Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Georgië & Azerbeidzjan

Groepsrondreis, Vliegreis

Nieuw bij DrieTour is deze 12-daagse reis dwars door de Kaukasus naar Georgië en Azerbeidzjan; twee landen waar het christendom al in de 4e eeuw is geworteld. In Georgië is dit nog steeds voelbaar, maar Azerbeidzjan is sinds de 8e eeuw een overwegend islamitisch land. U hoort verhalen over de invloed van grootmachten die deze landen begeerden en beheersten: van Alexander de Grote, Arabieren tot het tsaristische Rusland en de Sovjet-Unie. De landen liggen aan de legendarische Zijderoute, een netwerk van karavaanroutes, waarlangs handel werd gedreven tussen China en het Middellandse zeegebied. Veel steden die u bezoekt danken hun bloei aan deze route, waaronder de hoofdsteden Tbilisi en Bakoe. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 zijn Azerbeidzjan en Georgië zelfstandige republieken.

Stap in de sporen van deze turbulente geschiedenis!

 

Uw avontuur begint in Georgië, waar onder meer in Tbilisi verbleven wordt, een smeltkroes van westerse en oriëntaalse invloeden, en eindigt in Bakoe aan de Kaspische zee, een moderne stad met een bijzonder historisch hart. Onderweg maakt u kennis met oude kerken en kloosters, kleurrijke moskeeën, prachtige steden maar bovenal met de steeds aanwezige bergen van de machtige Kaukasus. Hoewel er verschillen tussen de landen zijn, is er één hele grote overeenkomst: de uitzonderlijke gastvrijheid! U voelt zich overal welkom. Want zoals ze in Georgië zeggen: ‘Iedere gast is een geschenk van God.’

Programma

Dag 1, donderdag: Op reis

U vliegt met een overstap van Amsterdam naar Tbilisi. Bij aankomst wordt u verwelkomd door uw gids en volgt de transfer naar uw hotel.

 

Dag 2, vrijdag: Jvari – Mtsckheta – Gudauri

Na het ontbijt vertrekt u richting de Kaukasus. Onderweg gaat het verhaal van de vroegchristelijke kerk in Georgië voor u leven. Dat begint met een bezoek aan de op de UNESCO -Werelderfgoedlijst geplaatste, 6e-eeuwse Jvari kerk. Deze in kruisvorm gebouwde kerk is een voorbeeld van de oudste Georgische kerkarchitectuur. Het verhaal gaat dat Nino, de vrouwelijke beschermheilige van Georgië, op deze plek een houten kruis plaatste en in de vierde eeuw begon met het brengen van het Evangelie. Geniet van het uitzicht over de vallei waarin Mtskheta en de Mtkvari-rivier liggen.

 

U daalt af naar Mtskheta, een voormalige hoofdstad van Georgië, ook wel de “Heilige stad” genoemd. Mtskheta is het religieuze hart van het land, want hier werd in 327 het christendom tot staatsgodsdienst uitgeroepen. Mtskheta heeft altijd haar rol als spirituele hoofdstad van Georgië weten te behouden. U bezoekt de impsante, ommuurde Svetitskhoveli kathedraal die is gebouwd op de plek waar St. Nino een kerk bouwde. Volgens de overlevering wordt hier het bovenkleed van Jezus bewaard. Tevens bekijkt u het Samtrovo vrouwenklooster, gesticht door de heilige Nino van Georgië orde. Over de Georgian Military Highway, de historische verbindingsweg met Rusland, gaat het noordwaarts. Rijdend door en langs groene berglandschappen komt u bij het fort van Ananuri. U bekijkt er twee kerken met op de buitenmuren mooie reliëfs en fresco’s. De vesting ligt in een betoverende omgeving van groene bergen aan het Zhinvali stuwmeer. Aan het einde van de dag komt u aan in Gudauri voor het diner en overnachting.

 

Dag 3, zaterdag: Gudauri – Kazbegi - Tbilisi

Terug richting Tbilisi, waarbij de Military Highway wordt gevolgd en komt zo in Kazbegi. Het is een dromerig dorpje op slechts enkele kilometers van de Russische grens, gelegen tussen de immense reuzen van de Kaukasus. Van hieruit maakt u een spectaculaire excursie per jeep naar de Kerk van de Heilige Drie-eenheid op ruim 2100 meter hoogte, tegen de hellingen van de Kazbeg, een slapende vulkaan. Met z’n hoogte van 5047 meter behoort hij tot de top drie pieken van de Kaukasus. Het uitzicht vanaf de kerk is magnifiek! Doorreis naar Tbilisi.

 

Dag 4, zondag: Tbilisi

Zondag. ’s Morgens kunt u een deel van een Georgisch-orthodoxe viering meebeleven in de Kerk van de Heilige Drie-eenheid, of Sameba kathedraal. Het is de belangrijkste kerk in Tbilisi en symbool van het “nieuwe” Georgië. De kathedraal werd in 2004 gebouwd ter gelegenheid van de 2000ste verjaardag van het christendom en de onafhankelijkheid van de Georgische kerk. De rest van de dag is ter vrije besteding.

 

Dag 5, maandag: Tbilisi

U gaat op ontdekking in de levendige Georgische hoofdstad Tbilisi, startend op het Metekhi plateau met een schitterend zicht op de oude stad, het Narikhala fort en de rivier Mktvari. Verbaas u over de architectuur van deze bruisende stad: kerken, oude huizen met kleurige balkons, neo-classistische paleizen versus hypermoderne gebouwen zoals de Brug van de Vrede, die is verlicht met duizenden led-lampjes!

 

Tbilisi (betekent warm) is gebouwd op zwavelhoudende warmtebronnen. Een bezoek aan de badhuizen waar de typische geur van zwavel hangt, ontbreekt dan ook niet. Vervolgens wandelt u door sfeervolle straatjes naar de Sioni kathedraal, een Georgisch-orthodoxe kathedraal. De naam Sioni is afgeleid van de berg Sion in Israël. Het is tradtie in Georgië om kerken te vernoemen naar plaatsen in het Heilige Land. Tevens bekijkt u de Anchiskhati basiliek, de oudste kerk van Tbilisi, die bekend staat om zijn klokken. Tijdens de Arabische overheersing was het enige plaats waar kerkklokken geluid mochten worden. Tenslotte wandelt u over Rustaveli Avenue, vernoemd naar de Georgische dichter Shota Rustaveli,en omzoomd door fraaie gebouwen. In het  Janashia Staatsmuseum ziet u een mooie collectie antieke sieraden en een interessante tentoonstelling over de Sovjettijd.

 

Dag 6, dinsdag: Van Tbilisi naar Signagi en Kvareli

U laat Tbilisi achter u en zet koers naar het oosten. Langzaam voert de weg omhoog en wordt het landschap steeds bosrijker en heuvelachtiger, terwijl in de verte de besneeuwde pieken van de Kaukasus opdoemen. Onderweg een bezoek aan het nog altijd actieve nonnenklooster in Bodbe. Geniet van de mooie tuinen, kleurige bloemen en de mystiek van het kloosterleven. In een kapel van de bijbehorende kerk is het marmeren graf van de Heilige Nino. Aan het begin van de vierde eeuw vluchtte deze dochter van een Romeins staatsburger tijdens de christenvervolging naar Georgië. Zij wordt wel de apostel van Georgië genoemd. Door haar inspanningen - ze verzorgde zieken - bekeerden veel mensen zich tot het christendom. Vervolgens naar het vlakbij gelegen Signagi, een oud stadje op de voormalige Zijderoute. Er wonen slechts een paar duizend mensen, maar het is wel de hoofdstad van het gelijknamige district. Men leeft voornamelijk van de productie van wijn en van tapijten. Het stadje met zicht op de Kaukasus en de Alaznivallei ligt binnen een verdedigingsmuur met 23 torens en vele poorten. Het laatste bezoek van deze mooie dag is aan het Gremi-complex, een overblijfsel van wat ooit de bloeiende koninklijke stad Gremi was. Dit 16e-eeuwse monument omvat een citadel en een kerk en geeft een goed beeld van het belang van deze voormalige hoofdstad. Overnachting in Kvareli.

 

Dag 7, woensdag: Kakheti regio

De gehele dag verkent u de Kakheti-regio aan de voet van de Grote Kaukasus, waarvan de bergtoppen vaak meer dan 3000 meter hoog zijn. Kakheti is de streek waar wijnbouw het belangrijkste bestaansmiddel is. Georgiërs zijn trots op hun manier van wijn maken en een proeverij mag niet ontbreken. Behalve mooie wijngaarden en een aantrekkelijk landschap, vindt u ook hier veel meer moois. Zo bezoekt u het op een heuvel gelegen Nekresi klooster, gesticht door Syrische monniken die al in de 6e eeuw in Armenië actief waren. Geniet van het indrukwekkende uitzicht op de Alazani vallei. U bekijkt ook Telavi, de hoofdstad van deze groene en vruchtbare regio met een interessant historisch centrum. Tot slot naar het wijnhuis en landgoed van de Tsinandali-familie voor een wijnproeverij. Diner en overnachting weer in Kvareli.

 

Dag 8, donderdag: Naar Azerbeidzjan

Vandaag steekt u de grens over naar Azerbeidzjan. Bij de grensovergang wisselt u van zowel bus als gids en vervolgt uw weg naar Sheki. Hier staan karavanserais en moskeeën gebroederlijk naast apostolisch christelijke kerken. U bezoekt de gezellige kleurrijke markt en de Shebaka-workshop, een soort ambachtsschool. Een van de handwerk vormen die wordt beoefend, is het brandschilderen van ramen met geometrische figuren. Deze ramen zijn kenmerkend voor het paleis van de Shaki Khans, dat u bezichtigt. Het is een relatief klein paleis met donkerblauwe en turkooizen tegeltjes in symmetrische vormen. In de schaduwrijke rozentuin staan twee eeuwenoude bomen

 

Dag 9, vrijdag: Via Lahijk en Shemakhi naar Bakoe

Na het ontbijt rijdt u via de stadjes Lahijk en Shemakhi naar Bakoe, de hoofdstad. De eerste stop is in het pittoreske stadje Lahijk, waar het lijkt alsof de tijd stil is blijven staan, door de middeleeuws aandoende straten en gebouwen. Vervolgens bekijkt u het 15e-eeuwse Diri-Baba Mausoleum, gebouwd op een enorme klif en deels uit de rotsen gehouwen. Hier ligt de soefi heilige Diri-Baba begraven en is een waar pelgrimsoord. Het gebouw zelf is een architectonisch meesterwerk uit de Shirvan school en bestaat uit twee verdiepingen met een bolvormige koepel. Vanaf de klif hebt u een schitterend uitzicht over de omgeving. Door naar Shemakhi, ooit een belangrijke handelsstad. Nu vooral het bezoeken waard voor de prachtige Jumamoskee (Vrijdagmoskee) en het zeven koepelig mausoleum waar leden van de Shirvan Shah dynastie begraven zijn. Aan het eind van de middag aankomst in Bakoe, als een lint gelegen langs de Kaspische Zee.

 

Dag 10, zaterdag: Bakoe

Op pad om Bakoe te verkennen. Het is een moderne stad, met een pittoresk historisch centrum dat al in de Oudheid een rol van betekenis speelde en op de Zijderoute ligt. U bekijkt het volledig ommuurde centrum, wandelt door een wirwar van straatjes, bezoekt de markt, een atelier waar kleden geknoopt worden en ziet de 11e-eeuwse Maagdentoren. Volgens de legende zou hier een prinses zijn opgesloten omdat ze een arme volksjongen liefhad. Tegenwoordig is deze toren voor de Azeri’s het symbool van liefde en vrijheid. In de middag naar Absheron. Dit schiereiland in de Kaspische Zee is een uitloper van de Kaukasus en een indrukwekkende vlakte met zoutmeren, wijngaarden en theeplantages. Laat u verwonderen door de brandende bergen, Yanar Dag, natuurlijke aardgasbronnen met tot drie meter hoge vlammen! U bezoekt er de Vuurtempel. In dit gebied liggen ook de olievelden, waaraan Azerbeidzjan zijn enorme rijkdom te danken heeft.

 

Dag 11, zondag: Vrije dag

Uw reisleider verzorgt een bijeenkomst in het hotel en de verdere dag is vrij. Langs de mooie boulevard kunt u heerlijk wandelen met steeds zicht op de Kaspische Zee.

 

Dag 12, maandag: Vlucht naar Nederland

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht (met overstap) naar Amsterdam.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam – Tbilisi/Bakoe - Amsterdam (met overstap) incl. heffingen
 • Ruimbagage 23 kg
 • 11 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunches behalve dag 4 en 11
 • Lokale Engelssprekende gidsen
 • Fooien
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • DrieTour Reisleider
 • 100% CO2-compensatie van uw vliegreis via Green Seat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 455,-
 • Lunches dag 4 en 11
 • Visum Azerbeidzjan
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor vertrek op 7 mei is 17 personen.

De minimale groepsgrootte voor vertrek op 17 september is 15 personen.

 

 • Uw paspoort dient na terugkeer nog 6 maanden geldig te zijn.
 • U dient voor vertrek een visum aan te vragen voor Azerbeidzjan.

 

Reisschema vertrek 7 mei (wijzigingen onder voorbehoud):

Aankomst Vertrek Plaats Hotelnaam
7 mei 8 mei Tbilisi Hotel Europe
8 mei 9 mei Gudauri Hotel Gudauri Hut
9 mei 12 mei Tbilisi Hotel Europe
12 mei 14 mei Telavi Hotel Holiday Inn Telavi
14 mei 15 mei Sheki Hotel Sheki Palace
15 mei 18 mei Bakoe Hotel Crown Baku

 

Hotelovernachtingen (wijzigingen onder voorbehoud):

Dag 1-2 Tbilisi 1 nacht
Dag 2-3 Gudauri 1 nacht
Dag 3-6 Tbilisi 3 nachten
Dag 6-8 Kvareli 2 nachten
Dag 8-9 Sheki 1 nacht
Dag 9-12 Bakoe 3 nachten
  Totaal 11 nachten

 

Vluchtinformatie voor beide vertrekdata (wijzigingen onder voorbehoud):

Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst
Amsterdam Istanbul TK 1962 12.30 uur 16.55 uur
Istanbul Tbilisi TK 380 19.30 uur 22.45 uur
         
Bakoe Istanbul TK 337 06.30 uur 08.40 uur
Istanbul Amsterdam TK 1957 10.35 uur 13.05 uur

 

Kennismakingsbijeenkomst

 

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 7 mei stond gepland op zaterdag 18 april maar is tot nader order geannuleerd.

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 17 september staat gepland voor zaterdag 5 september.

 

De bijeenkomsten vinden plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief