Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Griekenland, vaste land en Peloponnesos

12 dagen

Bijbelse groepsreis, Vliegreis

Iedere bestemming heeft zijn Verhaal. En in Griekenland is dat het Verhaal van de apostel Paulus, die hier vele voetsporen heeft achtergelaten. Binnen het christendom is Paulus een belangrijk persoon. Tot op de dag van vandaag inspireert hij velen. Hij verkondigde het Evangelie, was schrijver (Nieuwe Testament) en stichtte tijdens zijn drie zendingsreizen christengemeenten rondom het Middellandse Zeegebied. Zo ook in Griekenland, een land waar Paulus graag kwam.

 

Over zijn eigen tochten schrijft Paulus: “Voortdurend was ik onderweg, bedreigd door rivieren, rovers, volksgenoten en vreemdelingen, in gevaar in de stad, in de woestijn, op zee. Ik heb gezwoegd en geploeterd, vaak zonder te slapen, hongerig en dorstig vaak zonder eten verkleumd en zonder kleren
(2 Kor.11:26).

 

U reist tijdens deze 12-daagse rondreis door gebieden die rijk zijn aan ruim 2500 jaar geschiedenis. Van het oude Griekenland door het Romeinse en Byzantijnse Rijk naar het moderne Griekenland, door het vaste land van Griekenland, in de voetsporen van Paulus. Daarbij volgt u een deel van de route van zijn tweede zendingsreis. Deze begint in Philippi waar Paulus voor het eerst voet op Europese bodem zette en eindigt in Athene bij de Areopagus, daar waar Paulus het volk toesprak. De brieven die Paulus schreef om het contact met de door hem gestichtte gemeentes te onderhouden, maken deel uit van het Nieuwe Testament. Het is een bijzondere belevenis om deze teksten te lezen op de plaatsen waar zij voor het eerst te horen waren, zoals in Thessaloniki en Korinthe.

 

Highlights

 • Philippi, Kavala, Veria, Korinthe
 • Meteora kloosters
 • Athene

Programma

Dag 1, dinsdag: Amsterdam – Thessaloniki

Vlucht van Amsterdam naar Thessaloniki, de belangrijkste stad in het noorden van Griekenland. Na aankomst transfer naar uw hotel in Kavala.

 

Dag 2, woensdag: Philippi – Kavala – Thessaloniki

Vandaag begint uw “zendingsreis”. Allereerst naar het oude Philippi, de plaats waar Paulus in 49 na Christus voor het eerst voet op Europese bodem zette. Paulus stichtte hier een christengemeente. Gelukkig is er veel bewaard gebleven en te zien. Hoogtepunten zijn de markt, het gerechtsgebouw, de gevangenis waar hij gevangen zat en de plek aan de rivier waar Lydia, de purperverkoopster werd gedoopt.

Aansluitend naar Kavala, de vroegere haven van Philippi, in de Bijbel Neapolis genoemd. Hier kwam Paulus vanuit Troas aan. In het Turkse Troas krijgt Paulus een visioen waarin een man hem zegt: “steek over naar Macedonië en kom ons te hulp” (Hand. 16:9). Paulus ziet dit als een roeping van God en maakt de oversteek.

‘s Middags naar Thessaloniki. De stad bestaat uit twee delen. De voornaamste bezienswaardigheden liggen in de benedenstad, waaronder de Witte toren, een middeleeuws bouwwerk waarlangs de Grieken ’s avonds flaneren. In dit deel van de stad zijn brede boulevards, pleinen, parken en véél winkelstraten te vinden. Helemaal boven ligt het oudst bewaarde deel van de stad; hier hangt een speciale oosters aandoende sfeer door de smalle steegjes en kleine, gezellige winkeltjes en taveernes. Overnachting in Thessaloniki.

 

Dag 3, donderdag: Thessaloniki – Veria – Vergina – Kalambaka

Na het ontbijt een bezoek aan de antieke stad Veria, die een bloeiende Christelijke gemeente van bekeerde Joden en Grieken had. Als Paulus met  zijn gezelschap uit Thessaloniki wordt weggejaagd, ontsnapt hij naar Berea. De stad heet nu Véria. Het monument herinnert aan de rede van de apostel. Het trapje waarop hij dit deed, is bewaard gebleven.

 

U vervolgt uw weg naar Vergina, de voormalige hoofdstad van het oude Macedonië. Hier bezoekt u de grootste Macedonische schat die pas in 1977 bij opgravingen ontdekt is: de graftombes van Koning Philipos II, de vader van Alexander de Grote.

Voor de overnachting verder naar Kalambaka.

 

Dag 4, vrijdag: Kalambaka – Delphi

Een bijzondere dag, want u bezoekt de indrukwekkende hangende kloosters van Meteora, ook wel bekend als “de in de lucht zwevende”. De kloosters behoren tot de belangrijkste Byzantijnse bezienswaardigheden in Griekenland. In de 11e eeuw bouwden monniken die vluchtten voor de Turkse bezetters 24 kloosters op rotspilaren. Vandaag zijn er nog steeds zes in gebruik. Het is een unieke plek waar natuur en cultuur met elkaar verweven zijn. Het is dan ook niet voor niets dat deze imposante kloosters op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Stelt u zich eens voor hoe zwaar het leven destijds moet zijn geweest.

Door naar Delphi voor de overnachting.

 

Dag 5, zaterdag: Delphi – Osios Loukas – Tolo

Allereerst naar het Orakel van Delphi. Delfi werd door de oude Grieken beschouwd als het middelpunt van de aarde. Vanaf de 6de eeuw voor Christus kwamen er vanuit de gehele wereld pelgrims naar Delfi om het Orakel te raadplegen. In deze prachtige archeologische religieuze vindplaats ziet u  fraaie tempels, het theater en het stadion. Hoewel Paulus Delphi niet heeft bezocht, kreeg hij onderweg wel met het orakel te maken (Handel. 16:16).

 

Aansluitend naar het klooster van Osios Loukas (de gelukzalige Lukas), één van de mooiste Byzantijnse bouwwerken ter wereld, gewijd aan de kluizenaar Loukas. Het is gebouwd volgens een kruisvormig ontwerp, met een grote koepel ondersteund door hoekbogen die een achthoekige ruimte vormen. In de 11e en 12e eeuw werd het klooster versierd met prachtig marmerwerk en mozaïeken, karakteristiek voor de ‘2e Gouden Eeuw van de Byzantijnse kunst’. Het klooster is een symbool voor de voorspoed.

 

De dag eindigt in Tolo voor de overnachting.

 

Dag 6, zondag: Zondag: Orthodoxe viering

Zondag. U kunt een lokale Orthodoxe kerkdienst bijwonen. ’s Middags biedt het sfeervolle Tolo voldoende mogelijkheden.

 

Dag 7, maandag: Tolo – boottocht Nafplion

Vandaag maakt u vanuit Tolo een leuke boottocht naar Nafplion, de voormalige hoofdstad van Griekenland. Het is één van de meest oorspronkelijke Griekse steden met mooie monumentale gebouwen en een gezellige sfeer. Het stadje ligt aan zee en wordt gedomineerd door de imposante Palamidi burcht.

 

Dag 8, dinsdag: Epidaurus – Mycene – Tolo

Op het programma staan de antieke plaatsen Epidaurus, vooral bekend door zijn Askelepeion, en Mycene. In Epidaurus staat het best bewaarde antieke theater uit de Griekse Oudheid. Het ligt als een reusachtige schelp tegen de flank van een heuvel. Het werd in de 4e eeuw v.Chr. gebouwd door de architect Polycletus de Jongere uit Argos, volgens zuiver wiskundige principes. Het biedt plaats aan 14.000 toeschouwers. De akoestiek is er ronduit fantastisch. Niet voor niets staat dit theater op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

 

Verder naar Mycene, ooit een belangrijk politiek en cultureel centrum. U gaat Mycene binnen door de Leeuwenpoort. Myceners begroeven hun doden in graftomben, grote koepelgraven; tholos. Deze tholos bestonden uit horizontale cirkels van stenen, die naar boven toe steeds smaller werden, tot het bouwwerk bovenin met slechts een steen werd gesloten. Daarna kwam er over het hele bouwwerk een laag zand, behalve de ingang, die via een lange gang kon worden bereikt. Het meest complete en grootste graf van Mycene is het koepelgraf van Atreus.

 

Naar Tolo voor de overnachting.   

 

Dag 9, woensdag: Korinthe – Kanaal van Korinthe – Athene

Het eindpunt van uw “zendingsreis” komt in zicht: Athene. Denkt u zich eens in hoe het in die tijd voor Paulus geweest moet zijn om zulke grote afstanden te voet af te leggen. U zult Paulus nog meer gaan waarderen. Onderweg bezoekt u het antieke Korinthe. Al rond het jaar 50 na Chr. is hier een christelijke gemeente gesticht, waar Paulus 

brieven aan schreef. Van de antieke stad zijn weinig overblijfselen bewaard. Er staan voornamelijk nog enkele monolithische zuilen van de oude tempel van Apollo uit de 6e eeuw v.Chr. en de fontein van Peirene met zijn stenen bogen en zuilen. Het museum bevat Romeinse mozaïeken, aardewerk en bronzen beelden.

 

Via het spectaculaire Kanaal van Korinte dat sinds 1893 een verbinding vormt tussen de Golf van Saronikos en de Golf van Korinthe reist u naar Athene, de hoofdstad van Griekenland, waar Paulus het volk meerdere malen heeft toegesproken.

 

Dag 10, donderdag: Athene

Uw dag begint met bezoeken aan de Acropolis en de naastgelegen Areopagus, de plek waar Paulus het volk toesprak. Samen met uw gids ontdekt u deze bijzondere plek. U loopt over dezelfde stenen als waar Paulus zijn voetafdruk heeft achtergelaten.

 

Paulus ging midden op de Areopagus staan en zei: “Mannen van Athene, ik zie aan alles dat jullie blijkbaar meer ontzag voor de goden hebben dan anderen. Toen ik bijvoorbeeld rondliep en jullie heiligdommen bekeek, zag ik zelfs een altaar met het opschrift: “Aan een onbekende God”. Wat jullie aanbidden zonder het te kennen, dat maak ik jullie bekend. De God die de wereld heeft gemaakt en alles wat daarin is, die Heer is van hemel en aarde, woont niet in tempels die door mensen gebouwd zijn.” (Handel. 17:22-24).

 

Op de Acropolis zijn vier van de grootste meesterwerken uit de klassieke Griekse kunst te bewonderen. Het indrukwekkende Parthenon, gewijd aan de Griekse godin Athena, is met de jaren het internationale symbool van de klassieke Griekse beschaving geworden. De marmeren tempel is opgetrokken in de strakke Dorische bouwstijl met een zuilengalerij rondom.

Vanaf de Acropolis kijkt u neer op de 115 m hoge rots: de Areopagus. Vervolgens naar de Griekse Agora, het hart van het oude Athene, het centrum van politieke, commerciële, administratieve en sociale activiteit, het religieuze en culturele centrum en de zetel van justitie.

In de middag naar het New National Museum. Dit is het grootste archeologisch museum van Griekenland en één van de belangrijkste ter wereld. De bijzondere collectie geeft een goed beeld van de rijke historie van Griekenland.

 

Dag 11, vrijdag: vrije dag in Athene

Vandaag een vrije dag om naar eigen inzicht in te vullen. Gaat u naar het Sytagmaplein voor de wisseling van de wacht bij het parlementsgebouw. De soldaten houden de wacht in gepaste traditionele kledij. Op het hele uur wisselen ze van positie bij de wachthokjes. Of maakt u een wandeling door Monastiraki of de gezellige Plaka. Een wirwar van straatjes en steegjes met taverna’s, terrasjes en souvenirwinkeltjes. Of neem de kabelbaan naar de Lycavittos heuvel, met 277 meter het hoogste punt van Athene. Vanaf hier heeft u een fantastisch uitzicht over de hele stad. Geniet van de chaos en drukte op de centrale markt. Dit is de plek bij uitstek om olijven of gedroogde kruiden te kopen.

 

Dag 12, zaterdag: Athene – Amsterdam

Transfer naar de luchthaven van Athene voor de terugvlucht naar Amsterdam.

 

Data & prijzen
Vertrek
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
11-5-2021
 
Te boeken
1.845,-
Houd me op de hoogte
5-10-2021
 
Te boeken
1.895,-
Houd me op de hoogte
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam – Thessaloniki / Athene – Amsterdam incl. heffingen
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 11 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden (m.u.v. de lunch op dag 1 en 12)
 • Entrees
 • Fooiengeld
 • Lokale Nederlandssprekende gids
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO2-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

 

Niet inbegrepen

 • Toeslag eenpersoonskamer 250,-
 • Lunch dag 1 en 12
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 20 personen.

 

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

 

Vluchten (met of zonder overstap; reisschema nog onbekend en onder voorbehoud van wijzigingen):

Heenreis             Amsterdam - Thessaloniki              

Terugreis            Athene – Amsterdam  

 

Hotelinformatie (wijzigingen onder voorbehoud)

1 nacht Kavala  

Hotel Esperia*** of vergelijkbaar

1 nacht Thessaloniki Hotel Capsis**** of vergelijkbaar
1 nacht Kalambaka Hotel Orfeas*** of vergelijkbaar
1 nacht              Delphi                  Hotel Acropole*** of vergelijkbaar
4 nachten Tolo Hotel Minoa*** of vergelijkbaar
3 nachten Athene Hotel Ilissos**** of vergelijkbaar
11 nachten    

 

Kennismakingsbijeenkomst

Na het boeken van deze reis en bij ‘gegarandeerd vertrek’ ontvangt u van ons een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst over deze reis. Tijdens deze bijeenkomst maakt u kennis met de reisleider en de reisgenoten en ontvangt u naast praktische tips, ook informatie over de reis. 

 

De bijeenkomsten vinden plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren.

 

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief