Georgië - Azerbeidzjan - iedere gast is een geschenk van God

Een bijzondere 12-daagse reis dwars door de Kaukasus van Georgië naar Azerbeidzjan; twee landen waar het christendom al in de 4e eeuw wortelde. In Georgië is dit nog steeds voelbaar, maar Azerbeidzjan is sinds de 8e eeuw een overwegend islamitisch land. U hoort verhalen over de invloed van grootmachten die deze landen begeerden en beheersten: van Alexander de Grote, Arabieren tot het tsaristische Rusland en de Sovjet-Unie. De landen liggen aan de legendarische Zijderoute, een netwerk van karav...

Over deze reis

‘Iedere gast is een geschenk van God’

Een bijzondere 12-daagse reis dwars door de Kaukasus van Georgië naar Azerbeidzjan; twee landen waar het christendom al in de 4e eeuw wortelde. In Georgië is dit nog steeds voelbaar, maar Azerbeidzjan is sinds de 8e eeuw een overwegend islamitisch land.

U hoort verhalen over de invloed van grootmachten die deze landen begeerden en beheersten: van Alexander de Grote, Arabieren tot het tsaristische Rusland en de Sovjet-Unie. De landen liggen aan de legendarische Zijderoute, een netwerk van karavaanroutes, waarlangs handel werd gedreven tussen China en het Middellandse zeegebied. Veel steden die u bezoekt danken hun bloei aan deze route, waaronder de hoofdsteden Tbilisi en Bakoe. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 zijn Azerbeidzjan en Georgië zelfstandige republieken.
Ontdek de sporen van deze turbulente geschiedenis!

Uw avontuur begint in Georgië, waar onder meer in Tbilisi verbleven wordt, een smeltkroes van westerse en oriëntaalse invloeden, en eindigt in Bakoe aan de Kaspische zee, een moderne stad met een bijzonder historisch hart.
Onderweg maakt u kennis met oude kerken en kloosters, kleurrijke moskeeën, prachtige steden maar bovenal met de steeds aanwezige bergen van de machtige Kaukasus.

Hoewel er verschillen tussen de landen zijn, is er één hele grote overeenkomst: de uitzonderlijke gastvrijheid! U voelt zich overal welkom. Want zoals ze in Georgië zeggen: ‘Iedere gast is een geschenk van God.’

Bestemming

Algemene informatie

Georgië ligt in de Kaukasus en is sinds 1991 (weer) een zelfstandig land. Voor die tijd maakte het deel uit van de Sovjet-Unie. Het kent een lange en roerige geschiedenis met periodes van zelfstandigheid, grote bloei, (burger)oorlogen en bezetting. Vanaf 1800 tot 1918 was het bezet door de Russen. Na een korte periode van onafhankelijkheid net na de Eerste Wereldoorlog, volgde vanaf 1921 de Sovjet tijd. De beruchte Sovjet leider Stalin is afkomstig uit Georgië en tot vandaag aan toe, wordt hij in Georgië zowel verguisd als bewonderd. De verhoudingen tussen Georgië en Rusland zijn al jaren gespannen, reden voor Georgië om zich politiek op Europa te richten. Zo is het land lid van de Raad van Europa en de OVSE en kandidaat-lid van de NAVO.
Het land grenst aan Rusland, Azerbeidzjan, Armenië, Turkije en de Zwarte Zee. Het landschap is enorm gevarieerd: subtropisch aan de kust en een binnenland met heuvels, hoge bergen, hoogvlaktes en heel veel bos.
Georgië is ruim de helft groter dan Nederland en er wonen zo’n 4 miljoen mensen, waarvan ruim 1,5 miljoen in de hoofdstad Tbilisi. Ondanks het bewogen verleden is het land erin geslaagd z’n eigen karakter te behouden. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor Georgisch-Orthodoxe kerk. Georgië is al sinds de eerste helft van de 4e eeuw een christelijke natie en ook in tijden van onderdrukking kon de kerk een samenbindende rol blijven spelen. Dit is vandaag nog steeds zo: zo’n 85% van de bevolking maakt deel uit van de Georgisch-Orthodoxe kerk. Daarnaast kent het land 10% moslims, vooral mensen uit Azerbeidzjan. Er is ook een joodse gemeenschap, die in Tbilisi over een eigen synagoge beschikt.

Informatie over Georgië

Tijdsverschil
+3 uur
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Georgië

Taal

De officiële taal is het Georgisch, dat voor ruim 70% van de bevolking de eerste taal is. Het is een unieke taal, die geen verwantschap heeft met enige andere taal ter wereld. Het alfabet telt 40 letters, die niet allemaal gebruikt worden. De schrijfwijze is volstrekt onvergelijkbaar met enige andere taal en voert terug tot de 11e eeuw.

Beste reistijd, weer en klimaat

April, mei, juni, september en oktober zijn de beste maanden om naar het land te bezoeken. De temperaturen liggen dan rond de 25 graden. U vermijdt zo de hete zomers (temperatuur tot 45 graden) en de strenge winters (tot -30 graden), die kenmerkend zijn voor een landklimaat. Omdat Tbilisi in een beschut dal ligt, kan het daar vaak warmer zijn. In hoger gelegen gebieden is het meestal wat koeler.

Eten & drinken

Georgiërs staan bekend om hun uitstekende keuken. Het klimaat is ideaal voor zowel landbouw als veeteelt. Met name het aanbod aan groenten en fruit is groot en verklaart en zorgt mede voor de variatie die de Georgische keuken kenmerkt. Iedere regio heeft zijn eigen eeuwenoude gerechten, die steeds verrassend lekker zijn. Eten neemt in de Georgische cultuur een speciale plaats in. Maaltijden zijn overvloedig en gevarieerd en getuigen van een grote gastvrijheid. In de keuken worden veel granaatappels en walnoten verwerkt. Enkele bekende gerechten zijn chatsjapoeri, een met kaas gevild plat brood, dat wel een beetje op pizza lijkt, en chinkalis, dat wel wat op tortellini lijkt en gevuld is met vlees.
Georgië is één van de oudste wijn producerende landen ter wereld. Men heeft sporen teruggevonden dat er al in 6000 v. Chr. sprake was van wijnbouw. Nog steeds is wijnbouw belangrijk voor de Georgische economie. Wijnen worden zowel op traditionele wijze als “moderne” wijze geproduceerd. Traditionele wijnen zijn voor Nederlanders meestal te zwaar, de moderne productie methode valt vaak beter in de smaak en is een belangrijk export product.

Wist u dat

- “Onze” Sandra Roelofs, de voormalige first lady, nog altijd lid van het parlement is?
- De traditionele Georgische wijnbouw op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat?
- Georgië gekerstend is door een vrouw, Nina van Georgië, en beschermheilige van het land?

Algemene informatie

In het zuidwesten van Azië ligt Azerbeidzjan, begrensd door Rusland, Iran, Armenië, Georgië, Turkije en de Kaspische Zee. Met name deze laatste is van groot economisch belang voor het land: de enorme olie- en gasvoorraden hebben het land flinke welvaart gebracht. Welvaart, die vooral zichtbaar is in de hoofdstad Bakoe, waar het ene na het andere hypermoderne bouwwerk verrijst. Een groot deel van het land wordt gekenmerkt door de toppen van de Grote en Kleine Kaukasus tot ruim 4000 meter hoogte, terwijl het kustgebied onder zeeniveau ligt.
De geschiedenis van het land voert terug tot de Steentijd en van die oude culturen zijn nog sporen te vinden. Net als Armenië en Georgië werd het land al in de 4e eeuw een christelijke natie, maar toen de Arabieren vanaf de 9e eeuw steeds verder het land introkken, bekeerde het merendeel van de bevolking zich tot de islam. Dat is zo gebleven en tegenwoordig is zo’n 95% van de bevolking moslim.
Het huidige Azerbeidzjan werd in 19e eeuw deel van het tsaristische Rusland en na een korte periode van onafhankelijkheid werd het onderdeel van de Sovjet-Unie. Na het uiteenvallen van dit rijk werd het land in 1991 zelfstandig.
Het huidige Azerbeidzjan kent grote verschillen in rijkdom: Bakoe is een moderne, kosmopolitische stad, maar op het platteland is de armoede nog groot. De tijd lijkt er in veel opzichten stil te hebben gestaan.

Informatie over Azerbeidzjan

Tijdsverschil
+3 uur
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Azerbeidzjan

Taal

Azerbeidzjaans

Beste reistijd, weer en klimaat

April, mei, september en oktober zijn de beste maanden om het land te bezoeken. De temperaturen liggen dan rond de 20 tot 25 graden. U vermijdt zo de hete zomers en de strenge winters. Er is sprake van flinke temperatuurverschillen: in de hooggelegen gebieden is het meestal koeler dan aan de kust, waar sprake is van een subtropisch klimaat.

Eten & drinken

De Azerbeidzjaanse keuken wordt beïnvloed door gerechten uit Turkije, Georgië en Aziatische landen, maar heeft ook een eigen karakter behouden. Eten is een belangrijk deel van de cultuur van de Azeri’s en bepaalt mede de identiteit van het land. Het nationale gerecht is Plov, een stoofschotel van in ieder geval drie onderdelen, waaronder altijd rijst. Hierbij worden dan twee andere gerechten geserveerd. Op de menukaart is ook veel soep te vinden zoals Piti, gemaakt van lams- en schapenvlees, aardappelen en diverse groentes.
Als nagerecht wordt bijvoorbeeld Baklava gegeten, een zoet en kleverig gebak.
De nationale drank van het land is Zwarte thee. Ook wordt er wijn gemaakt en zijn er verschillende vruchtenwijnen, bijvoorbeeld op basis van granaatappel of moerbei.

Wist u dat

- De naam Azerbeidzjan letterlijk “het land van vuur” betekent vanwege de vele natuurlijke gasbronnen?
- Vrijwel alle kaviaar hier vandaan komt?
- Er meer Azeri’s in Iran wonen (ruim 16 miljoen) dan in Azerbeidzjan zelf?

Dagprogramma

dag
1

DO: Op reis

U vliegt met een overstap van Amsterdam naar Tbilisi. Bij aankomst wordt u verwelkomd door uw gids en volgt de transfer naar uw hotel.

dag
2

VR: Jvari - Mtskheta - Gudauri

Na het ontbijt vertrekt u richting de Kaukasus. Onderweg gaat het verhaal van de vroegchristelijke kerk in Georgië voor u leven. Dat begint met een bezoek aan de op de UNESCO -Werelderfgoedlijst geplaatste, 6e-eeuwse Jvari kerk. Deze in kruisvorm gebouwde kerk is een voorbeeld van de oudste Georgische kerkarchitectuur. Het verhaal gaat dat Nino, de vrouwelijke beschermheilige van Georgië, op deze plek een houten kruis plaatste en in de vierde eeuw begon met het brengen van het Evangelie. Geniet van het uitzicht over de vallei waarin Mtskheta en de Mtkvari-rivier liggen. U daalt af naar Mtskheta, een voormalige hoofdstad van Georgië, ook wel de “Heilige stad” genoemd. Mtskheta is het religieuze hart van het land, want hier werd in 327 het christendom tot staatsgodsdienst uitgeroepen. Mtskheta heeft altijd haar rol als spirituele hoofdstad van Georgië weten te behouden. U bezoekt de impsante, ommuurde Svetitskhoveli kathedraal die is gebouwd op de plek waar St. Nino een kerk bouwde. Volgens de overlevering wordt hier het bovenkleed van Jezus bewaard. Tevens bekijkt u het Samtrovo vrouwenklooster, gesticht door de heilige Nino van Georgië orde. Over de Georgian Military Highway, de historische verbindingsweg met Rusland, gaat het noordwaarts. Rijdend door en langs groene berglandschappen komt u bij het fort van Ananuri. U bekijkt er twee kerken met op de buitenmuren mooie reliëfs en fresco’s. De vesting ligt in een betoverende omgeving van groene bergen aan het Zhinvali stuwmeer. Aan het einde van de dag komt u aan in Gudauri voor het diner en overnachting.

dag
3

ZA: Gudauri – Kazbegi - Tbilisi

Terug richting Tbilisi, waarbij de Military Highway wordt gevolgd en komt zo in Kazbegi. Het is een dromerig dorpje op slechts enkele kilometers van de Russische grens, gelegen tussen de immense reuzen van de Kaukasus. Van hieruit maakt u een spectaculaire excursie per jeep naar de Kerk van de Heilige Drie-eenheid op ruim 2100 meter hoogte, tegen de hellingen van de Kazbeg, een slapende vulkaan. Met z’n hoogte van 5047 meter behoort hij tot de top drie pieken van de Kaukasus. Het uitzicht vanaf de kerk is magnifiek! Doorreis naar Tbilisi.

dag
4

ZO: Vrije dag

Zondag. ’s Morgens kunt u een deel van een Georgisch-orthodoxe viering meebeleven in de Kerk van de Heilige Drie-eenheid, of Sameba kathedraal. Het is de belangrijkste kerk in Tbilisi en symbool van het “nieuwe” Georgië. De kathedraal werd in 2004 gebouwd ter gelegenheid van de 2000ste verjaardag van het christendom en de onafhankelijkheid van de Georgische kerk.
De rest van de dag is ter vrije besteding.

dag
5

MA: Tbilisi

U gaat op ontdekking in de levendige Georgische hoofdstad Tbilisi, startend op het Metekhi plateau met een schitterend zicht op de oude stad, het Narikhala fort en de rivier Mktvari. Verbaas u over de architectuur van deze bruisende stad: kerken, oude huizen met kleurige balkons, neo-classistische paleizen versus hypermoderne gebouwen zoals de Brug van de Vrede, die is verlicht met duizenden led-lampjes! Tbilisi (betekent warm) is gebouwd op zwavelhoudende warmtebronnen. Een bezoek aan de badhuizen waar de typische geur van zwavel hangt, ontbreekt dan ook niet. Vervolgens wandelt u door sfeervolle straatjes naar de Sioni kathedraal, een Georgisch-orthodoxe kathedraal. De naam Sioni is afgeleid van de berg Sion in Israël. Het is tradtie in Georgië om kerken te vernoemen naar plaatsen in het Heilige Land. Tevens bekijkt u de Anchiskhati basiliek, de oudste kerk van Tbilisi, die bekend staat om zijn klokken. Tijdens de Arabische overheersing was het enige plaats waar kerkklokken geluid mochten worden. Tenslotte wandelt u over Rustaveli Avenue, vernoemd naar de Georgische dichter Shota Rustaveli,en omzoomd door fraaie gebouwen. In het Janashia Staatsmuseum ziet u een mooie collectie antieke sieraden en een interessante tentoonstelling over de Sovjettijd.

dag
6

DI: Tbilisi - Signagi - Kvareli

U laat Tbilisi achter u en zet koers naar het oosten. Langzaam voert de weg omhoog en wordt het landschap steeds bosrijker en heuvelachtiger, terwijl in de verte de besneeuwde pieken van de Kaukasus opdoemen. Onderweg een bezoek aan het nog altijd actieve nonnenklooster in Bodbe. Geniet van de mooie tuinen, kleurige bloemen en de mystiek van het kloosterleven. Hier is het marmeren graf van de Heilige Nino. Zij wordt wel de apostel van Georgië genoemd. Aan het begin van de vierde eeuw vluchtte deze dochter van een Romeins staatsburger tijdens de christenvervolging naar Georgië. Door haar inspanningen - ze verzorgde zieken - bekeerden veel mensen zich tot het christendom. Vervolgens naar het vlakbij gelegen Signagi, een oud stadje op de voormalige Zijderoute. Er wonen slechts een paar duizend mensen, maar het is wel de hoofdstad van het gelijknamige district. Men leeft voornamelijk van de productie van wijn en van tapijten. Het stadje met zicht op de Kaukasus en de Alaznivallei ligt binnen een verdedigingsmuur met 23 torens en vele poorten. Het laatste bezoek van deze mooie dag is aan het Gremi-complex, een overblijfsel van wat ooit de bloeiende koninklijke stad Gremi was. Dit 16e-eeuwse monument omvat een citadel en een kerk en geeft een goed beeld van het belang van deze voormalige hoofdstad.

dag
7

WO: Kakheti regio

De gehele dag verkent u de Kakheti-regio aan de voet van de Grote Kaukasus, waarvan de bergtoppen vaak meer dan 3000 meter hoog zijn. Kakheti is de streek waar wijnbouw het belangrijkste bestaansmiddel is. Georgiërs zijn trots op hun manier van wijn maken en een proeverij mag niet ontbreken. Behalve mooie wijngaarden en een aantrekkelijk landschap, vindt u ook hier veel meer moois. Zo bezoekt u het op een heuvel gelegen Nekresi klooster, gesticht door Syrische monniken die al in de 6e eeuw in Armenië actief waren. Geniet van het indrukwekkende uitzicht op de Alazani vallei. U bekijkt ook Telavi, de hoofdstad van deze groene en vruchtbare regio met een interessant historisch centrum. Tot slot naar het wijnhuis en landgoed van de Tsinandali-familie voor een wijnproeverij. Diner en overnachting weer in Kvareli.

dag
8

DO: Naar Azerbeidzjan

Vandaag steekt u de grens over naar Azerbeidzjan. Bij de grensovergang wisselt u van zowel bus als gids en vervolgt uw weg naar Sheki. Hier staan karavanserais en moskeeën gebroederlijk naast apostolisch christelijke kerken. U bezoekt de gezellige kleurrijke markt en de Shebaka-workshop, een soort ambachtsschool. Een van de handwerk vormen die wordt beoefend, is het brandschilderen van ramen met geometrische figuren. Deze ramen zijn kenmerkend voor het paleis van de Shaki Khans, dat u bezichtigt. Het is een relatief klein paleis met donkerblauwe en turkooizen tegeltjes in symmetrische vormen. In de schaduwrijke rozentuin staan twee eeuwenoude bomen.

dag
9

VR: Lahijk - Shemakhi - Bakoe

Na het ontbijt rijdt u via de stadjes Lahijk en Shemakhi naar Bakoe, de hoofdstad. De eerste stop is in het pittoreske stadje Lahijk. Door de middeleeuws aandoende straten en gebouwen lijkt het alsof de tijd stil is blijven staan. Vervolgens bekijkt u het 15e-eeuwse Diri-Baba Mausoleum, gebouwd op een enorme klif en deels uit de rotsen gehouwen. Hier ligt de soefi heilige Diri-Baba begraven en is een waar pelgrimsoord. Het gebouw zelf is een architectonisch meesterwerk uit de Shirvan school van twee verdiepingen met een bolvormige koepel. Vanaf de klif hebt u een schitterend uitzicht over de omgeving. Door naar Shemakhi, ooit een belangrijke handelsstad. Nu vooral het bezoeken waard voor de prachtige Jumamoskee (Vrijdagmoskee) en het zeven koepelig mausoleum waar leden van de Shirvan Shah dynastie begraven zijn. Aan het eind van de middag aankomst in Bakoe, als een lint gelegen langs de Kaspische Zee.

dag
10

ZA: Bakoe

Op pad om Bakoe te verkennen. Het is een moderne stad, met een pittoresk historisch centrum dat al in de Oudheid een rol van betekenis speelde en op de Zijderoute ligt. U bekijkt het volledig ommuurde centrum, wandelt door een wirwar van straatjes, bezoekt de markt, een atelier waar kleden geknoopt worden en ziet de 11e-eeuwse Maagdentoren. Volgens de legende zou hier een prinses zijn opgesloten omdat ze een arme volksjongen liefhad. Tegenwoordig is deze toren voor de Azeri’s het symbool van liefde en vrijheid. In de middag naar Absheron. Dit schiereiland in de Kaspische Zee is een uitloper van de Kaukasus en een indrukwekkende vlakte met zoutmeren, wijngaarden en theeplantages. Laat u verwonderen door de brandende bergen, Yanar Dag, natuurlijke aardgasbronnen met tot drie meter hoge vlammen! U bezoekt er de Vuurtempel. In dit gebied liggen ook de olievelden, waaraan Azerbeidzjan zijn enorme rijkdom te danken heeft.

dag
11

ZO: Vrije dag

Uw reisleider verzorgt een bijeenkomst in het hotel en de verdere dag is vrij. Langs de mooie boulevard kunt u heerlijk wandelen met steeds zicht op de Kaspische Zee.

dag
12

MA: Terugreis

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht (met overstap) naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Bridge Boutique****

Tbilisi, Georgië
Dit 4-sterren hotel ligt in de buurt van de rivier, op ongeveer 20 minuten lopen van het centrum van Tbilisi. Alle moderne kamers zijn voorzien van minibar, koffie- en theefaciliteiten, televisie en natuurlijk een eigen badkamer. De kamers kijken uit over de rivier.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Koffie en thee
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Gudauri Hut

Gudauri, Georgië
Een sfeervol 3-sterren hotel gebouwd in een Alpine stijl, centraal gelegen in Gudauri. Het hotel biedt een restaurant, bar, terras, sauna en gratis Wifi. Alle kamers beschikken over een eigen badkamer.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Sauna
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Goede uitvalsbasis

Hotel Chateau Kvareli***

Kvareli, Georgië
Dit hotel ligt in het centrum van Kvareli, direct naast een wijnproducent en naast het kasteel. Het hotel beschikt over een restaurant, een bar en een terras. Het hotel heeft gratis wifi en alle kamers zijn voorzien van airco, een eigen badkamer, een televisie en een minibar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Sheki Sarai****

Sheki, Azerbeidzjan
Een modern 4-sterren hotel met uitzicht op de bergen van de Kaukasus en beschikt over een restaurant, bar en gratis Wifi. Uw kamer is smaakvol ingericht en heeft onder meer een badkamer en een balkon met zicht op de Kaukasus.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Natuurlijk gelegen
Goede uitvalsbasis

Hotel Central Park

Baku, Azerbeidzjan
Dit 4-sterren hotel is nog vrij nieuw en ligt op loopafstand van de historische binnenstad. Het hotel heeft een restaurant, bar, lounge, snackbar en gratis Wifi. Uw kamer is ruim en beschikt over een badkamer, airco en koelkastje.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
12:30
Istanbul
16:50
Tussenstop
3h
Vlucht deel 2
Istanbul
19:55
Tbilisi
23:05
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Bakoe
12:55
Istanbul
15:05
Tussenstop
4h
Vlucht deel 2
Istanbul
19:15
Amsterdam
21:45

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retour vlucht incl luchthavenbelasting
 • Ruimbagage 30 kg
 • 11 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunches behalve dag 4 en 11
 • Lokale Engelssprekende gidsen
 • Fooien
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • DrieTour Reisleider
 • 100% CO2-compensatie van uw vliegreis via Green Seat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 455,-
 • Lunches dag 4 en 11
 • Visum Azerbeidzjan
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon

Overige informatie

De minimale groepsgrootte is 15 personen.

Uw paspoort dient na terugkeer nog 6 maanden geldig te zijn.

U dient voor vertrek een visum aan te vragen voor Azerbeidzjan.

Reisleiding