunstschatten, bezoek je het deel dat voor onze streken het belangrijkste is.

 

Opera- of theatervoorstelling

Na het diner wordt een ballet- opera- of theatervoorstelling aangeboden in een van de historische theaters van Sint-Petersburg.

 

Dag 3, Zaterdag 15 april

Zomerpaleis van Catharina I

Bezoek aan Tsarskoje Selo met het zomerpaleis van Catharina I: de tweede echtgenote van Peter de Grote. Het bescheiden paleis werd grondig uitgebouwd voor tsarina Elisabeth door Bartolomeo Rastrelli. Catharina de Grote voegde er tal van paviljoenen bij in een groots parklandschap, onder meer de Charles Cameron Galerij in classicistische stijl, die zij verkoos boven de Rastrelli-barok van haar voorgangster. Schitterende statievertrekken en ontvangstzalen met een ongewoon rijke Barnsteenkamer, gereconstrueerd na de Duitse bezetting van Tsarskoje Selo tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

Muziekuitvoering

‘s Middags bezoek je het museum van Nikolaï Rimski Korsakov, waar je een muziekuitvoering bijwoont.

 

Paasviering Sint Nikolaaskerk

Wie wil kan de Paasnachtviering in de Sint Nikolaaskerk bijwonen. Deze kerk bevindt zich dicht bij het hotel.

 

Dag 4, Zondag 16 april

Peterhof

Het Peterhof, de zomerresidentie van Peter de Grote, is een en al pracht. Het zit vol van beeldende verwijzingen naar de overwinning op de Zweden in de slag van Poltava in 1709 en naar antieke goden, godinnen en helden. Voor de eerste keer werd de klassieke oudheid tentoongesteld in de leefwereld van de tsaar en zijn hovelingen. Het park werd handig in het landschap verwerkt: een geometrische boventuin naar Franse traditie en een romantische tuin vol fonteinen en paviljoenen met grappige speelse verrassingen. In het park bevinden zich nog enkele gebouwen uit de tijd van Peter de Grote: onder meer zijn geprefereerd paviljoen Monplaisir en een eigen geometrisch parkje, alles in Hollandse stijl neergezet door Domenico Trezzini.

 

Russische museum

Het Russisch Museum, het grootste museum voor Russische kunst in Rusland, is ondergebracht in het paleis van vorst Michail, de jongste broer van Nicolaas I. Het museum bevat een aanzienlijke collectie ikonen, maar vooral werken uit de 19de en 20ste eeuw. Het paleis en het museum bevinden zich op een van de mooiste pleinen van de stad, ontworpen door Carlo Rossi, de hofarchitect van Nicolaas I.

 

Dag 5, Maandag 17 april

Isaäkkathedraal

Na het ontbijt bezoek je de Isaäkkathedraal. Deze kruiskoepelkerk, die het stadsbeeld domineert, werd in de 19de eeuw als een dankbetuiging voor de overwinning op Napoleon gebouwd door de Franse architect Auguste de Montferrand. De kathedraal was gewijd aan de heilige Isaäk van Dalmatië, een monnik uit het vroege christendom, dagheilige van de geboortedag van Peter de Grote. De bouw duurde ongeveer vijftig jaar. Het monumentale gebouw op geteerde palen, omgeven door monoliet zuilen uit Karelië, biedt plaats voor meer dan 10.000 gelovigen. Het heeft een rijkelijk versierd interieur, met halfedelstenen zuilen bij de ikonostase en ca. 400 kg goud voor de vergulding van architecturale onderdelen. De kerk moet bekeken worden samen met het Isaäkplein waarop Pjotr Klodt het ruiterstandbeeld van Nicolaas I plaatste. Daarachter ligt het Mariïnskipaleis, eertijds bestemd voor een van de dochters van die tsaar, Maria, vandaag de zetel van de gemeenteraad. 

 

 

VLADIMIR RONIN is doctor in de geschiedenis en docent Russisch en cultuurgeschiedenis van Rusland aan de KU Leuven, campus Antwerpen. Hij is auteur van o.a. Antwerpen en zijn Russen, 1814-1914 (1993), Russen en Belgen: is het water te diep? (1998), Regiony Rossii (1996, 1999) en een tweedelige monografie over mensen uit Rusland in Belgisch Congo (2009). Hij publiceert vooral over de relaties tussen Russen en Belgen door de eeuwen heen en over actuele aspecten van Rusland, zijn geboorteland. Hij is ook vertaler, gids en voordrachtgever in verschillende Vlaamse verenigingen.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Alle toegangsgelden voor de vermelde bezoeken
 •  Ticket in cat. II voor ballet, opera of concert (waarde: € 100)
 •  Reisbegeleiding en lokale Nederlandstalige gidsen
 •  Gebruik van de audiofoon
 •  Fooien voor lokale gidsen en chauffeurs
 •  Handig reisgidsje met stratenplannetjes
 •  Overnachtingen met ontbijt en 2 avondmalen in hotel Courtyard by Marriott Pushkin****
 •  Overige maaltijden volgens programma in lokale restaurants
 •  Vluchten Brussel-Sint-Petersburg h/t met Lufthansa via Frankfurt of München, de luchthaventaksen
 •  Transfers en vervoer ter plaatse in comfortabele autocar
 •  Visumkosten en -regeling
 •  Annulerings-, bagage- en bijstandsverzekering

Niet inbegrepen

 • toeslag 1-persoonskamer: € 190

REISSOM PER PERSOON
2-persoonskamer: € 1.885
toeslag 1-persoonskamer: € 190
korting voor Davidsfonds leden: € 40
min. 15, max. 25 deelnemers

 

Davidsfonds Cultuurreizen is een partner van CO2logic, die de CO2-uitstoot van uw vlucht compenseert en klimaatprojecten steunt.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief