Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

De complete Jheronimus Bosch reis

Stedentrip, Vliegreis

Nog omvangrijker, nog spectaculairder

Een extra traktatie voor zowel de bezoekers van de Jheronimus Bosch expositie in het Noordbrabants museum, als degene die deze gemist hebben.

De tentoonstelling in het Prado in Madrid is namelijk nog omvangrijker en nog spectaculairder. Maak kennis met de grootste bijeengebrachte collectie kunstwerken van Jeroen Bosch ooit en zijn belangrijkste werk, namelijk de Tuin der Lusten. Het meesterwerk dat op de tentoonstelling in Den Bosch ontbrak. Lees waarom het nooit aan Nederland uitgeleend zal worden.

Een tentoonstelling om nooit te vergeten

Naast de unieke en grootst uitgepakte tentoonstelling in het Prado brengen we ook een bezoek aan het imposante kasteel en kloostercomplex San Lorenzo de Escorial van Koning Filips II. Hij bewaarde hier zijn favoriete meesterwerken van Jeroen Bosch, waarvan een aantal er sinds 500 jaar hangen. Je krijgt de mogelijkheid de schilderijen in hun authentieke omgeving te bewonderen. Ter gelegenheid van de tentoonstelling, worden ook 16e eeuwse wandtapijten getoond met daarop voorstellingen van Jeroen Bosch. Een unieke gelegenheid, ter ere van zijn 500ste sterfdag.

 

Professionele begeleiding Tijdens deze reis word je begeleid door onze eigen reisleidster en kunsthistorica drs. Andrea M.R. Smith. Zij brengt je op de hoogte van alle in- en outs, zodat je optimaal profiteert tijdens deze reis.

Jheronimus Bosch vervult het diepe verlangen van de mens naar beelden. Zijn voorstellingen zijn uniek en raadselachtig. Hij trekt alle registers open om het kwaad van de mens en de wereld te laten zien. Zo waarschuwt hij ons dat aan het eind van het leven, alleen de liefde telt. - drs. Andrea M.R. Smith, Reisleidster

 

 

Madrid: De Gouden Eeuw, Titiaan, Velasquez, Caravaggio, Goya en Picasso

De sporen van koning Filips II zijn overal te vinden in het 16e eeuwse stadshart van Madrid, waar het Siglo de Oro, de Gouden eeuw weer tot leven komt.

Tijdens een uitgebreid bezoek aan het Prado wordt dieper ingegaan op toonaangevende kunstenaars zoals, Titiaan, Velasquez en Goya, wiens werken door het Spaanse koningshuis door de eeuwen heen werd verzameld. Het Prado behoort hierdoor tot de belangrijkste kunstmusea van de wereld.

Tevens bezoeken we ook het Museo Thyssen-Bornemisza. Het museum waar de op één na grootste privékunstverzameling ter wereld te vinden is. Bovendien vindt hier tijdens deze reis de bijzondere tentoonstelling: Caravaggio en de Schilders van het Noorden plaats. Voor wie wil neemt Andrea de deelnemers mee naar het Museo Reina Sofia. Het museum met de belangrijkste collectie moderne kunst in Spanje. Hier is het wereldberoemde schilderij Guernica van Pablo Picasso te zien.

En natuurlijk ontbreekt een bezoek aan het werkpaleis van de huidige koning Felipe VI niet. Dit paleis, Palacio Real, dateert uit de 18e eeuw en is het grootste Koninklijke paleis ter wereld.

 

Genieten en ontspannen Naast alle indrukken die je op doet is er voldoende tijd om Madrid op eigen

gelegenheid te verkennen.

'Kunst als levenselixer', een inspirerende kunstreis naar Madrid en omstreken

Dag 1 - maandag 29 augustus 2016 

Aankomst – lunch en inleiding door drs. Andrea M.R. Smith

In de ochtend rechtstreekse lijnvlucht Amsterdam – Madrid en aansluitend transfer naar het hotel in het centrum van Madrid.

 

In Madrid beginnen we met een gezamenlijke lunch, waarna Andrea een inleiding geeft over o.a. de kunstwerken van Jheronimus Bosch als ook toonaangevende kunstenaars uit de 16e t/m 18e eeuw Titiaan, Velasquez, Caravaggio en Goya, wiens kunstwerken we in Madrid zullen zien.

 

Cultureel historische wandeling door het stadshart van Madrid

In de namiddag maken wij een wandeling door het 16e eeuwse stadshart van Madrid, dat bekend staat als het Madrid de los Austrias. In deze periode werd Madrid tot hoofdstad uitgebouwd door koning Filips II, de stichter van de Spaanse lijn van de Habsburgers. Door de pas verworven kolonies in Zuid Amerika beleefde Spanje een enorme welvaart, het zogenoemde Siglo de Oro, de Gouden Eeuw. In deze periode verrezen kloosters, kerken, paleizen en pleinen, waarvan de Plaza Major, nog steeds het geografische hart van Spanje is.

 

Op eigen gelegenheid kan men dan in het centrum de tapasbars van Madrid gaan verkennen.

 

 

Dag 2 – dinsdag 30 augustus 2016 

Het Prado en dé grote Jheronimus Bosch tentoonstelling

Vandaag staat het Prado centraal. Het belangrijkste kunstmuseum van Spanje en een van de meest toonaangevende musea ter wereld. Eerst bezoeken we de grote Jheronimus Bosch tentoonstelling, het primaire doel van onze reis. Koning Filips II was niet alleen een grote bewonderaar van Jheronimus Bosch, maar ook zijn allergrootste verzamelaar. Het Prado bezit dan ook de grootste collectie werken ter wereld van deze meester.

 

Jeroen Bosch – El Bosco, cultureel erfgoed in Madrid

Jeroen Bosch wordt in Madrid El Bosco genoemd en is ingelijfd in het nationale culturele erfgoed. In Madrid bestaat voor het eerst de gelegenheid om kennis te maken met bijna het gehele oeuvre van El Bosco. Zijn meest beroemde schilderij de Tuin der Lusten, werd voor de tentoonstelling in het Noordbrabants Museum niet uitgeleend, omdat dit schilderij voor de Spanjaarden net zo een icoon is als de Nachtwacht voor Nederland. Lees meer over de geschiedenis van Tuin der Lusten.

 

Eigen tijd | optioneel kunsttour door het Prado, met Titiaan, Rubens, Velasquez en Goya | gezamenlijk diner

Na een lunch op eigen gelegenheid en eventueel een siësta neemt Andrea diegene die wil mee naar de vaste collectie van het Prado. Je krijgt de hoogtepunten uit de koninklijke collecties van de Habsburgse koningen en de Bourbonse koningen te zien. Allemaal behoorden zij tot de grootste Europese kunstkenners, kunstliefhebbers en kunstverzamelaars van de 16e t/m 18e eeuw in Europa. Het is opmerkelijk dat deze vorsten naast hun regerings- en militaire taken zoveel tijd aan kunst wisten te besteden. De schilderijen van Titiaan, Rubens, Velasquez en Goya zijn niet alleen van grote schoonheid maar geven ons ook een belangrijk overzicht van de Europese kunstgeschiedenis van de 16e t/m de 18e eeuw.

 

Tijdens het gezamenlijk diner bestaat uitgebreid de mogelijkheid om de beleving van de kunstwerken met elkaar te delen.

 

 

Dag 3 – woensdag 31 augustus 2016 

Museo Thyssen-Bornemisza

In de ochtend bezoeken het Museo Thyssen-Bornemisza.

Het museum herbergt de op één na grootste privékunstverzameling ter wereld, naast die van de Koningin Elisabeth II van Engeland. Na jaren onderhandelen, waarbij de verzameling vanwege de Haagse en Rotterdamse connecties van Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza ook aan de Nederlandse staat werd aangeboden, verkocht hij een belangrijk deel van zijn verzameling in 1993 aan de Spaanse staat voor een ‘vriendenprijs’ van omgerekend € 250 miljoen. De collectie in Madrid omvat bijna 1000 schilderijen van de 13e t/m de 20ste eeuw en is een lust voor het oog.

 

Bijzondere tentoonstelling: Caravaggio en de Schilders van het Noorden

Vanwege de grote overzichtstentoonstelling van Jheronimus Bosch in het vlakbij gelegen Museo del Prado komt ook het Museo Thyssen Bornemisza met een bijzondere tentoonstelling: Caravaggio en de Schilders van het Noorden. Carravaggio wordt beschouwd als de belangrijkste Italiaanse schilder van de vroege 17e eeuw. Zijn bijzonder realistische werken waren van grote invloed op Velasquez, Rembrandt en de Utrechtse Caravaggisten, zoals Hendrick ter Brugghen, Dirck van Baburen en Gerard van Honthorst.

 

Optioneel: rondleiding door het Museo Reina Sofia met Guernica van Picasso

Na een lunch op eigen gelegenheid, neemt Andrea, voor wie wil, je nog graag mee naar het Museo Reina Sofia, het museum met de belangrijkste collectie moderne kunst in Spanje, om het wereldberoemde schilderij Guernica van Pablo Picasso te laten zien. Op onnavolgbare wijze laat dit schilderij de verschrikkingen van oorlog zien en in het bijzonder van de Spaanse Burgeroorlog met de luchtaanval op het dorpje Guernica in 1937. Het schilderij behoort tot de beroemdste schilderijen van de 20ste eeuw en men zou het één keer in zijn leven in het echt moeten hebben gezien.

 

In de avond komen we in het hotel bijeen voor een gezamenlijke maaltijd.

  

 

Dag 4, donderdag 1 september 2015 

Na een vrije ochtend en lunch op eigen gelegenheid, ontmoeten wij elkaar in de middag.

 

Palacio Real, het grootste Koninklijke paleis ter wereld

Bij een bezoek aan het koninklijke Madrid met zijn wereldberoemde kunstverzamelingen hoort een bezoek aan werkpaleis van de huidige koning Felipe VI van Spanje. Dit paleis, Palacio Real, dateert uit de 18e eeuw en is het grootste koninklijke paleis ter wereld.

Naast de vele bezienswaardigheden van het paleis, zoals het grote trappenhuis, de troonzaal, de galazaal, de koninklijke kapel, de ceremoniezaal, is hier ook één van de grootste wapenverzamelingen ter wereld te zien, met kostbare wapens die teruggaan tot in de 13e eeuw. We bezoeken het Palacio Real met een lokale gids.
 

Optioneel: Expositie van Caravaggio tot Bernini Ook bestaat de mogelijkheid de derde grote zomerexpositie van Madrid te bezoeken: Van Caravaggio tot Bernini.

 

De avond kan naar eigen believen worden ingevuld en wellicht nog een mooie gelegenheid om de gezellige sfeer van Madrid te proeven.

  

 

Dag 5 – vrijdag 2 september 2016 

Jheronimus Bosch en Sierra de Guaderrama – San Lorenzo de El Escorial

Vandaag verlaten wij Madrid en vertrekken wij naar het indrukwekkende landschap van de Sierra de Guaderrama. Koning Filips II heeft hier het imposante kasteel en kloostercomplex San Lorenzo de El Escorial laten bouwen. Het is een streng en sober bouwwerk, dat voor de zeer religieuze koning als plaats van bezinning diende.

 

Unieke tentoonstelling van Jheronimus Bosch tentoonstelling op locatie

Op Escorial omgaf zich Koning Filips II met zijn favoriete kunstwerken, waaronder die van Jheronimus Bosch.

Ter ere van de 500ste sterfdag is hier een unieke Jheronimus Bosch tentoonstelling ingericht. Behalve een aantal van zijn schilderijen worden ook kostbare 16e eeuwse wandtapijten getoond, die voorstellingen van Jheronimus Bosch tot onderwerp hebben.

Sommige werken hangen hier al bijna 500 jaar. Men heeft er bewust voor gekozen deze kunstwerken in El Escorial te laten zodat de bezoeker deze in hun authentieke omgeving kan beleven.

 

Bibliotheek van Filips II | Fresco’s | mausoleum

Verder bezoeken wij de rijke bibliotheek van Filips II met meer dan 40.000 boeken die in prachtig met fresco’s versierde zalen zijn ondergebracht, als ook het mausoleum waar Koning Filips II zijn laatste rustplaats vond. Later werden hier alle Spaanse koningen in grote sarcofagen opgebaard en het is een plek met een uitzonderlijke sfeer. Het ochtend programma wordt verzorgd door een lokale gids en Andrea.

 

Na een gemeenschappelijke afscheidslunch vertrekken we met de bus naar het vliegveld van Madrid voor de rechtstreekse lijnvlucht naar Amsterdam.

 

Accommodaties

Hotel Ganivet - 3 sterren

Het 3-sterren hotel Ganivet is zeer centraal gelegen in het oude stadscentrum van Madrid, vlakbij de...

Hotel Ganivet - 3 sterren

Het 3-sterren hotel Ganivet is zeer centraal gelegen in het oude stadscentrum van Madrid, vlakbij de Puerta del Sol, Plaza Mayor, Palacio real en het beroemde museum Del Prado. Een ideale uitvalsbasis tijdens deze complete Jheronimus Bosch reis in Madrid. Het hotel biedt goede faciliteiten waaronder een restaurant en een heerlijk terras met jacuzzi.

 

Uw airconditioned kamer is van alle gemakken voorzien.

 

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief

 • rechstreekse vlucht Amsterdam - Madrid
 • transfer airport - hotel v.v.
 • 4 overnachtingen in het 3-sterren hotel Ganivet met ontbijt
 • twee lunches waarvan één Tapas-lunch
 • twee diners
 • busvervoer dag 5
 • lezing Andrea Smith: "een inleiding op de kunstwerken van Jheronimus Bosch en andere kunstenaars"
 • entree Jheronimus Bosch tentoonstelling in het Prado
 • entree Monasterio del Escorial met de tentoonstelling "El Bosco" incl. lokale gids
 • entree Palacio Real met de tentoonstelling van Caravaggio tot Bernini incl. lokale gids
 • entree Thyssen Bornemisza
 • begeleiding Kunsthistorica Andrea Smith

 

 

Exclusief

 • ruimbagage à € 50,00 per retour
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • overige fooien
 • reisverzekering
 • annuleringsverzekering
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief